Karpuz Yemek Kilo Aldırır Mı?
Yaz aylarının gözdesi olan karpuzu sevmeyenimiz yoktur diye düşünüyorum… Karpuz, dünyada ve Türkiye’de en çok üretilen ve tüketilen meyvelerden biridir. Bu besin çekirdeğinden kabuğuna kadar değerlendirme olanağına sahip olduğu için çok önemli bir yere sahiptir. Karpuz, taze olarak tüketimi dışında çekirdeği çerez olarak kullanılabiliyor, ilaç ve kozmetik sektöründe kabuğuna kadar kullanılabiliyor.
Çin’den sonra en fazla karpuz üretimi Türkiye’de yapılmaktadır. Bu bakımdan ülkece çok şanslıyız. Karpuz aslında Cucurbitaceae familyası bitkileri içerisinde Citrullus cinsine bağlı bir sebzedir.
Bu yazıda sizler için yazın favori meyvelerinden karpuz kilo aldırır mı sorusunu detaylarıyla cevapladım, keyifli okumalar!
Karpuz Kilo Aldırır Mı?
- Karpuzun %95’i sudur ve besin değeri birçok besinde olduğu gibi kabuğunda saklıdır. Bu nedenle kırmızı etli bölümünün yanında kırmızı etli kısmın altındaki beyazımsı kısımda tüketilmelidir. Karpuzun içeriğini inceleyecek olursak ; %91 karbonhidrat, %6 protein, %3 yağ içerir.
- Bol miktarda A vitamini, C vitamini, potasyum minerali içerir.
- Ayrıca bilinen domatesin yanında karpuz da likopen bakımından oldukça zengin besinlerdir. Likopen bir karotenoiddir ve genellikle kanser ya da kalp damar hastalığı ile bağlantılı antienflamatuvar özellikleri için çalışılan bir antioksidandır. Yani karpuz içeriğindeki likopen sayesinde kanser ve kalp damar hastalığı ile savaşan bir besindir.
- Doğadaki her besin bizim için çok faydalıdır; fakat her şeyin bir dengesi olmalı. En faydalı olarak bildiğimiz, kanıtlanan suyun bile fazlası zararlı hale gelebiliyor. Karpuz da besin içeriği bakımından zengin olmasına rağmen fazlası maalesef zararlıdır.
- Tüketirken tabak tabak yemek yerine belirli porsiyonlar halinde tüketmek daha sağlıklı ve faydalı olur. Bir ince yarım ay şeklindeki karpuz bir porsiyon meyve yerine geçiyor. Yaklaşık 90 kaloridir ve bu kalorinin çoğu karbonhidrattan geliyor.
- Ayrıca karpuz glisemik indeksi yüksek bir meyvedir. (Glisemik indeksi, karbonhidrat içeren besinlerin kan şekerini etkileme hızlarına göre gruplandırılmasıdır.) Yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltip hızlı bir şekilde düşürür. Dolayısıyla çabuk acıkma, kan şekerinin ani düşmesi gibi durumlar yaşanabilir. Özellikle şeker hastaları, insülin direnci, polikistikover hastalığı gibi sağlık sorunlarına sahip olan kişilerin mümkün olduğunca karpuzu az tüketmeleri gerekir.
- Her besinin fazlası yağ olarak vücutta depolanır. Özellikle meyvenin fazlası abdominal yağlanma dediğimiz göbek yağlanmasına neden olur. Güneş battıktan sonraki akşam & gece vakitlerinde tüketilmesi bu etkiyi daha çok arttırır.
- Kısacası karpuz porsiyon kontrolünde tüketilebilir.
- Su oranı yüksek olduğu için sıcak yaz aylarında kurtarıcı olabilir.
- Ara ürünlerde tek başına tüketebilirsiniz; salatalarınızın içine ekleyebilirsiniz; yanında süt, kefir, ayran, fındık, fıstık, badem, ceviz gibi çiğ kuru yemişler, peynir gibi protein değeri yüksek besinler ekleyerek dengeli bir öğün hazırlayabilirsiniz.
- Örneğin; karpuz – peynir ikilisi hem karbonhidrat – protein dengesi için hem de daha uzun tokluk süresi için ideal olabilir.
Karpuzla Hazırlayabileceğiniz 4 Fit Tarif
Karpuzdan çeşitli tarifler yapabilirsiniz. Örneğin karpuz pizza, sağlıklı karpuz sorbe.. (Tariflerimde mevcut, bakabilirsiniz.)
1) Karpuz Pizza Tarifi
Tarif için: Karpuz Pizza
2) Karpuz Sorbe Tarifi
Tarif için: Sağlıklı Karpuz Sorbe
3) Karpuz Aromalı Su
Bir başka örnek olarak, suyunuzun içine ekleyerek suyunuzu hem aromalı hem de mineralli bir şekilde tüketebilirsiniz.
Tarif için: Aromalı Su
4) Karpuz Aromalı Buzlar
Hatta buzlu yapıp serinletici aromalı bir su elde edebilirsiniz. Sıcak yaz ayları için terle kaybettiğimiz su ve mineral dengesi için iyi gelir.
Tarif için: Aromalı Buzlar
Ayrıca
- Günlük bir – üç porsiyon meyve hakkınızı karpuzdan yana kullanabilirsiniz. (Bir ince yarım ay karpuz dilimi = bir porsiyon meyve olarak hesaplayabilirsiniz)
- Sağlıklı beslenirken – diyet yaparken bol vitamin, mineral ve lif içeren meyvelere ihtiyacımız vardır.
- Günlük belirli oranlarda meyve tüketimini ihmal etmeyin.
Sağlıkla kalın, sevgilerimle!
Diyetisyen Esengül IŞIK
Tarifleri için: Diyetisyenden Lezzetli Tarifler
Instagram: @diyetisyenesengul
Web: diyetisyenesengulisik.com
İlginizi çekebilir: Kefir Ne Zaman İçilir? Eğer Ara Öğünlerde Düzenli Kefir İçerseniz
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.