Evde Zambak Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
Hoş görüntüsüyle dikkat çeken zambak çiçeği, muhteşem güzelliğiyle düğün törenlerinin adeta olmazsa olmazı. Hatta bu sebeple halk arasında gelin çiçeği ismiyle anılıyor. Eşsiz kokusu ile insanı büyüleyen bu çiçek aynı zamanda evleri, balkonları ve bahçeleri süslüyor.
Lilyum ismiyle de bilinen zambak çiçeği, zambakgiller familyasına ait. Doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymayan zambak, karanlık evleri bile zarif çiçekleri ile güzelleştiriyor. Çok yıllık bir bitki olan bu çiçeğin kökleri yatay olarak gelişiyor. Uzun, zarif bir gövdeye sahip.
Nisan ayında filizlenen bu bitki, mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek vermeye başlıyor. Zambağı asıl güzel yapan işte bu sarı, turuncu, kırmızı, beyaz ve pembe renkteki çiçekler.
Dayanıklı bir çiçek türü olan zambak, evde kolaylıkla yetiştirilebilir. Eğer siz de evinizi zambak ile güzelleştirmek istiyorsanız bu yazımız tam size göre. İşte tüm detaylarıyla zambak çiçeği bakımı…
Zambak Çiçeği Yetiştirmek İçin Gerekli Malzemeler
Zambak anlamı öylesine güzeldir ki; asaleti, doğurganlığı, gücü ve saflığı sembolize eder. Muhteşem güzellikteki bu çiçek bu özellikleri sayesinde evlerde kendine yer bulur. Eğer siz de evde zambak yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız birkaç malzemeye ihtiyacınız olacağını en baştan söylemeliyiz. Ama bu sizi korkutmasın! Çünkü malzemeleri çiçekçilerden veya ev malzemeleri satan mağazalardan kolaylıkla temin edebilirsiniz.
Evde zambak çiçeği yetiştirmek için gerekli malzemeler:
- Orta boy saksı
- Bahçe toprağı
- Torf
- Zambak soğanı
Para Bereket Çiçeği Bakımı, Çoğaltılması
Evde Zambak Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
Zambak çiçeği evin herhangi bir odasında veya balkonda kolaylıkla yetiştirilebilir. Bu hoş görüntülü çiçek doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymaz. Bu özelliği evde yetiştirilmesini kolaylaştırmaktadır.
- Zambak çiçeği yetiştirmek için öncelikle zambak soğanı temin etmelisiniz.
- Eşit miktarda bahçe toprağı ile torfu karıştırın.
- Hazırladığınız bu karışımı orta boy bir saksının içine koyun. Karışım saksının yarısına kadar konulmalı.
- Zambak soğanını, toprağını özel olarak hazırladığınız bu saksıya, filizli kısmı üste gelecek şekilde ekin.
- Zambak soğanını ektikten sonra, her gün düzenli olarak sulamalısınız. Hepsi bu kadar!
- Zambak soğanı ekimi için en uygun zaman sonbahar mevsimidir. Bu güzel bitkinin ekim sonrası her gün düzenli olarak sulanması gerekir. Zambak bitkisi genellikle yaz aylarında çiçek açar.
- Zambak tohumunu kökten ayırma yöntemiyle çoğaltabilirsiniz. Bunun için kök kısmından ayırdığınız zambak çiçeğini başka bir saksıya ekin. Ayırdığınız zambağın normal bakım ve sulama işlemini düzenli olarak yapmaya devam ederseniz kısa sürede büyüyüp çiçek açtığını görebilirsiniz.
- Nisan ayı, zambak tohumunu çoğaltmak için en uygun zamandır.
Karanfil Çiçeği Bakımı: Bakımı, Anlamı, Çeşitleri
Zambak Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Konumlandırma
- Zambak, bakımı kolay bir çiçektir. Doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymaz. Dolayısıyla karanlık evlerde bile kolaylıkla yetiştirilebilir.
- Bununla birlikte, çok soğuk ve çok sıcak ortamı sevmez. Cereyan alan, kışın çok soğuk yazın ise çok sıcak olan ortamlarda sağlıklı gelişim gösteremez.
Sulama
- Zambak çiçeğinin düzenli olarak sulanması gerekir. Toprağı sürekli nemli olmalıdır.
- İki günde bir sulanabilir.
- Ancak sıcak yaz günlerinde sulama sıklığı ve miktarını arttırmakta fayda vardır. Bununla birlikte aşırı sulama bitkinin ölmesine neden olabilir. Dolayısıyla aşırı sulamadan kaçınmalısınız.
Horoz İbiği Çiçeği Bakımı ve Faydaları
Isı
- Zambak çiçeğinin bulunduğu ortamın sıcaklığı 21 – 25 derece arasında olmalıdır.
- Çiçeğin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için günde 3-4 saat kadar havalandırılması önerilmektedir.
Evde 9 Doğal Çiçek Coşturan Yapımı
Zambak Çeşitleri Nelerdir?
Zambak çeşitleri oldukça fazladır. Dünya genelinde zambak çiçeğinin 110 türünün olduğu bilinmektedir. Bunlar arasında yetiştirilmek amacıyla en çok tercih edilen zambak türleri şunlardır:
- Beyaz Zambak: Muhteşem kokusuyla insanı adeta mest eder. Beyaz zambak en çok tercih edilen ve en yaygın kullanılan zambak türüdür. Hemen her çiçekçide bulunur.
- Benekli Zambak: Kendine has güzelliği ile herkes tarafından beğenilen bir türdür. İki türü vardır; turuncu çiçeklerin üzerinde siyah benekli ya da beyaz yapraklar üzerine kahverengi beneklidir.
- Mor Zambak: Bu zambak türü asaletin göstergesi olarak kabul edilir. Büyük yapraklara sahiptir.
- Kum Zambağı: Nadir bulunan bir türdür. Bu sebeple dünya genelinde koruma altına alınmıştır.
- Trabzon Zambağı: Bu zambak türü ülkemize özgüdür. Sadece Türkiye’de görülür. Sarı ya da kırmızı renkte olmak üzere iki çeşidi vardır.
Kaktüs Toprağı Nasıl Olmalı? 5 İpucu
Areka Palmiyesi Bakımı Püf Noktaları
4 Adımda Mine Çiçeği Bakımı, Faydaları
Merhaba bende pembe olanı var.Bi arkadaşım hediye getirmişti.Ama çok ağır bir kokusu var yani ortamın kokusunu boğacak kadar ağır bir kokusu var.Zamanla gidermi yada normalmi