Kiraz Çekirdeğinden Yastık ile Soğuk Günlerde Sıcak Kalın!

Kiraz Çekirdeğinden Yastık ile Soğuk Günlerde Sıcak Kalın! Tarifi

Kiraz Çekirdekleri ile Isınabilirsiniz!

Soğuk günlerin ardından çiçeklenen ağaçlar, yaz mevsiminin habercisidir adeta. Sokak aralarındaki ağaçlarda, beyaz ve sarı çiçekler üzerinde dolaşan arılar ise sıcak günler geliyor diye haber veren canlılardır. Sıcak mevsimlerin verdiği enerji ve huzur, yaz besinlerinde saklı olabilir. Karpuz, çilek, erik ve kiraz. Her biri ayrı bir lezzettedir. Ayrıca lezzetli olduğu kadar oldukça faydalı meyvelerdir.

Meyvelerin genellikle etli olan kısmı yenilir ve çekirdekleri çöpe atılır. Bizler bu çekirdekleri çöpe atma alışkanlığınızı bırakmak ve çekirdeklerin faydalarından yararlanmanız için bir yazı hazırladık. Yaz mevsimi geldiğinde yenilen kirazların çekirdekleri ile yapılacak birçok şey olacak. Hazır mısınız?

kiraz çekirdeği çıkarma

Kiraz Çekirdeği Nasıl Çıkarılır?

Her yıl yaz mevsimi gelsin ve kirazlar pazarlarda yer alsın diye beklenir. Kiraz mevsimini bekleyenlerin bir bildikleri vardır muhakkak. Kiraz idrar söktürücü ve böbrek dostu olan bir meyvedir. Yemesi pratik ve keyifli olan bu meyve, vücudu zehirli maddelerden temizleyerek mikroplardan arındırır.

Kiraz çeşitli hastalıkların tedavisinde önerilen bir meyvedir. Romatizmaya bağlı eklem ağrılarında ve damar sertliğinde kiraz tüketilmesi, uzmanlar tarafından tavsiye edilen bir beslenme önerisidir. Kinik asit içerdiği için de böbreklerde taş ve kum oluşumu riskini ortadan kaldırır. Var olan böbrek taşı ve kumunu da düzenli tüketimde vücuttan atabilir.

Kiraz çekirdeğini meyveden ayırmak için piyasada kiraz çekirdeği çıkarıcı ürünleri bulunmaktadır. Bu ürünler kirazın çekirdek kısmına baskı uygulayarak, meyveyi çekirdekten ayırmanıza yardım edebilir. Çekirdekleri ayırmak için bu ürünlerden faydalanabilirsiniz.

Evinizde kiraz çekirdeğini çıkarmanın püf noktalarını arıyorsanız, oldukça basit bir yöntem ile tanışabilirsiniz. Bir pipet yardımı ile çekirdek kısmına biraz baskı uygulayarak kirazın ortasından çekirdeği çıkarabilirsiniz. Pipet veya çekirdek çıkarıcı aparat yoksa, elinizle en doğal haliyle çekirdeklerini ayırarak gerekli işlemleriniz için kullanabilirsiniz. Çıkarılan çekirdekleri güneş altında kurutarak ihtiyaç halinde değerlendirebilirsiniz. Güneş görme sürenize göre, 7 gün veya 10 gün içinde çekirdekleriniz kurumuş olacaktır.

kiraz çekirdeğinin faydaları

Kiraz Çekirdeği ve Özellikleri

Kiraz çekirdeği sizler için minik bir ısıtıcı olma özelliğine sahip. Nasıl mı? Kiraz çekirdeklerinin yapısında bulunan maddelerden dolayı, ısıyı uzun süre bünyesinde barındırabiliyor. Bu özelliğin ilk defa İsviçre’de, bir kiraz likörü fabrikasında keşfedilmiş olduğu bilinir. Fabrika çalışanlarının çalışma esnasında fark ettiği bu özelliğin, aslında Orta Çağ’dan gelen bir yöntem olduğu da ifade edilir.

1990 yılından sonra, Almanya’nın Münster şehrinde bir kazı çalışması yapılmıştır. Bu kazı çalışmasında kiraz çekirdeği torbaları bulunmuştur. Fabrikada keşfedilen bu özellik ile kiraz çekirdeği torbası üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, ısıyı tutma özelliği kanıtlanmıştır.

kiraz çekirdeği faydaları

Kiraz Çekirdeği Faydaları Nelerdir?

  • Kirazın yapısında A vitamini bulunmaktadır. A vitamini ise özellikle cilt sağlığı için, alınması gereken bir vitamin türüdür. Bu vitamin eksikliğinde ciltte solma ve yıpranma yaşanabilir.
  • Kiraz çekirdeğinden elde edilen yağ ile cildinizin daha parlak ve canlı kalmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle hassas ve kuru ciltler için tercih edilen bir bakım ürünüdür.
  • Kiraz, yüksek bir antioksidandır. Böbreklerdeki ve ciltteki zararları maddeleri vücuttan atarak, vücudunuzun rahat nefes almasını sağlar. Böylece enfeksiyon riski de ortadan kalkar.
  • Soğuk günlerinizde yanınıza kiraz çekirdeği yastığı bulundurmayı ihmal etmeyin. Çünkü kiraz çekirdeği ile yapılan yastıklar tıpkı kiraz çekirdeği patiği gibi sizi sıcak tutacak ve soğuklardan koruyacaktır. Yastık ile daha rahat uyurken, patik ile de olası ağrıları önlemiş olacaksınız.
  • Kiraz çekirdeğinin kas ağrılarını yok ettiği ve enerji verdiği bilinmektedir. Hatta sporcuların düzenli olarak, kiraz çekirdeğinden hazırlanan sıcak ve soğuk suları tükettiği de ifade edilir.

kiraz çekirdeği

Kiraz Çekirdeği Ne İşe Yarar?

Üşüdüğünüz anlarda kiraz çekirdeği ısıtıcı görevi üstlenerek, vücut sıcaklığınızı dengeler. Sıcak tutma özelliğinin yanında kiraz çekirdeği aynı zamanda ödem attırır. Bebeklere de iyi gelen kiraz çekirdeği gaz sancısı gidermek için kullanılacak bir yöntem olacaktır. Bebeklerin sindirim sistemleri henüz tam olarak gelişmediğinden gaz sancıları yaşarlar. Özel olarak üretilen kiraz çekirdeği ürünleri ile bebeklerdeki gaz sancılarını dindirebilirsiniz.

Bebeklerin ilk aylarında yaşadığı huzursuzlukları da yine kiraz çekirdeği torbası ile giderebilirsiniz. “Sıcak su torbaları varken neden kiraz çekirdeklerinden elde edilen torbaları kullanmalıyım?” diye soran anne okurlarımıza önemli bir bilgi vermeliyiz. Sıcak su torbaları kauçuktan elde edilir ve bu cildi hassas olan bebekler için zararlı olabilir. Ayrıca olası bir patlamada tehlikeli sonuçlar yaşanabilir. Bu durumları önlemek adına, bebekler için kiraz çekirdeğinden faydalanabilirsiniz.

kiraz çekirdeği yastığı

Bebeğinizin daha huzurlu uyuması için üretilen kiraz çekirdekli gaz giderici kemerler, bebek ürünleri satışı yapılan mağazalarda yer almaktadır. Farklı renklerde ve desenlerde satılan bu kemerler 20 TL’den başlayan fiyatlarla anne adaylarının ilgisini çekmektedir. Bebeklerin soğuklardan etkilenmemesi ve gaz problemini gidermesi için üretilen kiraz çekirdeği patiği de yine aynı mağazalarda 20 TL’den satışa sunulmaktadır.

Evinizde kendi imkanlarınızla kiraz çekirdeği yastığı yapmak istediğinizde, ısıya dayanıklı bir kumaşa ve kiraz çekirdeğine ihtiyacınız olacak. %100 pamuk olacak bir kumaş seçerek torba şeklinde dikin. Daha sonra içinde kurumuş kiraz çekirdeklerini doldurun. Çekirdeklerin arasında boşluk da bırakabilirsiniz. Torbanızın ağız kısmını özenli şekilde dikin ve ihtiyaç halinde bebeğinizde veya kendinizde kullanın.

Isıtmak için mikrodalgayı deneyebilirsiniz. Mikrodalga tercih ederseniz 300 w’de 2 dakika yeterli olacaktır. Fırında ısıtmak istediğinizde ise 120 derecede 5 dakikada torbanız ısınacaktır. Bebeklerinizde kullanmadan önce, kendi teninizde sıcaklığını test edebilirsiniz.

kiraz çekirdeği yutmak

Kiraz Çekirdeği Zayıflatır Mı?

Hiçbir besin tek başına sizi rahatsız olduğunuz kilolardan kurtarmaz. Fakat tercih edilen sağlıklı besinler ve yöntemler zayıflama sürecinizde size büyük yardımcı olur. Kiraz çekirdeği de kilo verme sürecinizde size destek olabilir.

Kiraz çekirdeklerini bir su içinde beklettiğinizde, çekirdeğin içindeki mineraller suya karışacaktır ve suyu içtiğinizde bağırsak ve sindirim sisteminiz çalışacaktır. Bu durumda kiraz çekirdeği, sizin zayıflama sürecinizde etkili olacaktır. Sıcak şekilde faydalanmak isterseniz, bir avuç kiraz çekirdeğini 1 litre suda kaynatın ve düzenli olarak gün içinde bitki çayı olarak için. Ödem atıcı çay listenizde bulunabilir.

Kiraz çekirdeğinin doğrudan tüketimi hakkında bilimsel açıdan tamamen ve kesin olarak onaylanmış net bir bilgi bulunmamakla birlikte, tüketmeden önce alanında uzman bir doktora danışmanızı önemle tavsiye ediyoruz. Teşekkürler!

Kiraz Sapı Çayı Faydaları Nelerdir? yazımızı inceleyebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Yastık Poğaça Tarifi

Yastık Poğaça

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kiraz Dolgulu Bisküvi İle Cheesecake Tarifi

Kiraz Dolgulu Bisküvi İle Cheesecake

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Yastık Poğaça Tarifi

Yastık Poğaça

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Sıcak Su İle Omlet Tarifi

Sıcak Su İle Omlet

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Hibiskus Çayı (Sıcak veya Soğuk) Tarifi

Hibiskus Çayı (Sıcak veya Soğuk)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Fit Çay (Sıcak Yada Soğuk ) Tarifi

Fit Çay (Sıcak Yada Soğuk )

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Yayla Çorbası (Sıcak Yada Soğuk) Tarifi

Yayla Çorbası (Sıcak Yada Soğuk)

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kavunun Çekirdeği İle Dondurma (Videolu) Tarifi

Kavunun Çekirdeği İle Dondurma (Videolu)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri