Karadut Faydaları Nelerdir?

Karadut Faydaları Nelerdir? Tarifi

Vitamin Deposu Esmer Bomba Karadut

Asya kıtasında yetişen karadut meyvesi günümüzde bir hayli popüler. Bu nedenle her mevsim tercih edilen meyvelerden bir tanesi. Karadut mevsimi esasında yaz olarak bilinse de derin dondurucularda saklayarak karadutu kışın tüketmek de mümkün. Ayrıca karadut konsantre şeklinde de saklanıp, istenildiği zaman kullanılabilir. Karadut fiyatı itibariyle de uygun bir meyvedir.

Karadut Nerede Yetişir?

Ülkemizde pek çok şehirde karadut yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde yetiştirilebilen bir meyvedir. Karadut fidanı Anadolu’nun iç kesimlerinde daha çok yetişmektedir. Özellikle Ankara, Malatya ve Erzincan illerimizde karadut yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Karadut ağacı genel olarak güneş alan bölgelerde daha kolay büyür ve olgunlaşır. Ayrıca çok fazla bakım istemediği için yetiştirilmesi kolay bir meyvedir diyebiliriz. Siyah dut ve mor dut olarak karadut çeşitleri ikiye ayrılır. Aralarında keskin ayrımlar yapmak olanaksıza yakındır. Yetiştirilme şekillerinden sevdikleri iklime kadar hemen hemen aynı özelliklere sahiptirler.

Karadut tatlıdan ziyade ekşi bir tada sahiptir. Kurutulmadan yani taze şekilde tüketilmesi tavsiye edilir. Bu nedenle karadut meyvesi, karadut şurubu, karadut reçeli, karadut pekmezi ya da karadut şerbeti, karadut çayı yapılarak daha rahat ve çabuk tüketilebilir. Ayrıca misafirlerinize kahvelerin yanında karadut likörü ikram ederek yine bu meyveyi kullanabilirsiniz. Karadut kurusu, pek çok kişi tarafından tercih edilen bir kuruyemiş türüdür. Fakat seçerken organik olmasına dikkat etmek gerekir.

Karadut Kalori ve Besin Değeri Nedir?

Karadut meyvesi sağlığına dikkat eden ve formunu korumak isteyen herkes için ideal bir meyvedir. Karadut kalori konusunda aslında yerken içinizin rahat olacağı bir besindir. Bu nedenle diyetisyenlerin diyet listelerinde de önerdikleri meyveler arasındadır.

Karadutun 100 gram için kalori değeri yalnızca 82 kaloridir. 30 gram olarak hesaplanan bir porsiyon karadut kalori miktarı ise 25tir. 100 gram karadutta yalnızca %5 oranında yağ olduğu görülür. Ayrıca %86 oranında karbonhidrat ve geri kalan %9 oranında ise protein bulunmaktadır. Yani içerdiği protein miktarı pek çok meyveden daha fazladır diyebiliriz. Bu da “karadut zayıflatır mı” sorusuna evet cevabını vermemizi sağlar.

Karadut besin değeri olarak da içerisinde pek çok vitamini barındırır. Öncelikle B grubu vitaminlerinin tamamı, bunun yanı sıra A ve K vitaminleri karadutta bulunur. Bunun haricinde demir, potasyum ve fosfor da içerir.

Karadut kalori değeri konusunda, karadut özü nasıl kullanılır sorusuna baktığımızda ise bu meyvenin yine de dikkatli kullanımında fayda vardır. Çünkü her besinde olduğu gibi fazla tüketildiğinde karadut zararları da mevcuttur. Karadut alerji yapar mı konusunda ise, eğer gereğinden çok fazla tüketilirse alerjik reaksiyonlar görünebilir. Böyle bir durumda en kısa zamanda doktorunuza başvurmanızda fayda vardır.

Karadut Faydaları Nelerdir?

  • Başlıca faydası halsizliğe iyi gelmesidir. Aşırı yorgun olduğunuz zamanlarda karadutun kendisini tüketerek ya da karadut suyu hazırlayarak bu yorgunluktan kurtulabilirsiniz.
  • Karadutta antibiyotik etkisi görülür. Bu nedenle karadut aft gibi ağız içinde çıkan ve istenmeyen yaraları iyileştirir. Karadut ağız yarası sorunlarında birebir etki gösterir.
  • Karadutun bir diğer faydası ise kanı temizlemesidir. Bu nedenle daha çok kanla ilgili olan hastalıkları iyileştirmede çok iyi gelir.
  • Karadut ve kanser arasında da yine etkili bir ilişki vardır. Karadut içerdiği antosiyanin sayesinde kanseri ciddi olarak tehdit eder. Büyümesini ve vücutta çoğalmasını engeller.
  • Karadut neye iyi gelir, konusuna geldiğimizde ise, özellikle kadınların kullandığı karadut cilt maskesi hücreleri gözle görülür şekilde yeniler.

 

Karadut Şurubu Faydaları Nelerdir?

  • Karadut şurubu tamamen doğal bir içecektir. Özellikle C vitamini açısından zengindir. Bu nedenle kış aylarında yakalandığımız grip gibi sorunlara şifa olur.
  • Uyku problemleri yaşayan ve bu nedenle hayat kalitesi düşen bireyler için yine karadut şurubu etkili bir sorun çözücüdür.
  • Karadut ve epilepsi arasında yine ilişki olduğunu vurgulamak gerekir. Epilepsi hastalığının olumsuz etkileri karadut şurubu sayesinde azaltılabilir.
  • Karadut maskesi konusunda deneyimlenmiş uygulamalardan bir tanesi karadut şurubunun yüze tonik olarak da iyi gelmesidir. Doğal bir içecek olduğundan cildin yenilenmesine ve sivilcelerin azalmasına yardımcı olur.
  • Sindirimin düzenlenmesi ve bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi karadut şurubunun sağladığı faydalardandır.

Karadut Reçelinin Faydaları Nelerdir?

  • Karadut özü itibariyle zengin vitamin ve minerallerden oluşur. Bu nedenle karadut reçeli faydaları da epey fazladır. Öncelikle karadut reçeli kan basıncını düşürür ve uygun seviyeye getirir.
  • Ayrıca boğazda oluşmuş olan enfeksiyon ve iltihaplanmaların temizlenmesini sağlar.
  • Saçların uzaması, parlaması, tırnakların güçlenmesi gibi konularda da karadut reçeli faydalıdır.
  • Mide ağrıları ve gastrit gibi mide sorunlarında etkili bir çözüm yoludur.
  • Tüm bunların yanı sıra karadut marmelatı da tıpkı karadut reçelinin faydalı olduğu yerlerde rahatlıkla kullanılabilir.

Karadut Lekesi Nasıl Çıkar?

Karadut lekesi inatçı bir leke gibi görünse de aslında doğru uygulamayla çıkabilecek basit lekelerden bir tanesidir. El ve ağız çevresinde bulunan karadut lekelerinden kurtulmak için karadut yaprağı ya da karadut sabunu kullanabilirsiniz. Karadut yaprağını elinizde iyice yuvarlayarak ve ezerek ellerinizi yıkadığınızda lekelerin çıktığını görebilirsiniz.

Karadut lekesini kıyafetlerden çıkarmak biraz daha zordur. Bunun için de eğer deterjan kullanmak istemiyorsanız günlük hayatta kullanılan sirkeler ya da karadut sirkesi bu lekeyi çıkarmanıza yardımcı olur. Karadut şarabı lekesini çıkarmak için ise leke olan giysiye bolca kaynar su dökebilirsiniz.

Şifalı Karadut Tarifleri

1) Şifa Niyetine: Karadut Şurubu​​​​​​

Yaz mevsiminin vazgeçilmezi, hem serinletici hem de sağlıklı bir içecek olan karadut şurubu. Karadut meyve suyu gibi rahatlıkla kullanılabilir. Karadut şurubunu isterseniz değişik ve canlandırıcı bir tat olarak misafirlerinize ikram edebilirsiniz. Ya da bu lezzeti kimseyle paylaşmak istemezseniz sadece kendinize özel olarak da yapabilirsiniz. Karadut Şurubu

Tarif: Karadut Şurubu

2) Kaçamakların En Hafifi: Karadutlu Dondurma

Özellikle kadınlar dondurma gibi tatlıları yerken bile kilo alacakları korkusuyla suçluluk duygusuna kapılır. Fakat kalori değeri bir hayli düşük olan karadut ile yapılacak dondurma gayet hafif. İçerisinde çok fazla malzeme barındırmayan bu tarif ile artık siz de dondurma yerken kendinizi çok daha rahat hissedeceksiniz. Karadutlu Dondurma

Tarif: Karadutlu Dondurma

3) İdeal Yılbaşı Pastası: Karadutlu Pasta

Yılbaşı telaşına düşüp pastayı son ana bırakanların hayatlarını kurtaracak olan bu tarif adeta “pratik olduğunuz kadar lezzetlisiniz de.” Karadutlu pastanın hem malzemeleri az hem de fırınsız bir şekilde yapıldığından çok kısa sürede hazır hale geliyor. Dolayısıyla sevdikleriniz masayı hazırlarken siz de pastanızı yapıp servise hazır hale getirebilirsiniz. Karadutlu Fırınsız Pasta

Tarif: Karadutlu Fırınsız Pasta

4) Nerede O Eski Muhallebiler: Karadutlu Muhallebi

Devir değişti. Artık öyle muhallebi yemek için uzaktaki muhallebicilere gitmeye gerek kalmadı. Çünkü bu harika tarifle karadutlu muhallebi yapmak çok kolay. Hem ara katlarındaki bisküvi detayları hem de üstündeki karadut süslemesi sayesinde artık buraların en ünlü muhallebicisi siz olabilirsiniz. Karadutlu Muhallebi

Tarif: Karadutlu Muhallebi

5) Kahvaltıların Vazgeçilmezi: Karadut Reçeli

Karadut reçeli hem gözü hem karnı doyuruyor. Karadut meyvesinin kaynatıldıktan sonra aldığı o kırmızı-mor arasındaki eşsiz renk sabahları sofralara enerji veriyor. Ayrıca karadutun içerisindeki vitaminler sayesinde sizler de güne çok daha enerjik, dinlenmiş ve canlı başlayabilirsiniz. Karadut Reçeli

Tarif: Karadut Reçeli

6) Bitirim İkili: Karadut Soslu İrmik Tatlısı

Hem yaz hem de kış mevsiminde rahatlıkla tüketebileceğiniz karadut soslu irmik tatlısının yapımı yaklaşık kırk dakika sürse de, yerken kesinlikle bu süreye değdiğini göreceksiniz. Ekşi ve tatlı lezzetleri bir arada sevenler için harika bir tarif. Bilinen klasik irmik tatlısının üzerine karadut sosu çok yakışacak. Karadut Soslu İrmik Tatlısı

Tarif: Karadut Soslu İrmik Tatlısı

7) Her Zaman Farklı Olanlara: Karadutlu Cheesecake

Cheesecake içindeki bisküvisi, labne peyniri, tereyağıyla zaten başlı başlına çok güzel bir lezzetken bir de ona karadut eklenince bambaşka bir şey oluyor. Daha çok ekşi tatları sevenler için ideal bir tarif olan, karadutun cheesecake ile birleşmesine bayılacaksınız. Karadutlu Cheesecake

Tarif: Karadutlu Cheesecake

8) Tüm Ailenin Favorisi: Karadut Reçeli

Özellikle yaz aylarının çok sevilen meyvelerinden olan karadutla yapılacak reçelin tadına doyum olmuyor. Ekşi ile tatlı arasındaki o mayhoş tadı bu tarifle yakalamak kesinlikle mümkün. Karadut Reçeli

Tarif: Karadut Reçeli

9) Beş Çayı Önerisi: Karadutlu Muffin

Şartlar ne olursa olsun beş çayından ödün vermeyenler için özenle oluşturulmuş bu tarif ile birlikte artık herkes size çaya gelmek isteyecek. Muffin zaten çok havalı ve revaçta bir tatlıyken bir de bunun karadutlusu vazgeçilmeniz olacak. Karadutlu Muffin

Tarif: Karadutlu Muffin

10) Yaz Mevsimini Sevenlere: Karadut Şerbeti

Yaz mevsiminin bunaltıcı sıcaklarından taze, ferah ve doğal bir içecekle kurtulmak istiyorsanız tercih etmeniz gereken kesinlikle karadut şerbeti. Hem çok hafif hem de içinde barındırdığı vitamin ve minerallerle sağlığa çok yararlı. Karadut Şerbeti

Tarif: Karadut Şerbeti

Dut Faydaları yazımızı inceleyebilirsiniz.

Dut Pekmezi yazımızı inceleyebilirsiniz.

Karadut tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Karadut Smoothie Tarifi

Karadut Smoothie

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Karadut Reçeli Tarifi

Karadut Reçeli

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Karadut Şerbeti Tarifi

Karadut Şerbeti

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Karadut Reçeli Tarifi

Karadut Reçeli

8-10 kişilik, 1 saat 30dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Karadut Hoşafı Tarifi

Karadut Hoşafı

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Karadut Şerbeti / Karadut Şurubu (Videolu) Tarifi

Karadut Şerbeti / Karadut Şurubu (Videolu)

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Karadut Reçeli Tarifi

Karadut Reçeli

10-12 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Karadut Reçeli Tarifi

Karadut Reçeli

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri