Kuş Üzümü Faydaları Nelerdir?

Kuş Üzümü Faydaları Nelerdir? Tarifi

Minik Tat Kuş Üzümü

Türk mutfağında yaygın olarak kullanılan kuş üzümü, küçük boyutlarda olduğu için bu ismi alır. Siyah rengin yanı sıra mor, yeşil ve kırmızı gibi farklı renkte kuş üzümü çeşitleri vardır. Bazı yörelerde çoban üzümü olarak nitelendirilebilir.

Kuş Üzümü Bitkisi Nedir?

Botanik biliminde ismi “ribes nigrum” olarak geçen üzüm, Grossulariaceae familyasından gelen otsu bir meyvedir. Beyaz renkli çiçekleri ve siyah renkli meyveleri olan kuş üzümü ağacı genellikle 30-40 cm boyutlarındadır.

Asitlik seviyesi oldukça düşük olan bitkinin genellikle siyah renkli olan meyveleri kurutulmaya uygundur. Sulu ve lezzetli olan küçük meyveleri kuruduklarında yumuşak ve mayhoş bir tada bürünür. İçeriğinde solanin, tanen, saponin ve şeker gibi birtakım doğal maddeler barındırır.

Kuş Üzümü Nerede Yetişir?

Çekirdeksiz ve besleyici olan otsu üzüm, geçmiş dönemlerden beri yetişen doğal ve organik bir besin türüdür. Yunanistan’ın güneyinde bulunan Zante adasında yetişerek Corinth adlı liman üzerinden Akdeniz’e ihraç edilir. Dolayısıyla dış ülkelerde Zante veya Corinth üzümü olarak da isimlendirildiğine rastlayabilirsiniz.

Üretim olarak anavatanı Anadolu’dur. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde yetişmekle birlikte en ideal yetişme koşulları Manisa’da, Mersin’in Gülnar, Isparta’nın Senir ilçelerinde bulur. Kök kısımları saçak şeklinde olup fazla derine inmeyen kuş üzümü bitkisi, kışın genellikle yapraklarını döken bodur çalılıklar halindedir. Dalları zayıf ve kırılgan olup her yıl diplerinden yeni sürgünler verir. Üzüm bitkisinin meyveleri bu yeni sürgünler üzerinde yer alır. Dolayısıyla kuş üzümü yetiştiriciliği yaparken budama konusunda mutlaka dikkatli olmalısınız.

Kuş üzümü nasıl kurutulur? Kuş üzümü ön işlemlerden sonra içeriğindeki suyun buharlarşması ile kurutulur. Geriye meyvenin özü kalır böylece vitamin değeri yükselir.

Kuş Üzümü Kalorisi Ne Kadardır? Kuş Üzümünün Besin Değeri Nedir?

El biçiminde yapraklara sahip olan kuş üzümünün içeriğinde vücut için gerekli olan pek çok besin değerleri mevcuttur. Zengin besin değerlerinden başlıcası şüphesiz vitamin ve minerallerdir. Kuş üzümü besin değerleri arasında özellikle C vitamini büyük bir önem taşır. İçeriğinde portakaldan iki kat daha fazla C vitamini bulunur. Ayrıca A ve B vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Mineral çeşitleri olarak ise bol miktarda kalsiyum barındırır.

Mutedil iklimlerde yetişen kuş üzümü, doğal ve taze tadı sayesinde tam bir şifa deposudur. 1 su bardağı yaklaşık 112 grama tekabül eder. Hafif ve sağlıklı olduğu için diyet uzmanları kilo vermek isteyen kişilere sıklıkla önerir. 100 gramından alınan enerji miktarı 62 kcal, yağdan alınan kalori miktarı da 3.69 kcal oranındadır. Diğer 81.96 gramını ise su oluşturur.

Siz de sağlıklı kilo vermek veya kilonuzu dengede tutmak istiyorsanız kuş üzümünü doktorunuzun önerileri doğrultusunda beslenme programınıza ekleyebilirsiniz.

 

Kuş Üzümü Faydaları Nelerdir?

  • Düzenli olarak tüketildiğinde sindirim sistemini korur, daha güçlü bir metabolizmaya sahip olmanızı kolaylaştırır.
  • Kaynatıldığında balgam ve öksürük gibi birtakım üst solunum yolu hastalıklarının giderilmesini sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek kış aylarında çabuk hastalanmanıza engel olur.
  • Anemi rahatsızlığına karşı güçlü bit etkiye sahiptir. Dolayısıyla kansızlık problemi yaşıyorsanız günde bir iki avuç kadar kuş üzümü tüketebilirsiniz.
  • İçeriğinde yer alan çekirdekleri sayesinde kan basıncını dengeler, damar yapılarını daha güçlü hale getirir, sinir ve kalp hastalıklarının giderilmesine yardımcı olur.
  • Cilt lekelerini giderme, gerginleştirme ve gençleştirme amacıyla da sıklıkla yenebilir.
  • Büyük yaprakları kaynatılıp içildiğinde bağırsak enfeksiyonlarını öldürür ve sindirim sisteminizi temizler. Ayrıca kabızlık için de oldukça faydalı bir besindir.
  • Kolesterol ve tansiyon gibi hastalıkların dengede kalmasına destek olur.

Kuş Üzümü Nerede Bulunur?

Parlak renkli salkımları ve meyveleri ile öne çıkan gıda seçeneğine pek çok yerden ulaşabilirsiniz. Aktarlar, marketler ve kuruyemiş tezgahtarları kuş üzümü satışı yapan mekanlar arasındadır. Kullanım alanınıza ve tüketim sıklığınıza göre dilediğiniz yerden sipariş verebilirsiniz.

Günümüzde aynı zamanda kuruyemiş ve organik gıda satan birtakım online platformlar üzerinden de kuş üzümü siparişi verebilmeniz mümkündür. Kullanım alanınıza ve tüketim sıklığınıza göre ister kapalı ambalajlar halinde alabilir isterse de açık şekilde kilo ile tarttırarak alabilirsiniz.

Kuş Üzümü Zamanı ve Fiyatı

Genel anlamda soğuklara karşı dayanıklı olan meyve, sadece çetin geçen kış aylarında hassaslık gösterir. Özellikle donlu geçen aylarda dayanıklılığı daha risklidir. Üzüm meyveleri arasında en erken çiçek açan kuş üzümüdür. İlkbahar mevsiminin erken dönemlerinde meyve vermeye başladığı için kuş üzümü fidanı en erken sonbahar aylarında dikilmeye başlanmalıdır.

Kuş üzümü fiyat seçenekleri ürünlerin kuru-yaş haline bağlı olarak belirlenir. Market ve pazar fiyatları bazen birbirinden değişiklik gösterebilir. Ancak mahsul fiyatları genellikle bütçenizi hitap eden cazip ve ulaşılabilir aralıklarda yer alır.

Kuş Üzümü ile Farklı Tatlar Denemek İsteyenler için Leziz Tarifler

Antosiyaninler içeren kuş üzümü; reçel, pasta, kurabiye ve kek gibi lezzetlerin yanı sıra birtakım akşam yemeklerine de oldukça yakışır.

1) Pirinçlerin Arasında Minik Sürpriz Kuş Üzümlü Pilav İçin:

Kuş üzümü tarifleri denildiğinde kuşkusuz ilk akla gelen pilavdır. Ufak püf noktaları ile sofralarda lezzet şöleni yaşatan kuş üzümlü pilav; kuru fasulye, nohut ve patlıcan gibi birbirinden seçkin sulu yemekleri tamamlar. Kaşıktan tane tane dökülen lezzet sayesinde hem pirincin hem de kuş üzümünün besleyici yönünden yararlanabilirsiniz. Fıstıklı Kuş Üzümlü Pilav

Tarif: Fıstıklı Kuş Üzümlü Pilav

2) Orijinal Kurabiye Tarifi Arayanlara Özel Kuş Üzümlü Kurabiye İçin:

Günün en tatlı saatlerinde tüketilen kavala kurabiyesi de kuş üzümü ile süslenebilir. Pratik malzemelerle kolayca yoğrularak hazırlanan kuş üzümlü kavala kurabiyesi çay yanında tüketilebilen en güzel aperitiflerdendir. Kıyır kıyır ağızda dağılan ve üzüm tadı veren lezzeti mutfağınızda bulundurarak ister misafirlerinize ikram edebilir isterse de süt eşliğinde çocuklarınıza yedirebilirsiniz.  Kuş Üzümlü Kavala Kurabiyesi

Tarif: Kuş Üzümlü Kavala Kurabiyesi

3) Kurabiye Tadında Kek Kuş Üzümlü Erzincan Lokumu İçin:

Çay saatlerinize eşlik edecek leziz ve yöresel bir tarif olan bu lokumun yapımı da çok pratik.  Kuş Üzümlü Erzincan Lokumu

Tarif: Kuş Üzümlü Erzincan Lokumu

Kuş üzümü tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Üzüm Cacığı Tarifi

Üzüm Cacığı

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Üzüm Reçeli Tarifi

Üzüm Reçeli

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Üzüm Hoşafı Tarifi

Üzüm Hoşafı

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Üzüm Hoşafı Tarifi

Üzüm Hoşafı

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Sütlü Üzüm Tarifi

Sütlü Üzüm

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Üzüm Hoşafı Tarifi

Üzüm Hoşafı

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri