Nefis Yemek Tarifleri Gezgin Gurme Serisi: Amasya
Nefis Yemek Tarifleri gezgin gurme ekibi bugün şehzadeler şehri Amasya’da! Nefis Yemek Tarifleri ailesi olarak memleketimiz Merzifon ilçesinin de bağlı olduğu Amasya’yı yerel mutfak yelpazesinden incelemek ve yöresel lezzetlerimizi okurlarımıza tanıtmaktan keyif duyuyoruz. Yemek yenebilecek kalitesi sabit leziz restoranları, gezip görülebilecek kültürel mekanları ve kısa tarihi ile Amasya’ya doğru bir yolculuğa çıkıyoruz, hazır mısınız?
Amasya’nın tarih sahnesine çıkışı arkeolojik bulgulara göre en erken M.Ö 5500 ila 3000 yıllarına kadar uzanmakta olup; kalıntılardan anlaşıldığı üzere esasında daha da gerileyebilecek bir geçmişe sahip. Tarih boyunca Hitit, Frig, Kimmer, İskit, Pers, Roma, Danişmend, Selçuklu, Eretna ve son olarak da Osmanlı egemenliği altına giren Amasya, Anadolu’daki stratejik konumu itibarıyla sözü geçen pek çok medeniyetin izlerini taşımaktadır.
Osmanlı Dönemi’nde taht sancağı Manisa’dan sonra şehzadelerin padişah olma yolundaki kilit noktalardan biri olan Amasya Sancak Beyliği; Çelebi Sultan Mehmet, II. Murat, Fatih Sultan Mehmet ve II. Bayezid gibi hükümdarlara şehzade tahtgahı olmuştur. Yakın geçmişte I. Dünya Savaşı yıllarında ise Amasya Tamimi ile Mustafa Kemal Atatürk, kurtuluş genelgesini buradan ilan etmiştir.
Kahve ve Merzifon Üzümünün Avrupa’ya Uzanan Hikayesi…
Tarih kitaplarından aşina olunduğu üzere Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, II. Viyana Seferi’ndeki kilit isimlerdendi. Paşa, sefere giderken yanında bir nevi tedarik niteliğinde o zamanlar tarihi Merzifon fırınlarında sık sık pişirilen susamlı simidi ve Türk kahvesini de götürmüştür. Bozgun sonrası gerilemek zorunda kalan ordu fazla ağırlıkları ve getirdikleri kahve çuvallarını da geride bırakmış haliyle. Seferin bir diğer kilit ismi de düşman hattından Polonya asıllı tüccar Kulczycki. Sefer sonrası kendisine ödül olarak verilen bu Türk usulü acı kahveleri tüccar sütle yumuşatarak pişirmiş, bir kahve dükkanı açıp kahveleri de yeniçeri kıyafetleri giyerek sunmuş. Bugün hala Viyana merkezindeki Kulczycki Caddesi’nde yeniçeri kıyafetiyle kahve ikram eden bir heykel bulunmaktadır.
Gelelim meşhur üzümün hikayesine… Truva Savaşı’na takviye birlik olarak desteğe giden ve Merzifon’un da içinde bulunduğu Orta Karadeniz’de hüküm süren Paflagonyalılar, Çanakkale’ye giderken yanlarında o zamanın bereketli bağlarıyla bilinen Merzifon üzümlerinden de götürmüşler. Savaş sonrası İtalya kıyılarına göç eden Truva ve Paflagonya halkıyla birlikte bu üzümün de İtalya yolculuğu başlamış. Çok çok sonraları Kuzey İtalya Trentino’da turneye çıkan Mozart’ın köklü bir aileye konuk olması ve bu sırada Merzifon Karası üzümlerinden üretilmiş Marzemino isimli şarabı tatması ve çok beğenmesi Don Giovanni isimli operasında da adını geçirmesine vesile olmuştur. Merzifon’daki Ermeni halk tarafından uzun süre üretimi yapılmış olan Merzifon Karası, bugün çeşitli girişimciler tarafından yeniden canlandırılmayı bekliyor.
Gezi Rehberi
- Irmak Kenarı – Şehir Merkezi
- Kral Kaya Mezarları
- Yalıboyu Evleri – Amasya Evleri
- İçerişehir
- Amasya Kalesi
- II. Bayezid Camii ve Külliyesi
- Halifet Gazi Kümbeti
- Burmalı Minare Camii
- Yıldız, Kumacık ve Mustafa Bey Hamamları
- Amasya Müzesi
- Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi – Bimarhane Medresesi (Darüşşifa)
- Hazeranlar Konağı Etnografya Müzesi
- Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi
- Ferhat Su Kanalı
- Merzifon Bedesteni
- Merzifon Taşhan
- Merzifon Paşa Hamamı
- Merzifon Amerikan Koleji
- Merzifon Saat Kulesi
- Boraboy Gölü
- Yedi Kuğular Kuş Cenneti
- Terziköy Kaplıcaları
Yemek Rehberi
- Amasya Elması (misket)
- Amasya Çöreği
- Merzifon Keşkeği
- Toyga Çorbası
- Çatal Çorbası – Sakala Çarpan Çorbası
- Topalak Çorbası
- Helle Çorbası
- Haluçka
- Bamya Yemeği
- Güveç Yemekleri
- Baklalı Yaprak Sarma
- Mercimek Gallesi
- Patlıcan Çullaması
- Pirpirim Kavurması (semizotu)
- Çökelek Sündürmesi
- Katık Sündürmesi
- Sacüstü – Haşhaşlı Cevizli Katmer – Amasya Yağlısı
- Amasya Tatlısı
- Kuşburnu, Alıç ve Kızılcık Marmelatı
Mekan Rehberi
1) Galip Amasya Çörekçisi
1925 yılından günümüze, kuşaktan kuşağa orijinal tarifle aktarılan asırlık lezzet Amasya çöreği, 2006 yılında Türk Patent Enstitüsü tarafından bu işletmede tescillenmiştir. Amasya’yı ziyarete gelenlerin tatmadan geçmediği bu meşhur çörek nohut mayasından hazırlandığı için yerli halk tarafından nohutlu çörek olarak da biliniyor. Damakta iz bırakan ceviz ve haşhaşın yoğun aromasıyla odun ateşinde pişirilen Amasya çöreği, internet üzerinden tek tıkla tüm ülkeye ulaştırılabiliyor. Buzdolabında bir hafta, dondurucuda bir yıl süreyle muhafaza edebilirsiniz.
Adres: Pirinççi Mahallesi Habibi Sokak No: 10/A Bimarhane Arkası Merkez, Amasya
İletişim: 0358 218 27 16
Web: www.amasyacorekcisigalip.com
2) Amaseia Mutfağı
Amasya’da nerede yemek yenir? Amasya seyahatinizde yerel mutfağa özgü yemeklerin tadına varmak için şehir merkezindeki en ideal adres adı üzerinde Amaseia Mutfağı. Mimari açıdan Yalıboyu evlerinin karakteristiğini yansıtan Amaseia, Yeşilırmak’ın hemen yanında enfes bir manzaraya sahip. Buraya geldiğinizde meşhur keşkek, toyga çorbası, baklalı yaprak sarması, güveçte etli kuru fasulye ve bamya yemeği sipariş edebilirsiniz. Nostaljik bir ortamda ırmak manzaralı bir yemek deneyimi sizleri bekliyor olacak.
Adres: Hatuniye Mahallesi Hazeranlar Sokak No:3 Merkez, Amasya
İletişim: 0358 218 22 23
3) Emin Efendi Konakları
Beyaz boyalı, ahşap çatılı Yalıboyu evlerinin restore edilmiş şık bir temsilcisi olarak Emin Efendi Konakları, otantik ve modern atmosferi aynı anda sunuyor. Amasya’ya gelen yerli ve yabancı pek çok turistin konaklama noktası olan Emin Efendi, restoranında şehrin geleneksel tatlarını da orijinal tariflerle pişiriyor. Konak pencerelerinden II. Bayezid Külliyesi ve ırmak manzarası yemek sırasında sizlere eşlik edecek. Et ızgara ve kebap çeşitleri en çok tercih edilen lezzetleri arasında.
Adres: Hatuniye Mahallesi Hazeranlar Sokak No:66 Merkez, Amasya
İletişim: 0358 213 00 33
4) Ali Kaya Restaurant
Amasya’nın şiir gibi manzarasını ayaklarınıza seren Ali Kaya Restoran, tecrübeli bir işletme olarak konuklarını ağırlıyor. Amasya yerli halkının uğrak noktalarından olan bu mekanda yemeğinizi yerken Amasya’da olmanın ne anlama geldiğini tam manasıyla hissedeceksiniz. Ziyarete gelenlerin sıklıkla sipariş ettiği Tokat kebabı dışında et ızgara ve kebap çeşitleri, kuzu şiş, saç kavurma yer alıyor. Alkollü ve alkolsüz içecek imkanı sunan menüsü, ışıklarla süslü nehir manzarası ile denemeye değer.
Adres: Çakallar Mevkii Çakallar Caddesi Merkez, Amasya
İletişim: 0358 218 06 01
5) Yamaç Cafe & Bistro
Amasya’nın modern ve yenilikçi işletmelerinden Yamaç Bistro, kurulduğu kısa zaman içerisinde Amasya halkı ve ziyaretçileri tarafından çok beğenildi. Şehzadeler kenti Amasya’yı panoramik seyredebileceğiniz Yamaç, Türk ve dünya mutfağından farklı lezzetler sunmakla birlikte canlı müziği ve ilgili personelleriyle de kalitesini koruyan bir mekan. Günün erken saatlerinde gelirseniz serpme kahvaltısı ve tavşan kanı taze semaver çayı şehir gezintisine başlamak için ideal bir tercih olacak.
Adres: Çakallar Mevkii Çakallar Caddesi Merkez, Amasya
İletişim: 0358 212 23 23
6) Bedesten Osmanlı Mutfağı
Amasya’nın Merzifon ilçesinde Bedesten Osmanlı Mutfağı, şehrin ilk yerleşim yerlerinden arasta içerisinde yer alan tarihi dokulu otantik bir mekan. Osmanlı bedesten mimarisinin karakteristiğini yansıtan taş duvarlar, kubbeli yüksek tavan, ortada mini bir havuz ile tarih ve lezzetin buluştuğu bir atmosfere sahip. Hizmet kalitesi yüksek, personeller de oldukça ilgili ve kibar. Bedesten’in en çok sipariş edilen yemeği topuz kebabı, bedesten tava, kuzu tandır ve ızgara çeşitleri. Nezih bir akşam yemeği için ideal bir seçim.
Adres: Gazimahbup Mahallesi Taşhan Sokak Bedesten Binası (Arasta) Merzifon, Amasya
İletişim: 0358 505 01 05
7) Taşhan Butik Otel & Restaurant
Sıradaki durağımız küçük masalarda büyük mutlulukların paylaşıldığı buluşma noktası Taşhan Otel. Tarihi taşhanın aslına sadık kalarak restore edilmesiyle Merzifon’un kalbinde zaman yolculuğuna çıkabileceğiniz bir mekana dönüştürüldü. Nadir rastlanan iki katlı mimarisiyle Taşhan, konaklama ve restoran hizmetini aynı anda sunuyor. Restoran bölümünde Taş kebap, et ve tavuk çökertme, lokum, bostan kebabı, keşkek, yaprak sarması ve irmik helvası en çok tercih edilen yemekleri arasında. Haftanın belirli günlerinde Yeşilçam açık hava sinema gösterimleri de yapılıyor üstelik.
Adres: Gazimahbup Mahallesi Taşhan Sokak No:1 (Arasta) Merzifon, Amasya
İletişim: 0358 514 44 00
8) Rumi Usta’nın Yeri
Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiş Merzifon keşkeği denilince hiç şüphesiz ilk adres Rumi Usta’nın Yeri nam-ı diğer Kör Rumi. Sakız kıvamında, tüm malzemelerin bütünleştiği bol etli keşkek, Merzifon’a özgü olarak tereyağında kavrulmuş domates sosu ve haşhaşlı burgu Amasya çöreği ile birlikte servis ediliyor. Merzifon halkının en bilindik adreslerinden eski bir konak olan Rumi Usta, yıllar yılı aynı tarifle toprak çömleklerde ağır ağır uzun saatler boyunca pişiriyor keşkeği özel fırınında. Tadabilmeniz için günün erken saatlerinde gelmenizi tavsiye ediyoruz. Çorba ve ızgara çeşitlerinden de sipariş verebilirsiniz.
Adres: Gazimahbup Mahallesi Ahçılar Sokak Dönertaş Mevkii Merzifon, Amasya
İletişim: 0358 513 20 83
9) Papyon Cafe & Mutfak
Merzifon şehir merkezinde modern bir işletme anlayışına sahip Papyon Cafe, Türk ve dünya mutfağından farklı lezzetlerle sürekli yenilenen menüsü, tecrübeli mutfak ekibi ve ilgili personeliyle kaliteli bir hizmet sunuyor. Açıldığı günden itibaren koruduğu nezih çizgi, her yaştan ziyaretçinin uğrak noktası haline gelmesinde belirleyici etken. Papyon, ev yapımı keşkek ve burgu çörek gibi yöresel lezzetlerin de içinde bulunduğu serpme kahvaltısı, fit ve doyurucu salataları, İtalyan esintili makarna ve orijinal hamuruyla pizza çeşitleri, özel sunumlarıyla fark yaratan kıvamında pişmiş et ve tavuk ızgaraları, hamburgerleri, her gün taze hazırlanan mutluluk kaynağı tatlıları ve keyifli sohbetlerinize eşlik edebilecek içecek çeşitleri ile dışarıdaki eviniz olmayı hedefliyor.
Adres: Yeni Mahalle Taştan Sönmez Caddesi No:110 Merzifon, Amasya
İletişim: 0358 513 92 92
10) Merzifon Sofrası
Merzifonlular için uzun ve keyifli pazar kahvaltılarında -evet kahvaltıda- kıymalı Merzifon pidesi ve taze demlenmiş semaver çayı vazgeçilmezler arasındadır. Karadeniz’e özgü meşhur çıtır pideleri tadabileceğiniz Merzifon Sofrası ise yerel halkın pide yemek için tercih ettiği en lezzetli adres. İnce açılmış çıtır pide hamuru, bol malzemesi, taze salatası ve bakır bardaklarda bol köpüklü yayık ayranı ile doyurucu bir öğün geçirdikten sonra arayı fazla soğutmak istemeyeceğiniz kesin. Burada en çok kıymalı klasik Merzifon pidesi, kaşarlı kuşbaşılı, karışık ve spesiyali Niksarlı pide (pastırmalı, sucuklu, yumurtalı) sipariş ediliyor.
Adres: 1. Etap Toki Karşısı Merzifon, Amasya
İletişim: 0358 505 00 52
Sıralama gelişigüzel verilmiştir; değer teşkil etmez.
Amasya tarihi için kaynakça:
Merzifon üzümü ve kahvesinin tarihi için kaynakça:
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.