Karbonhidrat Diyeti Listesi Nasıl Uygulanır?

Karbonhidrat Diyeti Listesi Nasıl Uygulanır? Tarifi

Sıfır Karbonhidrat ile Zayıflama Yöntemleri

Vücudumuzun birincil enerji kaynağı olarak kullanılan karbonhidratlar basit ve kompleks karbonhidratlar olmak üzere ikiye ayrılır. Sağlıklı bir beslenme programında günlük olarak enerjinin %40-60’ı karbonhidratlardan sağlanır. Bu miktarın altında karbonhidrat alımı vücut dengesini bozabilir ve direncinizi düşürerek yorgunluk ve halsizlik başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarır. Karbonhidrat tüketiminde önemli olan diyette kompleks karbonhidratlara yer verilmesidir.

Süt ve süt ürünleri, şeker, sebze ve meyveler basit karbonhidratlar arasında yer alır. Bu karbonhidratlar çok çabuk emilime uğradıklarından dolayı kan şekerini ani olarak yükseltir ve aniden düşürerek “güçten kesildim” diye yorumladığınız şeker krizlerine yol açar.

Kuru baklagiller, tam tahıllı ekmek, nişastalı sebzeler ve yulaf, çavdar gibi besinler kompleks karbonhidratlar sınıfına girer. Kompleks karbonhidratların en önemli özelliği ise yüksek oranda lif içermesidir. Yüksek posa glikoz emilimini azalttığından dolayı kan şekeri yavaş yükselir ve bu durum uzun süre tokluk hissetmenizi sağlar.

Karbonhidrat Diyeti Nedir?

Sıfıra yakın karbonhidrat içeren bu diyette vücuda alınan karbonhidrat miktarı düştüğü için sürekli bir tokluk hissi oluşur. Kısa süre içerisinde kilo vermek isteyen ya da vermesi gereken kişiler tarafından uygulanır. Bu diyette en çok karşılaşılan sorulardan biri ise karbonhidrat ne kadar alınmalı? Beyin fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde çalışması için gerekli olan 50 gram karbonhidrat bu diyete göre yeterlidir.

Az karbonhidrat diyeti sürekli uygulandığında kan glikoz seviyesini ve buna bağlı olarak da insülin seviyesini düşürür. Vücut hayati fonksiyonlarını sürdürebilmek için glikoz bulamayınca ikincil enerji kaynağı olan yağlara yönelir. Low karbonhidrat diyeti aynı zamanda ketojenik veya yüksek yağlı diyet olarak da bilinir. Karbonhidrat diyetinde tüketilen yağ oranı artar. Vücut enerji ihtiyacını karşılamak için yağları parçalamaya başlar. Parçalanan yağların artık ürünleri keton cisimler kanda yükselir. Bu durum düşük karbonhidrat diyetinde yağ yakımı başlaması anlamına gelen ketozis sürecini başlatır. Karbonhidrat diyeti liste programını uyguladığınızda ketozise bağlı olarak asetona benzer ağız kokusuna alışmanız gerekebilir.

Karbonhidrat Diyeti Nasıl Yapılır?

Karbonhidrat diyeti Ebru Akın tarafından önerildiği gibi besinlerin içerdikleri karbonhidrat miktarına göre puanlandırılarak yapılır. Karbonhidrat diyeti puan listesi besinlerin 1 porsiyonundaki karbonhidrat miktarları bir birim baz alınarak hesaplanır. Kişi bir gün içerisinde 40-60 birimin üzerinde karbonhidrat tüketmez. Beslenme programında özellikle sıfır ve 1 birim karbonhidrat içeren et, tavuk, balık, peynir ve yumurta gibi besinler seçilir.

Karbonhidrat diyeti Ender Saraç tarafından da hemen hemen aynı ilkelere bağlı kalmayı önermektedir. Kişinin hayatından karbonhidratı tamamen çıkararak yerine yüksek protein içeren gıdalar alınmasını sağlayan spesifik karbonhidrat diyeti egzersiz ile birlikte uygulandığında muhteşem sonuçlar yaratabilir.

Karbonhidrat diyeti yaptım diyebilmek gerçekten sizi biraz zorlayabilir. Diyet esnasında her gün 10-12 bardak su içmeyi ihmal etmemek gerekir. Ayrıca bu diyetin en önemli besinlerinden biri olan greyfurtu da unutmayın. Yağ yakma konusunda önemli bir meyve olan greyfurtu diyette belirlenen ölçülerde yemelisiniz. Öğün aralarında bir şeyler atıştırmayı da unutun. Acıkma hissiniz yoğunlaştığında öğünlerde yer alan et, salata ve sebze miktarlarını arttırabilirsiniz. Kahve, çay ve sodalı içeceklerle de vedalaşın. Bu tarz içeceklerin yapısında bulunan kafein yağ yakma işlemini yavaşlattığından dolayı hiç içmemeniz gerekir. Mutlaka ki kaçamak yapacaksınız günde sadece 1 porsiyon yeterli.

Karbonhidrat Diyeti Listesi

Temel olarak oldukça basit olan karbonhidrat diyetinde en önemli problem şeker krizlerinin önüne geçmektir. Kan şekeri düşüklüğü diyetin ilk birkaç gününde sizi zorlasa da ilerleyen günlerde şekere olan düşkünlüğünüz şaşırtıcı bir biçimde geçer.

Doğal ve işlenmemiş gıdaların tüketilmesini sağlayan karbonhidrat diyeti menüsü genel olarak yenmesi ve yenmemesi gerekenler şeklinde düzenlenir. Karbonhidrat diyeti liste programına göre kırmızı et, tavuk, alabalık, karides, yengeç, ıstakoz, hindi, mezgit ve somon gibi balık ürünlerinin doğal ve organik olanları tercih edilerek ızgara, haşlama ya da fırında pişirilebilir. Ayrıca omega 3 ile zenginleştirilmiş yumurta, ıspanak, karnabahar, brokoli, havuç, pırasa, marul, maydanoz gibi sebzeler; kavrulmamış ve işlem görmemiş ceviz, fındık, badem, balık yağı, zeytinyağı, tereyağı ve Hindistan cevizi yağı yenilmesi serbest yiyecekler arasında yer alır.

Eğer et ve et ürünleri ile aranız iyiyse diyetin uygulanması oldukça basit ancak vejetaryen beslenenlere pek uygun olduğu söylenemez. Süt, peynir, tereyağı, yoğurt, reçel, bal, pekmez, gazlı içecekler, hazır meyve suları, şekerlemeler, çikolata gibi şekerli yiyecekler; çavdar, arpa, buğday ve yulaf içeren tüm ekmek türleri; makarna, pirinç pilavı, bulgur, tüm hamur işleri, trans yağ içeren tüm fast-food ürünleri, mısır özü, soya, ayçiçeği ve çiğit yağı gibi omega 6 içeren yağlar; aspartam, siklamat, sakarin, suklaroz gibi yapay tatlandırıcı içeren tüm besinler; işlenmiş, doğal olmayan her türlü diyet ürünler, mısır gevrekleri gibi besinlerin ise yenilmemesi gerekir.

karbonhidrat diyeti

Karbonhidrat Diyeti Günlük Menüleri

Hedef: 7 günde ortalama 2 kilo.
Günlük kalori: 1300 Kcal

Yiyerek kilo verebileceğiniz bu rejimde karbonhidrat alımı sınırlı tutuluyor. Şekerden ve yağdan kaçınacağınız bir rejim. 7 gün uygulanabilir.

1. Gün

  • Sabah: 1/2 (yarım) bardak greyfurt suyu, çay, kahve (şekersiz), 1 tost, 20 gr tereyağı.
  • Öğle: 1 porsiyon et suyu, 1 porsiyon bonfile, garnitür sebze, 1 elma
  • Akşam: 1 kadeh rakı, 6 haşlanmış karides, ½ piliç ızgara, 1 söğüş domates.

2. Gün

  • Sabah: Çay, şekersiz kahve, 1 yumurta rafadan, 1 tost, 20 gr tereyağı.
  • Öğle: 1/2 (yarım) kadeh Martini olry, 1 porsiyon balık ızgara, 1 porsiyon karışık salata, 1 kola veya gazoz, 1 sade kahve.
  • Akşam: 1 kadeh rakı, 50 gr balık yumurta, 1 porsiyon karışık et (ızgara), 1 porsiyon çilek şanti

3. Gün

  • Sabah: 1/2 (yarım) bardak portakal suyu, 1 sade kahve, 1 tost, 50 gram beyaz peynir.
  • Öğle: 1 porsiyon domates çorba, 1 porsiyon sebzeli kuşbaşı, 1 porsiyon salata karışık, 1 sade kahve.
  • Akşam: 1 porsiyon et suyu, 1 porsiyon balık ızgara, 1 söğüş domates.

4. Gün

  • Sabah: Çay – kahve sade, 1 katı yumurta, 10 yeşil zeytin.
  • Öğle: 1/4 (çeyrek) kadeh beyaz şarap (sek), 1 porsiyon döner (sade), 1 porsiyon yoğurt, 1 portakal.
  • Akşam: 1 porsiyon levrek tava, 1 yemek kaşığı mayonez, 4 yaprak marul, 1 sade kahve.

5. Gün

  • Sabah: Çay-kahve sade, 1 yumurta rafadan, 1 tost, 20 gr tereyağı, 50 gr peynir
  • Öğle: 1 porsiyon kuzu eti ızgara, 1 porsiyon ıspanak püre, 1 porsiyon salata karışık, 1/2 (yarım) bardak ayran
  • Akşam: 1 kadeh rakı, 1 adet midye dolma, 50 gram beyaz peynir, 1 salatalık, 1 porsiyon şiş ızgara

6. Gün

  • Sabah: Kahve-çay sade, 1 tost, 20 gram tereyağı, 50 gram kaşar peynir
  • Öğle: 1 kadeh viski, 10 adet kuru badem, 1 porsiyon karışık et ızgara, garnitür sebze, 1 büyük dilim karpuz
  • Akşam: 2 kadeh rakı, 50 gram balık yumurtası, 1 porsiyon karides kokteyl, 1 porsiyon trança şiş, 1 porsiyon salata karışık, 1 sade kahve

7. Gün

  • Sabah: 1/2 (yarım) bardak greyfurt suyu, 1 sade kahve.
  • Öğle: 1 porsiyon et suyu, 1/2 (yarım) porsiyon piliç ızgara, 1 orta boy armut.
  • Akşam: 2 yumurta omlet, 1 karışık salata, 250 gram yoğurt

Kaynak: www.diyetuzmani.com

Karbonhidrat Diyeti ile Zayıflayanlar

Karbonhidrat diyeti yapanların yorumları incelendiğinde diyetin ilk günlerinde kilolarında belirgin bir düşüş yaşadıkları gözlenir. Bu size yüksek motivasyon sağlar ancak ilerleyen günlerde kilo verme hızı azalmaya başlar. Bu diyet uygulandığı ilk günden itibaren gerçekten yüksek miktarlarda kilo verdirir. Kişinin motivasyonu ve diyete uyumunu kolaylaştıran ağırlık kaybının nedeni vücuttan suyun atılmasıdır. Vücuda alınan karbonhidrat miktarı azaldığı için kaslarda suyu tutan glikojen miktarı da azalır. Böylece vücutta su kaybı ve buna bağlı olarak da kilo kaybı yaşanır. Zaman içerisinde kilo verme hızı ilk haftalara göre yavaşlamaya başlar.

Karbonhidrat döngüsü diyeti başarısını kişilerde sürekli bir tokluk hissi yaratmasına borçludur. Diyetten karbonhidratın çıkarılması insülinin de kanda düşmesine neden olur. Açlık hissini yaratan insülin hormonunun az salgılanması kişinin açlık hissinden kurtulmasını sağlar.

Gelelim en çok merak edilen soruya: Karbonhidrat diyeti ile haftada kaç kilo verilir? İlk haftalarda kişinin kilo fazlasına bağlı olarak yüksek miktarda kilo verilse de, diyete uyum sürecinden sonra tüm diyetlerde olduğu gibi kilo verme işlemi ayda 5-6 kilogramı geçmez. Tabii bu rakamlar kişinin yaşına, aktivite durumuna ve genetik özelliklerine göre farklılık gösterir.

Karbonhidrat Diyeti Zararları Nelerdir?

  • Sıfır karbonhidrat içeren diyetler kan şekerini kritik noktaya düşürür ve bu durum tiroit bezinin hormon dengesini bozarak hipotiroit yani tiroit tembelliği oluşmasına neden olur.
  • Beynin en önemli enerji kaynağı olan glikozun sıfıra düşürülmesi beyin tarafından yaşamı tehdit eden bir unsur olarak algılanır.
  • Stres hormonu olarak bilinen kortizol hormonunda artış gözlenir ve buna bağlı olarak vücut kıtlığa düştüğünü sanarak yağ depolamaya başlar. Vücut yaşamsal fonksiyonları dışında herhangi bir işlev için enerji harcamak istemez ve dirence geçer.
  • Sindirim yavaşlar, hormonal dengeler bozularak kronik yorgunluk oluşur.
  • Sebze ve meyvelerin kısıtlanması bağırsak florasında yer alan yararlı bakterilerin çalışmasını yavaşlatır ve besin öğeleri yeterince sindirilemez.
  • Bilişsel ve fiziksel fonksiyonlarda azalma görülür. Eğer bu diyeti uygulayacaksanız halsiz kalmayı, bulanık görmeyi, zaman zaman hafıza kaybı yaşamayı göze almalısınız.
  • Kadınlarda LH, FSH, östrojen, progesteron gibi cinsiyet hormonlarının salgılanmasında düşüş yaşanabilir ve adet düzensizliğine neden olarak hamile kalmayı zorlaştırabilir. Hamilelikte karbonhidrat diyeti bebeğin büyümesi ve gelişmesi için gerekli vitamin, mineralleri tam olarak karşılamadığı için tehlikelidir.

Karbonhidrat diyeti ve spor birlikte uygulandığında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kaslarda yer alan glikojen depolarının korunmasıdır. Bu yüzden eğer ağırlık çalışmaları yapıyorsanız mutlaka bir miktar karbonhidrat tüketmeniz gerekir. Yapılan antrenmanın yoğunluğuna göre antrenman öncesi ve sonrasında doktor ya da diyetisyene danışarak almanız gereken karbonhidrat miktarını ayarlayabilirsiniz.

Karbonhidrat Diyeti Yapanlar İçin Özel Tarif

Masum Poğaça Karbonhidrat İçermeyen Poğaça Tarifi

Karbonhidrat diyetinde birçok alışılmış gıda beslenme programından çıkarıldığı için zaman zaman sıkıcı bir hale gelir. Ara öğünlerde ya da sabah kahvaltılarında diyetinizi şenlendirmek için küçük poğaçalar hazırlayabilirsiniz. Buğday unu yerine mercimek veya nohut unu kullanılarak hazırlanan karbonhidrat içermeyen poğaça, içeriğinde yer alan lor peyniri ve yumurta ile iyi bir protein kaynağı olur. Yüksek oranda protein içeren lor peyniri aynı zamanda kalsiyum açısından zengindir ve özellikle karbonhidrat diyeti yapanların en sık kullandığı besin maddelerinden biridir. Yağ olarak n-9 yağ asitleri içeren zeytinyağı karbonhidrat diyeti için önerilen yağ çeşitleri arasındadır. Karbonhidrat İçermeyen Diyet Poğaça

Tarif: Karbonhidrat İçermeyen Diyet Poğaça

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sıfır Karbonhidrat Ketojenik Pankek Tarifi

Sıfır Karbonhidrat Ketojenik Pankek

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
1g Net Karbonhidrat Tuzlu Kurabiye Tarifi

1g Net Karbonhidrat Tuzlu Kurabiye

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ketojenik (2g Net Karbonhidrat) Ispanakli Borek Tarifi

Ketojenik (2g Net Karbonhidrat) Ispanakli Borek

4-6 kişilik, 25dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Diyet Kek Tarifi

Diyet Kek

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Diyet Karnıyarık Tarifi

Diyet Karnıyarık

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Diyet Kahvaltı Tarifi

Diyet Kahvaltı

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri