Kılıç Çiçeği En Verimli Nasıl Yetiştirilir?
Paşa kılıcı, peygamber kılıcı gibi farklı isimleriyle de bilinen kılıç çiçeği Asparagaceae bitki ailesinden olan bir çiçektir. Batı Afrika’da ilk yetişmeye başlayan bitki tropikal özelliklere ve görünüşe sahiptir.
Uzun ve ince yapraklarıyla bilinen kılıç çiçeğinin yapraklarının boyu bir metreyi aştığında yeni bir ev alınma ihtimali doğacağına dair bir inanış da bulunmaktadır. Bunun için özel bir kılıç çiçeği dilek duası yoktur ama tohumdan ya da yapraktan çiçeği yetiştirmeye başlayınca içten niyet etmek gerektiği söylenmektedir.
Karışımlı toprakları seven kılıç çiçeği sulanması ve saksı değişimi uygun zamanlarda yapılırsa ve ışık alabileceği ortamlara koyulursa uzun süre canlılığını koruyabilmektedir.
Aşk Merdiveni Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Kılıç Çiçeği Ne Zaman Dikilir?
- Kılıç çiçeği dikmek için özel bir dönem yoktur; ancak bitkinin kolayca kendini toparlayıp gürleşebilmesi için güneş ışığının daha bol olduğu aylarda dikim yapmak daha uygun olur.
- Eğer evinizde zaten bir paşa kılıcınız varsa ve kökünden yavru yaprak verdiyse kılıç çiçeği toprak değişimi yaparken aynı anda minik yavruyu da yeni bir saksıya dikebilirsiniz.
- Dikim sırasında yaprağın zarar görmemesine ve dikim işleminin hızlıca yapılmasına özen göstermek gerekir.
- Yapılması gereken diğer önemli husus ise can suyu vermek ve toprağı hava almayacak şekilde sıkıştırarak saksıya yerleştirmektir.
Ev Bitkileri İsimleri, Çeşitleri ve Bakımı İçin Püf Noktalar

Evde Kılıç Çiçeği Bakımı: Nasıl Yetiştirilir?
Kapalı mekanları koyu ve doygun yeşil tonlarıyla doğadaymış hissi kazandırabilen kılıç çiçeğinin yetiştirilmesi oldukça kolaydır. Gelin, dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili hazırladığımız listeye birlikte göz atalım:
- Kılıç çiçeğinizin cılız kalmasını istemiyorsanız saksıyı ışık alan bir yere konumlandırmalısınız. Direkt güneş ışığı almasa da yarı gölge alanlar da uygun olacaktır.
- Rüzgar alan yerlerde uzayan yaprakları eğebileceği için kılıç çiçeğine uygun değildir.
- Kılıç çiçeği çürümesi az ya da çok sulama neticesinde ortaya çıkabilecek bir durumdur. Yazın haftada 2, kışın haftada 1 sulama yeterli olacaktır. Bitki fazla suyu saksı tabağına bırakır, bu suyu dökebilirsiniz.
- Sulama zamanını tam ayarlayabilmek için toprağın nemli olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
- Kılıç çiçeğinin solan kısımları budanabilir. Açık kalan kısmı soğuk silikon ile mum ile kapatabilirsiniz.
- Bitkiniz gürleştiyse nisan ayında kılıç çiçeği saksı değişimi yapabilirsiniz. Bir büyük boy saksıya geçiş yaparken köklere zarar vermemeye özen göstermelisiniz.
- Kılıç çiçeği ekstra vitamin takviyesine genellikle gerek duymaz ama bakımı ile ilgili aksaklıklar olduysa ve çiçeğiniz zayıf düştüyse toprağına vitamin takviyesi yapabilirsiniz.

Kılıç Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?
Doğal ortamda ortalama 60 çeşidi bulunduğu söylenen kılıç çiçeğinin kapalı mekanlarda yetiştirmek için tercih edilen ve yaygın olarak bilinen 4 çeşidi bulunmaktadır.
- Sansevieria Trifasciata: Kılıç çiçeği çeşitleri arasında gümüş ışıltılı yaprak çizgileriyle bilinen bu türde yapraklar uçlara doğru incelir.
- Sansevieria Cylindrica: Ortalama 3 cm genişliğinde yaprakları olan bu türün yapraklarının üstünde grimsi silik çizgiler bulunur.
- Sansevieria Trifasciata Hahni: Kılıç çiçeği türleri arasında daha bodur olan çeşitler arasındadır. Eğer kılıç çiçeği yetiştirerek ev alma hayaliniz varsa sizin için pek uygun olmayabilir ama yeşil yapraklarıyla evin enerjisini yükselten bir bitkidir.
- Sansevieria Grandis Hook: Koyu yeşil yaprakları ve gümüş, gri tonlarındaki çizgileriyle geniş ve uzun yaprakları olan bir kılıç çiçeği türüdür.
Salon Bitkileri: Dekoratif, Bakımı Kolay 7 Çeşit

Kılıç Çiçeği Nasıl Açar?
- Kılıç çiçeği açması çok kolay olmamaktadır. Bitki ancak iyi bir bakım sonucunda çiçek açmaktadır.
- Bitki 50-60 cm boyunu geçtikten sonra yani gençlik dönemini geçirdikten sonra ancak çiçek açabilmektedir.
- Çiçek oluşumu içim ortam nemi ve ışık miktarı oldukça önemlidir.
- Çiçek açma dönemi yaz ayları olduğu için bu dönem bitki dış ortama, gölge alanlara koyulabilirse yani aslında doğadaki imkanlar olabildiğince sağlanabilirse çiçek açması da kolaylaşmaktadır.
- Kılıç çiçeği zehirli mi sorusunun cevabı ise evettir; ama bu zehir yaprak suyunda olduğu ve az miktarda olduğu için çok tehlikeli değildir. Ancak evcil hayvanların ve küçük çocukların olduğu ortamlarda dikkatli olunması gerekmektedir.

Kılıç Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Kılıç çiçeği 2 yöntem ile çoğaltılabilmektedir:
- İlk yöntemden yan sürgünlerden temiz bir bıçakla alınacak yaprak çelikleme denilen uygulamayla büyütülür.
- İkinci yöntemde ise olgun yapraklardan biri alınarak dikilir. Çelik yönteminde büyük yapraklardan biri özenle alınır ve ortalama 10 cm uzunluğunda parçalara bölünür. Bu parçalardan biri ya da birkaçı torflu bir toprağa dikilir. Ortalama 20 derece üzerindeki bir ortamda 4- 5 hafta boyunca sulandığında yeni bir paşa kılıcı büyümeye başlar. Yan sürgün yetiştirilmesi için de aynı şartlar geçerlidir.

Areka Palmiyesi Bakımı Püf Noktaları
Para Bereket Çiçeği Bakımı, Çoğaltılması
Evde Bambu Nasıl Yetiştirilir? Resimli 4 Adım
Kurdele Çiçeği: Bakımı, Çoğaltılması, Faydaları
Evde Zambak Çiçeği Yetiştirme, Bakımı, Çeşitleri
--
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.