Kaşar Peyniri Hakkında Her Şey

Kaşar Peyniri Hakkında Her Şey Tarifi

Eriyebilen Peynir Lezzeti: Kaşar Peyniri

Kaşar peyniri, yüksek yağ oranının verdiği lezzet ile hem kahvaltı sofralarının hem de yemeklerin vazgeçilmez peynirleri arasındadır. Taze kaşar, eski kaşar gibi çeşitleriyle her damak zevkine uygun bir seçenek sunar.

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Kaşar peyniri, üretim tekniği açısından beyaz peynir üretimiyle benzer şekilde mayalanır. Sütün pıhtılanmasının ardından peynir suyu tamamen ayrılır ve fermantasyona bırakılır.

Kaşar mayası kullanılarak kaşar üretimi yapılır ve market raflarında yerini alır. Fakat isterseniz evinizde de kaşar yapımı mümkündür. Bunun için 4 kg çiğ süt, yarım su bardağı yoğurt, 1 yemek kaşığı tuz ve yarım su bardağı peynir mayası bulundurarak aşağıda verdiğimiz kaşar tarifi ile kendi kaşarınızı yapabilirsiniz.

Derin bir tencerede sütünüzü 70 dereceye gelene kadar kaynatıp ocaktan alın. Hemen ardından soğuk su dolu bir tencerenin içine oturtarak ılık bir kıvama geldiğinde yoğurdu ilave edin. Yoğurdu karıştırıp mayayı ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Üzerini kapatıp 1,5-2 saat kadar mayalanmaya bırakın. Mayaladığınız sütü yeniden ocağa alın ve peynirler topaklaşana kadar karıştırın. Topaklaşan peynirleri süzgecin üzerinde toplayın ve suyunu süzüp tülbende alın. Tülbendin içinde üzeri kapalı bir biçimde 1 gün dinlendirip rondodan geçirin. Parçaladığınız taneleri tekrar tencereye alıp kaynatmaya başlayın. Eriyen peyniri yeniden toparlayın ve tezgahın üzerine alın. Tuz ekleyerek şekil verin. Tekrar suyun içine atarak bir dakika kadar pişirin. Ardından çıkarıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın ve dolaba alıp 1 gün dinlendirin. 1 gün sonunda kaşarınız yemeye hazır hale gelecektir. Şimdiden afiyet olsun.

Kaşar Çeşitleri Nelerdir?

Kaşar çeşitleri, mayalanma şekline, kullanılan sütün cinsine ve besin değerlerine bağlı olarak değişir. Ülkemizde en çok rastlanan kaşar çeşitleri: taze kaşar, eski kaşar, Kars kaşarı ve Trakya kaşarı olarak sayılabilir. Bunlara diyet yapanlar için yağ oranı azaltılmış olan kaşarlar da eklenebilir.

Kaşar loru ise kaşar peynirinin yapımı sırasında oluşan peynir altı suyundan elde edilen lor olarak tanımlanır. Kaşarın diğer peynirlere göre yüksek yağ içermesi, kaşar lorunun da diğer lorlara göre yağlı olmasına ve bu nedenle lezzetli sayılmasına neden olur.

Kaşar loru besin değerleri bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. İçerdiği yüksek protein değeri sayesinde besleyici ve kas yapımında faydalıdır. Sporcular ve hamileler için tavsiye edilir. Üstelik kaşar loru kalori açısından kıyaslandığında diğer kaşarlara göre oldukça düşüktür. Bu da diyet yapanların kahvaltıları için iyi bir alternatif olduğunu gösterir.

Kaşar Peyniri Kalori ve Besin Değeri Nedir?

Kaşar kalori açısından da diğer besin değerlerinde de olduğu gibi yüksek değerlere sahiptir. 100 gramının 400 kaloriye eşit olması, kaşarlı yemekler ve kaşar eritmesi gibi yiyecekleri sevenler için kilo alma riskini de barındırır. Kaşar peyniri protein ve yağ açısından da zengin değerlere sahiptir.

Bu nedenle kaşarlı tost, kaşarın besleyici değerlerini uygun porsiyon miktarında sunması, doyurucu olması ve tabi lezzeti sayesinde kahvaltıların ve gün içindeki atıştırmalıkların önemli bir parçasıdır.

Aynı zamanda kaşarlı tost kalori açısından bir öğünde alınması gereken kalori değerini aşmaz. Böylece kilo kontrolü sağlamak isteyenler için de doğru bir tercih olduğu söylenebilir. 1 kaşarlı tost kaç kalori diye incelediğimizde tostun yapılışına göre değiştiğini görürüz. 1 tatlı kaşığı tereyağı kullanılarak hazırlanan klasik bir kaşarlı tost 200 kaloridir. Fakat yağ kullanmadan yapılan bir tostta bu değer azalacaktır. Kullanılan kaşar ve ekmek en az kaloriye sahip çeşitlerden seçilirse çok hafif bir öğün yaratılabilir.

Bu durumda kaşarın nasıl kullanıldığına bağlı olarak vücut üzerindeki etkisinin de değişeceği söylenebilir. Hafif bir kaşarlı tost yerine yumurta ve unla kızartılarak yapılan kaşar pane tüketmeyi tercih ederseniz alacağınız kalori doğal olarak artacaktır.

Kaşar Faydaları Nelerdir?

  • Protein, kalsiyum, fosfor ve B12 açısından zengin bir besin olması nedeniyle birçok konuda faydası bulunur:
  • Kronik bronşiti engeller.
  • Kemik erimesini önler ve hızını azaltır.
  • Ülser hastalığına karşı koruyucudur.
  • İçindeki kalsiyum sayesinde diş sağlığı üzerinde etkilidir ve diş çürüklerini önler.
  • Kansere karşı koruyucudur.
  • Beyne enerji verir.
  • Sinir sisteminin sağlığını artırır.
  • Sindirimi düzenler.
  • Mikrobik enfeksiyonlara karşı koruyucudur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmesi kaşar faydaları arasında sayılabilir.

Kaşar Nasıl Saklanır?

Bu kadar değerli bir besini korumak için saklama kurallarını bilmeniz gerekir. Kaşar saklama konusunda biraz hassas yiyecekler arasındadır.

Açıkta bırakıldığında kolayca kurur, çatlar ve bozulur. Kaşarı mutlaka kapalı biçimde buzdolabında saklamanız gerekir.

Bu sürede de nem alarak küflenmemesi için kağıt havlu ya da pişirme kağıdına sarmanız tavsiye edilir. Kaşarınız çoktan küflendiyse bu kısımları kestikten sonra kağıda sararak ve buzdolabı poşetine koyarak buzdolabınızda saklamaya devam edebilirsiniz.

Kaşarın saklanması kadar sunumu da özen gösterdikçe daha iyi sonuçlar verecektir. İnce kaşar dilimleme için piyasada satışa sunulan kaşar dilimleyici aletlerden edinerek hem daha lezzetli hem de daha ekonomik sunumlar yapabilirsiniz. Hız kazandırması açısından hazır dilimlenmiş kaşarlar da satın almanız mümkün. Fakat yine de bu işlemi kendiniz yaparsanız daha fazla çeşide ve daha ekonomik çözümlere kavuşabilirsiniz.

Kaşar rendeleme ise yemeklerde ve salatalarda kullanılan bir diğer sunum şeklidir. Kaşar dilimlemeye göre daha kolaydır. Fakat rendenin yapılan yemeğe uygun kalınlıkta olması sonuç açısından önem kazanır.

Kaşar Fiyatları Nasıldır?

Kaşar fiyatları, kaşarın çeşidi, kalitesi ve satıcı niteliği gibi birçok faktöre bağlı olarak değişir. Kaşarın kilosu, bu değişkenlere bağlı olarak 20 lira sularından başlayarak 50 liranın üzerine çıkar.

En Çok Beğeni Alan Kaşarlı Tarifler

Tüm bu bilgilerin ardından kaşarın beslenmenizde daha çok yer alması için kaşarla yapılan en lezzetli tarifleri bir araya getirdik.

1) Patates Sevenler İçin Mücver

Patates ve kaşarın birleşimi, hem çok lezzetli hem doyurucu bir yemek ortaya çıkarıyor. Üstelik hafif lezzeti sayesinde günün her öğününde servis edebilirsiniz. Kaşarlı Patates Mücveri

Tarif: Kaşarlı Patates Mücveri

2) Bir Fırın Klasiği Kaşarlı Tavuk

Fırın yemeklerinin vazgeçilmezi olan kaşar, yemeğin lezzetine her zamanki gibi lezzet katıyor. Tavuk sotenin bir şölene dönüştüğü tarifi denemelisiniz. Fırında Kaşarlı Tavuk Sote

Tarif: Fırında Kaşarlı Tavuk Sote

3) Pratik Lezzetler Sunar

Kahvaltıda değişik bir lezzet arayanların deneyebileceği bir lezzet bombası. Tostun ve yumurtalı ekmeğin birleşimi olduğunu söyleyebiliriz. Kaşarlı Yumurtalı Ekmek

Tarif: Kaşarlı Yumurtalı Ekmek

4) Hem Göze Hem Damağa Hitap Eden Lezzet

Köfte ve biberin lezzetine bir de kaşar ekleyerek lezzet katan bu tarif, davet sofralarınız için uygundur. Şık sunumuyla sizi mahcup etmeyeceğini biliyoruz. Kırmızı Biberli Kaşarlı Rulo Köfte

Tarif: Kırmızı Biberli Kaşarlı Rulo Köfte

5) Evde Hamburgerci Açmaya Ne Dersiniz?

Hazır yiyecekleri evde yaparak sağlıklı yemeklere dönüştürebilirsiniz. Hem sizi hem de çocukları dışarıdaki menülere mahkum olmaktan kurtaran bir tarifimiz var. Kaşarlı King Chicken

Tarif: Kaşarlı King Chicken

6) İzmir Rüzgarı

Hem kahvaltıları hem de çay saatlerini lezzetiyle şenlendirecek bu poğaçayı mutlaka denemelisiniz. İzmir’in meşhur lezzetleri evinizde Ege rüzgarı estirecek. Kaşarlı Kumru Poğaça

Tarif: Kaşarlı Kumru Poğaça

7) Omletin Ötesi

Kahvaltı menüsü için harika bir seçim olan bu tarif, oldukça da besleyici. Üstelik, yumurta sevmeyen çocuklar tarafından bile sevilebilir. Patatesli Kaşarlı Sandviç Omlet

Tarif: Patatesli Kaşarlı Sandviç Omlet

8) Aromatik ve Pratik

İster yemek sofralarında, isterseniz atıştırmalık olarak kullanabileceğiniz kolay ve lezzetli bir aperatif tarifi. Fırında Sarımsaklı ve Kaşarlı Ekmek, sofralara kolayca mutluluk eklemenizi sağlar. Fırında Sarımsaklı ve Kaşarlı Ekmek

Tarif: Fırında Sarımsaklı ve Kaşarlı Ekmek

9) Leziz Uyumlu İkili

Türk mutfağının vazgeçilmez ikilisi olan simit ve kaşar, ev yapımı sıcacık bir tarifle karşınızda. Çay saatleri için çok iyi bir fikir. Kaşarlı Simit

Tarif: Kaşarlı Simit

10) Makarnanın En Havalısı

Makarnaya krema ve kaşarın lezzet dokunuşuyla başyapıta döndürecek bu tarifin hazırlaması oldukça hızlı ve kolay. Üstelik makarnanın besin değerini de artıran malzemeleri sayesinde sağlıklı bir seçim olduğu söylenebilir. Fırında Börek Tadında Kremalı Kaşarlı Makarna

Tarif: Fırında Börek Tadında Kremalı Kaşarlı Makarna

Kaşar peyniri tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kaşar Peyniri Tarifi

Kaşar Peyniri

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kaşar Peyniri Tarifi

Kaşar Peyniri

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Yalancı Kaşar Peyniri Tarifi

Yalancı Kaşar Peyniri

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ekonomik Kaşar Peyniri Tarifi

Ekonomik Kaşar Peyniri

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Her Şeyden Bir Kaşık Çorbası Tarifi

Her Şeyden Bir Kaşık Çorbası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kaşar Peyniri Dolgulu Nuggetlar Tarifi

Kaşar Peyniri Dolgulu Nuggetlar

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kaşar Peyniri İle Mıhlama Tarifi

Kaşar Peyniri İle Mıhlama

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kahvaltılık Sahte Kaşar Peynir Tarifi

Kahvaltılık Sahte Kaşar Peynir

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri