Probiyotikler: Faydaları Nelerdir? Hangi Besinlerde Bulunur?

Probiyotikler: Faydaları Nelerdir? Hangi Besinlerde Bulunur? Tarifi

Bağırsak Dostu İyi Huylu Probiyotik Bakterileri

  • Son yıllarda vücudun ikinci beyni olarak lanse edilen bağırsakların düzenli çalışmasına yönelik diyetler ve beslenme programları ön plana çıkmaktadır.
  • Hayvansal yağ ve proteinlerden zengin beslenme tarzı, antibiyotik kullanımı, stres, yetersiz lif alımı, sindirim problemleri ve bağışıklık sisteminin yetersizliği bağırsak florasında bozukluklara yol açar.
  • Probiyotik eksikliği bağırsaklarda toksin maddelerin artmasına ve enfeksiyonlara neden olur.
  • Bağırsak hareketlerinin ve florasının normale dönmesi ve daha iyi çalışması için kullanılan probiyotik yiyecekler, tüm vücut sağlığının korunmasında da aktif rol oynar.

Bu yazıdaki alt başlıklarda öncelikle probiyotik nedir; ardından bağırsak ve sindirim sisteminin düzenli işleyişinde ve hatta duygusal hormonlar üzerinde probiyotik faydaları nelerdir ve probiyotik besinler nasıl tüketilir başlıklarına değiniyor olacağız, keyifli okumalar!

Probiyotikler Nelerdir?

Sindirim sistemimizin sağlıklı olarak çalışmasını sağlayan probiyotikler bağırsaklarımızda yaşayan dost bakterilerdir. Bağırsaklardaki besinlerin emilimini sağlayan probiyotik çeşitleri, vücut için gerekli mikroorganizmaların sentezlenmesini destekler. Aynı zamanda bağırsakta sindirilemeyen besinlerin ve oluşan toksin maddelerin kana karışmasını önler.

Probiyotik olarak nitelendirilen pek çok dost bakteri vücudumuzda yer alır:

  • Probiyotik mayalar arasında en çok tanınanlar karaciğer ve kolon temizliğine destek olan Bifidobacterium longum
  • İltihapları önlemeye yardımcı olan Lactobacillus planetarium
  • İshali kontrol altında tutan ve genital ile kalın bağırsak bölgelerinde olası mayalanma riskini azaltan Bifidobacterium bifidum
  • Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan Lactobacillus acidophilus bakterileridir.

Probiyotik Besinler Nelerdir?

  • Probiyotikler oldukça dayanıklı mikroorganizmalardır. Satış raflarında ve besin depolarında bulunan probiyotikler ağızdan alınıp mide ince bağırsak gelinceye kadar canlılıklarını korur.
  • Bu dost bakterilerden yararlanabilmek için bağırsaktaki epitelyum yüzeylere yapışması şarttır.
  • Probiyotik gıdalar tüketilerek bağırsak florasının daha sağlıklı ve güçlü olmasını sağlanabilir.
  • Fermente besinler ve süt ürünleri dışında kimi meyve ve sebzeler de probiyotik açısından zengindir.
  • Örneğin muz, elma ve şeftali gibi taze meyvelerin yanı sıra kuru incir ve kuru kayısı; sebzeler listesinde ise pırasa, bezelye, soğan, pancar ve lahana probiyotik kaynağıdır.
  • Kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur bakliyat grubunda bu listede yer alabilir.
  • Boza, nar ekşisi, turşu ve sirke gibi fermente besinler, probiyotik süt ürünleri, probiyotik süt, ayran, kefir, peynir, probiyotik peynir, yoğurt, probiyotik yoğurt ve ev yapımı yoğurt bağırsak florasında probiyotiklerin çoğalmasında etkin probiyotik ürünler arasında yer alır.
  • Bebeklerde yaşanan bağırsak problemleri içinse özel olarak üretilen probiyotik mama çeşitleri kullanılır.

Probiyotik Faydaları Nelerdir?

  • Probiyotikler bağırsak duvarına yerleşerek buradaki hastalık yapıcı mikroorganizmaların çoğalmasını engeller.
  • Bağırsak florasının asitliğini yükselterek mayaların çoğalmasını önler.
  • Salgıladıkları bazı enzimler östrojen seviyesini arttırıcı özellik gösterir.
  • Bağırsaklarda B grubu vitaminlerinin sentezi yapılır. Probiyotikler bu vitaminlerin sentezinde görev alır.
  • Hastalık yapan mikroorganizmaların ürettikleri toksinlerin vücuttan atılımını sağlar.
  • Kanser yapısı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasında görev alır.
  • Probiyotik depresyon ve stres yönetiminde etkin olan serotonin maddesinin salınımında fonksiyon gösterir.
  • Kandaki kolesterol seviyesinin düzenlenmesinde yardımcıdır. Düzenli olarak kullanılan probiyotik sivilce oluşumunu engeller.
  • Antibiyotik kullanımı bağırsak florasında hasar meydana getirir. Düzenli olarak kullanılan probiyotikler, hasar gören bağırsak florasını iyileştirici etki gösterir.
Probiyotik

Probiyotik Takviyeler Ne İşe Yarar?

  • Probiyotik takviyeler sindirim sisteminin düzenli çalışmasını destekleyerek bağırsakların emilim fonksiyonlarını arttırır ve ayrıca iltihaplanmayı azaltır. Vücudun bağışıklık sistemini destekleyerek enfeksiyonlara, kansere ve alerjilere karşı vücut direncini arttırır.
  • Psikolojik destek sunan probiyotik vitamin tabletler düzenli kullanıldığında ruh halini iyileştirici etki gösterir. Özellikle yoğun stres durumlarında stres yönetimi konusunda etkindir. Bağırsaklarda oluşan toksinlerin atımında görev alan dost bakteriler, bağırsak bariyerini korur ve inflamasyon oluşumunu engeller.
  • Düzenli olarak alınan probiyotik ilaçlar, hormon dengesi üzerine olumlu etki gösterir. Ayrıca probiyotik kapsül kullanımı insülin duyarlılığını arttırır ve kan şekerini düzenleyici etki gösterir. Probiyotik fiyatı kullanılan miktara ve içeriğine göre değişir.
  • Ancak şunu da belirtelim: Tüm probiyotik kapsüller aynı amaç için kullanılamayacağı gibi her bünyede de kesin sonuçlar veremeyebiliyor. Probiyotik mikroorganizmalar farklı görevler üstlenir. Bu durumda aldığınız takviyenin içeriğini iyi incelemelisiniz. Kabız, ishal, şişkinlik, hazımsızlık gibi her durum için farklı bir bakteri çeşidi kullanıldığını bilmelisiniz.
Tarif: Evde Kefir Yapılışı

Probiyotik Nasıl Kullanılır?

  • Vücutta oluşan sağlık problemleri ile mücadele etmede probiyotik kullanımı oldukça yaygındır.
  • Antibiyotikler nedeniyle bağırsak florasının değişmesi sonucu oluşan ishallerde, Irritabl (hassas) barsak sendromunda, inflamatuar barsak hastalıklarında ve enfeksiyon nedeniyle oluşan ishallerde probiyotik desteği yapılır.
  • Özellikle hafif karın ağrısı, gaz ve şişkinlik problemlerinde kefir, probiyotik yoğurt gibi probiyotikli ürünler ve probiyotik tozlar semptomların azalmasını sağlayabilir.
  • Daha ağır bir tabloda seyreden ülseratif kolit hastalığında yüksek doz Streptococcus, Bifidobacterium ve Lactobacillus içeren ilaçlar kullanılır.
  • Yeterli ve dengeli bir beslenme programına ek olarak tüketilen probiyotik tablet, probiyotik şaseler ve probiyotik haplar bağırsak florasının daha güçlü olmasını sağlar.

Probiyotik Zayıflatır Mı?

  • Vücuda besinler ile alınan kalorinin sindiriminde görev alan probiyotik bakteriler, enerji kullanımını düzenleyerek vücutta yer alan fazla kiloların atımını sağlar. Metabolizma üzerindeki düzenleyici etkisinden dolayı probiyotikle zayıflama mümkün olabilir.
  • Probiyotik diyet toksin maddelerin vücuttan atılmasını ve yağların yakımını hızlandırır. Tokluk duygu kontrolünü sağlayan leptin hormonu üzerinde etkileri olan probiyotikler, düzenli kullanıldığında iştahı baskılamaya yardımcı olur. Ayrıca bağırsak hareketlerini düzenleyen rollerinden dolayı kabızlık gibi problemleri engelleyerek kilo vermede etkindir.
  • Bazı bünyelerde uzun süre kullanıldığında probiyotik yan etkileri gözlenebilir. Şişkinlik, gaz, baş ağrısı, kabızlık ya da susuzluk gibi etkiler özellikle takviye olarak yüksek dozda probiyotik alımında probiyotik alerjisi şeklinde gözlenir.
  • Probiyotik zararları ve yan etkileri kapsamında değerlendirebileceğimiz aşırı doz veya doktor gözetiminin dışında kullanım, istenmeyen sonuçlar doğurabileceğinden uzman bir görüşten tavsiye almanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Sindirime Yardımcı Ev Yapımı Sağlıklı Probiyotik Tarifler

1) Uzun Yaşamanın Sırrını Keşfedin: Probiyotik Kefir Mayalama

Kefir mayası ve süt kullanılarak hazırlanan kefir, içeriğinde bulunan yüksek orandaki probiyotik sayesinde hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Doğal bir probiyotik desteği olan kefir, sizin ve ailenizin sağlığının korunmasında etkin bir rol oynar. Probiyotik Kefir Mayalama

Tarif: Probiyotik Kefir Mayalama

2) Vücut Direncinizi Arttırın: Bohçada Probiyotik Yoğurt

Probiyotik yoğurt mayası kullanılarak hazırlanan bohçada probiyotik yoğurdu, tüm öğünlerinizde tüketebilirsiniz. Kendine özgü kıvamı ve lezzeti ile sofralarınıza sağlık getiren yoğurt, yüksek probiyotik içeri ile bağırsak floranızı zararlı mikroorganizmalardan korur. Bohçada Probiyotik Yoğurt

Tarif: Bohçada Probiyotik Yoğurt

3) Sağlığınızı Turşu ile Koruyun: Probiyotik Kornişon Turşu

Salatalık, sarımsak, tane karabiber, sarı hardal tohumu, defne yaprağı, asama yaprağı, kereviz sapı ve kefir ya da probiyotik yoğurt mayası kullanılarak hazırlanan probiyotik turşu, geleneksel turşu lezzetini vermesinin yanı sıra doğal probiyotik özelliği ile sofralarımızın baş tacıdır. Probiyotik Kornişon Turşu

Tarif: Probiyotik Kornişon Turşu

4) Sağlıklı Bebek Gelişimi İçin: Probiyotik Yoğurt (+6 ay)

Yoğurt, kefir ve süt kullanılarak hazırlanan probiyotik yoğurt, 6 ay sonrası bebekler için mükemmel bir ek besindir. Anne sütüne ek olarak verilen yoğurt bebeklerinizin bağırsak gelişimini destekleyerek enfeksiyonlara karşı direncini arttırır. Probiyotik Yoğurt (+6ay)

Tarif: Probiyotik Yoğurt (+6ay)

5) Hastalıklara Karşı Vücudunuzu Güçlendirin: Probiyotikli Detoks

Roka, nane, maydanoz, salatalık limon suyu gibi yüksek C vitamini içeren sebzelerle birlikte kullanılan probiyotikli içecekler, vücudunuzda biriken toksin maddelerin ve ödemin atılmasını sağlar. Probiyotikli Detoks

Tarif: Probiyotikli Detoks

6) Hem Lezzetli Hem de Tam Kıvamında: Probiyotik Yoğurt

Süt ve probiyotik yoğurt mayası kullanılarak hazırlanan probiyotik yoğurt hem lezzeti hem de kıvamı ile sofralarınıza gelir. Özelikle büyüme çağındaki çocuklar için önemli olan probiyotik içeriğine sahip yoğurdu tüm öğünlerinizde güvenle kullanabilirsiniz. Probiyotik Yoğurt

Tarif: Probiyotik Yoğurt

7) Kilo Vermenizi Destekleyen Muhteşem Lezzet: Doğal Probiyotik Yoğurt

Süt ve probiyotik yoğurt mayası kullanılarak hazırlanan doğal propiyotik yoğurt, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde önemli rol oynar. Düzenli olarak probiyotik yoğurt kullanımı kilo vermeye yardımcıdır. Doğal Probiyotik Yoğurt

Tarif: Doğal Probiyotik Yoğurt

8) Yoğurdunuzu Kendiniz Yapın: Evde Probiyotik Yoğurt Yapımı

Süt ve probiyotik içeren sade activia yoğurt kullanılarak hazırlanan yoğurt, pratik ve kolay bir şekilde evde yapılabilir. Kendi elleriniz ile yaptığınız probiyotik yoğurt ile hem ailenize hem de kendinize sağlıklı öğünler hazırlayabilirsiniz. Evde Probiyotik Yoğurt Yapımı

Tarif: Evde Probiyotik Yoğurt Yapımı

9) Kabak Hiç Bu Kadar sağlıklı Olmamıştı: Probiyotik Yoğurtlu Soslu Kabak Salatası

Kabak, maydanoz, dereotu, nar taneleri, kırılmış ceviz, zeytinyağı ve probiyotik yoğurt kullanılarak hazırlanan salata muhteşem bir vitamin deposudur. Ara öğünlerde tek başına ya da ana öğünlerde ana yemek eşliğinde sunabileceğiniz probiyotikli yoğurtlu soslu kabak salatasının lezzetine doyum olmaz. Probiyotik Yoğurtlu Soslu Kabak Salatası

Tarif: Probiyotik Yoğurtlu Soslu Kabak Salatası

10) Sirke ile Sağlıklı Öğünler: Organik Probiyotik Kaynağı Ev Sirkesi

Elma, nohut, armut, üzüm ve tuz kullanılarak hazırlanan ev yapımı sirke, yüksek probiyotik kaynağıdır. Düzenli olarak kullanıldığında vücudun bağışıklık sistemini arttıran ev yapımı probiyotik sirke, salatalarınızda, turşularınızda kullanılabilir. Probiyotik Kaynağı Organik Ev Sirkesi

Tarif: Probiyotik Kaynağı Organik Ev Sirkesi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Probiyotik Fermente Turşu Tarifi

Probiyotik Fermente Turşu

8-10 kişilik, 40dk Hazırlık, Pişirme yok
Lahana Turşusu (Probiyotik) Tarifi

Lahana Turşusu (Probiyotik)

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Probiyotik Karışık Turşu Tarifi

Probiyotik Karışık Turşu

12-14 kişilik, 1 saat Hazırlık, Pişirme yok
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Her yıl küçükten büyüğe herkesin heyecanla ve coşkuyla karşıladığı bayramlarda…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Her yıl küçükten büyüğe herkesin heyecanla ve coşkuyla karşıladığı bayramlarda…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Tarifler Geri
Videolar Geri