Dolamaya Ne İyi Gelir? Evde 7 Bitkisel Destek

Dolamaya Ne İyi Gelir? Evde 7 Bitkisel Destek Tarifi

Dolama (Pronişi) Bitkisel Tedavilerle Nasıl Geçer?

Staphylococcus isimli bir bakterinin neden olduğu dolamanın tedavisine erken başlanması oldukça önemlidir. Çünkü ciddi bir rahatsızlık gibi görünmeyen bu sorunun yol açtığı ağrı kişiyi rahatsız eder ve yaşam kalitesini düşürebilir. Bu sebeple dolama belirtileri gözlemliyorsanız öncelikle cildiye doktorunuzla görüşüp muayene olmanız gerekmektedir.

Dolamaya Ne İyi Gelir?

  • Buz Küpü
  • Ilık Su
  • Pirinç Unu ve Keten Tohumu Yağı
  • Limon
  • Zeytinyağı ve Çay Ağacı Yağı
  • Aynısefa
  • Soğan

Peki, dolama olan parmağa ne iyi gelir? Dolama evde tedavi edilebilir mi? Tüm bu soruların yanıtlarını sizler için derledik. Dolamaya dair merak edilen tüm detaylar yazımızın devamında sizi bekliyor.

İlginizi çekebilir: Tırnak Düşmesine İyi Gelen 7 Doğal Tedavi

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

dolamaya ne iyi gelir

Dolama Nedir?

Pronişi, bir başka deyişle dolama; tırnak yeme, manikür veya tırnak ucu derisinin travması sonucunda oluşan bir sorundur. El ya da ayak parmaklarında tırnağa yakın epidermis dokusunun enfekte olması şeklinde tanımlanabilir. Bir çeşit apsedir.

Halk arasında parmak iltihabı ismiyle de bilinir. Dolama hastalığı neden olur derseniz en yaygın cevabı enfeksiyondur. Toplumda en sık görülen tırnak enfeksiyonlarından biridir. Staphylococcus isimli bakteri bu soruna neden olur. Dolama parmak bölgesini etkiler. Tırnağın kenarı boyunca gelişen bir enfeksiyon söz konusudur.

Dolamadan en çok etkilenen parmaklar, başparmak ile işaret parmağıdır. Genellikle tırnak bölgesi ve parmak ucunda başlasa da enfeksiyon ilerledikçe şikayetler el ve ayak bölgesine doğru yayılır. Akut ve kronik olmak üzere iki türü bulunur. Akut dolama, sadece tek tırnakta bir kez görülür. Kronik dolama ise tek tırnakta birkaç kez görülebilir. Yani tekrarlar. Parmaktaki iltihap ilerleyip kemiğe kadar ulaşabilir. Dolayısıyla hastalık ilerlemeden müdahale etmek çok önemlidir.

Doktor gerekli görürse ağızdan antibiyotik tedavisi verebilir. Akut parmakta dolama ne kadar sürede geçer sorusunun cevabı değişken olmakla birlikte uygun tedaviyle ortalama 1-2 haftada iyileşme olur denebilir.

Dolamaya Ne İyi Gelir? Evde 7 Bitkisel Tedavi

Dolama, erken fark edilirse evde rahatlıkla tedavi edilebilir. Peki dolamaya ne iyi gelir? Gelin, bu sorunun yanıtını birlikte inceleyelim:

1) Buz Küpü

Dolama için evde ne yapılabilir diye düşünüyor ve acınızı dindirecek hızlı bir çözüm arıyorsanız buzdan faydalanabilirsiniz. Dolama olan parmağa buz küpü uygulamak bu rahatsızlığın yol açtığı şikayetleri önemli ölçüde hafifletir. Bu uygulamayı yapabilmek için; buz küplerini ince bir havluya sarıp dolama olan bölgenin üzerinde bekletin. Bu yöntemi ağrının ve acının şiddetlendiği her an tekrarlayabilirsiniz.

buz

2) Ilık Su

Derin bir kabı ılık su ile doldurup dolama olan parmağı bu suda 15 dakika kadar bekletin. Ardından parmağınızı kuru bir bandaj ile mutlaka sarın. Bu uygulamayı da ağrının ve yanma hissinin arttığı her an yapabilirsiniz. Bu yöntem tıpkı buz küpü yönteminde olduğu gibi dolamanın sebep olduğu acı, yanma ve ağrı şikayetlerini hafifletir.

İsterseniz suyun içerisine bir miktar tuz da ekleyebilirsiniz. Tuz içerdiği mineraller sayesinde söz konusu bölgedeki iltihabın azalmasına yardımcı olacaktır.

ılık su

3) Pirinç Unu ve Keten Tohumu Yağı

Keten tohumu yağıyla pirinç ununu karıştırarak lapa kıvamına getirin. Hazırladığınız bu karışımı dolama olan bölgeye uygulayın. Hepsi bu kadar!

İlginizi çekebilir: Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

keten tohumu yağı

4) Limon

Limon antiseptik ve antienflamatuar özellikleri sayesinde en iyi dolama bitkisel tedavi seçeneklerinden biridir. Limonun bu etkisinden faydalanabilmek için öncelikle limonun içerisine delik açmanız gerekir.

Ardından parmağınızı bu deliğe sokup yaklaşık 10 dakika beklemelisiniz. Bu uygulama ilk başlarda can yakıcı olabilir. Limonun asidik bir meyvedir ve dolama olan bölgede yanma hissine neden olabilir.

İlginizi çekebilir: Limonun Cilde Faydaları, Hiç Duymadığınız 7 Mucizevi Etkisi

limon

5) Zeytinyağı ve Çay Ağacı Yağı

Parmakta dolamaya ne iyi gelir sorusuna cilt dostu zeytinyağı ve çay ağacı yağı da cevaptır. Zeytinyağı ve çay ağacı yağını eşit miktarlarda karıştırın. Dolama olan parmağı bu karışıma sokup 15 dakika kadar bekleyin. Bu yağlar antiseptik özelliği sahiptirler ve dolamadan etkilenen bölgedeki iltihabı kuruturlar.

İlginizi çekebilir: Çay Ağacı Yağı Faydaları Nelerdir?

çay ağacı yağı

6) Aynısefa

Eğer dolama kaynağında mantar varsa aynısefa bitkisinden faydalanabilirsiniz. Dolamaya ne iyi gelir Saraçoğlu bu konuda bir öneride bulunmuş mudur diye merak ediyorsanız direkt dolama için değil ama İbrahim Saraçoğlu’nun el mantarı için aynısefayı önerdiğini belirtelim. Mantarın hafiflemesi için aynısefa lapası yaparak ilgili bölgeye uygulama yapabilirsiniz.

aynısefa

7) Soğan

Dolamaya ne iyi gelir evde pratik ne yapabilirim diyorsanız soğandan faydalanabilirsiniz. Parmakta dolama soğan ile bazı kişilerde hafifleyebilmektedir. Kabuğunu soyduğunuz soğanı yumuşayıncaya kadar kaynatın. Yumuşamış soğanı problemli parmağa sürün ve üstünü uygun bir bezle kapatın ve gece böyle yatın. Ertesi gün durum hafiflemediyse tekrar uygulama yapmayı deneyebilirsiniz.

soğan

Dolama Neden Olur?

  • Dolama genellikle bakteriyel enfeksiyon nedeniyle oluşur.
  • Staphylococcus bakterisinin bu soruna neden olduğu bilinmektedir.
  • Çok nadiren mantarlar ile herpetik virüs de dolamaya sebep olabilir.
  • Herpetik virüsün neden olduğu dolamaya herpetik dolama denir.
  • Nadir durumlara bir kenara bırakırsak; dolama genellikle Staphylococcus bakterisinin zarar görmüş tırnak etrafındaki deriye girmesiyle oluşur.
  • Tırnak yeme alışkanlığı, yanlış manikür uygulamaları, parmak emme, bulaşık yıkama bazı kimyasal maddeler tırnak etrafındaki deriye zarar verebilir. Bu tür durumlar dolamaya zemin hazırlar.
  • Herpetik dolama çok nadir görülen bir viral enfeksiyondur. Bu rahatsızlıkta bulaşıcılık söz konusudur. Dolayısıyla herpetik dolama tanısı konan kişiler, başka kişilerle temastan kaçınmalıdır.
dolama nedir

Dolama Belirtileri, Nasıl Anlaşılır?

Dolama belirtileri şu şekilde özetlenebilir:

  • Parmakta iltihap oluşumu
  • İltihaplanan parmakta zonklama şeklinde ağrı
  • Kızarıklık ve şişlik
  • Ağrı ve hassasiyet
  • Enfeksiyon çoğaldıkça ciltte kızarıklık
  • Enfeksiyondan etkilenen bölgede sıcaklık hissi
  • Enfeksiyondan etkilenen bölgenin cilt yüzeyinde parlak, sıkı ve gergin görünüm
  • Titreme ve terleme
  • Kas ağrıları
  • Genel vücut yorgunluğu
dolama neden olur

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

10 Doğal Tırnak Bakım Yağı ve Kullanımı

Tırnak Sararmasını Geçiren 5 Doğal Çözüm

Tırnak Uzatma Yöntemleri: 10 Hızlı Çözüm

Tırnak Batmasına Ne İyi Gelir? 7 Doğal Tedavi

Tırnak Mantarı Nasıl Geçer? İyi Gelen 9 Bitkisel Tedavi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi

Nisan ayında binlerce kez deftere eklenen, pek çok takipçimizin beğenisini kazanan en özel tarifler bu…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Tarifler Geri
Videolar Geri