Dünya Türk Kahvesi Günü: UNESCO Onayladı!

Dünya Türk Kahvesi Günü: UNESCO Onayladı! Tarifi

Türk Kahvesi Günü: Kültürel Miras!

Türk kahvesi, Türkler’in geçmişinde oldukça önem taşıyan bir sıcak içecektir. Türk kahvesi adını alması, Türkler’e özgü pişirme tekniğinden gelse de bu içeceğin hazırlanmasında kullanılan kahve çekirdekleri, Türkiye’de yetişmemektedir. Yemen’de Khaldi isimli bir çobanın yerde bulmasıyla keşfedilen kahve, kültürel etkileşimler sonrasında, Türkler’in en sevdiği içeceği haline gelmiştir. Özel pişirme aparatları, sunum ve ikram çeşitliliği, pişirme ve lezzet sırrı ile kahve, Türk kahvesi olarak tüketilmeye başlanmıştır.

Türk kahvesinin önemini ve değerini asırlar sonrasına da aktarmayı hedefleyen, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü sadece Türkiye’de değil kahve kültürüne önem veren pek çok ülke tarafından kutlanmaktadır. Her sene 5 Aralık günü geldiğinde heyecan ve keyifle kutlanan bu özel günü, daha iyi öğrenmek isterseniz, Nefis Yemek Tarifleri farkıyla merak ettiğiniz sorulara, bu yazıda yanıt bulabilirsiniz.

Tarif için: Kilo Verdiren Tarçınlı Türk Kahvesi

5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

Her sene 5 Aralık günü geldiğinde, kahve firmaları ve kafe hizmetleri veren mekanlar tarafından coşkuyla kutlanan Türk Kahvesi Günü, kahvenin kültürel bir miras olduğunu ifade etmek için özel bir günle hatırlanıyor. 5 Aralık gününün, Dünya Türk Kahvesi Günü olması hikayesi ise UNESCO tarafından gündeme geliyor.

UNESCO, 2013 yılında, 5 Aralık’ı “Dünya Türk Kahvesi Günü” olarak ilan ederek kahve sektöründe ve kahve sevenlerin arasında özel bir günün oluşmasını sağladı. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne dahil edilen Türk Kahvesi, listeye eklendiği günle birlikte hatırlanıyor.

Tarif için: 1 Dakikada Buzlu Soğuk Türk Kahvesi Yapımı (Videolu)

1 Dakikada Buzlu Soğuk Türk Kahvesi Yapımı (Videolu)

5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’nün Önemi Nedir?

Türk kahvesi için özel olarak belirlenen ve her sene kutlanan 5 Aralık günü, kahvenin kültürel miras olduğunu gündeme getiriyor. Kahve içmeyi sevenlerin ilgisini çeken bu özel gün, kahvenin sadece bir içecek olmadığının altını çiziyor. Türk kahvesi, arkadaşlığın, dostluğun, paylaşmanın bir simgesi olarak her sene 5 Aralık’ta daha farklı bir lezzette içiliyor. Çünkü 5 Aralık, Türk kahvesinin önemini ve değerini hem Türkler’e hem de diğer milletlere bir kere daha hatırlatıyor.

Türk mutfağının önemli bir parçası olan Türk kahvesi, Osmanlı zamanından günümüze kadar aktarılan bir kültürel mirastır. Kahvehanelerin açılması sayesinde sosyal hayatta önemli bir yer edindi. Bu mirası korumak ve gelecek nesillere aktarmak için, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü ilan edilmiştir. Geçmişi unutmamak, geleceğe sahip çıkmak adına bu günün önemi vurgulanır.

Türk kahvesini uluslararası alanda daha fazla tanıtmak için de kutlanan 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi günü, çeşitli faaliyetler sayesinde geniş bir coğrafyada kutlanıyor. Böylece kahve seven birçok millet, Türk kahvesi lezzeti ile tanışıp Türk kültürünü duymuş oluyor.

Özgün pişirme teknikleri ve sunum fikirleri ile hazırlanan Türk kahvesi, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi günü sayesinde kahve kültürünü de yüceltmiş oluyor. Türk kahvesi, Türkler’in özel tarifleri ve sunum şekliyle birçok ülkede menülerde yer alıyor. Bu sayede, ulaştığı coğrafyaya kahve kültürünü aktarıyor. Bu da kültürel aktarımın bir parçası haline geliyor.

Tarif için: Sütlü Türk Kahvesi (Videolu)

Sütlü Türk Kahvesi (Videolu)

5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü Nerede Kutlanır?

5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü, küresel çapta önem taşıyan bir gündür. Kahvenin değerini ve kültürel önemini nesillere aktaracak olan bu gün, dünyanın pek çok ülkesinde senelerdir kutlanmaktadır. Özellikle de Türkiye sınırları içinde, festivallerle etkinliklerle kutlanır.

Balkan ülkeleri, Orta Doğu ülkeleri, Avrupa ülkeleri ve Kuzey Amerika’da, Türk kahvesi kültürünü yaşatmak için 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü için etkinlikler yapılmaktadır. Örneğin, 2022 yılında basına yansıyan haberleri incelediğinizde, ABD’nin New York şehrindeki ünlü Times Meydanı’nda Dünya Türk Kahvesi Günü için etkinliklerin yapıldığını görebilirsiniz. Bu kutlamalara Nijerya, Çin ve Arnavutluk da kendi ülkelerindeki programlarla eşlik etmiştir.

dünya Türk kahvesi günü

5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’nde Ne Yapılır?

Türk kahvesi kültürünü yaşatmak için siz de bir şeyler yapmak isterseniz, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’ne özel etkinliklere katılarak günün anlam ve önemini yakından hissedebilirsiniz. Peki, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’nde ne yapabilirsiniz? Bu sorunuza yanıt bulmak için, size en dikkat çeken etkinlik ve kutlama faaliyetlerinden bahsedebiliriz:

  • 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’nü evinizde ufak çaplı bir etkinlikle kutlamak isterseniz, en sevdiğiniz arkadaşlarınıza ya da ailenize, en özel fincanlarla keyifli bir kahve ikramında bulunabilirsiniz.
  • Kahve firmalarının hazırladığı kahve workshop etkinliklerine katılarak Türk kahvesi pişirme teknikleri üzerine kısa bir eğitim alabilirsiniz.
  • 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü için düzenlenen festivallere eşlik ederek çeşitli firmaların Türk kahvesi ikramını deneyebilirsiniz.
  • Nefis Yemek Tarifleri’nde yer alan kahve ikramlıklarını evde hazırlayarak günün en özel ve lezzetli kahvesini içebilirsiniz.
  • İş yerinde ya da okulda, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü kahve molası vererek hep beraber Türk kahvesi hazırlayarak içebilirsiniz.
  • Marketlerde 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’ne özel indirim ve kampanyaları değerlendirip Türk kahvesi keyifleriniz için alışveriş yapabilirsiniz.
  • Yaşadığınız yerde şubesi olan kahve mağazalarının, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’ne özel ücretsiz kahve ikramlarını değerlendirebilirsiniz.
  • Türk kahvesi temalı sanatsal etkinlere katılarak 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’ne özel bir hatıra bırakabilirsiniz.
  • Sosyal medyada yürütülen 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü paylaşımlarına siz de katkıda bulunarak Türk kahvesinin değerinin pek çok kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Türk kahvesi günü

Türk Kahvesi Nasıl Keşfedildi?

Kaynaklarda net olmamakla birlikte yer alan bilgilere göre, 8. ya da 11. yüzyıl ortalarında Habeşistan Kaffa’da yaşayan Khaldi adındaki bir çoban varmış. Bu çoban, koyunlarını otlattığı bir gün, bir çalıya rastlamış. Koyunların bu çalıdaki kırmızı meyveleri yemesinin ardından çok hareketli olduklarını fark etmiş. Ardından kendisi de bu meyveyi denemek istemiş.

Kahve bitkisinde yer alan meyveden gelen hissi ve keyfi sevmeye başlamış. Köyündeki alimlere ve komşularına haber vermiş. Alimler, meyveleri yakarak ve suyla karıştırarak deneyler yapmış. Deneylerinden ardından, kahve bugünlere kadar sıcak ve lezzetli bir içecek olarak gelmiş.

Yemen Valisi Özdemir Paşa, görev yerinde kahve içtikten sonra tadını çok beğenir ve Osmanlı hanedanının keşfetmesi için İstanbul’a kahve çekirdeklerini 1543 yılında getirir. Ancak Türk kahvesini, Türk kahvesi yapan unsur pişirme tekniği ve servis şeklidir. Türk kahvesinde kullanılan çekirdekler, Yemen ve Brezilya’dan gelmektedir. Günümüzde ise özel kavurma işlemlerinden geçerek pişirilir. Ayrıca Türk kahvesi, telvesi ile birlikte servis edilen tek kahvedir.

Türk kahvesinin Osmanlı zamanında, kahvehanelerde içilmesi ve eve gelen misafirlere ikram edilmesi geleneği yaygındı. Kahve çekirdeklerine ulaşımın kolaylaşması ve bu içeceğin sevilmesi gibi nedenlerden ötürü, Türk kahvesi geleneği günümüze kadar ulaştı.

Türk Kahvesi Nasıl Pişirilmeli?

5 Aralık Dünya Türk Kahvesi gününe özel lezzetli bir kahve hazırlamak için, taze çekilmiş kahveye ihtiyacınız olacaktır. Bu kahveyi, damak zevkinize göre şeker ekleyip kısık ateşte pişirerek servis edebilirsiniz. Geleneksel yöntemle kahve pişirmek için bakır cezve, küçük bir fincan, kahve yanı için su ve ikramlık lokum hazırlayabilirsiniz.

En lezzetli Türk kahvesi için, kahveyi ve suyu ölçülü şekilde kullanmanız gerekmektedir. 1 fincan için 1 tatlı kaşığı taze kahve kullanarak lezzetli Türk kahvesi pişirebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Püf Noktalarıyla Türk Kahvesi Yapımı ve Sunumu

dünya Türk kahvesi günü

5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü Hakkında Sık Sorulan Sorular

Türkiye Kahve Günü Ne Zaman?

Kahve çekirdekleri ile hazırlanan çeşitli kahveleri denemek ve kutlamak için, 2014 yılında Uluslararası Kahve Örgütü öncülüğünde, 1 Ekim’de Uluslararası Kahve Günü kutlanmaya başlandı. 1 Ekim, tüm kahvelerin kutlandığı, özel ve keyifli bir gün olarak hafızalarda yer almaktadır. Her sene dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi, Türkiye’de de genel olarak kahveyi kutlamak adına 1 Ekim önemli bir gündür.

Dünya Türk Kahvesi Günü Bedava Mı?

5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’nü heyecanla kutlamak isteyen birçok kahve firması, bu özel günde misafirlerine ücretsiz Türk kahvesi ikram etmektedir. Her sene firmaların kampanya politikası değiştiği için, duyurularını takip ederek hangi firmanın nerede ücretsiz Türk kahvesi ikramında bulunacağını öğrenebilirsiniz!

Türk kahvesi günü

Türk Kahvesi Kaç Kalori? Sade, Orta, Şekerli, Sütlü

Türk Kahvesi Yanına İkramda Sunabileceğiniz Fikirler

Türk Kahvesi Faydaları: Her Gün İçmek Neye İyi Gelir?

Geleneksel Türk Kahvesi Çeşitleri: Resimleri, Özellikleri

Türk Kahvesi Zayıflatır Mı? Türk Kahvesi Diyeti, 7 Günlük Diyet Listesi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Türk Kahvesi Tarifi

Türk Kahvesi

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Türk Kahvesi Tarifi

Türk Kahvesi

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Türk Kahvesi  Tarifi

Türk Kahvesi

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Türk Kahvesi Tarifi

Türk Kahvesi

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Türk Kahvesi Tarifi

Türk Kahvesi

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Türk Kahvesi Tarifi

Türk Kahvesi

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Türk Kahvesi Tarifi

Türk Kahvesi

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Türk Kahvesi Tarifi

Türk Kahvesi

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Türk Kahvesi Tarifi

Türk Kahvesi

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri