Karabaş Otu Çayı Zarif Renkli Çiçeğin Mucizevi Etkileri

Karabaş Otu Çayı Zarif Renkli Çiçeğin Mucizevi Etkileri Tarifi

Osmanlı Fermanlarından Dünya Savaşına

Antiseptik Karabaş Otu Çayı

Karabaş otu Akdeniz Bölgesi’ne özgü şifalı bir bitkidir. Lavanta ailesinden gelen ve halk arasında Fransız lavantası, İspanyol lavantası, yalancı lavanta, gargan ve keşiş otu gibi isimlerle de anılan, pek çok derde deva olan bir ottur.

Yüzyıllardan beri alternatif tıp alanında kullanılır. Osmanlı İmparatorluğu zamanında kolera hastalığı için ferman çıkarılarak kullanılmış, 1. Dünya Savaşı’nda ise mikrop öldürücü özelliği için kullanılmıştır. Günümüzde de kullanımı yaygındır. Kansere karşı takviye güç olarak önerilen karabaş otu ile hazırlanan çay hakkında ihtiyacınız olan tüm bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.

karabaş otu

Karabaş Otu Nerelerde Yetişir?

Latince adı “Lavandula stoechas” olan karabaş otu, ballıbabagiller familyasına ait, çok yıllık otsu bir bitkidir. Boyu 30 cm’den 100 cm’ye kadar uzayabilir. Görünüm olarak kara duta benzer. Kuraklığa dayanaklıdır ama belli bir olgunluk sürecine erene kadar yetiştiği toprağın nemli olması gerekir.

Karabaş otunun kökleri çok uzadığı için saksıda yetiştirmek isteyenlerin, geniş ve uzun bir saksı kullanması zorunludur. İlkbaharın sonu ile yaz mevsiminin başında çiçek açan şifalı ve görünümü güzel bir bitkidir. Mor ve pembe renkli çiçekleri vardır.

Türkiye’de çoğunlukla Batı Anadolu Bölgesi’nde bulunan makilik alanlarda, kendi kendine yetişen bir ottur. Farklı alanlarda kullanılmak üzere yetiştiriciliği de yapılır. Ülkemiz dışında en çok Orta Avrupa’da yetişir.

Karabaş otunun çiçekleri taze ya da kurutulmuş olarak tüketilir. Ege Bölgesi’nde reçeli bile yapılır. Taze çiçeklerinden uçucu yağ elde edilir ve bu yağ şifa kaynağıdır. Halk arasında, sinirleri yatıştırmak ve kan dolaşımını düzenlemek amacıyla kullanımı yaygındır. Latince ismi Lavandula stoechas olan karabaş otu ballıbabagiller ailesine özgü çok yıllık bir bitki türüdür.

karabaş otu çayı faydaları

Karabaş Otu Çayı Nasıl Yapılır?

En etkili çay tarifi olan, İbrahim Saraçoğlu karabaş otu çayı tarifi genel olarak şöyledir. Bir tatlı kaşığı kurutulmuş karabaş otu ya da iki çay kaşığı kadar karabaş tohumu kaynamaya devam eden bir bardak ölçüsündeki suya atılır. 7 dakika boyunca kısık ateşte kaynatılır. Dört, beş dakika kadar demlenmeye bırakılıp, ardından süzülerek bir bardağa alınır.

Her gün taze olarak hazırlanan karabaş otu çayı Saraçoğlu tarafından önerilen şekliyle on gün boyunca tüketilir. Sonrasında ise bir hafta ara verilir ve 10 günlük kür tekrarlanır. Profesör İbrahim Saraçoğlu, bu kürün çok iyi bir kan sulandırıcı olduğunu söylerken, kan sulandırıcı ilaç kullananların karabaş otu kürü uygulamalarının çok sakıncalı olduğunu da vurgular.

Karabaş otu çayını, taze veya kurutulmuş bitkiden hazırlamanız mümkündür. Aktarlardan aldığınız ot genellikle kurutulmuş olur. Poşetlenmiş olarak sunulan hazır ürünleri de kullanabilirsiniz. Taze bitkiden yapılan çayın biraz daha demlenmesi gerektiğini de unutmayın. Karabaş otu çayı kürüne başlamadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir.

karabaş otu

Karabaş Otu Çayı Faydaları Nelerdir?

Yaygın olarak kullanılan karabaş otu çayının faydaları oldukça fazladır. Kafa süpürgesi adıyla da anılan karabaş bitkisi, ezildiğinde çevreye hoş olmayan, itici bir koku salgılar. Fakat bu özelliğine rağmen son derece şifalı bir ottur. Genel olarak yararlarını şu şekilde maddelemek mümkündür.

  • Mikrop öldürücü özelliği ile yaraların hızla iyileşmene yardımcı olur.
  • Hafızayı kuvvetlendirme etkisine sahiptir.
  • Karabaş bitkisinden elde edilen uçucu yağ, yaraların üzerine sürüldüğünde acıyı hafifletip yaranın daha kolay iyileşmesine yardımcı olur.
  • Egzamada antiseptik olarak kullanma olanağı sunar.
  • Kan dolaşımını hızlandırma özelliği ile damar tıkanıklıklarına faydalı olur.
  • Kanserli hücre oluşumunu azalttığı hakkında görüşler vardır. Bitkinin bünyesindeki geraniol maddesi, kansere karşı koruyucu özellikler taşır. Tümörleri yok etmede yardımcı madde olarak kullanılması önerilir.
  • Sakinleştirici özelliği ile sinirsel baş ağrılarına iyi gelir.

karabaş otu çayı faydası

Karabaş Otu Çayı Ne İşe Yarar?

Yukarıda sayılan faydalarına ek olarak karabaş otu kullanımı şu hastalıklara da iyi gelir:

  • Uzun yıllardan beri enfeksiyonların tedavi edilmesinde kullanılır. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonunda çay olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
  • Anksiyete yani kaygı ve endişe bozuklukları için kullanılabilir. Stresi gidermede faydalıdır.
  • Antioksidanlar açısından zengin olması ona hücre yenileyici özellik sunar.
  • Sigarayı bırakmak isteyenler için faydalıdır.
  • Astım ve sera nöbeti geçiren hastalara içirildiğinde onları sakinleştirmeye yarar.
  • Kalbi güçlendirmeye yardımcı olur. Kolesterolü dengelemek kokusunda da yararlıdır.
  • Balgam söktürme özelliğine sahiptir.

Karabaş otu kozmetik sanayinde de kullanılır. Sabun ve parfüm yapımında bu bitkiden yararlanılır. Bitkinin uçucu yağı bazı cilt kremlerinin içerisinde yer alır. Karabaş otu yağı, kasları gevşetici ve hafifletici etkisiyle masaj yağı olarak da kullanılır.

karabaş otu çayı

Karabaş Otu Çayı Nasıl Kullanılır?

Doktor kontrolünde devam eden hastalıkların tedavisi sırasında kullanılacaksa mutlaka doktora danışılması gerekir. Çünkü karabaş otu çayı tek başına hastalık önleyici veya tedavi edici değildir. Ancak tedaviye destek olarak kullanılabilir. Buna karar verecek olan da doktorunuzdur. Hastalıklara karşı önleyici olmamasının nedeni ise vücutta bulunan bazı enzimler için inhibitör etkisi gösterebilmesidir. Bu nedenlerle bitkiyi doktor önerisi almadan kullanmak kötü sonuçlara neden olabilir.

Karabaş otu çayını 10 günlük kürler halinde ve arada bir hafta dinlenme süresi bırakarak toplamda iki kez kullanmanız tavsiye edilir. Melisa çayı ve karabaş otu karışımı çay olarak hazırlanıp içildiğinde sakinleştirici ve uyku verici etki sağlar. Bitki uzmanlarının söylediklerine göre melisa çayı ve karabaş otu karışımı birçok hastalığa iyi gelir. El ayak titremesi, uyku bozukluğu, kolesterolün dengelenmesi, sinir bozukluğu ve şeker gibi hastalıkların tedavisinde, destek ürün olarak kullanılabilir.

karabaş otu çayı ne işe yarar

Karabaş Otu Çayı Zayıflatır Mı?

Karabaş otu çayının, zayıflamaya yardımcı olduğu kokusunda kesin veriler yoktur. Fakat tüm bitki çayları gibi o da yağ yakımının hızlanmasına katkı sağlama özelliğine sahiptir. Yemeklerden sonra, taze olarak hazırlanan karabaş otu çayı içilirse, yağ yakım sürecini hızlandırır ve vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Ama bitkinin tek başına kilo verdirme özelliği yoktur. Yapılan diyet programına ve spor aktivitelerine ilaveten yardımcı ürün olarak kullanılabilir. Aşırı kilolu kişilerin zayıflama programına bu çayı almadan önce, doktorları ile görüşmeleri önemlidir.

karabaş otu

Karabaş Otu Çayının Zararları Nelerdir?

Düzenli olarak ilaç kullanan kişilerin, hekim önerisi almadan kullanmaları zararlı etkilere yol açabilir. Hamile olan ve bebek emziren kadınların kullanmaması önerilir. Karabaş otu çayı fazla dozda tüketildiğinde baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma yapar.

Gelişigüzel bilgilere itibar etmek ve uzman önerisi almadan kullanmak doğru olmaz. Karabaş otunun zararları ve yararları konusunda, bilimsel veriler sunan bir çalışma yoktur. Bu nedenle dikkatli olarak tüketilmesi önerilir.

taze karabaş otu çayı

Karabaş Otu Çayı Nerede Satılır? Fiyatı Ne Kadar?

Karabaş otu çayı için gerekli olan kurutulmuş bitkileri, aktarlardan alabilirsiniz. Bunun dışında çeşitli markaların hazırlayıp piyasaya sunduğu poşetli karabaş otu çayı da bulunmaktadır. Hazır çay olarak alabileceğiniz gibi açık olarak da alabilir, uzman önerilerine uygun olarak tüketebilirsiniz.

Ulaşılabilir uygun fiyatlarla satılan bitkiyi herkes kolayca bulabilir. Taze iken doğadan toplayarak da bulmanız mümkündür. Kısmen sıcak iklimde yetişen ota, yol kenarlarında, çayırlarda ve tepelerde rastlayabilirsiniz. Topladığınız karabaş otunun çiçeklerini ayırıp gölge bir yerde kurutmanız gerekir. İyice kuruyunca cam kavanoza koyarak muhafaza edebilirsiniz

Karabaş Otu Faydaları Nelerdir? Neye Yarar? yazımızı inceleyebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Karabaş Otu Reçeli Tarifi

Karabaş Otu Reçeli

12-14 kişilik, 1 saat Hazırlık, 1 saat Pişirme
Nar Çiçeği Çayı Tarifi

Nar Çiçeği Çayı

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Hatmi Çiçeği Çayı (Öksürük Kesen) Tarifi

Hatmi Çiçeği Çayı (Öksürük Kesen)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Renkli Çiçek Kurabiye (Oğlumun Çiçek Bahçesi) Tarifi

Renkli Çiçek Kurabiye (Oğlumun Çiçek Bahçesi)

8-10 kişilik, 40dk Hazırlık, 15dk Pişirme
İki Renkli Çiçek Kurabiye Tarifi

İki Renkli Çiçek Kurabiye

8-10 kişilik, 35dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Renkli Çiçek Salata Tarifi

Renkli Çiçek Salata Tarifi

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
İki Renkli Çiçek Kurabiye Tarifi

İki Renkli Çiçek Kurabiye

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
İki Renkli Çiçek Kurabiye Tarifi

İki Renkli Çiçek Kurabiye

12-14 kişilik, 1 saat 30dk Hazırlık, 25dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri