Dünya Patlamış Mısır Günü: En Keyifli Film Eşlikçisi!

Dünya Patlamış Mısır Günü: En Keyifli Film Eşlikçisi! Tarifi

19 Ocak Dünya Patlamış Mısır Günü

Keyifli sohbetlerin, film saatlerinin, sinema günlerinin ve pikniklerin vazgeçilmez lezzeti olan patlamış mısır, dünyanın birçok yerinde severek tüketilmektedir. Öylesine çok sevilmiştir ki patlamış mısıra özel bir gün ilan edilmiştir. 19 Ocak, her sene Patlamış Mısır Günü olarak kutlanmaktadır. Bu keyifli ve eğlenceli günün ne ifade ettiğine, güne dair merak edilen bilgilere bu yazımızı okuyarak ulaşabilirsiniz.

Nefis Yemek Tarifleri’nin özenle hazırladığı çeşitli patlamış mısır tariflerinden ilham alarak siz de bu kutlama gününe eşlik edebilirsiniz! 19 Ocak Patlamış Mısır Günü, kutlandığı her evde ve toplulukta keyifli anlara eşlik edecek. Uluslararası öneme sahip olan Patlamış Mısır Günü’nü şimdi birlikte daha yakından tanıyalım!

patlamış mısır günü

19 Ocak Patlamış Mısır Günü Önemi Nedir?

Patlamış mısır, birçok kişi için eşsiz bir lezzete sahiptir ve oldukça popüler bir atıştırmalıktır. 19 Ocak Patlamış Mısır Günü sayesinde patlamış mısırın eşsiz lezzeti ve tanınırlığı, dünyanın çeşitli bölgelerine kadar ulaşmıştır. Evrensel bir gün olarak kutlanan 19 Ocak Patlamış Mısır Günü, patlamış mısır sevenlerin yüzünü güldüren, bu özel yiyeceğin her yerde tanınmasını isteyenleri destekleyen bir gündür.

Popcorn Day adıyla da gündeme gelen 19 Ocak Patlamış Mısır Günü, sadece Türkiye’ye değil dünyanın birçok ülkesine hitap eden bir özel yiyecek günüdür. Her yaştan kişinin ilgisini çeken, heyecanlandıran ve doyuran eğlenceli bir kutlama günü olarak bilinir.

dünya patlamış mısır günü

19 Ocak Patlamış Mısır Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

19 Ocak Patlamış Mısır Günü’nün nasıl ortaya çıktığına dair kesin ve net bilgi bulunmuyor. Bu özel kutlama gününün Amerika’da çıktığına dair söylemler yer alıyor. İlk defa Amerika’da kutlanmaya başladığı, sevildikçe ve duyuldukça çevre ülkelere de yansıdığı tahmin ediliyor.

Her yaştan kişinin severek tükettiği bir yiyecek olduğu için zaman içinde evrensel şekilde kutlanmaya başlandığı düşünülüyor. Yiyecek ve içecek sektöründeki kaynaklarda, 19 Ocak Patlamış Mısır Günü için resmi ve bilimsel bilgiler yer almıyor.

dünya patlamış mısır günü

19 Ocak Patlamış Mısır Günü Etkinlikleri Nelerdir?

Bu günün keyfini çıkarmak, heyecanına ortak olmak için 19 Ocak Patlamış Mısır Günü’nde yapabileceğiniz etkinliklere değinelim. Böylece, dünya çapında ün yapmış özel güne siz de eşlik edebilirsiniz!

  • 19 Ocak Patlamış Mısır Günü’nü unutulmaz kılmak için kendinize ve sevdiklerinize mısır patlatabileceğiniz bir ortam hazırlayarak sevdiklerinizle kaliteli zaman geçirebilirsiniz.
  • Sinemaya gitmeyi planlıyorsanız, patlamış mısır alarak film ve mısır keyfi yapabilirsiniz.
  • İş ya da okul ortamına gideceğiniz bir gün için hazırlık yapacaksanız, herkese yetecek kadar patlamış mısır hazırlayarak sosyal ortamınızda 19 Ocak Patlamış Mısır Günü’nü kutlayabilirsiniz.
  • Yaşadığınız bölgede, 19 Ocak Patlamış Mısır Günü’ne destek olan firmaların etkinlikleri varsa, bu etkinliklere katılarak günün anlamını pekiştirebilirsiniz.
  • 19 Ocak Patlamış Mısır Günü’nde kitap okuyacağınız ya da evde dinleneceğiniz bir anda, kendiniz için aromalı mısır patlatarak günün önemini, sade bir kutlama ile yaşayabilirsiniz.
  • 19 Ocak Patlamış Mısır Günü akşamında evinize misafir gelecekse, çay yanı ikramlığı olarak patlamış mısır hazırlayarak konuklarınıza 19 Ocak Patlamış Mısır Günü’nü tanıtabilirsiniz.
patlamış mısır günü

19 Ocak Patlamış Mısır Günü İçin Özel Kampanyalar

Her sene özenle kutlanan 19 Ocak Patlamış Mısır Günü için, firmalar çeşitli kampanyalar düzenleyebilir. Hazırlanan kampanyalar, yıl içindeki gündeme göre değişmektedir. Yaşadığınız bölgede duyurusu yapılan kampanyaları yakından takip ederek bu günün anlam ve önemini daha iyi hissedebilirsiniz. En yaygın 19 Ocak Patlamış Mısır Günü kampanyalarına değinecek olursak pek çok kişinin ilgisini çeken konulardan bahsedebiliriz:

  • Marketlerde bakliyat firmaları tarafından düzenlenen patlamış mısır indirimlerinden faydalanabilirsiniz.
  • Sinema bileti alacağınız firmalar, o güne özel mısır hediyesi ikram edebilir.
  • Kafe gibi sosyal mekanlarda, içeceklerinizin yanına 19 Ocak Patlamış Mısır Günü’ne özel patlamış mısır ikramı gelebilir.
  • Elektronik ev aletlerini satan mağazalarda, mısır patlama makinesi indirimleri yapılabilir.
patlamış mısır günü

Patlamış Mısıra Dair Az Bilinen Bilgiler

Eğlenceli sohbetlerin, keyifli anların aranılan atıştırmalık lezzeti patlamış mısır hakkında çok az bilinen bilgileri siz de öğrenmek ister misiniz? Tarihi kaynaklarda adı geçen patlamış mısır, insanların hayatında önemli izler bırakmış.

İşte, patlamış mısıra dair az bilinen gerçekler:

  • Patlamış mısır, ideal sıcaklıkta patlarken 3 fit mesafeye kadar sıçrayabilir.
  • 1949 yılında, sinema salonunda çok gürültü oluşturduğu için patlamış mısır tüketilmesi yasaklandı.
  • Patlamış mısırın tam kıvamında patlaması için ideal sıcaklığın 400°F olması gerekir.
  • Patlamış mısırın patlamasını sağlayan, tanelerin içinde sıkışan su ve nemdir.
  • 1800’lü yıllarda süt ve şekerle tüketilen bir besin kaynağı olarak tüketilirdi.
  • Kuzey Amerika’da Noel dekorasyonu olarak kullanılır ve patlamış mısırla çelenk yapılır.
  • Kızılderili kabileler, patlamış mısıra aroma ekleyerek tüketirlerdi.
  • 1912 yılından günümüze kadar gelen süreçte, sinema salonlarında tüketilen bir yiyecek olarak tanınır.
  • Avrupalılar, 15. yüzyıldan sonra Kristof Kolomb sayesinde patlamış mısırı tanımaya başladı.
patlamış mısır günü

Patlamış Mısır Nasıl Keşfedildi?

Patlamış mısır, günümüzün en popüler atıştırmalık yiyeceği olsa da aslında geçmişi çok eski dönemlere kadar uzanmaktadır. Patlamış mısır, bazı önemli kaynaklara göre Kaşif Kristof Kolomb sayesinde keşfedilmiştir. Medyada ve kitaplarda yer alan kaynaklara göre ise, patlamış mısır neredeyse 5000 yıl önce keşfedildi.

Bir hikayeye göre, M.Ö. 1500-1200 yılları arasında yaşayan Maya ve Aztek toplumları, mısır tanelerini temizlemek ve öğütmek için taş değirmenler kullanırdı. Bir gün mısırların öğütülmesi sırasında taş değirmende mısır taneleri unutularak birikti. Unutulan mısır taneleri, sıcak değirmende kalarak patlamaya başladı. Böylece mısır tanelerinin patlatılarak da tüketileceği keşfedildi. Bazı kaynaklarda, İnka ve Peru medeniyetinin adı da geçmektedir.

Başka bir hikayeye göre ise, fıstık kavurma makinesi içine düşen mısır taneleri kısa sürede patlamaya başladı. Bunu gören kişiler, mısırın patladığını ve şekil değiştirdiğini fark etti. Tadına bakanlar ise bu mısırın, patlamış şekilde tüketime uygun olduğunu anladı. Zaman içinde mısır, patlatılarak tüketilmeye devam etti.

Daha yakın tarihe göz attığınızda ise, mısırın kolayca patlatılmasını sağlayan cihazları üreten Charles Cretors isimli bir iş insanının adını duyabilirsiniz. Charles Cretors, 1885 yılında, Chicago’daki bir fuar sırasında mısırı kolayca patlatan cihaz tasarladı. Böylece mısırın patlatılması daha kolay bir süreç aldı ve duyanlar patlamış mısırı daha çok sevmeye başladı.

Türkiye’de ise patlamış mısırın tanınması, 90’lı yıllara kadar uzanmaktadır. 90’lı yılların ilk dönemlerinde yiyecek ve içecek sektöründe yaşanan gelişmeler sayesinde birçok kişi patlamış mısırla tanışma fırsatı buldu.

patlamış mısır günü

19 Ocak Patlamış Mısır Günü’ne Özel Mısır Patlatma Tüyoları

19 Ocak Patlamış Mısır Günü için lezzetli ve tadına doyum olmayan patlamış mısır hazırlamak isterseniz, Nefis Yemek Tarifleri ile leziz bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Tarif arama butonuna “Patlamış Mısır” yazarak karşınıza çıkan 150’den fazla tarifi inceleyebilirsiniz. Böylece damak zevkinize en uygun patlamış mısır tarifini daha kolay bulabilirsiniz. Evinizde lezzetli şekilde patlamış mısır hazırlamak için size en önemli tüyoları hatırlatmak isteriz:

  • Mısırların kısa sürede yanmadan patlaması için, patlamaya uygun olarak yetiştirilen mısır tanelerini tercih etmelisiniz.
  • Patlatılan mısırlara “Cin Mısır” adı verilmektedir.
  • Genellikle bitkisel yağ kullanımı önerildiğinden, mısırları bitkisel kaynaklı yağ ile patlamayı deneyebilirsiniz.
  • İyi şekilde ısınan ve yanmaya karşı dayanıklı olan tencereleri kullanın.
  • Pişirme esnasında, tencerenin kapağı kapalı şekilde hafifçe sallamaya dikkat edin.
  • Aromalı mısır hazırlamak istiyorsanız, tariflerde önerilen aroma sırlarını uygulayın.
  • Dışarıdan hazır alınmış gibi lezzetli bir patlamış mısır yemek için tuz oranını damak zevkinize göre ayarlayın!
patlamış mısır günü

Dünya Türk Kahvesi Günü: UNESCO Onayladı!

Uluslararası Kurabiye Günü: Tatlı Bir Gelenek!

Dünya Vegan Günü: Canlı Yaşamına Farkındalık Kazanın

Uluslararası Baharatlı Yemek Günü: Çeşnili Lezzetler Dünyası!

Patlamış Mısır Kaç Kalori? Faydaları, Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Patlamış Mısır Tarifi

Patlamış Mısır

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Patlamış Mısır Tarifi

Patlamış Mısır

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Patlamış Mısır Tarifi

Patlamış Mısır

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Patlamış Mısır Tarifi

Patlamış Mısır

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Patlamış Mısır Tarifi

Patlamış Mısır

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Karamelli Patlamış Mısır Tarifi

Karamelli Patlamış Mısır

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Baharatlı Patlamış Mısır Tarifi

Baharatlı Patlamış Mısır

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Karamelli Patlamış Mısır Tarifi

Karamelli Patlamış Mısır

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Patlamış Çıtır Mısır Tarifi

Patlamış Çıtır Mısır

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri