Cilt Mantarı Nedir? Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavisi

Cilt Mantarı Nedir? Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavisi Tarifi

Rahatsızlık Verici Kaşıntılar İçin Etkili Çözümler

Mantar adı verilen mikroorganizmaların sebep olduğu rahatsızlıklara, mantar ya da mantar enfeksiyonları adı verilir. Mantarlar en yaygın olarak cilt üzerinde etkisini gösterir. Bunun yanı sıra kafa derisi, tırnak, ayak ve kasık bölgesinde de hastalık yapan mantarlar, cildin üst tabakasında enfeksiyon oluşturur. Cildin üzerinde kırmızı daireler oluşturan hastalık, kaşıntılı ya da kaşıntısız olabilir. Mantar enfeksiyonu bulaşıcı bir hastalıktır.

Bu enfeksiyona sahip olan kişi ya da hayvan ile doğrudan cilt teması kurulması sonucu oluşan mantar enfeksiyonunun tedavisi mümkündür. Hafif ya da şiddetli olarak seyreden hastalık, genellikle cildin en dış katmanını etkiler. Bazı nadir durumlarda derinin altına da işleyebilir ve böyle bir durum geliştiğinde çok ciddi hastalıklar oluşabilir.

Bağışıklık sisteminin güçsüzleştiği HIV/AIDS gibi hastalıklarda, mantar enfeksiyonuna yakalanıldığında çok zor iyileşir. 15 yaşından küçük çocuklarda bu hastalığa yakalanma riski oldukça yüksektir. Mantar hastalıklarına yakalanmamak için önlemlerin alınması ve hastalık taşıyan kişilerin eşyalarının kullanılmaması gerekir.

Cilt Mantarı Nedir?

Cilt mantarının oluşum nedenleri çeşitlilik gösterir. Bazı durumlarda mantarın varlığı fark edilemeyecek boyutlardadır. Bazı durumlarda ise kaşıntı, ağrı, kızarıklık ve mantarın oluştuğu alanda sertlik gözlenir. En çok karşılaşılan cilt hastalıklarından biri olan mikroorganizmalar, cilt, ayak parmakları, saç ve tırnak gibi alanlara yerleşerek enfeksiyon oluşturur. Cilt mantarına neden olan Candida albicans (kandidiaz) olarak bilinen bir maya çeşididir.

Hastalık, vücudun kol, bacak, gövde gibi bölümlerinde kırmızı kabarıklık şeklinde ortaya çıkar. Bu kızarıklık ve kabarıklıklar genelde egzama ile karıştırılır. Genellikle uzman doktorlar ilk bakışta ciltte mantar enfeksiyonu oluşumunu hemen anlar.

Çok belirgin bir şekilde kendini göstermeyen durumlarda doktor deri dokusundan örnek alarak teşhis koyabilir. Alınan doku örneği laboratuvarlarda mikroskop altında incelenir ve teşhis edilebilir. Bu yöntem dışında cilt mantarının teşhis edilebildiği başka bir yöntem yoktur.

Cilt Mantarı Çeşitleri Nelerdir?

Cilt mantarı, cilt üzerindeki herhangi bir bölgede pullu, yassı ve kırmızı renkli kaşıntılar ile kendini gösterir. Kızarıklıklar hastalık ilerledikçe cilt üzerinde yama şeklinde genişler. Süreçle birlikte dairesel halkalar şeklini alarak cilt üzerinde yayılmaya başlar. Kurt ya da solucan şeklini alan halkalar rahatsız edici bir görünüme sahiptir. Bir süre sonra cilt mantarı beyaz leke halini alır.

Ciltte görülen mantar çeşitleri:

  • Keriyon Cilt Mantarı: İyileşme sürecinde su toplayan bu mantar çeşidi hayvancılık ile uğraşan kişilerde yaygın olarak rastlanır.
  • Anüler Cilt Mantarı: En sık karşılaşılan mantar çeşidi olan anüler cilt mantar, halkaya benzer bir yapıya sahiptir. Hastalık ilerledikçe halka ortadan başlayarak yayılır. Kırmızı ve kabarık bir şekilde olan mantar çeşidi kaşıntı hissi oluşturur.
  • Tinea Versicolor Cilt Mantarı: Özellikle aşırı terleyen ya da terleme problemi olanlarda sıklıkla görülür. Kol, bel ve bacak bölgesinde kırmızı kabarcıklarla karakterize olan tinea versicolor cilt mantarına, egzersiz yapan kişilerde daha sık görülür.

Cilt Mantarı Neden Olur?

Mantar enfeksiyonuna neden olan mikroorganizmalar, nemli ve sıcak ortamları sever. Ayak, kasık, koltuk altı gibi bölgelerde cilt mantarına daha sık rastlanılır. Uzun süre ayakkabı ile kalmak ya da uzun süre terli bir halde durmak enfeksiyon oluşumunu kolaylaştırır.

Cilt mantarı enfeksiyonuna sahip olan kişilerle temas ya da onların kişisel eşyalarını kullanma cilt mantarına yakalanma riskini arttırır. Ortak havuz, soyunma odaları ve ortak duş alanlarının kirli olması hastalığa yakalanmanın bir diğer nedenidir. Aşırı antibiyotik kullanımı vücut için gerekli olan bakterilerin de ölmesine neden olur. Mantarların çoğalmasını önleyen bu bakterilerin ölümü cilt mantarına yakalanma riskini arttırır.

Aşırı kilolu insanların ciltleri daha katmanlıdır. Bu katmanlar havasız, yüksek nemli ve karanlık olduğu için mantara neden olan mikroorganizmaların çoğalmasını sağlar. Bazı mantarlar şeker ile beslenir.

Diyabet hastalarının idrarında bir miktar şeker bulunur ve bu durum diyabetlilerde mantar enfeksiyonu oluşumunu arttırır. Streoid ilaç ya da kimyasal kullanımı, kemoterapi ilaçları, alerji ilaçları, vitamin yetersizlikleri ve hamilelik gibi durumlarda bağışıklık sistemi yetersizleşir. Vücut direncinin düşmesi ciltte mantar hastalığı oluşumunu destekler.

Cilt Mantarı Belirtileri Nelerdir?

Mantar enfeksiyonlarına karşı cilt bir takım reaksiyonlar gösterir. Hastalığa sahip olan bir hayvandan insandan ya da eşyadan geçen mikroorganizmalar, cildin dış tabakasına hasar verir.

Peki, cilt mantarı kaşıntı yapar mı? Mikroorganizmaların ciltte yarattığı hasar, cilt tarafından kaşıntı olarak karakterize edilir. Cilt mantarının en yaygın belirtisi kaşıntıdır. Bazen bu durum deri üzerinde yaralar oluşuncaya kadar belli olmaz.

Saç derisinde meydana gelen mantar enfeksiyonlarında kaşıntı yaygın olarak görülür. Cildin sadece üst tabakasını etkileyen mantar hastalığı cilt dokusunda kırmızı renkli dairesel döküntüler oluşturur. Pul pul ve halkalar şeklinde cilt zerine yayılan mantar enfeksiyonu, bu bölgelerde giderek büyür. Bazı mantar türlerinde kaşıntı oldukça fazlalaşır ve cilt üzerinde yaralar oluşturur. Bu yaralar kırmızı yumru şeklindedir.

Cilt Mantarı Bulaşıcı Mıdır?

Cilt mantarı bulaşıcı bir hastalıktır. Yüksek oranda nem içeren toplu alanlarda yaşamak mantar oluşumunu arttırdığı gibi bulaşma riski de oluşturur. Mantar hastalığına sahip kişiler, hayvanlar ya da eşyalarla temas halinde olmak da hastalığa yakalanma sebebidir. Bu yüzden hastalığa sahip olanların kişisel eşyalarının kullanılmaması gerekir.

Hijyen kuralları gereği hastalık olsun ya da olmasın havlu, yatak, çarşaf, nevresim, tarak ya da kıyafet gibi kişisel eşyaların kullanımı oldukça tehlikelidir. Bunların yanı sıra makyaj malzemesi, koltuk altı deodorant, krem, diş fırçası, bardak, çatal ve tabaklarının kullanımı da sakıncalıdır.

Spor salonu gibi ortak kullanım alanlarında temiz havlu kullanmadan fitness aletlerinin kullanılmaması hastalığın bulaşmasını engeller. Güreş gibi cilt ile direk temas halindeki sporlar da mantar riskini arttıran bir diğer önemli sebeptir.

Cilt Mantarı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte cilt mantarının tedavisi oldukça kolaydır. Düzenli olarak kullanılan krem, hap veya jeller ile cilt mantarı önlenebilir. Tedavide kullanılan yöntemlerin başında cilt mantarı hapı, cilt mantarı için krem ve cilt mantarı spreyi gelir. En az bir ay boyunca imiazole krem günde iki kez cilde uygulanır ve iyileşme sonrasında 2 hafta daha uygulanması önerilir. 12 yaş altında kullanılması sakıncalı olan terbinafine krem cilt mantarının tedavisinde kullanılan bir diğer cilt mantarı kremi çeşididir.

Bunların dışında cilt mantarı ilacı doktor kontrolünde kullanılır. Cilt mantarı için en etkili ilaç tedavisi ile cilt mantarı çok kısa bir sürede iyileşebilir ancak kişisel temizliğe gereken önem verilmediğinde tekrarlayabilir. Sık sık çorap ve iç çamaşırı değiştirilmesi ve kıyafetlerin yüksek ısıda yıkanması, sık sık duş alınması ve duş sonrası iyice kurulanması iyileşme sürecini hızlandırır. Dar ve sentetik kıyafetler yerine pamuklu ve bol kıyafetler tercih edilmelidir.

Saç derisinde meydana gelen mantar enfeksiyonları için özel olarak tasarlanan cilt mantarı şampuanı ve cilt mantarı için sabun kullanılabilir.

Evde cilt mantarı doğal tedavisi de yapılabilir. Cilt mantarı bitkisel tedavisi için ise çay ağacı yağı, oksijenli su, elma sirkesi, sarımsak yağı ve nim yağı gibi ürünler harici olarak kullanılabilir.

Mantar Enfeksiyonuna İyi Gelen 9 Doğal Tedavi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

19. Gün İftar Menüsü

İftara ne yapsam diye düşünmek yok, Nefis Yemek Tarifleri her gün yanınızda! 19. günde harika sunumlarıyla enfes bir iftar menüsü hazırladık. Yayla çorbası ile nefis bir başlangıç yapıyoruz. Doyurucu ramazan yemekleri taleplerinizi karşılayabilecek harika önerimiz var: Patates mantısı ve iştah ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Etli Pide Ve Çeşitlerim Tarifi

Etli Pide Ve Çeşitlerim

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Çeşit Çeşit Poğaça Tarifi

Çeşit Çeşit Poğaça

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Çeşit Çeşit Magnolia Tarifi

Çeşit Çeşit Magnolia

8-10 kişilik, 25dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Çeşit Çeşit Kurabiyelerim Tarifi

Çeşit Çeşit Kurabiyelerim

6-8 kişilik, 35dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Çeşit Çeşit Mini Cheescake Tarifi

Çeşit Çeşit Mini Cheescake

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Çeşit Çeşit Kış Kurabiyesi Tarifi

Çeşit Çeşit Kış Kurabiyesi

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Bayatlamayan Çeşit Çeşit Kurabiyeler Tarifi

Bayatlamayan Çeşit Çeşit Kurabiyeler

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Çeşit Çeşit Pastane Kurabiyesi Tarifi

Çeşit Çeşit Pastane Kurabiyesi

4-6 kişilik, 35dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Çeşit Çeşit Pastane Tuzlusu Tarifi

Çeşit Çeşit Pastane Tuzlusu

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Tarifler Geri
Videolar Geri