Küpe Çiçeği: Bakımı, Çoğaltılması, Çeşitleri

Küpe Çiçeği: Bakımı, Çoğaltılması, Çeşitleri Tarifi

Fuşya Çiçeği: Tanrıça Afrodit’in Küpesi

Ana vatanı daha çok Güney Amerika ve Afrika olan küpe çiçeği çeşitleri arasında yüze yakın tür bulunmaktadır. Bazı bilgilere göre ise çiçeğin Meksika’dan çıkma olduğu da söylenmektedir. Ülkemizde yetiştirilememesinin en önemli nedeni yazın havaların çok sıcak olmasıdır.

Küpe çiçeği özellikleri arasında serinliği sevmesi de olduğu için eğer bu çiçeğe bakmak gibi bir düşünceniz varsa rüzgar alan bir yere konumlandırmanızı tavsiye ederiz.

Süs bitkisi olarak kullanılan küpe çiçeği bakımı iyi yapıldıktan ve çok kuru olmayan, yarı gölge alanlarda konumlandırıldıktan sonra yıllarca canlı kalabilmektedir. Küpe çiçeği saksıda özellikle balkonları renklendirmenin en güzel yöntemlerinden biridir. Sultan küpesi çiçeği, katmerli küpe çiçeği gibi daha dolgun yapraklara sahip küpe çiçeği türleri bulunmaktadır.

Gardenya Çiçeği Bakımı, Anlamı, Çoğaltılması

küpe çiçeği bakımı

Küpe Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Isı & Sıcaklık

Küpe çiçeği hafif esen yerleri seviyor olsa da yine de çok soğuğa dayanıklı değildir. 10 derecenin altına düşen havalarda dışarıda bırakmamanız iyi olacaktır. 

Konumlandırma

Küpe çiçeği evde nasıl yetiştirilir diyenler bu çiçeğin yapısına uygun yerlerde konumlandırma yapmalıdırlar.  Küpe çiçeği şeklinden dolayı kenarlardan sarkan bir yapıya sahip olduğu için yüksek saksılarda ve özellikle asılabilen yerlerde daha rahat eder.

Saksı Seçimi

Çiçeğiniz büyüdükçe yılda bir kere bahar aylarında daha büyük bir saksıya geçiş yapabilirsiniz. Birçok saksı bitkisinde olduğu gibi küpe çiçeği saksısında da delik olması fazla suyun bitkiye zarar vermeden alt kapta birikmesini sağlayacaktır. Kontrol ederek bu suyu dökebilirsiniz. Küpe çiçeği neden bitlenir sorusunun cevabı yanlış sulamayla ilgilidir. Çok fazla sulanan bitki bitlenebilir.

Toprak

Gevşek yapıdaki toprak küpe çiçeği sulama için en uygun toprak tipidir. Toprağın sıcaktan kurumamasına özen göstermek gerekir. Küpe çiçeğinizin sürekli capcanlı olmasını isterseniz saksı değişimi esnasında toprağını da değiştirmenizi öneririz. Yılda bir çiçekçilerin küpe çiçeğine özel önereceği takviyeleri de deneyebilirsiniz.

Çiçek Coşturma

Küpe çiçeği coşturan yöntemler arıyorsanız gübre işinize yarayabilir. Gübreyi seven bu bitkiyi bahar ve yaz aylarında haftada birer kez gübreleyebilirsiniz.

Sulama

Küpe çiçeği sulama açısından sizi yormaz. Kış aylarında sulama aralığı oldukça uzun olabilir. Sulamada toprağın nemini kontrol edebilirsiniz. Yazın su ihtiyacı fazlalaşır. Küpe çiçeği ne zaman çiçek açar derseniz nisan-ekim arası çiçek açma dönemidir. Çiçeklenmenin ne kadar süreceği, bitkiye ne kadar iyi bakıldığına göre değişkenlik gösterebilir.

Budama

Küpe çiçeği budama işlemi her çiçekte olduğu gibi kuruyan çiçeklerin alınması şeklindedir. Kış döneminde ortalama 15 cm boyunda bitkinin ana gövde ve dallarını bırakacak şekilde budama yapabilirsiniz. Küpe çiçeği çok yıllık mı sorusunun cevabı evettir bu yüzden uzun süreli bakıma uygundur.

Küpe Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Küpe çiçeği için en iyi çoğaltma yöntemi çelikleme yöntemidir. Çiçeğin dallarından bir tanesini temiz bir makas ya da bıçakla kestikten sonra bu dalı direkt yeni saksıda toprağa dikebilirsiniz. Yeni büyüyecek küpe çiçeğinizi diğeri gibi yarı gölgelik bir yerde yetiştirmeye başlayabilirsiniz.

Küpe çiçeği çoğaltma aşamasında ilk 2-3 haftalık dönemde biraz narin olur; bu yüzden saksısını çok oynatmamaya çalışın ve dala çok dokunmayın. Çelikleme ile çoğaltma işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken bir nokta da seçeceğiniz dalın yan dallardan, sağlıklı ve gür olanları arasından olmasıdır. Böylece çiçeğin tutma olasılığı yükselir.

Evde Zambak Çiçeği Yetiştirme, Bakımı, Çeşitleri

küpe çiçeği nasıl çoğaltılır

Küpe Çiçeği Suda Köklendirme İşlemi Nasıl Yapılır?

Küpeli çiçeğini suda köklendirmek istiyorsanız, genç ve canlı bir küpe çiçekli dalı seçmelisiniz. Seçtiğiniz dalın çok uzun olmasına gerek yok hatta kısa olması daha iyidir. 10-15 cm boyunda daldan faydalanabilirsiniz.

Sonrasında yarım litrelik bir cam kavanozu su ile doldurun ve bu cam kavanozu büyük bir poşetin içine koyup bağlayın. Köklenme işlemi bu yöntemle ile kolay olacaktır; çünkü küpelinin tüm dalı ve yaprakları da böylece nemli kalabilir. 2-3 günde bir hafif havalandırma için poşetin ağzını biraz açıp tekrar kapatabilirsiniz.

küpe çiçeği bakımı

Küpe Çiçeği Çeşitleri, Anlamı ve Özellikleri

Küpe çiçeği yabancı dilde fuşya anlamına gelen fuchsia olarak anılsa da dilimize geçerken şeklinden dolayı küpe çiçeği ismini almıştır. Küpe çiçeği isminin de etkisiyle sevimlilik, güzellik ve zariflik anlamlarını taşımaktadır. Küpe çiçeğinin en önemli özelliği elbette kendine has görüntüsüdür. Neredeyse tüm çiçekler yukarı doğru açarken küpe çiçeği sarkık bir şekilde büyür ve gelişir.

Küpe çiçeği ayrıca minik yaprakları ve ortasından çıkan ince anten görünümlü uzantılarıyla da oldukça gösterişlidir. Mitolojik bir hikayeye göre ise aşk tanrıçası olan Afrodit’in başka bir tanrı olan Ares’te kalan küpesiyle ilgilidir. Ares bu küpeyi balkonuna asar. O zamandan beri de bu küpeleri andıran küpe çiçeği aşkın sembolü olarak en çok balkonları süslemeye başlamıştır.

Petunya Çiçeği Bakımı, Anlamı, Çoğaltılması

küpe çiçeği

Küpe Çiçeği Neden Kurur?

Çiçeklerini oldukça iyi ve canlı tutmada marifetli olan küpe çiçekleri için tehlikeli olan şey direkt gelen güneş ışığıdır ve çiçeklerin kurumasına neden olabilir.  Küpe çiçeği neden ölür sorusunun genelde cevabı doğru yere koymamakla ilgilidir Bu yüzden küpe çiçeğinizi yarı gölgeli alanlara saksıyı koymanız daha uygun olur.

Yakıcı güneş ışığına uzun süre maruz kalan küpe çiçeğinin toprağı çok ısınırsa bitkinin kökleri bile zarar görebilir. Küpe çiçeği nerede durmalı sorusunun cevabı yarı gölge yerlerdir. Küpe çiçeği soğuğa dayanıklı mı sorusunun cevabı da nispeten evettir. 15 dereceye kadar düşen sıcaklıklarda bitki iyi bakılırsa canlı kalmaya devam edebilir.

Küpe çiçeği hastalıkları yüzünden de kuruyabilir. Küpe çiçeğinin en büyük düşmanları sine, tırıl gibi böceklerdir. Aslında rüzgarı sevmesinin bir nedeni de rüzgarın böcekleri onlardan uzak tutmasıdır. Bitkinizi temiz, rüzgar alan bir yerde tutarsanız böceklerden koruyarak bu sebeple olabilecek kurumanın da önüne geçebilirsiniz.

Bitkinizin yapraklarını fısfıs ile ara ara nemlendirerek hafifçe temizlemenizde böceklerden arınmayı kolaylaştırır. Küpe çiçeği sinek sorunu yaşıyorsanız, özellikle beyaz sineklerden muzdaripseniz, sulandırıp sprey şişesine koyduğunuz Arap sabunu ile sinekli bölgeye fıs fıs uygulaması yapabilirsiniz.

küpe çiçeği

Yuka Çiçeği Bakımı, Çoğaltılması, Faydaları

Telgraf Çiçeği Bakımı, Çoğaltılması, Çeşitleri

Aşkın Gözyaşları Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Kılıç Çiçeği Bakımı: Çoğaltma, Yetiştirme İpuçları

Kasımpatı (Krizantem) Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

--

4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

7. Gün İftar Menüsü

29 günlük iftar menüsü tariflerinde 7. gündeyiz! İftar çorbaları arasında terbiyeli bakliyat çorbası ile orucumuzu açıyor, ramazan yemekleri tariflerinde yedikçe yedirten kıymalı patates oturtma, her yaşın favorisi olacak yoğurt soslu salatalık salatası ile devam ediyoruz. İftar tatlıları için ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Lezzet Küpleri Tarifi

Lezzet Küpleri

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Havuçlu Küpler Tarifi

Havuçlu Küpler

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Küp Patates Tarifi

Küp Patates

1-2 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Bakla Tarifi

Bakla

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Çeşit Çeşit Magnolia Tarifi

Çeşit Çeşit Magnolia

8-10 kişilik, 25dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Çeşit Çeşit Kurabiyelerim Tarifi

Çeşit Çeşit Kurabiyelerim

6-8 kişilik, 35dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Bakla Tarifi

Bakla

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Küp Küp İrmik Helvası; Lokum Tadında Tarifi

Küp Küp İrmik Helvası; Lokum Tadında

10-12 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
İstanbul İftar Mekanları: En İyi Tavsiyeler Tarifi
İstanbul İftar Mekanları: En İyi Tavsiyeler

İstanbul’da İftar Nerede Yapılır? Beklenen ramazan bereketiyle geldi. Mutfaklardaki tatlı telaşlar, adeta zamanla yarışıyor. Pilavların…

Ankara İftar Mekanları: 14 Farklı Lezzet Durağı Tarifi
Ankara İftar Mekanları: 14 Farklı Lezzet Durağı

Ankara'da Oruç Açabileceğiniz Restoranlar Ramazan ayında yemeklere duyulan ilgi ve önem ekstra artıyor. Güzel ve…

Üsküdar İftar Mekanları: En İyi 11 Restoran Tarifi
Üsküdar İftar Mekanları: En İyi 11 Restoran

Üsküdar'da Nerede İftar Yapılır? Ramazan ayının hayırlı bereketi ve tüm neşesi üzerinizde olsun! İslam aleminin…

Avrupa Yakası İftar Mekanları: En İyi 12 Restoran Tarifi
Avrupa Yakası İftar Mekanları: En İyi 12 Restoran

Avrupa Yakası’nda Oruç Açabileceğiniz Restoranlar Herkesin heyecanla beklediği 11 ayın sultanı ramazan, bereketi ve birliği…

Anadolu Yakası İftar Yemeği Mekanları Tarifi
Anadolu Yakası İftar Yemeği Mekanları

Anadolu Yakası'nda En İyi İftar Mekanları Bir yıl boyunca heyecanla beklenen o mübarek ay geldi.…

Boğaz’da Nezih İftar Yemeği Mekanları Tarifi
Boğaz’da Nezih İftar Yemeği Mekanları

İstanbul Boğazı En İyi İftar Mekanları Ramazan gelmesiyle evlerde oluşan şenlikler, tüm aile üyelerini mutlu…

İstanbul İftar Mekanları: En İyi Tavsiyeler Tarifi
İstanbul İftar Mekanları: En İyi Tavsiyeler

İstanbul’da İftar Nerede Yapılır? Beklenen ramazan bereketiyle geldi. Mutfaklardaki tatlı telaşlar, adeta zamanla yarışıyor. Pilavların…

Ankara İftar Mekanları: 14 Farklı Lezzet Durağı Tarifi
Ankara İftar Mekanları: 14 Farklı Lezzet Durağı

Ankara'da Oruç Açabileceğiniz Restoranlar Ramazan ayında yemeklere duyulan ilgi ve önem ekstra artıyor. Güzel ve…

Üsküdar İftar Mekanları: En İyi 11 Restoran Tarifi
Üsküdar İftar Mekanları: En İyi 11 Restoran

Üsküdar'da Nerede İftar Yapılır? Ramazan ayının hayırlı bereketi ve tüm neşesi üzerinizde olsun! İslam aleminin…

Avrupa Yakası İftar Mekanları: En İyi 12 Restoran Tarifi
Avrupa Yakası İftar Mekanları: En İyi 12 Restoran

Avrupa Yakası’nda Oruç Açabileceğiniz Restoranlar Herkesin heyecanla beklediği 11 ayın sultanı ramazan, bereketi ve birliği…

Anadolu Yakası İftar Yemeği Mekanları Tarifi
Anadolu Yakası İftar Yemeği Mekanları

Anadolu Yakası'nda En İyi İftar Mekanları Bir yıl boyunca heyecanla beklenen o mübarek ay geldi.…

Boğaz’da Nezih İftar Yemeği Mekanları Tarifi
Boğaz’da Nezih İftar Yemeği Mekanları

İstanbul Boğazı En İyi İftar Mekanları Ramazan gelmesiyle evlerde oluşan şenlikler, tüm aile üyelerini mutlu…

İstanbul Teknede İftar Yemeği Turları Tarifi
İstanbul Teknede İftar Yemeği Turları

İstanbul Boğaziçi Manzarasında İftar Yemeği Turu Bu yıl ramazanda teknede iftar yaparak sevdiklerinizle ve ailenizle…

Sultanahmet En Meşhur İftar Mekanları Tarifi
Sultanahmet En Meşhur İftar Mekanları

Sultanahmet'te Nerede Oruç Açılır? İstanbul’un her karışında tarihten birer iz olduğunu sadece Türkiye değil, neredeyse…

İstanbul’un En Ucuz İftar Mekanları Tarifi
İstanbul’un En Ucuz İftar Mekanları

İstanbul’da Uygun Fiyatlı İftar Mekanları Ramazan ayı İslamiyet için oldukça değerli bir dönemdir. Bu ayda…

İftar Nedir? Anlamı, İftar ile İlgili Hadisler Tarifi
İftar Nedir? Anlamı, İftar ile İlgili Hadisler

İftar: 11 Ayın Sultanı Ramazan Sofraları Her yıl gelmesi büyük bir sabırsızlıkla beklenen ramazan günleri,…

İftar Sofrası Nasıl Hazırlanır? Ramazan Sunum Önerileri Tarifi
İftar Sofrası Nasıl Hazırlanır? Ramazan Sunum Önerileri

Ramazanın Tatlı Telaşı: İftar Sofrası Hazırlama 11 ayın sultanı geldiğinde en büyük heyecan mutfakta hissedilir.…

İftar Mesajları: En Güzel İftar Sözleri Tarifi
İftar Mesajları: En Güzel İftar Sözleri

İslam Alemine Özel Dilekler: Hayırlı İftarlar! Ramazan coşkusu ülkemizde büyük bir neşe ile yaşanmaktadır. Ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri