Antioksidan, Stres ve Uykusuzluk Giderici
Nar Çekirdeği
Kış mevsiminin en sevilen meyvelerinden biri olan nar, kırmızı ve kalın kabukludur. İçeriğinde yüzlerce çekirdeğe sahip ilginç bir meyvedir. Genel olarak mayhoş bir tada sahip olan nar meyvesi kuraklığa karşı dayanıklıdır.
Akdeniz ikliminde daha rahat yetiştirilebilen meyve ılıman iklim meyvesidir. Dünya üzerinde özellikle Afganistan’dan Himalayalar’a kadar geniş bir alana yayılan meyve ülkemizde özellikle Denizli’de yetiştirilmektedir. Antalya’nın Side ilçesi ve İspanya’nın güneyinde yer alan Granada bölgesi isimlerini nar meyvesinden almıştır. Denizli dışında Antalya, Mersin, Muğla ve Adana illerinde de yetiştiriciliği yapılan meyve yüksek besin değeri ile dikkat çekmektedir.
Kınagiller familyasına ait olan nar C vitamini, B1 vitamini, K vitamini, folik asit ve B2 vitamini açısından oldukça zengindir. Bunlara ek olarak demir, magnezyum, manganez, selenyum, potasyum, çinko mineralleri içerir ve polyphenol isimli fenol bileşikleri açısından da zengindir.
Çekirdekleri ile birlikte tüketilen meyvenin çekirdekleri de sağlık açısından oldukça faydalı özellikler taşır. Cilde oldukça yararlı olan nar çekirdekleri ile nar çekirdeği kremi yapılabilir.
Nar Çekirdeği Nasıl Elde Edilir?
Bazı yörelerde cennet meyvesi olarak kabul edilen nar meyvesinin gizemi çekirdeklerinde saklıdır. Nar çekirdeği tanin, antisiyonin ve polifenol gibi yüksek antioksidan özelliğe sahip olan bileşenler içerir. Nar çekirdeği elde etmek için narın suyu çıkarıldıktan sonra kalan posası kullanılır. Bu posanın çok büyük bir kısmı nar çekirdeğinden oluşur. Nar posası fırına atılarak kurutulur ve kurutulmuş nar çekirdekleri yemeklerde kullanılabilir. Nar suyu çıkarıldıktan sonra geriye kalan çekirdek posası ile nar çekirdeği maskesi yapılabilir.
2 tatlı kaşığı bal içerine alabildiğince nar çekirdeği ekleyerek tahta kaşık yardımıyla karıştırılır. Hazırlanan karışım temiz yüze ince bir tabaka halinde sürülür. Yaklaşık 30 dakika bekletildikten sonra ılık su ile durulanır. Gece yatmadan hazırlanan nar çekirdeği maskesi cilt renginin eşitlenmesine, rengin açılmasına ve kırışıklıkların önlenmesine yardımcı olur.
Ayrıca kurutulmuş nar çekirdekleri ile nar çekirdeği çayı hazırlanabilir. Kurutulmuş bir tatlı kaşığı nar çekirdeği üzerine kaynamış bir bardak sıcak su eklenerek 15 dakika demlenir. Demlenen çay sabah ve akşam aç karnına yemeklerden önce tüketilebilir. Bu şekilde vücuttaki fazla suyun ve toksinlerin atımı sağlanır.
Nar Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?
- İçeriğinde yer alan yüksek antioksidan bileşenler sayesinde vücuttaki toksin maddelerin atımına yardımcı olan nar çekirdeği bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Aynı zamanda bağışıklık sistemi bozukluğu sonucu gelişen kanser hücresi oluşumunu ve var olan kanser hücrelerinin çoğalmasını önler.
- Antiviral etkisi ile ön plana çıkan nar çekirdeği virüs saldırılarına karşı vücudu korur. Özellikle virüs nedeni ile oluşan grip salgınlarında hastalıktan korunmak için nar çekirdeği tüketimi arttırılabilir. Ayrıca oluşan hastalıkların da daha çabuk iyileşmesini sağlar.
- İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde hasar gören hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. Özellikle cilt hücrelerinin yenilenmesinde oldukça etkili olan nar çekirdeği, cildi yaşlanma etkilerine karşı korur ve kırışıklıkların oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Düzenli olarak nar çekirdeği sabunu kullanılması cildin daha canlı ve parlak görünmesini sağlar.
- Nar çekirdeğinde bulunan linoleik asit kandaki kolesterol seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olur. Kan basıncını düzenlenmesine de destek olan nar çekirdeği tansiyon yüksekliğine karşı kullanılabilir. Bu özellikleri sayesinde kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini minimuma indiren nar çekirdeği yağı damarlardan kanın daha rahat akmasını sağlar.
- Antioksidan bileşenleri ile vücudun toksin maddelerden arınmasına yardımcı olan nar çekirdeği, stres ve uykusuzluk probleminin de ortadan kaldırılmasında etkilidir.
- Doğal bir östrojen kaynağı olan nar çekirdeği menopoz döneminde ortaya çıkan semptomları azaltıcı rol oynar. Menopoz döneminde düzenli olarak tüketilen nar çekirdeği hapı ruhsal ve fiziksel olarak yıpratıcı olan bu sürecin daha rahat atlatılmasını sağlar.
Nar Çekirdeği Yenir Mi? Nasıl Tüketilir?
Nar meyvesi çekirdekleri ile birlikte tüketilir. Kabukları soyulduktan sonra tanelere ayrılarak kaşıklanır. Çekirdeklerinden ayırarak yenilmesi mümkün olmayan nar taze olarak tüketildiğinde tam bir antioksidan kaynağıdır. Kendine özgü tadı ile diğer meyveler arasından sıyrılıp gelen nar çekirdeği nasıl kullanılır?
Kurutulmuş çekirdekler salatalara, tatlılara, yoğurda hatta yemeklere eklenerek tüketilebilir. Sabahları aç karnına bal ya da pekmez ile birlikte tüketildiğinde sağlığa daha faydalı olan nar çekirdeği, içeriğindeki oleik ve linoleik asit nedeniyle kanser hücrelerine karşı vücudu korur.
Güllaç ve aşure gibi tatlılarda da kullanılan nar taneleri, domatesin olmadığı eski zamanlarda İran’da yemeklere renk vermesi için kullanılırdı. Dünya mutfağında yer alan birçok yemekte nar ile yapılan soslara rastlamak mümkündür. Tatlı, kek ve kurabiye süslemeleri için pastacılık sektöründen yaygın olarak kullanılan nar taneleri çorba ve reçellerde de kullanılabilir.
Peki, nar çekirdeği kabız yapar mı? Nar çekirdeği içinde ham lif ve pektin bulunur. Her iki maddede bağırsak hacmini ve bağırsak hareketlerini arttırıcı özelliğe sahiptir. Yüksek posa özelliği nedeniyle kabızlık yapması mümkün değildir. Hatta kabızlığın tedavisinde kullanılır.
Sağlığa faydaları ile ön plana çıkan nar çekirdeğinin aşırı tüketimine dikkat edilmelidir. Her besinde olduğu gibi nar çekirdeğinin de aşırı tüketimi sağlık problemlerine yol açabilir. Kronik hastalığa sahip olanların hamile ve emzikli kadınların nar çekirdeği tüketmeden önce doktora danışmaları önerilir.
Nar Çekirdeği Tozu Nasıl Yapılır? Nerede Kullanılır?
Yüksek oranda antioksidan içerdiğinden dolayı anti aging etki gösteren nar çekirdeği doku ve hücrelerin yaşlanmasını geciktirici rol oynar. Bu nedenle kozmetik ve tıp alanında yaygın olarak kullanılır. Nar suyunun çıkarılması sonucu elde edilen posanın fırınlanması ile elde edilen nar çekirdekleri öğütücüden geçirilerek toz haline getirilir. Evlerde doğal yolla da kolaylıkla hazırlanabilen nar çekirdeği unu baharat olarak yemeklerde, salatalarda, çorbalarda, içeceklerde, hamur işlerinde istenilen her yiyecekte kullanılabilir.
Yiyecek olarak tüketilmesinin yanı sıra nar çekirdeği kurusu ile cilt ve saç maskesi yapılabilir. Nar çekirdeklerinin özel bir teknoloji ile belirli partiküller haline getirilmesi sonucu toz nar çekirdeği oluşur. Ticari olarak önemli bir değere sahip olan nar çekirdeği tozu hem lif hem de pektin açısından zengindir. Özellikle yoğurdun içine eklenen bir tatlı kaşığı nar çekirdeği tozu, yemeklerden önce tüketildiğinde iştahı baskılayarak aşırı yemek yemeyi önler ve metabolizmayı hızlandırır. Bu özelliklerinden dolayı nar çekirdeği zayıflama programlarında önemli bir yere sahiptir.
Nar Çekirdeği Nerede Satılır? Fiyatı Ne Kadar?
Nar çekirdeği kurutulup toz haline getirilmiş halde ya da yağ halinde satışa sunulur. Nar çekirdeği tozu olarak aktarlardan, organik ürün satışı yapan marketlerden ya da internet üzerinden online ürün satışı yapan firmalardan satın alınabilir. Nar çekirdeklerinden soğuk sıkım yolu ile elde edilen nar çekirdeği ekstraktı ya da nar çekirdeği yağı da aktarlardan, eczanelerden ya da organik ürün satışı yapan firmalardan ve internet üzerinden alınabilir.
Nar çekirdeği fiyatı toz ya da yağ formuna göre farklılık gösterir. 100 gramlık paketler halinde satışa sunulan nar çekirdeği tozu fiyatı 6 lira ile 15 lira arasında değişiklik gösterir. 30 mililitrelik cam şişelerde satışa sunulan nar çekirdeği yağı fiyatı ise 20 lira ile 45 lira arasında değişir.
Nar Çekirdeği Yağı Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Nasıl Kullanılır? yazımızı inceleyebilirsiniz.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.