Kekik Faydaları Nelerdir?

Kekik Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kendine Özgü Kokusu ve Doğal Aromasıyla Kekik

Salataların ve yemeklerin lezzetine lezzet katan baharatlar her mutfağın vazgeçilmezi, ama bu baharatların arasında bir tanesi var ki onun yeri ayrı: kekik.

Kekik, kendine has kokusu ve aroması sebebiyle her öğünde özellikle et yemeği ve salatalarda öğünü daha da lezzetlendirmek adına kendine yer bulur. Ayrıca sağlık üzerindeki mucizevi etkileriyle de kekik çayı, kekik suyu, kekik balı ve kekik yağı formlarında mutfaklarımızın olmazsa olmaz baharatı ünvanını sonuna kadar hak eder.

kekik

Kekik Nedir?

Kekik, ballıbabagiller familyasından, sıcak mevsimlerde ve çorak arazilerde yetişen, boyları 15-40 cm arasında değişiklik gösteren, yeşil, kısa saplı veya sapsız bir bitki türüdür. Antik Yunan çağından bu yana insanlar tarafından hem şifalı bitki olarak hem de yemek yapımında kullanılmaktadır.

Kekik bitkisi içeriğinde flavonoid, simol, borneol, tripenoit ve kendine has kokusunu veren timol ve karvakrol maddeleri bulunur. Haziran ayında hasadı yapılabilen kekik otu, özellikle Güney Avrupa ve Akdeniz bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilir. Ülkemiz, bitki örtüsü sebebiyle kekik yetiştirmeye çok uygundur.

Kekik Çeşitleri Nelerdir?

Kekik, Türkiye’den ihraç edilen tıbbi aromatik bitkiler arasında kimyondan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Türkiye, dünya genel kekik ihracatında yüzde 70’lik bir paya sahiptir. Ülkemizde yüksek rakımlı yerlerde ve yaylalarda yaklaşık 40 farklı kekik türü bulunur. Bunlardan en çok bilinenler şöyle sıralanabilir.

İzmir Kekiği: Halk ağzında yöreden yöreye farklılık göstererek bilyeli kekik, taş kekiği, güve kekiği, peynir kekiği şeklinde de adlandırılmakta, Avrupa’da ‘Turkish Oregano’ adı ile bilinmektedir. İhracatı en çok yapılan ve esas kullanım alanı baharat olan İzmir kekiği, uçucu yağ yapımında ve eczacılıkta da kullanılmaktadır.

İstanbul Kekiği: Halk arasında kara kekik olarak da bilinir. Türkiye’de doğal olarak da yetişmektedir. Baharat ve çay yapımında kullanılmasının yanı sıra bu tür kekiklerden bitki zararlısı böcekleri uzak tutmak için de faydalanılmaktadır.

Toka Kekiği: Dünya’da sadece Isparta’nın Sütçüler ilçesinde yetişme alanı bulunan bu kekik türü, yayla kekiği veya Sütçüler kekiği olarak da bilinmektedir. Kekik yağı ve kekik suyu formunda işlenerek ilaç, kozmetik, parfüm ve sabun üretiminde kullanılan toka kekiği ABD, Avrupa, Hindistan, Kanada ve Japonya’ya ihraç edilmektedir.

Beyaz Kekik: Alanya kekiği olarak da bilinir. Batı ve Güney Anadolu’da kurak yerlerde yetişir. İçerisinde bulunan karvakrol maddesinin akciğer kanserini tedavi ettiği bilimsel çalışmalarla ispat edilmiştir ve daha çok yağ şeklinde tüketimi gerçekleştirilir.

Dağ Kekiği: Halk arasında Suriye kekiği olarak da bilinir. Adından da anlaşılacağı üzere dağlarda ve kayalık bölgelerde doğal olarak yetişmektedir. Genelde yemeklerde kekik baharatı olarak kullanılmasının yanında demlenerek çay olarak da tüketilir.

Ülkemizde bu kekik çeşitlerine ek olarak Amanoz kekiği, Akdeniz kekiği, tarla kekiği, karabaş kekik, yabani kekik gibi kekik çeşitleri de yetiştirilmektedir.

Kekiğin Faydaları Nelerdir?

Kekik faydaları yüzyıllardır bilinen toprağın insanlığa hediyesi, şifalı bir bitkidir. Diş eti sorunlarından kalp rahatsızlıklarına kadar faydaları saymakla bitmeyecek bu mucizevi bitki, kekik neye iyi gelir bir göz atalım.

  • Roma askerlerinin savaşa gitmeden önce kekik banyosu yaptığını biliyor muydunuz? Enerji ve dayanıklılık verdiğine inanılarak gerçekleştirilen bu ritüel, bugün bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Kekik bedene kuvvet verir, yorgunluğu alır ve daha geç yorulmanızı sağlar.
  • Kekik, bağırsak problemlerinde halk arasında başvurulan bir bitkidir. Özellikle bağırsak solucanı problemi yaşayanlar, dağ kekiği tükettikleri takdirde bu problemlerinden kurtulabilirler.
  • Kekiğin strese iyi geldiği ve sinir sistemini güçlendirdiği de bilinmektedir.
  • Özellikle çocuklarda yaşanan ve her yemeği geri çevirmelerine neden olan iştahsızlık problemine iştah açıcı etkisiyle çözüm olur.
  • Kalp ritim bozukluklarında ve kalp çarpıntılarında – problemi tamamen ortadan kaldırmasa bile- destekleyici bir unsur olarak başvurulabilir.
  • Gribal enfeksiyonlarda, bronşit ve astım gibi tekrar eden hastalıklarda kullanıldığında faydası görülür. Kekik öksürüğe iyi gelir mi, elbette. Göğsü yumuşatarak kronik öksürük veya hastalık sebebiyle görülen öksürük problemlerini ortadan kaldırır.
  • Düzensiz adet problemi yaşayan kadınlar, dağ kekiği kullandıkları takdirde adetlerinin düzene girdiğini göreceklerdir.
  • Romatizma şikayeti olan hastalar, kekik suyu veya yağıyla ağrıyan bölgelerine masaj yaparak ağrılarını kısmen de olsa azaltabilirler.
  • Kekik diş eti problemleri yaşayanların da başvurabileceği bir bitkidir. Dağ kekiği ile düzenli olarak yapılan gargara sayesinde diş eti çekilmesi tamamen ortadan kalkar.
  • Kekik tansiyonu düşürür mü? Tansiyon problemi yaşayan hastaların hastalıklarına kökten çözüm getirmeyecektir, yine de kekik çayının faydaları arasından sakinleştirici ve kalp ritmini düzenleyici etkisi sayesinde tansiyonunuz yükseldiğinde başvurabileceğiniz doğal bir yöntemdir.
  • Kekik otunun faydaları arasından bir diğeri cilt üzerindeki etkileridir. Antiseptik özelliği sayesinde kekik suyuile cildin yıkanması, ciltte akne ve sivilcelerin oluşumunu engelleyecektir. Ayrıca içeriğinde bulunan vitaminlerin de etkisiyle kırışıklık oluşmasını yavaşlatacaktır. Kekin çayının cilde faydaları da mevcuttur, tüketimi sonucunda cilde faydalı vitaminler cildin tazelenmesini ve canlanmasını sağlayacaktır.

Kekik Zayıflatır Mı?

Kekik, içeriğindeki vitaminler ve mineraller sayesinde metabolizmayı ve dolayısıyla yağ yakımını hızlandırır. Uygulanan bir diyet ve spor programının yanında düzenli olarak içilen kekik çayı ile zayıflama ve problemli bölgelere uygulanan kekik yağı masajı ile bölgesel incelme sağlanabilir.

Kekik Zararları Nelerdir?

Bu kadar çok faydası olan bir bitkinin zararı yoktur diye düşünerek tüketiminde aşırıya kaçmak vücudunuza zarar verebilir. Kullanımı konusunda dikkatli olmalı, herhangi bir alerjik reaksiyon gördüğünüzde kullanmayı kesmelisiniz.

Ayrıca sinir sistemi ve kaslar üzerindeki rahatlatıcı etkisi sebebiyle hamilelik döneminde kullanılmamalıdır. Kesin olmamakla beraber düşük oluşmasına sebep olduğu düşünülmektedir.

Kekik Nasıl Kurutulur?

Öncelikli olarak hangi çeşidi olursa olsun taze kekik satın almalısınız. Üzerinde çiçekleri olan kekiklerin taze olduğunu bilmek size yardımcı olacaktır; tamamı yaprak olan kekikler tercih edilmemelidir. Aldığınız taze kekikleri iyice ayıklayarak yıkayın, daha sonra suyunu çekmeleri için kağıt havluya sararak bir süre bekletin. Bir sofra bezinin üzerine olabildiğince birbirinin üzerine gelmeyecek şekilde yayın ve güneş gören bir yere serin.

Yaklaşık 10 gün boyunca arada karıştırarak kurumaya bırakın. Kuruduğuna emin olduğunuz andan itibaren ufalayarak kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Kuruttuğunuz kekiğinizi dilerseniz demleyip çay yapabilir, dilerseniz baharat olarak yemeklerinize ekleyebilirsiniz.

Kekik Yağı ve Kekik Fiyatı Nedir?

Kekik yağı, kekiğin damıtılmasıyla üretilen, emek gerektiren bir işlemdir, bu nedenle kekik yağı fiyatı ham kekikten daha yüksektir. 20 ml kekik yağının fiyatı 15 TL ile 35 TL arasında değişmektedir. Kekik yağından tam olarak fayda görmek istiyorsanız, alacağınızın yağın kalitesinden ve gerçek olup olmadığından emin olmalısınız.

Kekik fiyatı bulunduğunuz yörede kekik bulunup bulunmamasına, hasat mevsimi, iklim durumu ve almak istediğiniz kekik çeşidine bağlı olarak değişmektedir. Bir demet kekik, 2,5 TL ile 10 TL arasında fiyatlandırılmaktadır. Ulaşımı en zor tür olduğu için dağ kekiğinin fiyatı diğerlerine nazaran daha yüksek olabilir. Fakat ülkemizin bitki örtüsünün kekiğin doğal yaşam alanı olduğunu düşündüğümüzde, kekik fiyatı açısından birçok ülkeye oranla çok şanslı olduğumuzu unutmamalıyız. Hafta sonu yaptığınız bir piknik sırasında bile dağları ve kayalıkları kendisine yuva bellemiş bu mucizevi bitkiyle karşılaşabilirsiniz.

Kekik Kokulu Göz Alıcı Tarifler

1) Kahvaltınızı Kekik İle Zirveye Taşıyın

Hem sağlıklı hem lezzetli hem de farklı bir tat olan kekikli kaşarlı domates ile kahvaltı masalarınızı sıradanlıktan kurtarın. Bu yapımı kolay tarif, kahvaltılarınızın veya ara öğünlerinizin vazgeçilmezi olacak. Kekikli Kaşarlı Domates

Tarif: Kekikli Kaşarlı Domates

2) Köri ve Kekiği Buluşturun

Köri, son yıllarda tavukla mükemmel uyumu fark edilen ve her evin baharatlığında yerini alan bir baharata dönüştü. Peki, hiç düşündünüz mü, zaten mutfağınızın baş tacı olan kekikle buluşursa nasıl da mükemmel bir aroma ve koku ortaya çıkar. Körili kekikli tavuk tarifimizle o anlatılması imkansız lezzete ulaşacaksınız. Körili Kekikli Tavuk

Tarif: Körili Kekikli Tavuk

3) Patatesi Bir de Kekikle Deneyin

Kekikli taze patatesi yaparken fırından gelen kokular evin tüm bireylerini mutfağa toplayıp evde bir heyecan yaratacak. Bu tarifimizi her öğünde aperitif olarak kullanabilir, sofranızı renklendirebillirsiniz. Ayrıca ara öğünlerde de lezzetli bir atıştırmalık olarak deneyebilirsiniz. Fırında Kekikli Taze Patates

Tarif: Fırında Kekikli Taze Patates

Kekik ile aromalandırabileceğiniz kekikli tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kekik Reçeli Tarifi

Kekik Reçeli

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kekik Kurutma Tarifi

Kekik Kurutma

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Kışlık Kekik ( Zahter ) Tarifi

Kışlık Kekik ( Zahter )

4-6 kişilik, 25dk Hazırlık, Pişirme yok
Kekik (Zahter) Salatası Tarifi

Kekik (Zahter) Salatası

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Zahter Salatası (Dağ Kekiği) Tarifi

Zahter Salatası (Dağ Kekiği)

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri