Baobab Ağacı ve Meyvesi: Farklı Medeniyetlerin Uzun Yaşam İksiri

Baobab Ağacı ve Meyvesi: Farklı Medeniyetlerin Uzun Yaşam İksiri Tarifi

Baobab: Hayat Ağacı Meyvesi ve Yağı

Hiç Duymadığınız İlginç Özellikleri

Halk arasında hayat ağacı olarak da adlandırılan ve Senegal’in devlet armasında yer alan baobab ağacı dev gövdesi ile tanınır. Çevresi 30 metreye ve boyu 18 metreye ulaşabilen baobab ağaçları, yumuşak ve süngerimsi bir gövdeye sahiptir.

Oldukça geniş bir görünüme sahip gövde dallara ve yapraklara göre dikkat çekici derecede büyüktür. Dev gövde aynı zamanda ağaç için su deposu işlevi görür. Ebegümeciler familyasına ait olan baobab ağacı, 30’dan fazla Afrika ülkesi, Asya ve Avustralya’da yetişir. 8’den fazla türü bulunan baobab ağaçlarına en fazla Senegal ve Madagaskar bölgelerinde rastlanır.

baobab ağacı

Baobab Nedir?

Afrika, Asya ve Avustralya kıtalarında yetişen baobab ağacı, tropikal iklim ağacıdır. Ağaç, dev bir gövdenin üzerinde aşağı doğru sarkan dalları nedeniyle karşıdan bakıldığında kubbe biçimini andırır. 9 metreye kadar çıkabilen çapı ile yeryüzününün en geniş gövdeye sahip ağacı olarak bilinen Baobab ağacına bazı bölgelerde maymun ekmeği ağacı da denir.

Oldukça uzun ömürlü olan ağaç, binlerce yıl süren bir yaşama sahiptir. Ağaç, yapraklarını döktüğü için yılın büyük bir bölümünde yapraksızdır. Ağacın yapraklarının çok uzun sapları vardır. Kimi zaman yaprak sapların uzunluğu 1 metreye kadar çıkabilir. Ölümsüzlük arayan Mısır firavunlarının anıt mezarlarında baobab meyvesi bulunması nedeniyle ağacın meyvesinin ömrü uzattığına inanılır.

baobab nedir

Baobab Ağacı Özellikleri Nelerdir?

Baobab ağaçları günümüzde ilaç endüstrisi açısından önemli bir yere sahiptir. Ağacın yaprakları ve gövde kabuğu “adasonina” ismi verilen ateş düşürücü bir etken madde elde etmek için kullanılır. Ağacın odununa ise kağıt üretiminde başvurulur. Ağacın odunu aynı zamanda ince kereste yapımı için oldukça elverişlidir.

Odun ve yapraklar dışında ağacın kabuğu da çeşitli alanlarda değerlendirilir. Kimi bölgelerde kabuk liflerinden çok dayanıklı ve sağlam halatlar yapılır. Ayrıca ağacın kabuğu Hindistan’da fil heybelerinin yapımında da tercih edilir.

Baobab ağacı beyaz çiçekli ve büyük meyveli bir ağaç türüdür. Çiçekler akşam üzeri ve geceleri açar. Olgunlaşan çiçekler yumurta biçiminde meyvelere dönüşür. Genellikle portakal büyüklüğüne ulaşan meyvelerinin ekşi olan etli kısmı ise yenilebilir.

baobab ağaçları

Baobab Yağı Faydaları Nelerdir?

Baobab meyvelerin tohumları bol vitaminli, mineralli ve faydalı içeriklere sahip baobab yağı elde etmek için kullanılır. Meyvelerden elde edilen tohumlar bol miktarda A, C, D ve E vitamini içerir. Ayrıca tohumlar, aminoasit, betakaroten ve tartarik asit bakımından da oldukça zengindir. Kozmetik dünyasında krem ve losyon yapımında da kullanılan ve içeriği nedeniyle cilt ve saç bakımında oldukça etkili olan baobab yağının birçok faydası vardır:

  • Baobab yağı, A, C, D, E gibi cilt için faydalı birçok vitamin içerir. Yağ, çok zengin bir vitamin kaynağı olması nedeniyle de kuru ciltlerin nemlendirilmesinde etkilidir. Yağın cildi uzun süreli nemlendirme özelliği, düzenli kullanımlarda sağlıklı ve ışıltılı bir cilde sahip olmanıza yardımcı olur.
  • Baobab yağı, nemlendirici olma özelliğine paralel olarak cildin elastikiyetini artırır ve bu nedenle yaşlanma karşıtı olarak bilinir. Düzenli kullanım, erken yaşlanma belirtilerini en aza indirir.
  • Baobab yağı, güneş yanıklarının tedavisinde iyileştirici ve rahatlatıcı etkiye sahiptir. Ayrıca yanıkların neden olduğu acıyı da azaltması ile bilinir.
  • Antioksidan işlevi, sivilce ve cilt yaralarından kalan izlerden hızla kurtulmanıza destek olur.
  • Baobab yağı sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarının da kısa sürede iyileşmesinde etkilidir.
  • Yağ, saç derisinin beslenmesini destekleyerek saç köklerinin güçlenmesine ve saçınızın sağlıklı ve parlak görünümüne katkı sağlar.
  • İçerdiği faydalı mineraller, saç derisinin nemlenmesine katkı sağlar ve deri dökülmelerinin önüne geçer.
baobab yağı

Baobab Yağı Nasıl Kullanılır?

Hem cilt hem saç sağlığı için birçok faydalı içeriğe sahip olan baobab yağının kullanımı oldukça basittir. Yağı, kırışıklık tedavisinde, cildinizi nemlendirmek ve cildinize elastikiyet kazandırmak için ya da saç bakımı için kullanabilirsiniz:

  • Kırışıklık Giderici: Cildinize oluşmaya başlayan istenmeyen kırışıkları azaltmak için çok az miktarda baobab yağını kırışıklık olan bölgeye parmak uçlarınızla masaj yaparak sürebilirsiniz. Yüz bölgesinde 2 ya da 3 damla baobab yağını kırışıklıklara uygulamak sağlıklı ve daha sıkı bir cilde kavuşmanıza yardımcı olur.
  • Nemlendirici: Yağın nemlendirici özelliğinden faydalanmak istiyorsanız, düzenli kullanım gereksinimlerinizi karşılar. Dilerseniz baobab yağını diğer nemlendirici ürünlerle karıştırıp bu ürünlerin etkisini artırabilirsiniz. Örneğin; 1 tatlı kaşığı kakao yağı ve 1 tatlı kaşığı shea yağı karışımına yarım çay kaşığı baobab yağı ilave ederek elleriniz için mükemmel bir nemlendirici elde edebilirsiniz. 1 yemek kaşığı katı Hindistan cevizi yağına 1 ya da 1,5 çay kaşığı baobab yağı ekleyerek de cildiniz için etkili bir nemlendirici elde edebilirsiniz.
  • Kaş & Kirpik Bakımı: Saç bakımında da öne çıkan baobab yağı, kirpik ve kaşlarınızı güçlendirmek için de kullanılabilir. 1 yemek kaşığı Hint yağı ve 1,5 çay kaşığı baobab yağı karışımı, kaş ve kirpik bakımında oldukça etkilidir. Miktarları artırarak elde edeceğiniz karışım saç diplerinin güçlenmesine katkı sağlar.
baobab

Baobab Meyvesi Faydaları Nelerdir?

Tropikal iklimlerde yaşayan bir ağaç türü olan ve yaklaşık 2500 – 3000 yıl yaşayan baobab ağacı meyvesi ile de ilgi çeker. Baobab meyvesi dünya üzerinde dalında kuruyan tek meyve olma özelliğine sahiptir. Meyvenin dış tarafındaki yeşil ve kadifemsi kabuk güneşte Hindistan cevizi gibi sertleşir ve bu süreçte meyvenin içinde yer alan posası da kurur. Kurumuş meyvelerden elde edilen kurumuş posa çekirdeklerden temizlendikten sonra ezilerek baobab tozu elde edilir. Baobab meyvesinin bilinen birçok faydası bulunur:

  • Bazı bölgelerde maymun ekmeği olarak anılan meyve, vitamin ve kalsiyum yönünden oldukça zengindir.
  • Meyvede sütten 2 kat daha fazla kalsiyum ve bir insanın bir günlük gereksinimlerini karşılayabilecek kadar vitamin bulunur.
  • Ağacın ana vatanı Afrika’nın bazı kesimlerinde bebekler için anne sütü eksikliğinin telafisinde tercih edilir.
  • Senegallilerin besin değeri yüksek olan ağacın meyvesini taze ya da kurutarak yemeklerinde kullandıkları da meyvenin bilinen kullanım alanlarından biridir.
  • Maymun ekmeği kozmetik alanında saç boyalarının içinde kullanılır.
  • Baobab tozu bozulmadan yaklaşık 3 yıl boyunca saklanabilir. Baobab tozu, içerdiği yüksek oranda C vitamini sayesinde yorgunluğun giderilmesinde etkilidir.
  • Boobab tozu, ölümsüzlük iksiri olarak kabul edilen Bouye’un ana maddesidir.
baobab meyvesi

Baobab Meyvesi Nasıl Yenir?

Hem ilaç endüstrisinde hem cilt bakımında faydalanılan baobab ağacının bol vitaminli meyveleri, ağacın yetiştiği bölgelerde taze olarak ya da kurutularak tüketilir. Meyvenin hafif ekşi bir tada sahip olan etli bölümü şeker ilave edilerek yenir. Meyvenin tüketimi sadece etli bölümüyle sınırlı değildir.

Bazı bölgelerde yerli halk meyveyi yemeklerinde de kullanır. Meyve hem yemeklere aroma katar hem de yemeğin besin değerini artırır.

baobab ağaçları neden ölüyor

Baobab Ağaçları Neden Ölüyor?

Ömrü 1000 yıldan 3000 yıla kadar çıkabilen baobab ağaçlarının son yıllarda şahit olunan ölümü bilimsel olarak açıklanamayan gerçekler arasında yer almaktadır. Afrika kıtasında binlerce yıllık baobab ağaçlarının aniden ölmeye başladığı bilim adamları tarafından araştırılmaya devam edilmektedir.

En eski 13 ağaçtan 9’u son 12 yılda tamamen öldü ve bu ağaçların gövdelerinin büyük bölümünün çöktü. Ağaçların ani ölümü için iklim değişikliği tahminleri yapılsa da kesin neden henüz bilinmemektedir.

baobab ağaçları neden ölüyor

Ardıç Ağacı Özellikleri ve Faydaları

Zeytin Ağacı Bakımı, Budama Teknikleri, Özellikleri ve Çeşitleri

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Öksürük İksiri Tarifi

Öksürük İksiri

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Şifa İksiri Tarifi

Şifa İksiri

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Şifa İksiri Tarifi

Şifa İksiri

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Macun İksiri Tarifi

Macun İksiri

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Kış İksiri Tarifi

Kış İksiri

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Brokoli Ağacı Tarifi

Brokoli Ağacı

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Peynir Ağaçları Tarifi

Peynir Ağaçları

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Uzun Ekmekler Tarifi

Uzun Ekmekler

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri