Hıçkırık Nasıl Geçer? Hıçkırığı Anında Kesen Etkili Çözümler

Hıçkırık Nasıl Geçer? Hıçkırığı Anında Kesen Etkili Çözümler Tarifi

Neden Hıçkırırız, Hiç Düşündünüz Mü?

Peki, Hıçkırık Nasıl Geçer?

Hemen hemen tüm insanların hayatlarının bir döneminde mutlaka yakalandıkları hıçkırık krizleri genel olarak pek ciddiye alınmaz. Çok sık görülen bir rahatsızlık olmasına rağmen genellikle hiçbir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçer.

Mide ile beyin arasındaki ilişkiden sorumlu olan vagus sinirlerinin tahrişi sonucunda ortaya çıkan hıçkırık nedenleri aşırı yemek yemek, gazlı içecekler, hava yutmak, sıcak ve baharatlı yemekler tüketmek gibi basit gündelik olaylardan kaynaklanır.

Ancak uzun süre devam eden hıçkırıklar kalp ve beyin gibi hayati organlarda yaşanılan bir sorunun habercisi olabilir. Uzun süren hıçkırıklar için kullanılan birkaç yöntem hıçkırığın azalmasını sağlayabilir. Hatta hıçkırık tedavisi için zaman zaman kas gevşetici ve sakinleştiriciler kullanılabilir. Hıçkırık uzun sürerse mutlaka doktora başvurulması gereken önemli bir sağlık sorunudur. Genel olarak durdurulmayan hıçkırık tedavisinde son nokta anestezik ilaç ya da cerrahi yollarla blokaj yapmaktır.

Sinir bozucu ve rahatsız edici bir durum olan hıçkırık nedir nasıl geçer?

Göğüs boşluğu ve karın boşluğu arasında yer alan diyafram kasının istem dışı kasılması sonucu oluşan hıçkırık, ses tellerinin yer aldığı gırtlak bölgesini kapatır ve hıçk sesi oluşturur. Yaklaşık olarak dakikada 10 ile 30 kasılma ile karakterize olan hıçkırık, diyaframın yanı sıra kaburgalar arasındaki kaslarda da görülür. Çoğu zaman zararsız olan hıçkırıklar kısa sürer.

Nefes tutarak diyaframı yanıltma yöntemi hıçkırın geçirilmesinde en sık kullanılan yöntemdir. Sirke, limon suyu ve buzlu su içildiğinde gırtlakta oluşan spazm geçebilir.

Peki, sürekli hıçkırık nasıl geçer? 1 çay kaşığı tuz ya da 2-3 adet toz şeker yemek hıçkırığı kesebilir. Özellikle yaşlılarda aç karnına karanfil çiğnemek hıçkırığı önler. Hıçkıran kişiyi korkutmak da ani bir şok etkisi yarattığı için diyaframı yanıltır ve hıçkırığın kesilmesini sağlayabilir. Su ile gargara yapmak ya da suyu yudum yudum içmek hıçkırık için etkin bir çözüm olabilir.

Neden Hıçkırırız?

Hıçkırık reflü hastalığı ile de bağlantılıdır. Reflü hastalarının ağır ve baharatlı yemek tüketmeleri hıçkırığa neden olabilir. Bağırsak, romatizma ve tansiyon ilaçlarının yan etkileri arasında hıçkırık da bulunur. Böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği ve kalp büyümesi gibi hastalıklar hıçkırığa neden olabilir. Yemek borusundaki tıkanıklıklar, akciğerde zatürre başlangıcı, karaciğerde tümör varlığı ve pankreasta iltihaplanmalar hıçkırık oluşumunu tetikler.

Hızlı yemek yemek ve yemek yerken konuşmak çok fazla hava yutmaya neden olur ve bu durum hıçkırık tutmasına yol açar. Şişeden meşrubat içilmesi, aç karnına sigara içilmesi gibi durumlar da hıçkırığı tetikleyen nedenlerin başını çeker. Aşırı yemek yemek mideyi tamamen doldurmak ve çok fazla gülmek hıçkırık nedenleri arasındadır. Ayrıca aşırı alkol tüketimi, stres ve duygusal değişimler, mevsim değişiklikleri ve midede oluşan ani sıcaklık değişimleri çok sıcak ya da çok soğuk sıvıların arka arkaya tüketilmesi hıçkırığa neden olan diğer etmenlerdir.

neden hıçkırırız

İnatçı Hıçkırık Nasıl Geçer?

Bazen hıçkırık oldukça uzun sürebilir. Eğer hıçkırık 2 ile 30 gün arasında sürerse bu hıçkırık inatçı hıçkırık olarak nitelendirilir. 30 günden uzun süren hıçkırıklar ise dirençli hıçkırık olarak tanımlanır. Dirençli ve inatçı hıçkırıklar diyafram kası daha büyük olduğu için erkeklerde daha sık görülür. Hıçkırığın uzun sürmesinin nedeni önemli bir hastalık olabilir ve bu nedenle 2 günden uzun süren hıçkırıklarda mutlaka doktora danışılmalıdır.

İnatçı hıçkırığı geçirmek için burnunuza biraz enfiye ya da karabiber tutarak hapşırmayı deneyebilirsiniz. Hapşırmadan dolayı oluşan şok nefes alma işlemi, diyafram kasını etkiler ve yeniden normal nefes alma ritmine dönüşü sağlayabilir. Bir kese kâğıdı ve poşetin içerisine nefes alıp vermek de hıçkırığın kesilmesine neden olur. Vücut kese kâğıdından dolayı yeterli oksijen sağlayamaz ve nefes almaya odaklanarak hıçkırığı unutabilir. Nefesinizi 10-15 saniyelik aralarla tutup bırakmak da inatçı hıçkırığın kesilmesini sağlayabilir.

bebeklerde hıçkırık

Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer?

Bebekler hıçkırdığında ebeveynler endişe etmeye başlar. Ancak bebeklerin hıçkırması aslında iyiye işarettir. Genel olarak beslenme sonrasında hıçkıran bebeklerde bu durum sindirim sistemlerinin çalıştığının göstergesidir. Özellikle yeni doğan bebekler besleme sonrasında hıçkırır. Mideleri dolan bebeğin diyafram sinirleri uyarılır ve hıçkırık bu duruma karşı bebeğin gösterdiği reflekstir.

Peki, yeni doğan hıçkırık nasıl geçer? Bebeğiniz hıçkırmaya başladığında onu emzirmeye devam etmelisiniz. Emzirildiği halde bebeğinizin hıçkırığı devam ederse, emzirdikten sonra bebeğinizi yarım saat boyunca dik tutarak sırtını okşamak ve hafif hafif sallamak hıçkırığını geçirebilir. Hala bebeğinizin hıçkırığı devam ederse 1 çay kaşığı su vermek hıçkırığını sonlandırabilir. Süreklilik arz eden bir hıçkırık durumunda en yakın sağlık kurumuna gitmenizde fayda vardır.

ameliyat sonrası hıçkırık

Ameliyat Sonrası Hıçkırık Nasıl Geçer?

Ameliyat sonrası oluşan hıçkırıklar genel olarak anestezi kaynaklıdır. Çok kısa süren bu hıçkırıkların nedeni ameliyat sırasında kullanılan anestezilere karşı vücudun gösterdiği tepki olarak nitelendirilebilir. Genellikle kendiliğinden geçen bu hıçkırıklar için hastayı zorlamayan pratik uygulamalar doktor kontrolünde yapılabilir. Bir kese kâğıdı ya da poşete nefes alıp verme, yudum yudum su içme, belirli aralıklarla nefesini tutma gibi zararsız yöntemler ameliyat sonrası gelişen hıçkırın geçmesini sağlayabilir.

Peki, ameliyat sonrası gelişen ve uzun süren hıçkırık nasıl geçer? Hastanın psikolojik durumuna bağlı olarak hıçkırığın süresi artabilir. Sakinleştiriciler hastayı teskin ettiğinden dolayı doktor tavsiyesiyle kullanıldığında hıçkırığı geçirebilir.

 

Kemoterapi Sonrası Hıçkırık Nasıl Geçer?

Kanser hastaları için uygulanan kemoterapi sonrası ortaya çıkan hıçkırık neredeyse 3 hastadan birinde görülür.

Kemoterapinin mide bulandırıcı etkisini ortadan kaldırmak amacıyla kullanılan mide ilaçları mide bağırsak hareketlerini yavaşlatır. Bu durum da kemoterapi hastalarında uzun süreli ve geçmeyen hıçkırık oluşmasına neden olur.

Özellikle kemoterapi sırasında uygulanan Dekort adlı ilacın yan etkisi olarak ortaya çıktığı düşünülen hıçkırık, vagus sinirinin uyarılması ile oluşur. Kemoterapi sonrasında uzun süreli ve geçmeyen hıçkırık sorunu mutlaka doktor ile paylaşılmalı ve tavsiyeleri alınmalıdır. Kimi durumlarda hıçkırık önleyici ilaçlar önerilebildiği gibi kimi zamanda kaçınılması gereken durumlar hakkında bilgiler doktorlar tarafından verilmektedir. Kemoterapi sonrası hıçkırık nasıl geçer kesin çözüm doktor tarafından tavsiye edilen ve mide bulantısını engelleyen ilaçlardır.

Köpeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer?

Tıpkı insanlar gibi köpekler de zaman zaman hıçkırabilir. Hatta yavru köpeklerin hıçkırması onların sağlıklı büyüdüğünün bir işaretidir. Yavru köpekler heyecanlandıklarında, yemekten sonra ve uykudan kalktıklarında hıçkırmaya başlar. Bu hıçkırıklar köpeğiniz büyüdükçe geçer. Genellikle köpek hıçkırıkları da bir süre beklendikten sonra kendiliğinden geçer. Ancak uzun süreli ve inatçı hıçkırıklar için veterinere danışmakta fayda vardır.

Köpeğinizdeki şiddetli hıçkırık nasıl geçer? Köpeğinizin sakinleşmesi hıçkırığının geçmesi için en etkin yöntemdir.

Köpeğinizi sakin bir ortamda kucağınıza alarak okşayabilir ve ona güzel sözler söyleyerek sakinleşmesini sağlayabilirsiniz. Köpeğinize su verebilirsiniz. Yemek kabını çok doldurmadan sık sık ve azar azar besleyebilirsiniz.

Köpeğinize vereceğiniz bir top ya da oyuncak onun dikkatini dağıtır ve hıçkırığının kesilmesini sağlayabilir. Hatta köpeğinizle yapacağınız kısa bir gezinti ya da oyun oynamak onun rahatlamasını sağlayarak hıçkırığını kesebilir. Ayrıca köpeğinizin aşılarını tam yaptırdığınızdan emin olmalısınız. Uzun süren hıçkırıklar daha önemli bir hastalığın habercisi olabilir. Bu yüzden 2-3 günden fazla hıçkırığı sürerse köpeğinizi veterinere götürmeniz iyi bir fikir olabilir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Anında İshal Kesen İçecek Tarifi

Anında İshal Kesen İçecek

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Öksürük Giderici (Anında Etkili) Tarifi

Öksürük Giderici (Anında Etkili)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Kıymalı Keseler Tarifi

Kıymalı Keseler

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
İshal Kesen Çorba Tarifi

İshal Kesen Çorba

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Öksürük Kesen Tereyağlı Pekmez Tarifi

Öksürük Kesen Tereyağlı Pekmez

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Detoks Etkili Çorba Tarifi

Detoks Etkili Çorba

2-4 kişilik, 35dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Detoks Etkili Smoothie Tarifi

Detoks Etkili Smoothie

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Hatmi Çiçeği Çayı (Öksürük Kesen) Tarifi

Hatmi Çiçeği Çayı (Öksürük Kesen)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri Tarifi
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri

İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE) Sağlıklı bağışıklık sistemini desteklemek adına hazırladığımız bu yazımızda, idrar yolu enfeksiyonuna…

Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Zerdeçal (Kurkumin) Anti-inflamatuar ve Antioksidan Mucizesi! Zerdeçal, zencefilgiller familyasına ait, Asya kökenli bir bitkidir. Turuncu…

Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?
Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?

En İyi Devam Sütü ve Bebek Maması Markaları Bebekler için en iyi mama hangisi sorusuyla…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri Tarifi
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri

İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE) Sağlıklı bağışıklık sistemini desteklemek adına hazırladığımız bu yazımızda, idrar yolu enfeksiyonuna…

Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Zerdeçal (Kurkumin) Anti-inflamatuar ve Antioksidan Mucizesi! Zerdeçal, zencefilgiller familyasına ait, Asya kökenli bir bitkidir. Turuncu…

Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?
Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?

En İyi Devam Sütü ve Bebek Maması Markaları Bebekler için en iyi mama hangisi sorusuyla…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif Tarifi
Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif

Bahar ve yaz ayları, serinletici ve hafif yemeklerin tadını çıkarmak için idealdir. Sıcak havalarda canımız…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi

Nisan ayında binlerce kez deftere eklenen, pek çok takipçimizin beğenisini kazanan en özel tarifler bu…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri