Kabartma Tozu Yerine Ne Kullanabiliriz?
Hamur işlerinin vazgeçilmez malzemesi olan kabartma tozu, bazı teknik aksaklıklar yaşandığı durumda temin edilemeyebilir. Evde hiçbir şekilde kabartma tozu kalmadığında acaba ne yapsam diye düşündüğünüz anlar da olabilir. Böyle telaşlı durumlarda, tam da diğer malzemeleriniz tezgahta size bakarken kabartma tozu yerine ne kullanılır sorusuna yanıt ararsınız. İşte bu sorunun yanıtını sizler için bu satırlara ekledik.
Kabartma Tozu Yerine Ne Kullanılır?
- Ekşi Süt
- Ayran
- Karbonat
- Yumurta Beyazı
- Sirke
- Tuz

Poğaça, kek, krep, muffin ya da diğer lezzetli yiyecekleri hazırlarken kabartma tozu yerine ne kullanılabilir diye düşünüyorsanız sizlere hayat kurtaran, zaman kazandıran alternatif yöntemlerden bahsedeceğiz. Bazen bozuk bir süt, bazen de sirke size bu konuda yardımcı olabilir. Peki ya başka neler kullanılır merak ediyor musunuz? İşte kabartma tozunun bittiği anlarda size yardım edecek seçenekler!
Tarif için: Kıyır Poğaça (Kabartma Tozu ile) (Videolu)

Kabartma Tozu Yerine Kullanılabilen 6 Malzeme
1) Ekşi Süt
- Tüm malzemelerinizi hazırladınız ve kabartma tozunun bittiğini fark ettiniz. Böyle anlarda ekşimiş sütü kullanarak kabartma tozunun etkisini tarifinizde görebilirsiniz.
- Süt, biraz ekşimeye başladığında içindeki bakteriler asidik özellik taşır ve hamurların kabarmasına yardım eder.
- Bu özelliğini karışımlarda görmek isterseniz kutusunu birkaç gün önce açtığınız sütün tadına bakın. Eğer hafiften ekşime meydana gelmişse; az miktarda ekşi süt kullanabilirsiniz.
- 1 çay kaşığı kabartma tozunun vereceği etki için yarım bardak ekşi süt kullanmalısınız.
- Eğer tarifinizde sıvı miktarı çoksa; bu süt ile dengeleyip diğer ürünlerden ölçüyü azaltabilirsiniz.

2) Ayran
- Fermente bir içecek olan ayran, özellikle de hazır alındığında içinde fermente bakterileri daha fazla barındırır.
- Unlu karışımlarda kabartma tozu kullanmak istediğinizde karbonata da ihtiyacınız olacak.
- Bu yöntemi denemek için yarım su bardağı ayranın içine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın.
- Bu karışım size 1 paket kabartma tozunun etkisini sunacaktır.
- Hazır ayran yoksa yoğurt, su ve karbonat ile unlu karışımların daha da kabarmasına yardım edebilirsiniz.

3) Karbonat
- Kabartma tozu yerine karbonat kullanımı oldukça yaygındır. İki malzeme birbirinden farklıdır.
- Kabartma tozu yerine karbonat olur mu diyenlere yanıtımız evet olacak. Ama nasıl kullanılır?
- Kabartma tozu yerine karbonat kullanılır mı diye merak ettiğinizde öncelikle karbonatın tadının hafiften tuzlu olduğunu unutmayınız.
- 1 çay kaşığı kabartma tozuna 3 kaşığı karbonat denk gelmektedir.
- Eğer tarifinizde 1 paket kabartma tozu yerine ne kadar karbonat kullanılır diye bir çıkmaza girerseniz 2 çay kaşığından biraz fazla ortalama 3 çay kaşığı karbonat kullanabilirsiniz.

4) Yumurta Beyazı
- Herhangi bir keke kabartma tozu yerine ne konur diyenler, yumurta akını bolca kullanabilir. Çünkü yumurta akı, unlu karışımların kabarmasını kolaylaştırmaktadır.
- Omlet ve sufle gibi tarifler için yumurta akını iyice çırpmalısınız.
- Bembeyaz rengi alana ve köpük kıvamına gelene kadar çırpma işlemine devam edebilirsiniz.
- Kek tarifleri için de listenizdeki yumurta sayısına 1 yumurta akı ilave edebilirsiniz.
- Köpüren yumurta akının sönmemesi için toz malzemelerin kalan kısmını yavaş yavaş ekleyerek çırpma işlemini tamamlayabilirsiniz.

5) Sirke
- Sirke asidik özelliği sayesinde pek çok tarifte fermente görevini tamamlar.
- Özellikle de beyaz sirke kullandığınız tariflerinizde kabartma tozu etkisini görebilirsiniz.
- Deneyeceğiniz unlu tarifte yer alan kabartma tozu ölçüsünde beyaz sirke kullanın ve unlu karışımın kabarmasını, mayalanmasını kolaylaştırın.
- Beyaz sirkenin içinde yer alan fermente maddeler sayesinde evde kabartma tozu olmadan da lezzetli sonuçlar elde edebilirsiniz.

6) Tuz
- Kek ve poğaça yaparken elinizde kabartma tozunun kalmadığını fark ettiğiniz o anda, 1 çay kaşığı tuz size yardım edecektir.
- Tuz, unlu karışımların kabarmasına yardım eden bir maddedir. Özellikle de hazırlık aşamasında sıvı malzemelerle beraber çırpıldığında gözle görülür şekilde iyi bir kabarma oluşturacaktır.
- Tatlı tariflerinde 1 çay kaşığı tuz kullanarak hem tadı dengeleyebilirsiniz hem de karışımın kabarmasını kolaylaştırabilirsiniz.
- Kabartma tozu kullanmak istediğinizde, diğer alternatifler de evde yoksa sofralardan eksik edilmeyen tuzla tarifinizi hazırlamaya devam edebilirsiniz.

Kabartma Tozu Asit mi Baz mı?
- Mutfağa girdiğinizde kabartma tozu kullanarak birçok lezzetli tarif deneyebilirsiniz.
- Nasıl oluyor da bu toz malzeme koca bir unlu karışımı kabartabiliyor diye düşünüyorsanız; tam da bu durumda maddelerin asit ya da baz oluşu hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor.
- Kabartma tozunun asit ya da baz olduğunu öğrenmek için öncelikle, pH değeri bilinmelidir.
- Eğer kabartma tozunun pH değerini öğrendiyseniz; pH tablosundan hangi aralıkta olduğunu tespit edebilirsiniz.
- Yapılan deneylerde ve incelemelerde kabartma tozu maddesinin pH değeri 8.3 olarak bulunmuştur. Bu değer de; pH tablosunda baz maddelerin olduğu yöndedir.
- Baz maddeler, suyla etkileşime girdiğinde H+ iyonunu kabul eder. Bu sonuca göre kabartma tozu suyla temas ettiğinde köpürme meydana gelir.
- Kabartma tozunun kimyasal formülü merak edildiğinde ise NaHCO3 formülü dikkat çeker. Pek çok amaçla kullandığınız kabartma tozu sodyum bikarbonat olarak kaynaklarda yer alır.

Kabartma tozu ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
İngiliz Karbonatı Nedir? Faydaları, Ne İşe Yarar?
Maya Çeşitleri, Kullanımı ve Aralarındaki Farklar
Kabartma Tozu Nedir? Karbonatla Arasındaki 3 Fark
Karbonat Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?
Karbonatlı Su Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Karbonatlı Su Mucizesi
--
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.