Paylaşmadan Gitme:
Doğal Probiyotik Yoğurt Yapımı Tarifi

Doğal Probiyotik Yoğurt Yapımı

BüşBüş'ten Al Tarifi 63 Takipçi
  • 4-6 Kişilik
  • 1 saat Hazırlık, Pişirme yok

Doğal Probiyotik Yoğurt Yapımı Tarifi'nin Malzemeleri

Doğal Probiyotik Yoğurt Yapımı Tarifi'nin Yapılışı

Probiyotik nedir ve faydaları nelerdir?
Probiyotik bakteriler sağlığımızı koruyan bakterilerdir. Probiyotik bakterileri içeren süt ve yoğurtlarda oldukça yararlıdır. Probiyotik bakteriler midedeki güçlü asidik salgılardan geçerek bağırsakta koloni oluşturabilirler. Bağırsak için oldukça faydalı bakterilerdir. İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı da iyi gelir. Probiyotikler bazı vitaminlerin emilimini kolaylaştırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Zararlı bakterilerin veya virüslerin bağırsaklara yerleşmesini engeller. İltihaplı bağırsak hastalıklarına karşı iyi gelir. Kolon kanserine karşı koruma sağlar. Probiyotikler ishale ve kabıza karşı da fayda sağlar. Vücuttaki enfeksiyonların yayılmasını engeller ve önlenmesine yardım eder. Knoxville Tennessee Üniversitesi’ne göre, probiyotik yoğurt yağ yakımını hızlandırır. 12 haftada yapılan çalışmanın sonucunda yağ yakımının arttığı ortaya çıkmıştır. Özellikle göbek bölgesindeki ve bel çevresindeki yağların yakılmasını da arttırır. Probiyotiklerin düzenli kullanımı kilo vermeye yani zayıflamaya da etki eder. Vücutta mesane kanseri oluşma riskini azaltır. Egzama gibi cilt rahatsızlıklarına da iyi gelir. Karaciğer hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi rahatsızlıklara yakalanma oranını azaltır. Sindirimi kolaylaştırır, sindirim sistemini rahatlatır. Yapılan yeni bir çalışmaya göre probiyotik bakteriler, tip 2 diyabet rahatsızlığına yakalanma riskini düşürür. Probiyotik yoğurt ile beslenme, vücuda kalsiyum ve D vitamini alınmasını sağlar. Bu sayede kemikleri korur ve kemik erimesine yakalanma riskini azaltır. Bu şifalı mikroorganizmalar sayesinde vücuda potasyum alımı artar. Potasyumun kan basıncını düşürücü ve kalp sağlığını koruyucu etkisi vardır. Düzenli tüketilirse koroner kalp hastalığına yakalanma riskini de düşürür. Kolesterolü düşürür. Yapılan bir araştırmaya göre, 4 hafta boyunca günde 2 porsiyon probiyotik yoğurt yiyen kişilerin stresi yendiği, duygu durumlarının düzeldiği gözlemlenmiştir. Duygu durumunu düzeltmesinin yanında beyni de olumlu etkiler. Parkinson, alzheimer ve otizm gibi rahatsızlıklara da yarar sağlar. Kronik ağrılara iyi gelir.

  1. Yoğurt nasıl mayalanır?
  2. 2 litre taze sütü bir tencerede kaynatın. Sütçü bulamadığım için ben marketlerdeki ömrü 3 gün olan günlük cam şişe sütlerden kullanıyorum.
  3. Yoğurt hazırlarken önemli olan sütü uzun süre kaynatıp su miktarını azaltmaktır. Sütü kaynatırken taşmamasına dikkat edin. Sütün üzerinde kaymak oluşmasını sevmediğim için ben kaynatırken ve soğuturken arada karıştırmayı tercih ediyorum.
  4. Süt kaynadıktan sonra mayalayacağınız kaba dökün ve ılınmasını bekleyin. Mayalama süresince mayalama sıcaklığına (45°C) dikkat edilmelidir.
  5. Fakat sütün sıcaklığını ölçemiyorsanız eski yöntemlere başvurun. Eğer serçe parmağınızı süte soktuğunuzda 5’e kadar sayabiliyorsanız yeterince ılınmış demektir(hızlı saymayın).
  6. 4. ve 5. saniyede sütün parmağınızı ısırması gerek(yani biraz yakması). Migros gibi büyük marketlerde probiyotik yoğurt mayası satılmakta.
  7. Küçük bir kutuda 3 paket bulunuyor. Bu paketlerde kurutulmuş yoğurt var(hangisini kullandığımı resimlerde paylaştım).
  8. Kullanmadan önce kuru mayayı aktive etmek için ılık sütten birkaç kaşık alıp paketteki maya ile karıştırın.
  9. 10 dakika sonra mayayı yoğurda dökün ve karıştırıp kapağını kapatın. Yoğurdu fırına koymadan önce fırını 3 dakika 150 derecede çalıştırın.
  10. Yaz olduğu için fırın zaten sıcak olacaktır. Kışın fırını daha da ısıtın. Yoğurdu fırına koyun ve fırının kapağını kapatın.
  11. 6-7 saat sonra yoğurdu sarsmadan fırından alın ve buzdolabına koyun. Dolapta da 6 saat beklettikten sonra tüketebilirsiniz.
  12. Ama bundan önce yoğurt taze iken tekrar yoğurt yapmak için 2 yemek kaşığı maya ayırmayı unutmayın. Bu ayırdığınız maya dolapta 7 gün taze kalabilir.
  13. Yoğurt hazırlarken üzerine 2 yemek kaşığı ılık süt döküp karıştırıp maya olarak kullanabilirsiniz.
    Bu yoğurdu hazırlarken yaptığım 3 denemenin sonuçlarını sizinle paylaşacağım.
    I. DENEME:
    İlk deneme sonucunda yoğurt biraz sulu oldu. Biraz araştırdım sanırım ilk denemede hep böyle oluyormuş. Bunun nedeni mayanın kuru yoğurt olması olabilir. Tadına gelince uzun süre hazır yoğurt tüketmiş biri olarak pek yoğurda benzetemedim. Marketlerde çocuklar için satılan meyveli yoğurtların meyvesiz hali gibiydi. Tabii ki bu sonuç beni yıldırmadı. Bu yoğurttan maya olarak kullanmak için 2 yemek kaşığı yoğurt ayırdım.
    II. DENEME:
    Bu denemem diğerine göre daha iyi bir sonuç verdi. Kıvam olarak çok katı tutmuştu. Tadı ise köy yoğurduna benziyordu. Yani sonuçtan memnun kaldım. Bu yoğurttan da maya ayırdım.
    III. DENEME:
    Bu denememde çabalarımın karşılığını aldım diyebilirim. Görüntüsü gerçekten çok güzeldi. Yoğurdun üzerinde kaymak tabakası oluşmuştu ve taş gibi görünüyordu. Tadı ise gerçekten güzeldi. Köy yoğurdu gibi ekşi olmuyor kesinlikle. Ben çok beğendim. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Probiyotikten Zengin Ev Yapımı Tarif Önerileri

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Tarifi dene, fotoğrafını paylaş

Ben de Yaptım

Nefis Yemek Tarifleri Cebinizde

En güvenilir tarifler cebinizde!
Tamamı denenmiş 620.000'den fazla yemek tarifi. Binlerce videolu tarif cebinizde. Hemen indirin.

Hemen İndir Google Play Hemen İndir App Store

Bunlar da İlginizi Çekebilir