Histamin Nedir? Alerjisi, Tanısı ve Tedavisi

Histamin Nedir? Alerjisi, Tanısı ve Tedavisi Tarifi

Azı Karar Çoğu Zarar: Histamin ve Alerjisine Dair Tüm Bilgiler

Vücudun doğal bileşenlerinden biri olan histamin, birçok yaşamsal faaliyetin gerçekleşmesinde önemli rol oynar ve ayrıca bağışıklık sisteminin tepki göstermesini sağlar. Örneğin vücut herhangi bir alerjik duruma karşı kaşıntı, kızarma, şişkinlik ve sıcaklık gibi tepki gösterdiğinde, bu tepkilerin nedeni histamindir.

Alerjik tepki oluşturmasının yanı sıra haberci molekül olarak işlev görür, bir diğer histamin görevi ise hücreler arası iletilerin taşınmasıdır. Vücudun önemli bir bileşeni olan madde ayrıca birçok besin içerisinde de yer alır. Besinler ile alınan histamin proteini bütün dokularda depolanabilir. Vücuttaki düzeyi değişiklik gösteren histamin düzeyi yükseldiğinde bazı bozukluklara neden olur. Histamin alerjisi olarak adlandırılan bu bozukluklar yaşam kalitesini etkileyen önemli rahatsızlıklardır.

Histamin Nedir?

Bağışıklık sisteminin ve midenin düzgün çalışmasını sağlayan histamin, organik bir nitrojen bileşenidir ve doğal bir amino asit olan histidinden türer. Aynı zamanda nörotransmitter yapıya sahip olan madde, beyin hücrelerinin iletişiminde önemli rol oynar.

Vücuda giren herhangi bir patojen mikroorganizmaya karşı cevap oluşturan bazofiller ve mast hücreleri, bu cevap esnasında histamin üretir. Histamin kılcal kan damarlarını daha geçirgen bir hale getirerek beyaz kan hücrelerinin daha hızlı hareket etmesini sağlar ve enfeksiyonlara karşı mücadeleyi destekler.

Midedeki asit salgılanmasını uyarır ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bir kadının cinsel doyuma ulaşabilmesi yani orgazm olabilmesi için genital mast hücrelerinden histamin salgılanması gerekir. Ancak erkeklerde yüksek histamin düzeyi erken boşalmaya neden olur.

Uyanık durumdayken daha yüksek oranda, uyurken ise daha az oranda histamin salgılanır. Ayrıca histamin serotonin salgılanmasını da uyararak depresyonu engeller. Antihistaminik ilaçlar, histamin salgılanmasını kısıtlayıcı etki gösterdiği için uyku hissi oluşur. Histamin hormon türevi bir maddedir ve insan vücudu tarafından yeterli miktarda sentezlenmektedir. Ancak histamin yetersizliği durumlarında, histamin içeren gıdalar tüketilmesi gerekebilir.

Histamin Alerjisi Nedir? İntolerans Nasıl Anlaşılır?

Vücudun hayati fonksiyonları için önemli bir madde olan histamin yüksek dozlarda kullanıldığında alerjiye neden olur. Vücut bu tarz maddelere maruz kaldığında antikor salgılayarak mikroplara karşı mücadele gücünü arttırır. Vücudun salgıladığı bu antikorlarla birlikte salgılanan bir diğer kimyasal da histamindir.

Mast hücreleri ve bazofil tarafından salgılanan kimyasal vücudun belirli bölgelerini etkiler. Salgılanır salgılanmaz kan damarlarını genişleten madde, deride kızarıklıklar ve kaşıntı oluşmasını tetikler. Bu belirtilere ek olarak histamin alerjisi deride döküntü, göz sulanması, hapşırık ve hazımsızlık oluşturur.

Ev ve çiçek tozları, çeşitli kimyasal maddeler ve hayvan tüyleri de histamin alerjisine neden olabilir. Yumuşak kasların kasılmasına yol açan alerji, nefes alıp vermeyi zorlaştırır ve ölüme kadar giden tablo oluşturur. Sağlıklı bir bireyde histamin nedeni ile oluşan bu tip rahatsızlıklar, diamin oksidaz tarafından ortadan kaldırılır.

Bu maddenin salınımı gerçekleşmediğinde alerjen maddelere maruz kalan vücuttaki alerjiler artmaya başlar. Vücutta toksik madde artışı, C vitamini ve B6 vitamini eksikliği ve aşırı histamin tüketimi diamin oksidaz enziminin düşmesine neden olur ve tek başına histamin alerjik rahatsızlık oluşturur.

Vücuttaki diamin oksidaz oranı histamin testi ile belirlenir ve alerji tanısı konulur. Yüksek oranda histamin baş ağrısı yapar. Ayrıca vücuttaki yüksek histamin ödem oluşturur.

Histamin Diyeti Nasıl Uygulanır?

Yüksek oranda histamin içeren besinlerin tüketilmesi vücuttaki histamin oranını arttırır. Histamin alerjisinin tedavisinde ilk olarak kimyasal içeren besinler tamamen diyetten çıkarılır. Mayalanmış tüm besinler, kefir, sirke, kombu çayı, salam, sucuk ve pastırma gibi işlenmiş gıdalar, mantar, kuru meyveler, avokado, çilek, ananas, ıspanak, domates, mantar yüksek oranda histamin içerir. Alerji atağında bu besinlerin yer aldığı histamin listesi kesinlikle tüketilmemesi gereken bir listedir.

Bunların dışında içeriğinde histamin olmasa da üretilmesine neden olan bazı besinler bulunur. Çikolata, narenciye, diğer asitli meyveler ve kuruyemişler doğrudan histamin içermese de sentezlenmesine yardımcı olan histamin artıran yiyecekler arasındadır.

Histamin diyeti uygulanması zor olan ve uzun süre uygulandığında beslenme bozukluklarına yol açan bir beslenme programıdır. Bu diyetin uzun süreler uygulanmasına gerek yoktur. Sadece bir süre kısıtlanması yeterlidir. Histamin diyet listesi kandaki histamin yüksekliği düştükten sonra sonlandırılır ve yavaş yavaş normal diyete geçiş sağlanabilir.

Histamin Alerjisi Olanlar Ne Yememeli? Yüksek Histamin İçeren Besinler Nelerdir?

Histamin alerjisi olan kişiler histamin fazlalığı olan ve sentezlenmesini sağlayan besinleri tüketmemelidir. Kırmızı şarap, lahana turşusu, yıllanmış peynir, avokado, ıspanak, zeytin, yoğurt, salatalık turşusu, işlenmiş et ürünleri ve fermente olan diğer gıdalar histamin açısından zengin besinlerdir.

Jambon, ringa balığı, ton balığı, sardalye, uskumru, sosis, sucuk ve tavuk gibi yüksek protein içeren besinler de bu kimyasal bileşiğin zengin kaynaklarındandır. Gravyer peyniri, rokfor, parmesan, brie, camembert ve mavi peynir gibi fermente peynirler ayrıca sirkeli turşuların tamamı da zengin bir histamin içeriğine sahiptir.

Ahududu, kuru üzüm, kuru erik, kızılcık, kiraz, kayısı, ananas, şeftali, nektarin ve hurma gibi meyveler de bu kimyasal bileşiği yüksek oranda içerir. Histamin intoleransı olan kişiler bu meyveleri bol su ile iyice yıkayıp kurulayarak tüketebilir. Bunlara ek olarak histamin kefir, bira ve fermente süt ürünlerinde de yüksek oranda bulunur.

Yüksek oranda histamin içeren besinler tüketildiğinde devamlı bir rahatsızlık hissi oluşuyorsa, çift kör besin yükleme testi ile histamin intoleransı tanısı konur. Baş ağrısı, mide ve bağırsak ağrıları, ishal, ruh hali değişimleri, kaşıntı, kızarıklık ve şişkinlik gibi durumlar histamin intoleransı belirtileri arasında yer alır.

Histamin Zehirlenmesi Neden Olur?

Bazı balık türleri yüksek oranda histidin içerir. Histidin, balık öldüğünde hemen soğutulmaz ya da tüketilmez ise histamin maddesine dönüşür. Bu madde tüketildiğinde zehirlenmeye yol açabilir.

Histamin zehirlenmesi oluşmasına yol açan balıklar arasında uskumru, torik, ton balığı, sarıkanat ve sardalya gibi balıklar yer alır. Genel olarak su ürünleri kaynaklı zehirlenmeye histamin zehirlenmesi denir.

Vücut fonksiyonları için vazgeçilmez bir bileşik olan histaminin vücuttaki miktarı yükseldikçe, baş dönmesi, baş ağrısı, kusma ve mide bulantısı, tansiyon bozukluklarına yol açar. Normalde taze balıkta histamin mutlaka bulunur; ancak balık bayatlamaya başladıkça vücut için zararlı boyutlara ulaşır.

Süt ürünlerinde de histamin bulunur. Halk arasında bilinen balık ile yoğurt yenmemesi gerekliliğinin bilimsel açıklaması, her iki besin grubunda da yüksek oranda bulunan histaminden dolayı yaşanan problemlerdir. Ancak bayat balıkta zaten zehirlemeye yetecek miktarda histamin bulunur. Yoğurtla tüketilse de tüketilmese de bayat balık zehirleme etkisi yüksek bir besindir.

Histamin Nasıl Düşürülür?

Histaminin kandaki yoğun miktarını düşürebilmek için antihistaminik ilaçlar kullanılır. Histamin ilaçları, bileşenin reseptörlerinin bloke edilmesini sağlayarak kimyasal bileşiğin etkisini azaltır. İlaçlar aslında alerji nedeniyle oluşan reaksiyonları tedavi etmez, etkilerin meydana gelmesini engeller.

Ağır histamin alerjilerinde histamin tedavisi için hastalara kortizon ve adrenalin gibi ilaçlar verilir. Böylece histamin alerjisinin neden olduğu reaksiyonlarda azalma gözlenir. Az ve orta dereceli problemlere yol açan histamin alerjisi nedeniyle vücut yüksek miktarda histamin salgılar ve bu durum nefes almayı zorlaştırır.

Histamin alerjisi için mutlaka uzman bir doktordan yardım alınmalı ve profesyonel bir tedavi için gerekli olan işlemler yapılmalıdır. Özellikle mide ve bağırsak problemi yaşayanların histamin alerjisini mutlaka tedavi ettirmesi zorunludur; aksi takdirde çok daha ağır hastalıkların oluşması mümkündür.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (2)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri