Beyaz Leblebi Kalori ve Besin Değeri Nedir? Faydaları ve Diyeti

Beyaz Leblebi Kalori ve Besin Değeri Nedir? Faydaları ve Diyeti Tarifi

Çıtır Nohut Beyaz Leblebi

Nohudun kavrularak gevrek bir hale gelmesi sonucu oluşan leblebi, sevilerek tüketilen bir kuru yemiş çeşididir. Beyaz ve sarı olmak üzere iki çeşidi bulunan leblebi ülkemizde özellikle Çorum ilinde yapılmaktadır.

İlk olarak leblebi Şeyh Murat Gazi tarafından nohudun ıslatılıp kavrulması ile keşfedildi. İç Anadolu bölgesinden sonra Ege bölgesinde de üretilmeye başlanan leblebi, Çorum’dan farklı olarak beyaz nohuttan üretilir. Bu yüzden Ege bölgesinde üretilen beyaz leblebiye sakız leblebisi de denmektedir.

Peki, beyaz leblebi ne işe yarar ve hamilelikte beyaz leblebi yenir mi? Cilt sağlığından kolesterolün düşürülmesine kadar vücut içinde farklı görevlere sahip olan beyaz leblebi, hamile kadınların mide bulantılarının da giderilmesini sağlar.

Beyaz Leblebi Nasıl Yapılır?

Kendine has lezzeti ve ağıza dağılan yapısı ile beğenilerek tüketilen bir kuru yemiş olan beyaz leblebi nasıl yapılıyor?

Nohudun işlenmesi ile elde edilen beyaz leblebi, özel fırınlarda kavrulur. Bu işlemler esnasında nohutların bir kısmı ikiye bölünür. İkiye ayrılan nohutlar, elekle diğer tam olan nohutlardan ayrılır. Kırılan nohutlar genel olarak leblebi unu olarak kullanılır. Bütün halde kalan leblebiler, farklı işlemlerden geçirilerek satışa sunulur.

İlk kavurma işleminde sarı renge sahip olan leblebi sarı, ikinci kavurma işleminde siyah beneklere sahip olan leblebi çifte kavrulmuş leblebi denir. Raf ömrü uzun olan leblebinin taze tüketilmesi önerilir.

Peki, beyaz leblebi nasıl üretilir? Beyaz nohut kullanılarak hazırlanan beyaz leblebi doğal halde kavrulduğunda kendi yapısından kaynaklı beyaz renge sahiptir. Ancak beyazlığını daha keskin hale getirmek amacıyla bazı üreticiler beyaz leblebi yapımı için titanyum dioksit kullanır.

Bu maddenin kullanımına Türk Gıda Kodeksi tarafından belirli miktarda izin verilmektedir. İçeriğindeki titanyum dioksit nedeni ile beyaz leblebi alerji yapar mı? Bazı hassas bünyelerde bu maddeye bağlı olarak alerji görülmesi mümkündür. Beyaz leblebi ile ilgili sorulan sorulardan biri de beyaz leblebi nasıl yumuşatılır sorusudur. Bir miktar sıcak suyun içinde bekletildiğinde kuruyemiş yumuşatılarak tüketilebilir.

Beyaz Leblebi Kalori ve Besin Değeri

Beyaz leblebi besin değeri yüksek bir kuru yemiştir. Ayrıca beyaz leblebi protein değeri yüksekliği ile de egzersiz yapanlar tarafından yaygın olarak tüketilir. Düşük kalori miktarı ile dikkat çeken kuru yemişin 100 gramında 58 gram karbonhidrat, 19 gram protein, 5 gram yağ ve yaklaşık 7,5 gram lif bulunur.

Pektin ve gam gibi çözünür lif içeriği ile dikkat çeken beyaz leblebi kabuklu olmasından dolayı sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, A vitamini ve C vitamini de içerir. Beyaz leblebi kalori değeri 100 gramda 357 kaloridir.

Peki, 1 avuç beyaz leblebi kaç kalori? 1 avuç beyaz leblebi yaklaşık olarak 54 kaloridir. Yüksek besin değeri ile oldukça faydalı olduğu bilinen beyaz leblebi tansiyonu yükseltir mi? İçeriğinde yer alan sodyum nedeniyle aşırı tüketimi tansiyon yüksekliğine neden olabilir.

Beyaz Leblebi Faydaları Nelerdir?

  • Beyaz leblebi ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri de beyaz leblebi mideye iyi gelir mi sorusudur. Midedeki fazla asidi içine çekerek mide yanmaları ve ekşimelerine iyi gelir.
  • Açlığı bastırmada önemli rol oynayan beyaz leblebi özellikle kilo vermek isteyenler tarafından tercih edilir. Uzun süre açlığa dayanma gücü sağlar ve yemek yeme isteğini azaltır. Ayrıca yok denecek kadar az yağ içeriği nedeniyle düşük kalorilidir.
  • Bünyesindeki vitamin ve minerallerin antioksidan niteliği, toksin maddelerin vücuttan atımını hızlandırır. Bağışıklık sistemini destekleyen beyaz leblebi vücut direncini arttırarak hastalıklara karşı korur.
  • Beyaz leblebide bulunan yağlar, cildin beslenmesini sağlayarak yaşlılık etkilerini minimuma indirir.
  • İçeriğindeki kalsiyum nedeniyle kemik ve diş gelişimini destekler.
  • Anne sütünü arttırıcı özelliğe sahiptir.
  • İçeriğindeki yüksek karbonhidrat sayesinde vücuda enerji verir.
  • Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Damar tıkanıklığı ve damar sertliği tedavisinde yardımcıdır.
  • Yumuşak doku hasarlarının tedavisini kolaylaştırmasının yanı sıra diş eti ağrılarına iyi gelir.

Beyaz Leblebi Diyeti Nasıl Uygulanır?

Beyaz leblebi diyeti uzun süreli yapılmaması gereken detoks etkili bir diyettir. Uzun süre yapıldığında vücudun enerji dengesi üzerinde olumsuz etki gösterir. Kısa bir süreliğine uygulandığında detoks etkisi gösteren beyaz leblebi diyeti ile yağ yakımı artar ve toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması sağlanır.

Leblebi diyeti için leblebi, 5 adet limon ve 2,5 litre su gerekir. 2,5 litre ime suyuna 5 adet limonun suyu sıkılır. 3 gün yapılan beyaz leblebi diyetinde sabah, öğle ve akşam öğünlerinde sadece 1 çay bardağı beyaz leblebi ve gün boyu limonlu su tüketilir.

Diyetin dördüncü gününde normal beslenme düzenine geri dönülür. Beyaz leblebi diyetinin temeli limonun antioksidan özelliğidir. Limonlu su ile toksin maddelerin ve vücuttaki fazla suyun atımı sağlanır. Böylece metabolizma hızı yükselir ve daha çok kalori harcanır.

Ayrıca limonun vitamin içeriği vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminleri de sağlar. Beyaz leblebi ise tok tutucu özelliği sayesinde açlık hissini bastırır. Enerji verici bir besin olan beyaz leblebi diyet boyunca vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar ve içeriğindeki demir ve protein vücut direncini arttırır.

Diyet ile birlikte mutlaka fiziksel aktivitenin arttırılması da önerilir. Ayrıca beyaz leblebi zayıflama diyetlerinde ara öğün olarak da kullanılır.

Beyaz Leblebi Kabız Yapar Mı?

Diyet yapanların en çok tercih ettiği besinlerden biri olan beyaz leblebi, yüksek lif içeriğinden dolayı tokluk hissi yaratır. Diyet programlarında mükemmel bir ara öğün seçeneği olan beyaz leblebi bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlık oluşumunu engeller.

Ayrıca besinin lif içeriği anne sütünü arttırıcı özelliğe de sahiptir. Bağırsak hareketlerini düzenleyici etkisi ile bağırsak tembelliğini de tedavi edici özelliğe sahip olan besin, mide asit düzeyinin dengelenmesinde de önemli rol oynar. Mide fonksiyonlarını iyileştirici özelliğinin yanı sıra reflüyü önler.

Ancak tüm besin maddelerinde olduğu gibi beyaz leblebi de aşırı tüketildiğinde mide krampları ve hazımsızlık gibi problemlere neden olabilir. Yüksek lif içeriği ile dikkat çeken besinin aşırı tüketimi bağırsaklarda şişkinlik, gaz ve kabızlık yaratır. Sindirim sistemi problemi yaşayanların beyaz leblebi tüketirken dikkatli olmalarında fayda vardır.

Beyaz Leblebi Kilo Yapar Mı?

Beyaz leblebi kalori düşüklüğü nedeniyle tercih edilen kilo vermeye yardımcı lezzetli bir besin maddesidir. Bol su ile birlikte tüketildiğinde içeriğinde yer alan çözünebilir lifler şişerek tokluk hissi yaratır.

Lifli yapısından dolayı uzun süre tok tutan besin, yavaş yavaş sindirildiğinden kan şekerini de dengeler. İştah kontrolü sağlayan besin bağırsak hareketlerini hızlandıran yapısından dolayı kilo vermeyi kolaylaştırır. Leblebi sindirilirken yüksek kalori harcar. Böylece gün içinde harcanan kalorinin arttırılması sağlanır. Beyaz leblebinin kabuklu olması daha yüksek lif içermesine ve daha düşük enerjiye sahip olmasını sağlar.

Peki, beyaz leblebi zayıflatır mı? Ara öğünlerde tüketilen 1 kahve fincanı kadar beyaz leblebi su ile birlikte tüketildiğinde tokluk süresini arttırarak zayıflama diyetlerinin daha etkin olmasını sağlar. Beyaz leblebi diyet programlarında en sık tercih edilen kuru yemişler arasında yer alır.

Beyaz Leblebi Fiyatı Nedir? Nerede Satılır?

Lezzetini tazeliğinden alan beyaz leblebi, doğru yöntemlerle saklandığında uzun süre tazeliğini korur. Buzdolabında ya da cam kavanozda ışık almayan serin bir yerde saklanması önerilen besin, poşete konularak derin dondurucuda lezzetini ve tazeliğini koruyarak aylarca saklanabilir.

Mahalle arası bakkallardan büyük alışveriş merkezlerine, aktarlardan çerezcilere ve internet üzerinden satış yapan firmalara kadar geniş bir satış alanına sahip olan beyaz leblebi çeşitleri uygun fiyatı ile de dikkat çeker. 50, 100 ,200 gramlık poşetlerde ya da açıkta satışa sunulan beyaz leblebinin 1 kilogram fiyatı 8 lira ile 25 lira arasında değişiklik gösterir.

Leblebi Tozu Nasıl Yapılır? Nerede Satılır? yazımızı inceleyebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Diyet Leblebi Kurabiye Tarifi

Diyet Leblebi Kurabiye

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Diyet Helva (Leblebi İle) Tarifi

Diyet Helva (Leblebi İle)

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Şık Ve  Diyet İkramlıklar Tarifi

Şık Ve Diyet İkramlıklar

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Besin Değeri Yüksek Karnabahar Salatası Tarifi

Besin Değeri Yüksek Karnabahar Salatası

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Köz Biber Ve Patlıcanlı Beyti Tarifi

Köz Biber Ve Patlıcanlı Beyti

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Pratik Ve Lezzetli Beyti Kebap Tarifi

Pratik Ve Lezzetli Beyti Kebap

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Beyti Kebabı (Kolay Ve Lezzetli) Tarifi

Beyti Kebabı (Kolay Ve Lezzetli)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Beyaz Ve Mor Lahana Salatası Tarifi

Beyaz Ve Mor Lahana Salatası

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Beyaz Peynirli Ve Cevizli Erişte Tarifi

Beyaz Peynirli Ve Cevizli Erişte

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri