Isırgan Otu Zayıflatır Mı? Faydaları ve Zararları

Isırgan Otu Zayıflatır Mı? Faydaları ve Zararları Tarifi

Doğa Ananın Şifalı Eli: Isırgan Otu

Şifalı otlar arasında öne çıkan bitkilerden biri olan ve birçok faydası bulunan ısırgan otunun her dönem yeni bir özelliği keşfedilmekte. Yeşil ve diri yapraklara sahip olan bitkinin adı, dokunma ya da sürtünme halinde kaşındırmasından dolayı halk söylenişi olarak ortaya çıkmıştır.

Her tür toprakta yetişen bitki, ülkemizde de hemen her yörede yetiştirilmektedir. Isırgan otu, oldukça dayanıklıdır ve ilkbahar ile yaz aylarında toplanır. Isırgan otu bitkisi, ısırangiller bitki familyasından olup, bilimsel adı “Urtica” dır.

Isırgan otu çiçeği olarak da anılan bitkinin sağladığı faydaların insanlar tarafından keşfedilmesi, tahmini olarak Orta Çağa kadar dayanmaktadır. Günümüzde de ısırgan otu fiyatları, çok fazla kullanım alanına sahip olan ısırgan otu özü nedeniyle yer yer artış göstermektedir. Ayrıca bu şifalı otu kullanarak yapacağınız yemeklerle, özel tatlara ulaşma şansınız da bulunmaktadır.

Isırgan Otu Nedir?

Şifalı bitkiler sınıfında yer alan ısırgan otu, sağladığı faydaların keşfi ile birçok farklı kullanım alanına sahiptir. Konu ile ilgililerin hemen tahmin edebileceği gibi ısırgan otu saça faydaları çok fazla olan bir bitkidir. Bu nedenle ısırgan otu şampuanı ve ısırgan otu sabunu gibi ürünler mevcuttur. Bu ürünlerle saça bakım yapan ısırgan otu ile saç gürleştirme gibi özel etkiler sağlamanız da mümkün olmaktadır.

Isırgan otu tohumu, bu anlamda adeta bir mucizenin başlangıcı gibidir. Sayısı yüzleri bulan ısırgan otu çeşitleri, duvar diplerinde ve bahçelerde gizlenerek, özel bir bakım gerektirmeden kolayca yetişmektedir.

Bilim dünyasında ve alternatif tedavi alanlarında hakkında pek çok tartışmanın bulunduğu ısırgan otu kanser tedavisi konusunda da ismi geçen bir bitkidir. Kimi uzmanlar, kanser tedavisinde bu şifalı otun olumlu etkilere sahip olduğunu söylerken, kanser tedavisi açısından bir değeri olmadığını söyleyen araştırmacılar da bulunmaktadır.

Alyuvar yapımını artırarak hücre yenilenmesi sağlayan bitkinin çayı ile ısırgan otu detoksu ismi verilen programı uygulayarak, vücudunuzdaki toksinlerin atılmasını sağlayabilirsiniz.

Isırgan Otu Nerede Bulunur?

Şifalı ısırgan otu yaprağı ile köklerinden hem şifalı ısırgan otu kürü hem de lezzetli yemekler elde etme şansınız bulunmaktadır. Mahallenizde bulunan aktarlardan da satın alabileceğiniz bitkinin yaprağını, 100 gramlık tenekelerde ya da farklı paketlenmiş şekillerde internet üzerinde sipariş verebilirsiniz.

Isırgan otu tohumunu da ayrıca alabileceğiniz gibi, bu şifalı ottan elde edilen sabun, şampuan gibi ürünleri de hem aktarlarda hem de e-ticaret sitelerinde bulmanız mümkündür. Yabani bir ot olan ısırgan otu mevsimi ekim ve toplanma zamanları olarak farklılıklar göstermektedir.

Genel olarak ekim zamanı yaz ayları olan ısırgan otu, yabani bir ot olduğu için toplanmasının ardından tekrar ekime gerek olmadan yeniden yetişebilir. Her mevsim hasadının yapılabileceği bitkiden en çok ilkbahar aylarında verim alınır.

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir?

Sadece ülkemizde değil, alternatif tedavi amaçlı olarak tüm dünyada dikkat çeken ısırgan otu faydaları itibariyle çok sayıda kullanım alanına sahiptir.

  • Çok fazla tüketiminin olduğu ısırgan otu çayı faydaları, vücuttaki toksinleri atma ve hücresel yenilenme ile idrar söktürücü özellikleridir.
  • Labne peyniri ve nişastanın eklenmesi ile hazırlanan ısırgan otu maskesi cildinizin bakımı için kullanılabilir.
  • Çok fazla şifası bulunan ısırgan otu egzama sorunu yaşayanların çayını içerek faydalanabileceği bir bitkidir.
  • Isırgan otu basur rahatsızlığı olanların da uygulayacakları bir kür ile tedavilerine yardımcı olur. Ayrıca ısırgan otu makat çatlağı tedavisi için de önerilmektedir.
  • Isırgan otu cinsel güç takviyesi olarak da, tohumunun havanda dövülerek balla karıştırılması ile yapılan macunun yenilmesiyle olumlu katkı sağlar.
  • Isırgan otu romatizma kürü uygulaması, iltihaplı romatizma rahatsızlıklarının tedavisi için önerilmektedir.
  • Şampuan üretiminde endüstriyel markaların da kullandığı ısırgan otu saç kürü ile saçınızın bakımını yapabilir ve saçınıza parlaklık katabilirsiniz.
  • Yapraklarının sıcak suda demlenmesiyle yapılan ısırgan otu çayı anne sütü artırılmasına yardımcı olur.
  • Gençlik yağı olarak da bilinen ısırgan otu yağı, bitkinin tohumundan elde edilir ve cilt bakımında çok önemli olumlu etkilere sahiptir.
  • Çay olarak tüketildiğinde ısırgan otu iltihap kesici özelliklere sahiptir.

Isırgan Otu Zararları Nelerdir?

  • Leziz bir tadı ve birçok şifası bulunan ısırgan otunun, az da olsa kimi zararları ya da yan etkileri bulunmaktadır.
  • Bilinçsiz ya da gereğinden fazla tüketimi ısırgan otu alerjisi yaratabilir.
  • Adet döngüsünü değiştirme riski olduğu için hamile kalma planı olan kadınlar, ilgili dönemde kullanmamalıdır.
  • Bazı tüketimlerde az da olsa mide ağrısı, ciltte döküntü ya da terleme gibi yan etkiler yaratabilir.

Isırgan Otu Zayıflatır Mı?

Toksin atıcı bir kür görevi gören ısırgan otu çayı zayıflatır mı sorusuna kesin bir yanıt vermek mümkün olmadığı gibi, katkı sunduğu söylenebilir. Öncelikle idrar söktürücü özelliğe sahip olduğu kanıtlanan bitkinin çayı, bu sayede kilo verme programınıza destek olur.

Isırgan otu suyu ise sindirim sistemini düzenlemenin yanı sıra sakinlik sağlar. Fazla kilolarınızı atmanıza destek sağlayabilen ısırgan otu besin değeri açısından de içerdiği birçok mineralin yanı sıra C vitamini grubuna giren ısırgan otu vitaminleri ile size canlılık ve direnç katar.

Isırgan Otu Nasıl Temizlenir?

Isırgan otunun kullanımı öncesi temizlenmesi gerekmektedir. Bunun için bir bulaşık eldiveni ya da tıbbi eldiven tarzı bir eldiven kullanabilirsiniz. Öncelikle ısırgan otlarınızı temiz suyun altında iyice yıkamanız gerekir.

Yıkanmış ısırgan otlarını boş bir kaba yerleştirip bekletirken ayrı bir kapta sıcak su kaynatıp, bu suyu otların üzerine dökebilirsiniz. Ardından rahat kullanabileceğiniz bir kaşıkla 15-20 dakika kadar karıştırıp sudan çıkararak biraz tuzla ovmanız çok iyi olacaktır. Tuzla ovduğunuz ısırgan otlarını yine 15-20 dakika kadar bekletip temiz suda durulayabilirsiniz. Temiz suda duruladığınız ısırgan otlarını, bu işlemin ardından dilediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.

Adından da anlaşılacağı gibi ısırangil bir ot olan ısırgan otlarını, tüm temizleme işlemleri sırasında eldiven kullanmayı unutmayın ve bol su ile temizlediğinize emin olun.

Vitamin Deposu Isırgan Otu Tarifleri

Sağladığı şifalarla dünya çapında ün sahibi olan ısırgan otu bitkisinden hangi leziz yemekler yapabileceğinizi görmeniz için size 7 tane nefis tarif sunuyoruz. Afiyet olsun.

1) En Isırgan Çorba

Her şeyin çorbası olur da ısırgan otunun çorbası olmaz mı? Çorba tarifimize buyurun. Isırgan Otu Çorbası

Tarif: Isırgan Otu Çorbası

2) Şifanın Pirinçle Buluşması

Şifalı ısırgan otunun, pirinçle buluşarak ortaya çıkardığı doyumsuz bir lezzet için tıklayın. Isırgan Otu Pirinçlisi

Tarif: Isırgan Otu Pirinçlisi

3) Biraz Bitki Çayı?

Milletçe tiryakisi olduğumuz çayın bir de ısırgan otu halini deneyin. Isırgan Otlu Detoks Çayı

Tarif: Isırgan Otlu Detoks Çayı

4) Bulgura Isırgan Otu Müdahalesi

Bulgurlu ısırgan otu yemeğinin lezzetini unutamayacaksınız. Bulgurlu Isırgan Otu Yemeği

Tarif: Bulgurlu Isırgan Otu Yemeği

5) Isırmasın Diye Temizleyin

Yemeklerde kullanmaktan vazgeçemeyeceğiniz ısırgan otunu güzelce temizlemenin yolu sizi bekliyor. Isırgan Otu Temizleme

Tarif: Isırgan Otu Temizleme

6) Isırgan Otundan Harika Bir Yemek

Etlisi mi olur zeytinyağlısı mı diye sormayın. Etli ısırgan otu yemeği tarifi, sizin için çoktan hazır bile. Etli Isırgan Otu

Tarif: Etli Isırgan Otu

7) Isırgan Otunuzu Depolayın

Dilediğiniz zaman, dilediğiniz şekilde ısırgan otunuzu kullanmak için dolabınızda en iyi şekilde saklamanın yolu burada.  Dolapta Isırgan Otu

Tarif: Dolapta Isırgan Otu

Isırgan otu tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Isırgan Otu Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı? yazımızı inceleyebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Amerikan Salatası Mı? Rus Salatası Mı? Tarifi

Amerikan Salatası Mı? Rus Salatası Mı?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Semiz Otu Salatası Tarifi

Semiz Otu Salatası

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Semiz Otu Salatası Tarifi

Semiz Otu Salatası

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Semiz Otu Cacığı Tarifi

Semiz Otu Cacığı

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Semiz Otu Salatası Tarifi

Semiz Otu Salatası

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Turp Otu Salatası Tarifi

Turp Otu Salatası

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Hardal Otu Salatası Tarifi

Hardal Otu Salatası

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri