Kiraz Çekirdeğinden Yastık ile Soğuk Günlerde Sıcak Kalın!

Kiraz Çekirdeğinden Yastık ile Soğuk Günlerde Sıcak Kalın! Tarifi

Kiraz Çekirdekleri ile Isınabilirsiniz!

Soğuk günlerin ardından çiçeklenen ağaçlar, yaz mevsiminin habercisidir adeta. Sokak aralarındaki ağaçlarda, beyaz ve sarı çiçekler üzerinde dolaşan arılar ise sıcak günler geliyor diye haber veren canlılardır. Sıcak mevsimlerin verdiği enerji ve huzur, yaz besinlerinde saklı olabilir. Karpuz, çilek, erik ve kiraz. Her biri ayrı bir lezzettedir. Ayrıca lezzetli olduğu kadar oldukça faydalı meyvelerdir.

Meyvelerin genellikle etli olan kısmı yenilir ve çekirdekleri çöpe atılır. Bizler bu çekirdekleri çöpe atma alışkanlığınızı bırakmak ve çekirdeklerin faydalarından yararlanmanız için bir yazı hazırladık. Yaz mevsimi geldiğinde yenilen kirazların çekirdekleri ile yapılacak birçok şey olacak. Hazır mısınız?

kiraz çekirdeği çıkarma

Kiraz Çekirdeği Nasıl Çıkarılır?

Her yıl yaz mevsimi gelsin ve kirazlar pazarlarda yer alsın diye beklenir. Kiraz mevsimini bekleyenlerin bir bildikleri vardır muhakkak. Kiraz idrar söktürücü ve böbrek dostu olan bir meyvedir. Yemesi pratik ve keyifli olan bu meyve, vücudu zehirli maddelerden temizleyerek mikroplardan arındırır.

Kiraz çeşitli hastalıkların tedavisinde önerilen bir meyvedir. Romatizmaya bağlı eklem ağrılarında ve damar sertliğinde kiraz tüketilmesi, uzmanlar tarafından tavsiye edilen bir beslenme önerisidir. Kinik asit içerdiği için de böbreklerde taş ve kum oluşumu riskini ortadan kaldırır. Var olan böbrek taşı ve kumunu da düzenli tüketimde vücuttan atabilir.

Kiraz çekirdeğini meyveden ayırmak için piyasada kiraz çekirdeği çıkarıcı ürünleri bulunmaktadır. Bu ürünler kirazın çekirdek kısmına baskı uygulayarak, meyveyi çekirdekten ayırmanıza yardım edebilir. Çekirdekleri ayırmak için bu ürünlerden faydalanabilirsiniz.

Evinizde kiraz çekirdeğini çıkarmanın püf noktalarını arıyorsanız, oldukça basit bir yöntem ile tanışabilirsiniz. Bir pipet yardımı ile çekirdek kısmına biraz baskı uygulayarak kirazın ortasından çekirdeği çıkarabilirsiniz. Pipet veya çekirdek çıkarıcı aparat yoksa, elinizle en doğal haliyle çekirdeklerini ayırarak gerekli işlemleriniz için kullanabilirsiniz. Çıkarılan çekirdekleri güneş altında kurutarak ihtiyaç halinde değerlendirebilirsiniz. Güneş görme sürenize göre, 7 gün veya 10 gün içinde çekirdekleriniz kurumuş olacaktır.

kiraz çekirdeğinin faydaları

Kiraz Çekirdeği ve Özellikleri

Kiraz çekirdeği sizler için minik bir ısıtıcı olma özelliğine sahip. Nasıl mı? Kiraz çekirdeklerinin yapısında bulunan maddelerden dolayı, ısıyı uzun süre bünyesinde barındırabiliyor. Bu özelliğin ilk defa İsviçre’de, bir kiraz likörü fabrikasında keşfedilmiş olduğu bilinir. Fabrika çalışanlarının çalışma esnasında fark ettiği bu özelliğin, aslında Orta Çağ’dan gelen bir yöntem olduğu da ifade edilir.

1990 yılından sonra, Almanya’nın Münster şehrinde bir kazı çalışması yapılmıştır. Bu kazı çalışmasında kiraz çekirdeği torbaları bulunmuştur. Fabrikada keşfedilen bu özellik ile kiraz çekirdeği torbası üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, ısıyı tutma özelliği kanıtlanmıştır.

kiraz çekirdeği faydaları

Kiraz Çekirdeği Faydaları Nelerdir?

  • Kirazın yapısında A vitamini bulunmaktadır. A vitamini ise özellikle cilt sağlığı için, alınması gereken bir vitamin türüdür. Bu vitamin eksikliğinde ciltte solma ve yıpranma yaşanabilir.
  • Kiraz çekirdeğinden elde edilen yağ ile cildinizin daha parlak ve canlı kalmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle hassas ve kuru ciltler için tercih edilen bir bakım ürünüdür.
  • Kiraz, yüksek bir antioksidandır. Böbreklerdeki ve ciltteki zararları maddeleri vücuttan atarak, vücudunuzun rahat nefes almasını sağlar. Böylece enfeksiyon riski de ortadan kalkar.
  • Soğuk günlerinizde yanınıza kiraz çekirdeği yastığı bulundurmayı ihmal etmeyin. Çünkü kiraz çekirdeği ile yapılan yastıklar tıpkı kiraz çekirdeği patiği gibi sizi sıcak tutacak ve soğuklardan koruyacaktır. Yastık ile daha rahat uyurken, patik ile de olası ağrıları önlemiş olacaksınız.
  • Kiraz çekirdeğinin kas ağrılarını yok ettiği ve enerji verdiği bilinmektedir. Hatta sporcuların düzenli olarak, kiraz çekirdeğinden hazırlanan sıcak ve soğuk suları tükettiği de ifade edilir.

kiraz çekirdeği

Kiraz Çekirdeği Ne İşe Yarar?

Üşüdüğünüz anlarda kiraz çekirdeği ısıtıcı görevi üstlenerek, vücut sıcaklığınızı dengeler. Sıcak tutma özelliğinin yanında kiraz çekirdeği aynı zamanda ödem attırır. Bebeklere de iyi gelen kiraz çekirdeği gaz sancısı gidermek için kullanılacak bir yöntem olacaktır. Bebeklerin sindirim sistemleri henüz tam olarak gelişmediğinden gaz sancıları yaşarlar. Özel olarak üretilen kiraz çekirdeği ürünleri ile bebeklerdeki gaz sancılarını dindirebilirsiniz.

Bebeklerin ilk aylarında yaşadığı huzursuzlukları da yine kiraz çekirdeği torbası ile giderebilirsiniz. “Sıcak su torbaları varken neden kiraz çekirdeklerinden elde edilen torbaları kullanmalıyım?” diye soran anne okurlarımıza önemli bir bilgi vermeliyiz. Sıcak su torbaları kauçuktan elde edilir ve bu cildi hassas olan bebekler için zararlı olabilir. Ayrıca olası bir patlamada tehlikeli sonuçlar yaşanabilir. Bu durumları önlemek adına, bebekler için kiraz çekirdeğinden faydalanabilirsiniz.

kiraz çekirdeği yastığı

Bebeğinizin daha huzurlu uyuması için üretilen kiraz çekirdekli gaz giderici kemerler, bebek ürünleri satışı yapılan mağazalarda yer almaktadır. Farklı renklerde ve desenlerde satılan bu kemerler 20 TL’den başlayan fiyatlarla anne adaylarının ilgisini çekmektedir. Bebeklerin soğuklardan etkilenmemesi ve gaz problemini gidermesi için üretilen kiraz çekirdeği patiği de yine aynı mağazalarda 20 TL’den satışa sunulmaktadır.

Evinizde kendi imkanlarınızla kiraz çekirdeği yastığı yapmak istediğinizde, ısıya dayanıklı bir kumaşa ve kiraz çekirdeğine ihtiyacınız olacak. %100 pamuk olacak bir kumaş seçerek torba şeklinde dikin. Daha sonra içinde kurumuş kiraz çekirdeklerini doldurun. Çekirdeklerin arasında boşluk da bırakabilirsiniz. Torbanızın ağız kısmını özenli şekilde dikin ve ihtiyaç halinde bebeğinizde veya kendinizde kullanın.

Isıtmak için mikrodalgayı deneyebilirsiniz. Mikrodalga tercih ederseniz 300 w’de 2 dakika yeterli olacaktır. Fırında ısıtmak istediğinizde ise 120 derecede 5 dakikada torbanız ısınacaktır. Bebeklerinizde kullanmadan önce, kendi teninizde sıcaklığını test edebilirsiniz.

kiraz çekirdeği yutmak

Kiraz Çekirdeği Zayıflatır Mı?

Hiçbir besin tek başına sizi rahatsız olduğunuz kilolardan kurtarmaz. Fakat tercih edilen sağlıklı besinler ve yöntemler zayıflama sürecinizde size büyük yardımcı olur. Kiraz çekirdeği de kilo verme sürecinizde size destek olabilir.

Kiraz çekirdeklerini bir su içinde beklettiğinizde, çekirdeğin içindeki mineraller suya karışacaktır ve suyu içtiğinizde bağırsak ve sindirim sisteminiz çalışacaktır. Bu durumda kiraz çekirdeği, sizin zayıflama sürecinizde etkili olacaktır. Sıcak şekilde faydalanmak isterseniz, bir avuç kiraz çekirdeğini 1 litre suda kaynatın ve düzenli olarak gün içinde bitki çayı olarak için. Ödem atıcı çay listenizde bulunabilir.

Kiraz çekirdeğinin doğrudan tüketimi hakkında bilimsel açıdan tamamen ve kesin olarak onaylanmış net bir bilgi bulunmamakla birlikte, tüketmeden önce alanında uzman bir doktora danışmanızı önemle tavsiye ediyoruz. Teşekkürler!

Kiraz Sapı Çayı Faydaları Nelerdir? yazımızı inceleyebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Öne Çıkan Yorumlar Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Yastık Poğaça Tarifi

Yastık Poğaça

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Yastık Poğaça Tarifi

Yastık Poğaça

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kiraz Dolgulu Bisküvi İle Cheesecake Tarifi

Kiraz Dolgulu Bisküvi İle Cheesecake

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Sıcak Günlerde Buz Gibi Limonata Tarifi

Sıcak Günlerde Buz Gibi Limonata

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, Pişirme yok
Fit Çay (Sıcak Yada Soğuk ) Tarifi

Fit Çay (Sıcak Yada Soğuk )

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Yayla Çorbası (Sıcak Yada Soğuk) Tarifi

Yayla Çorbası (Sıcak Yada Soğuk)

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kiraz Reçeli Tarifi

Kiraz Reçeli

4-6 kişilik, 25dk Hazırlık, 55dk Pişirme
Kiraz Reçeli Tarifi

Kiraz Reçeli

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kiraz Reçeli Tarifi

Kiraz Reçeli

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri