Bolu’da Ne Yenir? Anadolu’nun Yemek Başkentinde 10 Lezzet Durağı

Bolu’da Ne Yenir? Anadolu’nun Yemek Başkentinde 10 Lezzet Durağı Tarifi

Nefis Yemek Tarifleri Gezgin Gurme Serisi: Bolu

Nefis Yemek Tarifleri gezgin gurme ekibi bugün aşçılar diyarı Bolu’da! Türkiye’nin en sevilen yemek tarifi sitesi olarak Bolu Mengen’i ziyaret etmesek olmazdı elbette. Osmanlı saray mutfağının izlerini buram buram hissedebileceğiniz bu güzide ilin tarihini, gezip görülecek yerlerini ve en önemlisi de meşhur lezzet duraklarını deneyimliyor olacağız bu yazıda.

Bolu isminin nereden geldiği konusunda iki farklı görüş var: İlki Bolu Kabilesi diğeri ise Roma Dönemi’nde piskoposluk merkezi Kladyapolis olarak anılan bu şehrin Türk egemenliği itibarıyla yalnızca Polis (şehir) ismiyle sözü geçtiği ve zaman içinde fonetik değişimlere uğrayarak Bolu olduğu yönünde. Hristiyanlığın yayılışında merkez konumlardan biri haline gelmiş Bolu’dan Evliya Çelebi, Seyahatname adlı eserinde buradaki ulema sayısının çokluğundan ve Bolu halkının kibarlığından ve civarda bolca bağ bahçe bulunduğundan söz eder.

Peki, Bolu Mengen neden aşçılar diyarı olarak biliniyor?

Evliya Çelebi’nin de gözlemlediği üzere verimli topraklara sahip Bolu, Osmanlı’nın yükseliş döneminde orduya yiyecek sağlamaya elverişli olması açısından sefer yolu güzergahı üzerinde yer alırmış. Bir rivayete göre sefer sırasında Fatih Sultan Mehmet Han, burada yediği yemekleri çok beğenip, İstanbul’daki Topkapı Sarayı’nın mutfağını Bolulu Yakup Ağa’ya kurdurmuş. Böylelikle Bolu halkı için saray mutfağına uzanan aşçılık geleneği başlamış.

Bolu Gezi Rehberi

Peki, Bolu’da gezip görülebilecek en güzel yerler hangileri?

  • Abant Gölü
  • Yedigöller Milli Parkı
  • Gölcük Tabiat Parkı
  • Seben Gölü – Seben Kaya Evleri
  • Kartalkaya Kayak Merkezi
  • Akkaya Travertenleri
  • Yıldırım Bayezit Camii
  • Bolu Müzesi
  • Tarihi Bolu Evleri
  • Akşemseddin Türbesi
  • Göynük Zafer Kulesi

Bolu Yemek Rehberi

Bolu yöresel mutfağının en sevilen yemekleri:

  • Yayla Çorbası
  • Ovmaç Çorbası
  • Tarhana Çorbası
  • Yoğurtlu Bakla Çorbası
  • Mantı
  • Kedi Batmaz
  • Orman Kebabı
  • Abant Kebabı
  • Mengen Pilavı
  • Kabaklı Gözleme
  • Kaldirik Dolması
  • Cevizli Keşli Erişte
  • Bolu Çikolatası
  • Saray Helvası

Tarif için: Harika Abant Kebabı

Harika Abant Kebabı

Bolu Mekan Rehberi

Sıra geldi lezzet keşfine! Bolu’da nerede yemek yenir? İşte, Bolu’nun meşhur lezzet durakları:

1) Mercan-i Restaurant

Bolu merkezde ne yenir? Sorusuna yanıt için ilk durağımız Mercan-i Restaurant. Tarih ile lezzetin buluşma noktası Mercan-i aynı zamanda 1880 yılında inşa edilmiş geleneksel Bolu evi. Bolu mutfağına özgü yöresel lezzetleri tatmak için nezih ve uygun bir atmoster yaratılmış. Mercan spesiyal, Bolu Beyi, Köroğlu kebabı, değirmen kebabı, irmik helvası ve tahinli kabak tatlısı en çok sipariş edilenler arasında. Bolu merkezde bir gezinti sonrası yemek molası için ideal.

Adres: Tabaklar Mahallesi İzzet Baysal Caddesi Özek Sokak No: 3 Bolu Merkez

İletişim: 0374 222 22 21

mercan-i restaurant

2) Kubbealtı

Eski Orta Hamam’ın restore edilmesiyle restoran haline dönüştürülmüş Kubbealtı oryantalist atmosferi ve birbirinden leziz gözleme çeşitleriyle Bolu halkının uğrak mekanlarından biri şüphesiz; öyle ki yolu buraya düşenler memnun ayrılırmış hep. Peki, Kubbealtı’na gelince ne yemeli? Menüde ağırlıklı olarak gözleme çeşitleri var; ancak en çok tavsiye edileni yoğurtlu gözlemeler. Sonrasında tatlı niyetine cevizli, çikolatalı, tahinli veya Antep fıstıklı katmer de sipariş edebilirsiniz.

Adres: Tabaklar Mahallesi İzzet Baysal Caddesi No: 108 Bolu Merkez

İletişim: 0374 217 48 60

kubbealtı

3) Biber Restaurant

Şehrin merkezinde 10 yıldır hizmet veren yenilikçi ve titiz Biber restoran, menüsünü her gün taze malzemelerle yeniden düzenliyor. Her güne özel farklı yemekleri tadabileceğiniz Biber, pide ve lahmacun çeşitleri de servis ediyor. Özenle hazırlanan tencere yemekleri dışında meşhur Abant köftesi, kuzu tandır, Ankara tava, yaprak döner gibi çeşitler yer alıyor. Kaymaklı ekmek kadayıfı, fıstıklı tel kadayıf ve fırın sütlaç ise en sevilen tatlıları.

Adres: Kılıçarslan Mahallesi İzzet Baysal Devlet Hastanesi Bulvarı Gazi Konutları B1-2 Bolu Merkez

İletişim: 0374 275 33 99

biber restaurant

4) Oklava

Anadolu’nun eşsiz lezzetlerini Bolu yorumuyla tatmaya ne dersiniz? Gözleme çeşitleriyle tanınan Oklava’da kahvaltı, kumpir ve tatlı çeşitleri de yer alıyor. Bolu gezisine başlamadan önce enerji depolamak için en uygun kahvaltı mekanlarından. Yoğurtlu gözleme ve kumpir burada en sık sipariş edilen yemekler. Beyaz yemenili pamuk teyzelerin el açması gözlemelerini yemeden dönmeyin :) Yemek sonrası kumda kahve deneyimi de sizleri bekliyor olacak.

Adres: Tabaklar Mahallesi İzzet Baysal Caddesi Valilik Binası Yanı Bolu Merkez

İletişim: 0374 222 55 66

oklava

5) Yörem Mantı Unlu Mamuller

1996 yılında kurulmuş mutluluk merkezi! Hızlı hizmeti ve bol kepçe porsiyonlarıyla tanınan Yörem Mantıda en sık sipariş edilenler arasında Bolu etli mantısı, kıtır mantı ve çiğ börek yer alıyor. Yaprak sarması dillere destan olan bu mekanda mottu şu: “Lezzeti parmak uçlarında gizli!”

Adres: Karamanlı Mahallesi İzzet Baysal Caddesi Albay Sokak 12/C Bolu Merkez

İletişim: 0374 212 79 05

yörem mantı unlu mamuller

6) Paşazade Göynük Sofrası

Bolu – Göynük gezisi sonrası acıktığınızda keyifli ve kaliteli bir yemek molası için en ideal adres Paşazade. Yöreye özgü geleneksel yemekleri asıl tarifleriyle sunan Göynük sofrasında ayrıca sulu yemek çeşitleri, pide ve lahmacun da bulunuyor. Burada en çok sipariş edilen yemekler arasında güveçte yaprak sarma, güveçte mantar, cevizli yoğurtlu özel Bolu mantısı ve ciğer yer alıyor.

Adres: Cuma Mahallesi Çaykenarı Sokak No:2/B Göynük, Bolu

İletişim: 0374 451 21 23

paşazade göynük sofrası

7) Mengenli Aşçızade Restaurant

Aşçılar diyarı Bolu Mengen’de unutulmaz bir yemek deneyimine hazır olun :) Hızlı, titiz hizmet, yıllar yılı aslını korumuş yöresel lezzetler uygun fiyatlarıyla Aşçızade’de müşterilere sunuluyor. Bolu’nun meşhur orman kebabı ve saç kavurması en çok sipariş edilen yemekleri arasında. Kabak tatlısı ise yemek sonrası bu keyfi taçlandıran son dokunuş olacak, denemeye değer.

Adres: Türkbeyli Mahallesi Zonguldak Caddesi No:181/1 Mengen, Bolu

İletişim: 0374 356 29 69

mengenli aşçızade restaurant

8) Mengen Lezzet Dünyası

Bolu Mengen’de ne yenir, nerede yemek yenir? Meraklılarına özel bir diğer mekan önerimiz Mengen Lezzet Dünyası. Farklı televizyon kanallarının yemek programlarını ağırlamış bu mekan özel kahvaltısıyla çok iddialı. Yedigöller, Amasra, İnkum yolu üzerinden geçiyorsanız hiç şüphesiz en lezzetli durağınız burası olacak. Kahvaltı dışında Mengen köfte ve bulgur çorbası gibi yöresel lezzetlerin yanı sıra zeytinyağlılar, sulu yemek ve ızgara çeşitleri de yer alıyor.

Adres: Beşler Mahallesi Serpek Mevkii Sanayi Sitesi Girişi Mengen, Bolu

İletişim: 0374 356 26 93 – 0532 382 75 69

mengen lezzet dünyası

9) Cemil Piknik – Meşhur Abant Kahvaltıcısı

Bolu – Abant yolu 12. kilometrede hizmet veren aile işetmesi Cemil Piknik, açık ve şömineli kapalı olmak üzere iki farklı alanda müşterilerini yaz-kış ağırlıyor. Burada en sık tercih edilen lezzetler arasında Abant köy kahvaltısı, Abant köftesi ve ızgara sucuk var. Doğa ile iç içe bir kahvaltı ya da kışın şömine başında kar manzaralı bir sucuk ekmek deneyimi buradaki en nefis anınız olabilir!

Adres: Abant yolu 12. km Dereceören Köyü / Abant, Bolu

İletişim: 0374 237 10 49

cemil piknik

10) Abant Park Alabalık Et Mangal

Yeşilin ve su sesinin birleştiği noktada Abant Park Mangal, müşterilerine bu eşsiz manzara eşliğinde et mangal ve alabalık ziyafeti sunuyor. Günün erken saatlerinde geldiyseniz zengin köy kahvaltısını deneyebilir ya da taze alabalıkları, ızgarada pişmiş sucukları, Abant köftesini veya kiremitte servis edilen diğer lezzetleri tadabilirsiniz. Temiz ve sakin bir ortam arayan gezginler için oldukça ideal.

Adres: Abant yolu 16. km Dereceören Köyü Çayırbıçkı Mevkii Abant, Bolu

İletişim: 0533 526 48 00 – 0538 482 82 59

abant park restaurant

Sıralama gelişigüzel verilmiştir; değer teşkil etmez.

Bolu tarihi kaynakça: www.boluolay.com

--

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda nerede ne yenir sorunuza yanıt verebilecek yemek & mekan rehberi konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride yurt içi ve yurt dışından pek çok farklı şehir için derlediğiniz restoran ve yemek mekanlarına, söz konusu şehrin mutfak kültürüne, tadılması gereken meşhur yemeklerine dair bilgilere tek yazı içerisinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ziyaret etmeyi planladığınız şehir veya bölge için özel olarak listelenmiş fotoğraflı lezzet durakları, adres ve iletişim bilgileri, ün salmış yemekleri içeren rehber yazılar seyahatinizi kolaylaştırmayı hedefler. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra bilgilerin zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebileceğini önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İç Anadolu'nun Beyaz Tarhanası Tarifi

İç Anadolu'nun Beyaz Tarhanası

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Anadolu Çorbası (Enfes Lezzet) Tarifi

Anadolu Çorbası (Enfes Lezzet)

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Anadolu Çorbası Tarifi

Anadolu Çorbası

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Anadolu Pilavı Tarifi

Anadolu Pilavı

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Kızartma Da Neymiş? Tarifi

Kızartma Da Neymiş?

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Anadolu Çorbası Tarifi

Anadolu Çorbası

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Ejder Meyvesi (Pitaya) ile Sağlığınıza Renk Katın! Ejder meyvesi, bir başka bilinen ismiyle "Dragon Fruit"…

Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Dut Yaprağı: Sağlıklı Yaşamın Doğal Şifresi! Dut yaprağı, dut ağacının (Morus) yapraklarıdır. Dut ağacı, çoğunlukla…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Yüksek Protein ve Lif Kaynağı Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Cennet Hurması: C Vitamini Deposu Doğal Tatlı! Türkiye’de Trabzon hurması adıyla bilinen cennet hurması, botanik…

Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir?

Brokoli: Faydalarıyla Sizi Şaşırtacak Lif Deposu! Turpgiller (Brassicaceae) familyasının en gözde sebzelerinden biri olan brokoli,…

Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Biberiye Çayı: Fiziksel ve Ruhsal Sağlığa Birebir! Akdeniz mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan biberiye hem taze…

2023 Eylül Ayının 30 Popüler Tarifi
2023 Eylül Ayının 30 Popüler Tarifi

Havaların tatlı bir esintiyle sonbaharı karşıladığı eylül ayının son günü. Ayın son günü demek ise…

Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Ejder Meyvesi (Pitaya) ile Sağlığınıza Renk Katın! Ejder meyvesi, bir başka bilinen ismiyle "Dragon Fruit"…

Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Dut Yaprağı: Sağlıklı Yaşamın Doğal Şifresi! Dut yaprağı, dut ağacının (Morus) yapraklarıdır. Dut ağacı, çoğunlukla…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Yüksek Protein ve Lif Kaynağı Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Cennet Hurması: C Vitamini Deposu Doğal Tatlı! Türkiye’de Trabzon hurması adıyla bilinen cennet hurması, botanik…

Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir?

Brokoli: Faydalarıyla Sizi Şaşırtacak Lif Deposu! Turpgiller (Brassicaceae) familyasının en gözde sebzelerinden biri olan brokoli,…

Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Biberiye Çayı: Fiziksel ve Ruhsal Sağlığa Birebir! Akdeniz mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan biberiye hem taze…

Ayvanın Faydaları: Ayva Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Ayvanın Faydaları: Ayva Yemek Neye İyi Gelir?

Ayva: C Vitamini ve Lif Zengini, Antioksidan! Ayva, Rosaceae ailesine ait bir ağacın meyvesidir ve…

Avokadonun Faydaları: Avokado Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Avokadonun Faydaları: Avokado Yemek Neye İyi Gelir?

Avokado: Besleyici, Lif ve Vitamin Zengini! Avokado, Persea americana adlı ağaçtan gelen meyve olarak bilinir.…

Yeşil Çayın Faydaları: Ne İşe Yarar, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilir? Tarifi
Yeşil Çayın Faydaları: Ne İşe Yarar, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilir?

Yeşil Çay: 5000 Yıllık Antioksidan Kaynağı Yeşil çay, Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen bir…

Propolisin Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Propolisin Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Antioksidan Propolis: Güçlü Bağışıklığın Anahtarı! Propolis Yunanca bir kelimedir. "Korunan bölge, şehir" anlamını taşır. Arılar…

Narın Faydaları: Nar Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Narın Faydaları: Nar Yemek Neye İyi Gelir?

Nar: Antioksidan Zengini Süper Meyve! Nar, Punica granatum adı verilen bir ağaç türünün meyvesidir ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri