Damla Sakızı Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Damla Sakızı Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? Tarifi

Enfes Kokulu Beyaz Prenses Damla Sakızı

Damla sakızı denilince birçok kişinin aklına enfes kokusu gelir. Kokusu ile birlikte içinde bulunduğu her şeye farklı bir tat katar. Öyle bir tat ki onsuz bir muhallebi yediğinizde hemen aklınıza damla sakızı düşer. Mis kokusu ve ağızda hoş bir anı gibi kalan tadıyla beraber damla sakızının birçok faydası vardır. Damla sakızı rengi beyazın en iyi görünümlü tonlarından birini taşır. Üstelik nefis tatlıların ve sıra dışı yemeklerin yapımında sıklıkla damla sakızından yararlanılır.

damla sakızı

Damla Sakızı Nedir?

Damla sakızını tanımlamak gerekirse sakız ağacından elde edilen bir reçine türü olduğu söylenebilir. İlk etapta sıvı halinde varlığına kavuşan damla sakızı, güneşte bekletilerek sert ve yarı saydam damlacıklar haline dönüştürülür. Zaman içinde mat beyaz rengine bürünür.

Damla sakızı üretiminde süreci başlatan mucizevi bitki damla sakızı ağacı çeşitli efsanelere konu olmuştur. Mitolojik bir hikayeye göre ağaç daima yeşil kaldığı için şifalıdır ve ölümsüz olduğu düşünülür. Damla sakızı ise kutsal görülür ve Tanrı’nın gözyaşlarını yansıttığına inanılır.

Damla sakızının görünümü yumuşak ve tatlı olsa da oluşumu için zorlu bir süreç yaşanır. Ağaçlardan toplanan reçineler eylül ve ekim aylarında ağaçlardan sıyrılır. Efsaneye göre sakız reçinesi eski zamanlarda o kadar değerliymiş ki neredeyse kutsal görüldüğünü söylemek doğru olur. Enfes kokusunu ve tadını düşününce bu fikre hak vermemek elde değildir.

Ilıman iklim türlerinde yetişen damla sakızı çiğnendiği zaman yumuşak bir hissiyat bırakır. Ayrıca eklendiği tatlılara ve tariflere de krema benzeri bir his katar.

damla sakızı

Damla Sakızı Faydaları Nelerdir?

  • Mide ile ilgili sıkıntılar meydana geldiği zaman bir miktar damla sakızı çiğnemek bu şikayetleri minimum düzeye indirir.
  • Mikropları yok etme özelliğine de sahip olan damla sakızı diş ve ağız sağlığı konusunda yüksek oranda etkilidir. Dişlerin beyazlaşması yönünde büyük katkı sağlar.
  • Astım türü solunum yolu rahatsızlığı olanlar için ideal bir tercihtir. Bronş ve göğüs bölgesinin yumuşamasına yardımcı olur.
  • Kozmetik sektöründe sıklıkla yararlanılır. Krem ve şampuanlara eklenerek formüllerini geliştirmeyi sağlar.
  • Damla sakızı kokusu zihin açıcı özelliğe de sahiptir. Özellikle damla sakızlı tatlılar yiyenler daha başarılı düşünme yetisi kazanır.
  • Damla sakızından elde edilen reçel de vücuda güç ve enerji verir. Damla sakızı reçeli faydaları arasında reçelin sabah erken saatlerde tüketildiği takdirde ülser ve gastrit gibi sorunlara deva olması bulunur.
  • Antiseptik özelliği sayesinde birçok ilacın içinde kullanılmak üzere değerlendirilir. Bu faydası damla sakızının her derde deva olma özelliğini bir kere daha vurgular.
  • Damla sakızı tozu ve bal karışımından elde edilen damla sakızı macunu faydaları arasında sindirim sistemine yararlı olması yer alır.
Damla Sakızlı Şerbet-i Sütlü

Damla Sakızı Ağacı Nerede Yetişir?

Sakız ağacı, ülkemizde maki bitki örtüsüyle kaplı Ege ve Akdeniz kıyılarında her daim yeşil rengiyle bize göz kırpan çalı biçiminde bir bitkidir. Kanarya adalarından başlamak üzere, Akdeniz’in tüm kıyılarına doğal bir şekilde yayılır. Damla sakızının elde edildiği sakız ağacı türü ise sadece Yunanistan’ın Sakız adasının güneyi ile bu bölgeyle neredeyse benzer ekolojiye sahip Çeşme yarımadasında yetişir. Alaçatı, Marmaris ve Muğla civarında sıklıkla rastlanır.

Bozcaada Meşhur Damla Sakızlı Bademli Kurabiyesi

Damla Sakızı Nerede Satılır? Fiyatı Ne Kadar?

Damla sakızı sınırlı miktarda ve alanda yetiştirilmesi nedeniyle ortalamanın üstünde bir fiyata sahiptir. Satın alınan yere ve üretim yapan markaya göre fiyatı değişiklik gösterebilir. 8 ile 25 TL arasında değişen fiyatlarla 10 gramlık paketli damla sakızı bulmak mümkün olur.

Damla sakızı aktar türündeki yerlerde ve online alışveriş sitelerinde bulunabilir. Ayrıca en fazla üretildiği bölge Ege Bölgesi olduğu için bölge dahilinde damla sakızı ve ürünlerini bulma şansı yüksektir.

Damla Sakızı Nasıl Kullanılır?

  • Damla sakızı kullanımı da faydalarında olduğu gibi geniş bir alanı kapsar. Başlıca kullanım şekli eklendiği tariflere kattığı unutulmaz damla sakızı aroması olarak görülebilir.
  • Damla sakızı Türk kahvesi keyfine de apayrı bir tat katar. Yakınlarınızla beraber ya da tek başına içeceğiniz damla sakızlı Türk kahvesi sizi kokusuyla farklı alemlere götürebilir.
Damla Sakızlı Türk Kahvesi
  • Damla sakızını toz durumuna getirdikten sonra bal ile karıştırınca elde ettiğiniz damla sakızı macunu da hem faydalı olması hem de hoş tadıyla iyi bir seçenek sunar. Damla sakızı reçeli de benzer şekilde sofralara renk ve yenilik katar.
  • Ege Bölgesi’nde gezerken birçok dükkanda rastlanabilen damla sakızı sabunu cilde pürüzsüzlük ve nem verir. Aynı zamanda banyo sırasında hoş kokusunun tüm çevrenizi sardığını hissedebilirsiniz.
  • Damla sakızı yağı da bir başka alternatif ve etkili ürün olarak ön plana çıkar. Tam bir şifa deposu olan bu ürün şeker hastalıkları, astım, mide ve kalp rahatsızlıkları konusunda iyi bir çözüm yöntemidir. Bu hastalıkların yarattığı olumsuz durumları azaltan yağı 1 fincan suya 3 damla eklenerek günde 2 defa içmek gerekir.
  • Damla sakızından yapılmış olan bitkisel şampuan da düzenli olarak kullanıldığı zaman saçların görünümünü ve yapısını olumlu yönde etkiler.
Damla Sakızlı Muhallebi

Damla Sakızı Aromalı Mis Kokulu Tarifler

Damla sakızı kullanarak başta ünlü muhallebisi olmak üzere birçok değişik tarif yapılabilir. Dondurmadan lokuma, kurabiyeden incir tatlısına eklendiği tüm tariflerin aromasını ve lezzetini arttırır.

1) Gün Sonunda Ondan Geriye Eser Kalmayacak Damla Sakızlı Lokum

Bilindik tariflerin dışına çıkan, tattığınızda çikolata gibi devamlı yeme isteğine kapılabileceğiniz nefis bir tarifle başlayalım. Vanilya, kakao ve Hindistan cevizi türü tatlarla daha zengin hale gelen damla sakızlı lokumlar, sevimli görünümleri ile masanızı süslerken ideal bir tatlı seçeneği de yaratır. Linkte bulunan pratik tarifi uygulayarak tatlıyı kısa sürede yapabilirsiniz. Damla Sakızlı Lokum

Tarif: Damla Sakızlı Lokum

2) Mutluluğun Formülünü Bulduk Damla Sakızlı Kurabiye

Bol tereyağı ile hazırlanmış bir hamura ekleyeceğiniz azıcık damla sakızı ile hazırlayacağınız kurabiyeler daha fırında pişerken bile kokusuyla size ve misafirlerinize lezzetli bir Ege seyahati yaptırabilir. Damla sakızı rengi alacak kurabiyelerinizin yanında muhabbetle demlediğiniz bir bardak sıcak çay iyi gider doğrusu. Bir yandan çayınızı yudumlarken bir yandan da kurabiyelerin ağzınızda yarattığı hissi deneyimleme şansı sizi bekliyor. Damla Sakızlı Un Kurabiyesi

Tarif: Damla Sakızlı Un Kurabiyesi

3) Sütlü Tatlılar Onsuz Olmuyor! Pastane Usulü Damla Sakızlı Fırın Sütlaç

Pastanelerde tatmanın keyfini yaşadığınız damla sakızlı fırın sütlacı gerekli malzemeleri temin ederek ev ortamında rahatlıkla yapabilirsiniz. Ekleyeceğiniz nişasta ve vanilya da damla sakızının tadına eşlik eder. Fırından çıktığı zaman sütlacın etkileyici kabarmış görüntüsü ile karşılaşabilirsiniz. Hazırladığınız tatlıyı çocuklarınıza ya da arkadaşlarınıza servis ettiğinizde çok beğeneceklerine emin olabilirsiniz. Damla Sakızlı Fırın Sütlaç

Tarif: Damla Sakızlı Fırın Sütlaç

Damla sakızı ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Damla Sakızı Rüyası Tarifi

Damla Sakızı Rüyası

4-6 kişilik, 1 saat Hazırlık, 10dk Pişirme
Damla Sakızı Muhallebili Güllaç Tarifi

Damla Sakızı Muhallebili Güllaç

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kızartma Da Neymiş? Tarifi

Kızartma Da Neymiş?

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri