Aft Nasıl Geçer? Neden Olur? Evde Bitkisel Tedavisi

Aft Nasıl Geçer? Neden Olur? Evde Bitkisel Tedavisi Tarifi

Rahatsız Eden Ağız Yaraları Aftlar Hakkında Merak Edilenler

Aft, oldukça yaygın bir problemdir. Bazen ağrılı bir şekilde bazen ise ağrısız şekilde ortaya çıkabilir. Aft hastalığı toplumumuzda genellikle erkeklerden çok kadınlarda görülmektedir. Bu yüzeysel hastalıktan kurtulmak için sanıldığı kadar zor ve sancılı dönemlerden geçmenize gerek yok. Evde uygulanabilecek bitkisel tedavilerle kısa süre içerisinde aft yaralarınız iyileşebilir ya da zaman içerisinde kendiliğinden yok olabilir. Aft tedavisinin uzun sürmesi halinde doktora görünmeniz tavsiye edilmektedir. Bu konuda önlem almadan önce aftın ne olduğunu ve belirtilerini iyi bilmek gerekir.

aft nasıl geçer

Aft Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Aft ağız içerisinde, dudakların ve yanakların iç tarafında veya dilin altında oluşabilen bir çeşit ağız ülseridir. Ağzın yumuşak bölgelerinde kemikten uzak kısmında yer alır. Yuvarlak veya oval şekilde forma sahiptir. Kümeler halinde meydana gelebileceği gibi tek tük şekilde de ağızda yer alabilir. Aft yaraları farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu durumun ülserleşmeden önce çok az semptomu vardır. Bazı yaygın belirtileri şunlardır:

  • Ağızda oluşan hassasiyet,
  • Durumun gelişmesiyle ağrı olan bölgedeki renk farklılığı (gri, sarı gibi)
  • Belirli bölgede oluşan şişkinlik veya kızarıklık,
  • Ateş,
  • Yanma ve batma hissi,
  • Kaşıntı ya da tahriş,
  • Şiddetli vakalarda yeme ve içmede zorlanma ile fiziksel uyuşukluk.

aft tedavi

Aft Nasıl Geçer? Evde Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Bitkisel ya da doğal yöntemler kullanılarak tedavi edilebilmesi için aftın oluşum nedenlerinin çok iyi bilinmesi gerekir. Aft yaraları yaklaşık 7-14 gün içerisinde tamamen iyileşebilir. Doğru ve sağlıklı yöntemlerle yaraların yok olma sürecini kısaltabilirsiniz. Evde uygulanabilecek çeşitli bitkisel tedaviler ile ve dikkat etmeniz gereken bazı kurallarla aft ağrısı da en aza indirgenmiş olur. İşte afta ne iyi gelir sorusunun cevabı:

1) Sağlık Kokan Çay

Demlenmiş çay hem göz hem ağız çevresinde oluşan yaralarda kullanılan en popüler bitkisel tedavi yöntemleri arasındadır.Aft bitkisel tedavi için evde demlemiş olduğunuz hazır çay poşetini ağzınızın içinde oluşmuş aftın üzerine koyarak birkaç dakika bekletin. Çayın içerisindeki tanin maddesi aftın hızla iyileşmesine yardımcı olacaktır. Bu uygulamanın dışında, çok sıcak olmaması koşuluyla içilen bir bardak demlenmiş adaçayı ağrılarınızın azalmasını sağlayacaktır.

2) Özenli Ağız Bakımı

Yaralarınızı tetikleyecek sert, asitli, baharatlı, çok sıcak yiyeceklerden ve içeceklerden kaçınmak almanız gereken ilk tedbirlerdendir. Dişinizi fırçalarken yumuşak diş fırçası kullanmak, aftın oluştuğu bölgeden uzak durmak ve o bölgeye dokunmamak iyi bir ağız hijyeni sağlamak diğer yapmanız gerekenlerdendir. Ağızda toplanan bakterileri azaltmak için diş ipi kullanmanız da işe yarayacaktır. Aftın sebeplerinden biri olan stresi azaltmak ve düzenli beslenerek yeterli şekilde uyumak iyileşmenize yardımcı olabilir.

3) Tuzlu Su ile Gargara

Genellikle günde iki kere uygulanan tuzlu su ile yapılan aft gargara yaranın enfekte olmasını engeller ve hızlıca iyileşmesine katkı sağlar. Şiddetli ağrınız varsa tuzlu gargara iyi bir sakinleştirici ve ağrı kesici görevindedir. Aynı zamanda aftın ağız içerisinde yarattığı rahatsızlığı yok etmeye yarar.

4) Soğuk Kompres

Bilindiği üzere soğuk, iltihabı azaltmada önemli rol oynar. Yaralı bölgeyi uyuşturmada etkilidir. Eğer mümkünse buz küplerini temiz bir havluya sararak yaranın üzerine bastırabilirsiniz. Bu soğutma işlemi ağzınızı ferahlatmanıza ve ağrınızın bir nebze dinmesine katkı sağlayacaktır.

5) Karbonatlı Su

Karbonatlı su, tarih boyunca çoğu hastalığa şifa bulmada kullanılan en eski ve yaygın yöntemlerden biridir. 1 çay bardağı suyun içine atacağınız 1 çay kaşığı karbonat ile hazırlayacağınız karışımın ağızda çalkalanması ağız içindeki iltihaplanmanın önüne geçecektir.

6) Süt ve Süt Ürünleri

Sağlık için çok faydalı olan süt ürünleri bağışıklık sistemimizin gelişmesinde de büyük rol oynar. Özellikle doğal bir probiyotik olan yoğurdun tüketilmesi ağız içerisinde oluşan aftların gözle görülür şekilde küçülmesine ve azalmasını sağlar. Eğer ağrınız canınızı çok sıkıyorsa ve alerjik bir durumunuz yoksa süt içmeniz, peynir veya yoğurt tüketmeniz şikayetlerinizi azaltacaktır.

7) Bal ve Hindistan Cevizi Yağı

Hemen bulabileceğiniz malzemelerle evde uygulaması kolay çözümleri kendiniz de yaratabilirsiniz. Bir beze birkaç damla bal damlatarak aftın üzerine uygulayabilirsiniz. Aynı zamanda aktarlardan satın alabileceğiniz Hindistan cevizi yağının kullanımı da aftların iyileşmesinde olumlu katkılar sağlar.

aft yarası

Aft Neden Olur?

Aftın nedenleri kişiye göre değişen çeşitli faktörlere dayanır. Toplumda sıkça izlenen aftöz ülserinin bir dış tetikleyiciden kaynaklandığı ve kısmen genetik kalıtımdan da gelebileceği düşünülmektedir.

  • En göze çarpan aft nedeni bağışıklık sistemindeki bozukluklara bağlı olabilir. Vücudunuzun size zararlı olan yabancı maddelerden korunmasını sağlayan mekanizmanın zayıflaması en basitinden afta yakalanmanıza da sebep olur.
  • Enfeksiyöz ve mononükleoz olarak adlandırılan toplum içinde öpücükle bulaşan hastalıklar, yani diğer bir deyişle tükürük ile bulaşan hastalıklar da afta neden olabilir.
  • Uzun süren ateş ve uzun süre antibiyotik kullanımı vücudun yaşadığı zorlukların dışa vurumu olabilir. Eğer uzun süre antibiyotik kullanıyorsanız veya ateşli hastalıklardan muzdaripseniz ağzınızda aft çıkması muhtemeldir.
  • Toplum içerisinde nadir görülmesine rağmen Behçet hastalığı aftın ortaya çıktığı bir başka durumdur. Tabi ki bu tanının konulabilmesi için başka klinik bulguların da olması gerekir.

Yukarıda belirtilen nedenlerin dışında stres, alerjik reaksiyon, bazı belirli yiyecek ve içecekler, çinko, demir gibi bazı belirli vitaminlerin eksikliği, ailesel eğilim, sigarayı bırakmak, kullanılan bazı ilaçlar da aftın oluşumuna neden olduğu bilinmektedir.

Aft Bulaşıcı mı?

Aftlar sıklıkla 2-3 mm çap genişliğinde ve küçük yuvarlak biçimdedir. Renkleri sarı, solgun beyaz tonlarındadır ve küçük yaranın etrafında ise yoğun kırmızı renkte kızarıklıklar vardır. Hemen hemen çoğu kişinin hayatı boyunca bir kez karşılaştığı bir sağlık problemi olan aftlar, uçuklar ve diğer ağız iltihapları kadar yaygındır. Genelde ağız içinde yumuşak bölgelerde ortaya çıkar ama bazı bölgelere sıçrayabilir veyahut kendini tekrarlayabilir. Yeme, içme, konuşma gibi günlük rutinleri çok etkilemeyen aftlar, bazı zamanlarda ağrı ve sancıya sebep olabilir. Aftların bulaşıcı olduğu düşünülmemektedir.

aft ilaçları

Aft Tedavisi Nasıl Yapılır? Aft İlaçları İsimleri

Aft tedavisi nedenine bağlı olarak uygun ve doğru bir şekilde gerçekleştirilmedir. Evde bitkisel ve doğal yollarla iyileşmeyen aftlarda mutlaka medikal tedaviye dönmelisiniz. Eğer aftın iyileşmesi iki haftayı geçiyor ise mutlaka doktora başvurmalısınız.

Oluşan aft, bazı vitaminlerin eksikliğinden kaynaklı ise o vitaminlerin takviyesi yapılmadır. B vitaminleri (folik asit, B12), demir, çinko gibi takviyeler bu sorunla karşılaşmanızı engellemeye yardım eder. Eczanelerden temin edebileceğiniz bikarbonatlı su, metilen mavisi, klorheksidin içeren gargaralar tedavi sürecinizi hızlandıracaktır. Başlangıç aşamasındaki aftlar için aft krem kullanabilirsiniz. Bu merhemler (pomat) yarayı kurutmaya yöneliktir.

Ağzın içindeki ulaşılması zor bölgelere aft spreyi kullanmak uygulanış açısından size daha fazla kolaylık sağlar. Aft kremi olarak kullanılan bazı başlıca ilaçlar; aft karbonat ve su karıştırılarak yapılan doğal kremler, kenacort krem, oralmedic krem, ve anestezi kremlerdir. Bu ilaçları kullanırken doktorunuzun reçetede belirttiği şekilde kullanmanız tavsiye edilir.

Herhangi bir ilaca alerjiniz varsa, aft çok ağrılıysa, ağzınızın içinde aft dışında başka problemler de varsa bu durumda aft ilacınızı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza başvurunuz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Yoğurtsuz Mantı Yemeği Nasıl Mı Olur? Tarifi

Yoğurtsuz Mantı Yemeği Nasıl Mı Olur?

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Bitkisel Şurup Tarifi

Bitkisel Şurup

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Bitkisel Antibiyotik (Videolu) Tarifi

Bitkisel Antibiyotik (Videolu)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Bulamaç (Denemeyen Pişman Olur) Tarifi

Bulamaç (Denemeyen Pişman Olur)

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Mantı Dediğin Böyle Olur Tarifi

Mantı Dediğin Böyle Olur

4-6 kişilik, 1 saat Hazırlık, 10dk Pişirme
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri