Liçi Meyvesi Nedir? Nasıl Yenir? Faydaları Nelerdir?

Liçi Meyvesi Nedir? Nasıl Yenir? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Sevimli Pembe Meyve Liçi

Tropik meyveler her zaman bizlere daha tatlı ve farklı gelmiştir. Ananas, hindistan cevizi, muz, mango, avakado, papaya… Ve daha niceleri. Renkleri ve tadıyla sanki masallardan çıkmış büyülü bir meyve izlenimi verir herkese. Sahip oldukları renklerin hiçbir kartelada yeri yoktur. Kendilerine has bir renge ve havaya sahiplerdir. Ah bir de ülkemizde yetişmedikleri için fiyatlarının yüksek olması yok mu? Cep yakan büyülü meyveler…

Adını ilk defa duyanlar da olacak, daha önce tadını alıp bu leziz meyveye hayran olanlar da… Liçi meyvesi, Çin topraklarından ülkemize kadar uzanan tropik bir şifadır kendisi. Görünümüyle iştah kabartan, faydalarıyla da market market kendini aratan nefis bir meyvedir liçi. Faydalarını öğrendikten sonra tropik bölgelerde yaşayan insanların ne kadar şanslı olduğuna inanamayacaksınız!

Tropik meyvelerin şifalarından elde edilen ilaçlar nasıl ki sağlığımızı olumlu yönde etkiliyorsa meyvenin kendisinin vereceği şifayı düşünmelisiniz. Ülkemizde de artık Akdeniz ve Ege kıyılarında tropik meyve yetiştirme imkanları geliştirildiği için; böylesine sağlıklı ve farklı lezzetleri çok uzaklarda aramaya gerek kalmadı. Her şey artık bir adımda elimizde. Teşekkürler gelişen teknoloji ve değişen dünya!

Sizler için hazırladığımız tropik kokulu yazımızda, liçi meyvesi hakkında bolca şifa ve gizemli bilgiler sakladık. Meraklısına satır aralarında…

Tropik Esintilerden Liçi Meyvesi Nedir?

Liçi, Güney Asya ve Güney Amerika’da yetişen, bolca şifalarıyla kendini çok sevdiren, tropik bir meyvedir. Dış kabuğu biraz serttir fakat içindeki meyveli kısım; üzüm yumuşaklığında tatlı bir lezzete sahiptir. Adeta içinde beyaz üzüm vardır.

Liçi geçmiş dönemlerde halktan alınan bir vergi niteliğinde meyveydi. Bu sebeple liçiye kral meyvesi de denilmektedir. Böyle de bir hikayeye sahiptir. Görünümü kadar, kokusu da hoş ve güzeldir. İlk defa tadını alacaklar bile bir lokmada yiyebilir. Kabuğunun kırmızıdan pembeye çalan rengi, meyveye karşı bir yakınlık duymanızı daha da kolaylaştırıyor.

Tropik bölgelerde liçi meyvesi 4 çeşitte satışa sunulmaktadır. Çeşitli olmasındaki faktör, kabuğunun kalınlığı ve meyvenin büyüklüğüdür.

Sempatik Meyve Liçi Ağacı Nerede Yetişir?

Ülkemize has bir meyve değildir liçi meyvesi. Tropikal bölgelerden bir şekilde ülkemize kadar gelip kendini sevdirmiştir. Öylesine sevilmiştir ki diyet güncelerinde smoothie olarak da tüketilmeye başlanmıştır. Çünkü yağ yakımını hızlandıran bir etkiye sahiptir. Güney Asya ve Güney Amerika’da verimli bir şekilde liçi yetiştirmek mümkündür.

Ülkemizde ise Mersin’de yetiştirilmeye başlanmıştır. Çok sıcak ülkeleri seven bir meyve olduğu için Mersin’deki üretim ve verim kendi toprakları gibi değildir. Antalya ve Mersin’de gerekli şartlar sağlandığında ve nemlendirme konusunda sorun yaşanmadığı sürece orta halli de olsa liçi yetiştiriciliği verimli hale gelebilir. Zor bir süreç olsa da liçi Türkiye’de yetişir mi diye düşünen çiftçi okurlarımıza üzülerek, ülkemizde zor olacağını söylemek isteriz.

Sıcak Ülkelerin Liçi Meyvesi Nasıl Yetiştirilir?

Liçi meyvesi, sıcağı ve nemi oldukça çok seven bir meyvedir. Fakat her zaman aynı verimde meyve veren bir ağaç değildir. Erkek ve dişi çiçekler aynı ağaçta yer alır. Önce erkek çiçekler salkım şeklinde liçi fidanı üzerinde yer alır, daha sonra dişi çiçekler erkek çiçekleri takip eder.

Yeterli sıcaklık ve nem olduğunda ise meyveler yavaş yavaş kendini göstermeye başlar. Tropikal bölgelerde, Mayıs sonu ve Haziran ortalarında çiçekler büyümeye başlar. Haziran sonu ve Temmuz başında ise liçi ağacı meyvelerini vermiş olur.

Sevginin Sembolü Liçi Faydaları Nelerdir?

Tadına güzel dedik, aşkın simgesidir dedik ama faydalarını merak etmediniz mi? Peki o halde hemen şifa dolu cümleleri sizler için dökelim bu satırlara:

  • Liçi içeriğinde bolca lif bulunur. Lifli meyveler de bağırsak dostudur adeta. Bağırsak problemleriyle savaşan leziz egzotik meyve; sindirim sisteminiz için sağlıklı bir meyve tercihi olmalıdır.
  • Antioksidan özelliği sayesinde, kalp sağlığınız için oldukça etkili olacaktır. Kandaki damar tıkanıklığını giderir ve bu ihtimali de ortadan kaldırır.
  • Bakır ve demir açısından güçlü bir meyvedir. Bu özelliği ile kan dolaşımını artırır. Hücrelerin yenilenmesini ve beslenmesini sağlar.
  • Bolca C vitamini içerir. Bu özelliği ile bağışıklık sistemini düzenler ve sizin daha dirençli bir vücuda sahip olmanızı sağlar. Hastalıklara yakalanma ihtimalinizi biraz daha düşürebilir.
  • Antioksidan ve C vitamini özelliği sayesinde cildinizi korur, nemlendirir ve yaşlanmasını önler.
  • İçinde bakır bulundurmasından dolayı saçları besler. Bakır; saçlar için gerekli olan bir mineraldir. Saçlarınızın daha güçlü uzamasını sağlar ve düzenli tüketimde saçınızı besler. Liçi suyunu şampuanınıza ekleyerek faydasını görebilirsiniz.
  • Kemiklerin güçlenmesinde önemli rolü vardır. Magnezyum ve demir içerikli bir meyve olduğundan kas ve kemik gelişimini destekler.
  • Şekerli bir meyve olan liçi, düzenli ve kontrollü tüketimde içindeki lifler sayesinde bağırsak çalıştırır. Antioksidan özelliğini de eklersek bu duruma; kilo vermenize yardımcı olacak bir besin olmaktadır.
  • İçeriğindeki potasyum sayesinde böbrekleri çalıştırır ve böbrek rahatsızlığı ihtimalini ortadan kaldırır. Kandaki zararlı maddeleri atmada ise oldukça faydalı bir meyvedir.
  • Liçi meyvesinin göz sağlığına iyi geldiğini de belirtmek isteriz. Genellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan katarakt hastalığı ihtimalini liçi ortadan kaldırır. Tabi düzenli tüketimde.
  • 100 gram liçi meyvesi yaklaşık 60 kalori içerir.

Lezzetli Meyve Liçi Nasıl Yenir?

Malum, ülkemize has bir meyve değildir liçi bitkisi. Tropik topraklardan evinize kadar gelmiştir. Biraz da yabancı kaldıysanız birbirinize, meyvenin nasıl yenmesi gerektiğini anlatalım sizlere. Öyle hindistan cevizi ve ananas gibi çok yorucu bir işlemden geçmez. Dışındaki sert kabuğu soyduktan sonra içindeki tatlı kısmı yiyebilirsiniz. Bu kadar kolay ve pratik.

Meyve olarak yemenin dışında isterseniz marmelat şeklinde isterseniz de süt veya yoğurtla içecek haline getirip sağlıklı şekilde tüketebilirsiniz. Salatalarınıza katarak da daha sağlıklı bir salata yiyebilirsiniz. Eminiz ki tadını çok seveceksiniz. Fakat liçi çekirdeği yenilmemesi gereken bir kısımdır, belirtelim.

Aşk Meyvesi Liçi Tadı Nasıldır?

Aşk meyvesi diyoruz çünkü Çin’de kalp şeklinde üretimi yapılan liçiler aşkın ve mutluluğun sembolü haline gelmiştir. Eh böylesine güzel bir duygunun sembolü olan meyvenin tadı nasıl acı olabilir?

Tadı herkes tarafından sevilecek bir lezzette. Hatta daha iyi anlatmak için tatlı bir beyaz üzümü hatırlattığını ifade edebiliriz. Şeker oranı fazla olduğu için diyabet hastaları tüketirken biraz daha dikkat etmelidir.

Faydalarından Mahrum Kalmayın: Liçi Nerede Satılır? Fiyatı Nedir?

Faydalarını okuyan okurlarımızın aklından liçi meyvesi nerede bulunur sorusu geçiyor değil mi? Ülkemizde üretimi sınırlı olduğundan dolayı her markette bulmanız oldukça zor olacaktır. Fakat büyük ve zincir marketlerin manav reyonunda bulduğunuzda hemen liçi meyvesi almanızı tavsiye ederiz. Zira böylesine faydalı bir meyvenin tadından mahrum kalmanızı istemeyiz.

Antalya ve Mersin’de yaşayanlar için liçiye ulaşmak biraz daha kolay olacaktır. Pazarlarda liçi meyvesi satan esnaflar sayesinde liçi meyvesinin faydalarından mahrum kalmayacaklar. Üretiminin zor olduğundan dolayı da liçi fiyatı biraz cep yakabilir. Kilosu 35-40 TL’den satışa sunulmaktadır.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Yılbaşı Süsleri Nasıl Yapılır? 8 Kolay Fikir
Yılbaşı Süsleri Nasıl Yapılır? 8 Kolay Fikir

El Yapımı Yılbaşı Süsleri: Basit ve Sevimli! Yepyeni bir yıla hazır mısınız? Bu yıl, yılbaşı…

Yılbaşı Ağacı Nasıl Süslenir? 8 Adımda Süper Dekor Tarifi
Yılbaşı Ağacı Nasıl Süslenir? 8 Adımda Süper Dekor

Yılbaşı Ağacı Süslemek: En Keyifli Yeni Yıl Hazırlığı! Yeni yıl heyecanı, yılbaşı hazırlıkları tüm hızıyla…

Yılbaşı Mesajları: Yeni Yıla Özel Resimli Sözler 2024 Tarifi
Yılbaşı Mesajları: Yeni Yıla Özel Resimli Sözler 2024

Yılbaşı Tebrik Mesajları & Yeni Yıl Dilekleri Yeni yılı karşılamaya hazırlandığımız şu günlerde etrafta bolca…

Resimli: Evde Hamsi En Hızlı Nasıl Temizlenir? Tarifi
Resimli: Evde Hamsi En Hızlı Nasıl Temizlenir?

Evde Hamsi En Kolay Nasıl Ayıklanır? Karadeniz mutfağını şekillendiren balıklardan biri olan hamsi, hemen hemen…

Yılbaşı Kaktüsü: Evde Bakımı ve Çoğaltılması Tarifi
Yılbaşı Kaktüsü: Evde Bakımı ve Çoğaltılması

Yılbaşı Kaktüsü Evde Nasıl Yetiştirilir? İçinde bulunduğumuz bu günler sadece yeni yılın habercisi değil, aynı…

Yılbaşı Sofrası Nasıl Hazırlanır? Yeni Yıl Yemeği İçin 7 İpucu Tarifi
Yılbaşı Sofrası Nasıl Hazırlanır? Yeni Yıl Yemeği İçin 7 İpucu

Yılbaşı Masası: Yeni Yıla Nefis Başlangıç! Ne derler bilirsiniz; yeni yıla nasıl girerseniz bütün bir…

Kahvaltılık Hamur İşleri: Kolay ve Değişik 30 Tarif Tarifi
Kahvaltılık Hamur İşleri: Kolay ve Değişik 30 Tarif

Günün en mutlu anı kahvaltı için hamur işi tarifleri listemiz sizi tıka basa doyuracak! Pratik…

Yılbaşı Süsleri Nasıl Yapılır? 8 Kolay Fikir
Yılbaşı Süsleri Nasıl Yapılır? 8 Kolay Fikir

El Yapımı Yılbaşı Süsleri: Basit ve Sevimli! Yepyeni bir yıla hazır mısınız? Bu yıl, yılbaşı…

Yılbaşı Ağacı Nasıl Süslenir? 8 Adımda Süper Dekor Tarifi
Yılbaşı Ağacı Nasıl Süslenir? 8 Adımda Süper Dekor

Yılbaşı Ağacı Süslemek: En Keyifli Yeni Yıl Hazırlığı! Yeni yıl heyecanı, yılbaşı hazırlıkları tüm hızıyla…

Yılbaşı Kurabiyeleri: Süslemeli 25 Kolay Tarif Tarifi
Yılbaşı Kurabiyeleri: Süslemeli 25 Kolay Tarif

Yeni bir yılı karşılamaya hazırlandığımız günlerde ev dekorasyonları, şehir ışıklandırmaları yılbaşı ruhunu yansıtan eğlenceli detaylarla…

2023 Kasım Ayının 30 Popüler Tarifi
2023 Kasım Ayının 30 Popüler Tarifi

Kasım ayının en çok deftere eklenen 30 tarifi tüm lezzeti ile karşınızda! Serin rüzgar ve…

Yılbaşı Mesajları: Yeni Yıla Özel Resimli Sözler 2024 Tarifi
Yılbaşı Mesajları: Yeni Yıla Özel Resimli Sözler 2024

Yılbaşı Tebrik Mesajları & Yeni Yıl Dilekleri Yeni yılı karşılamaya hazırlandığımız şu günlerde etrafta bolca…

Airfryer ile Borcam’da Pişirebileceğiniz 10 İştah Açıcı Tarif Tarifi
Airfryer ile Borcam’da Pişirebileceğiniz 10 İştah Açıcı Tarif

Airfryer’da Borcam kullanarak hızlı ve sağlıklı tarifler pişirebilirsiniz! Mutfakta zaman kazandıran sıcak hava fritözü Airfryer…

Sabah Kahvaltısı Aceleye Gelenlere 30 Şipşak Tarif Tarifi
Sabah Kahvaltısı Aceleye Gelenlere 30 Şipşak Tarif

Nefis Yemek Tarifleri mutfak ekibi keyifli günler diler! Mutlulukla bir ilgisi olan günün ilk öğünü…

5 Dakikalık Kahvaltılar: Az Malzemeli & Kolay 20 Tarif Tarifi
5 Dakikalık Kahvaltılar: Az Malzemeli & Kolay 20 Tarif

Gün boyu yoğun olacaksanız hızlı bir kahvaltı sizi kendinize getirir! Ofise, işe, okula yetişecek olanlar…

10 Dakikalık Kahvaltılar: Doyurucu, Pratik 30 Tarif Tarifi
10 Dakikalık Kahvaltılar: Doyurucu, Pratik 30 Tarif

10 dakikada servise hazır kahvaltılık tarifler huzurlarınızda! Tamamı Nefis Yemek Tarifleri mutfağında denenmiş, resimli ve…

Bütün Hindi Tarifleri: Tam Kıvamında Pişmiş 10 Lezzet Tarifi
Bütün Hindi Tarifleri: Tam Kıvamında Pişmiş 10 Lezzet

Bütün hindi tarifleri ile şık davetlerinizi taçlandırmaya ne dersiniz? Yılbaşı, kutlamalar veya kalabalık misafirlerin ağırlandığı…

Bütün Tavuk Tarifleri: Nar Gibi Kızarmış 20 Çeşit Tarifi
Bütün Tavuk Tarifleri: Nar Gibi Kızarmış 20 Çeşit

Davetlerin, özel günlerin aranan yemeği, bütün tavuk tarifleri listesindesiniz. Çoğunlukla fırında pişirilmesi tercih edilen ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri