Melisa Çayı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Ne Zaman İçilir?

Melisa Çayı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Ne Zaman İçilir? Tarifi

Melisa Çayı Eşliğinde Sakinleştirici Bilgiler

Hastalıklara karşı vücut direncini arttırmak ve birçok hastalığın tedavisinde vücudu desteklemek için yüzyıllardan beri bitkilerin gücünden yararlanılmaktadır. Son yıllarda hastalıkların tedavisinde bitkisel kaynakların yaygın olarak kullanıldığı alternatif tıbba ilgide de artış gözlenmektedir. Organik ürünlere talebin çoğalması ile birlikte bitkilerin tedavi edici özellikleri hakkında araştırmalar da yoğunlaşmaktadır.

Son dönemde hafif limon kokulu yaprakları ve kendine has aroması ile hem lezzetli hem de şifalı otlar kategorisinde yer alan melisa otu, özellikle uyku düzenini sağlayan etkisi ile adından söz ettirir.

Kovan otu, limon nanesi, terme otu ve oğul otu olarak da bilinen melisa, halk arasında iyileştirici özelliklerinden dolayı uzun yılardan beri kullanılmaktadır. Oldukça dayanıklı bir bitki olan melisa, sıcak iklimleri sever. Ülkemizde özellikle Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgesi’nde yaygın olarak bulunan melisa otu, bol suyu sever. Kendi kendini yenileyebilen bir bitki olan melisa otu, mis gibi kokusu ile huzur veren bitkiler arasında yerini alır.

Melisa otu bahar yağmurları ile maksimum büyüklüğüne ulaşır. Tarlalarda, bahçelerde kendi kendine yetişebilen melisa otu dilenirse evde saksıda da yetiştirilebilir. Melisa otu yaprağı çayı melisa otunun en yaygın kullanımıdır. Yaprakları bitki çiçek açmadan önce toplanmalıdır. Melisa bitkisi çiçek açtıktan sonra yapraklarının o kendine has limonsu kokusu kaybolur. Senede bir kez yapraklarının toplanması önerilen bitkinin yaprakları toplanırken çok dikkatli olunması gerekir.

Ezilmeden ve sıkıştırılmadan toplanan yapraklar güneş görmeyen havadar ortamlarda tek sıra halinde serilerek kurutulmalıdır. Kurutulan yapraklar nemsiz ve güneş görmeyen serin ortamlarda muhafaza edilir.

Melisa çayı kullanımı özellikle sakinleştirici etkisinden dolayı akşamları ya da gece yatmadan önce önerilir. Melisa yaprakları çay haricinde taze ya da kuru olarak çorbalar, salatalara ve balık yemeklerine eklenebilir. Yazın soğuk içeceklere eklenen melisa yaprakları içeceklere kendine has bir aroma sağlar. Melisa yaprakları ve tomurcukları ezilip lapa halinde terleyen bölgelere sürüldüğünde ter kokusunu giderici etkiye sahiptir.

Melisa Çayı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

  • Melisa çayı uyku problemleri yaşayanlar için bitkisel bir çözümdür. Huzur verici ve sakinleştirici etkiye sahip olan melisa çayı uykuya dalma problemlerini ortadan kaldırır.
  • Melisa çayı sakinleştirici etkisi ile depresyon tedavisini destekler. Ayrıca melisa çayı panik atak problemi olanlar için de önerilir.
  • Melisa çayı mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Yüksek oranda antioksidan özelliklere sahip olan melisa vücuttaki toksinlerin ve fazla suyun atılmasını sağlar.
  • Melisa çayı adet düzensizliği yaşayan kadınlar tarafından düzenli olarak içildiğinde tedavilerini destekleyici etki gösterir. Melisa çayı regl dönemindeki sancıların azalmasında da etkin rol oynar.
  • Melisa çayı faydaları ile ilgili en çok merak edilen sorulardan biri de melisa çayı boyu uzatır mı sorusudur. Büyüme ve gelişme dönemindeki çocuklarda sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktiviteye ek olarak tüketilen melisa çayı boylarının daha uzun olmasını destekleyebilir.
  • Melisa çayı tansiyon düşürücü bir çaydır. Yüksek tansiyon problemi olanlar için faydalı olan melisa çayı, günde 2 fincandan fazla tüketildiğinde halsizlik ve yorgunluk yapabilir. Dikkatli tüketimi önemlidir.
  • Melisa çayı göz tansiyonu hastalarına faydalıdır.
  • Melisa çayı kilo problemi yaşayanların diyet tedavilerini destekler. Melisa çayı ile zayıflayanlar iştahların kontrol edebildiklerini belirtmektedir.
Melisa

Melisa Çayı Ne Zaman İçilir?

Melisa çayı demleme oldukça kolay ve zahmetsizdir. Dikkat edilmesi gereken nokta melisa otunun su ile birlikte kaynatılmamasıdır.1 bardak su cezveye koyularak kaynatılır ve 1 tatlı kaşı kuru melisa otunun üzerine dökülerek 5-10 dakika demlemeye bırakılır. Su ile birlikte ocağın üstünde kaynatılarak yapıldığında bu sürenin 4-5 dakikayı geçmemesi önerilir.

Uzun süre kaynatıldığında hem bitkinin içeriğinde yer alan yağ asitleri özelliğini kaybeder hem de melisanın limonumsu aroması kaybolur. Melisa çayı ile ilgili en çok merak edilenlerden biri de melisa çayı aç mı tok mu içilir sorusudur. Melisa çayının etkisini tam olarak gösterebilmesi için öğleden önce ve öğleden sonra aç karnına içilmesi önerilir.

Özellikle uyku probleminin giderilmesi için akşamları yatmadan önce melisa çayının aç karnına içilmesi tavsiye edilir. Melisa otu sarı kantaron ile birlikte demlenerek çay şeklinde tüketildiğinde uykusuzluk ve huzursuzluk problemi üzerinde çok daha etkili olur.

Melisa Çayı Zararları ve Yan Etkileri

Melisa çayı yararları ile dikkat çekse de bilinçsiz kullanıldığında zararlı etkilere de sahip olabilir. Her bitkisel üründe olduğu gibi melisa çayının da önerilenden fazla tüketilmemesi gerekir.

  • Melisa çayı depresyon, uyku ve anksiyete ilaçları kullananlar tarafından tüketilmemelidir. Bu ilaçların içeriğindeki maddeler melisa bitkisi ile etkileşime girerek bazı sorunlara yol açabilir.
  • Aynı şekilde melisa çayı tiroid ilaçları kullanalar tarafından da tüketilmemelidir.
  • Karaciğer hastalığı olanların melisa çayı tüketimlerini doktora danışmalarında fayda vardır.
  • Aşırı tüketilen melisa çayı yan etkileri arasında yorgunluk, halsizlik, dikkat dağınıklığı sayılabilir.
  • Ayrıca melisa çayı bazı bünyelerde alerji etkisine sahiptir.
  • Melisa çayı içildiğinde kızarıklık, ciltte şişme, döküntü yaşanabilir. Bu durum özellikle melisa otu kullanılarak yapılan kozmetik ürünlerinde görülür.

melisa bitkisi

Melisa Çayı Özellikleri Nelerdir?

Yol kenarlarında limon kokulu yapraklarıyla boy gösteren melisa çayı bitkisi, 20-80 santimetreye kadar uzayabilen çok yıllık bir bitkidir. Yapraklarının maksimum kokuya sahip olduğu mayıs ve haziran aylarında toplanan bitkinin Türkiye’de bulunan çeşidi ilaç yapımında da kullanılır.

Melisa otu arılar tarafından çok sevilir. Arıların melisa otu kullanarak yaptıkları bal hem kalitesi hem de kendine has aroması ile arıcılık sektöründe ayrı bir yere sahiptir. Anadolu’da arıların yavrulaması anlamına gelen oğul otu da melisa kokusunun arılara yön verici rolünden dolayı verilmiştir. Ayrıca bu özelliklerinden dolayı melisa Yunancada arı anlamına gelmektedir.

Sakinleştirici etkisinden yararlanmak için melisa çayı bebeklere verilir mi? Alerjen bir etkisinin olmaması nedeniyle melisa çayı 1 yaşından sonraki bebekler için kullanılabilir. Peki, melisa çayı emziren anneler kullanabilir mi? Melisa çayı emziren annelerdeki gerginliği azaltıcı etkiye sahiptir. Emziren anneler günde bir fincanı geçmemek şartı ile organik melisa çayı içtiklerinde sütleri çoğalabilir ve bebeklerdeki gaz sancısı, huysuzluk ve uykusuzluk gibi problemler çözümlenebilir. Her bitkide olduğu gibi hamileler, emziren anneler ve çocukların melisa çayı kullanmadan önce mutlaka hekime danışmaları gerekmektedir.

melisa bitkisi

Melisa Çayı Nerede Satılır?

Melisa çayı taze olarak pek satılmaz. Kurutularak satışa sunulan melisa çayı aktarlarda, organik ürün satan marketlerde, büyük alışveriş merkezlerinde, online satış yapan organik ürün firmalarında bulunur. Poşet çay olarak da üretimi yapılan melisa çayı birçok büyük marka tarafından da satışı yapılan bitki çeşitleri arasında yer almaktadır.

Markasına, organik olup olmadığına, miktarına göre melisa çayı fiyatı farklılık gösterir. Ortalama 100 gram melisa çayı fiyatı 7 lira ile 25 lira arasında değişiklik gösterir. Melisa çayı tek başına satılabildiği gibi zencefil, nane, limon, biberiye, sarı kantaron gibi bitkisel çaylarla karıştırılarak da satışa sunulabilir.

melisa

Bonus: Melisa Çaylı Kek

Kek Sakinleştirir mi demeyin: Melisa Çaylı Kek

Yumurta, zeytinyağı, melisa çayı, şeker, vanilya ve un kullanılarak hazırlanan melisa çaylı kek, melisanın kendine has aroması ile çay saatlerinizi keyiflendirir.  Melisa Çaylı Kek

Tarif: Melisa Çaylı Kek

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri