Nefes Darlığına Ne İyi Gelir?

Nefes Darlığına Ne İyi Gelir? Tarifi

Nefes Açan Çözüm Önerileri

Hepimiz hayatımızın bir anında nefes kesilmesi problemi ile karşılaşırız. Yokuş tırmanırken, merdiven çıkarken, bisiklet kullanırken, koşarken, dans ederken ya da ağır bir fiziksel aktiviteden sonra nefessiz kalabiliriz. Bu gibi durumlarda nefessiz kalmak kontrol edilebilen ve beklenilen bir durumdur. Nefes darlığı ise nefes alma işleminin beklenmedik bir şekilde rahatsız edici ve zor bir durum haline geldiği anlardır. Durumun kontrolden çıktığı hissini yaşamanıza neden olan nefes darlığı kişilerin panik olmasına ve korkmasına neden olur.

Günlük yaşam içinde sık sık nefes darlığı yaşanması (herhangi bir efor sarf edilmediği halde ya da aşırı sıcak bir ortam veya nefes alınmasını zorlaştıracak bir durum söz konusu olmadığı halde nefes almada problem çekilmesi) ciddi bir rahatsızlığın sinyalidir. Hayat kalitesini düşürecek oranda bir nefes darlığı sorunu yaşanıyorsa hiç vakit kaybedilmeden doktora gidilmesi önemlidir. Nedensiz bir şekilde nefes darlığının altında üç önemli sistem- solunum kan, kalp damar sistemi- rahatsızlığı söz konusudur.

Nefes darlığı bitkisel tedavi yöntemleri ile desteklenebilir. Nefes darlığının bitkisel tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri 2 bardak kaynamış suyun içine atılan 3 çay kaşığı nanedir. Bu naneli çayın gün içinde 1 bardak tüketilmesi nefes darlığına iyi gelebilir. 3 yemek kaşığı süzme bal içine 1 şeker kaşığı kuru nane ve 1 tutam taze nane karıştırılır. Bu karışım temiz bir tülbende sürülerek, tülbendin ballı bölümü kişinin göğüs bölgesine gelecek durumda yerleştirilir. Gece yatmadan yapılan bu uygulama sabaha kadar bekletilir. 4 adet havuç rendelenir ve havuçların suyu çıkarılır. Bu suyun içerisine yarım bardak kaynatılmış süt ve 1 çay kaşığı da bal eklenerek günde 3 defa tüketilir.

Nefes darlığı için oldukça etkili bir bitkisel yöntem olan ballı, havuçlu sütlü karışım lezzetli de bir içecektir. 1 yemek kaşığı hardal tohumu çekilerek toz haline getirilir. İçine 1 tatlı kaşığı anason, 1 çay kaşığı kimyon, 3 adet doğranmış incir ilave edilerek 1 litre su ile birlikte kaynatılır. Hazırlanan karışım her sabah aç karnına 1 tatlı kaşığı sirke ile birlikte tüketilir.

Bu yöntemlerin dışında civanperçemi, devetabanı yaprağı, lavanta çiçeği, ebegümeci, gelincik, mahlep, meyan kökü ve okaliptüs gibi nefes darlığına iyi gelen bitkiler kullanılarak çay hazırlanabilir.

Nefis Darlığı Nedir?

Derin nefes almada zorluk, alınan nefesin yetmemesi, nefes alıp vermede zorlanma olarak tarif edilebilen nefes darlığı sık karşılaşılan bir sorundur. Dinlenme halindeyken ve uzanırken nefes almada zorluk yaşanması, göğüs ağrısı, kol, çene ve boyun ağrısının eşlik ettiği nefes darlıkları bir başka hastalığın nedenleri de olabilir. El ve ayak bileklerinde şişmeler, halsizlik hissi, istemsiz kilo kaybı, iştahsızlık ve inatçı öksürük ile birlikte gelişen nefes darlıklarında vakit kaybetmeden doktora gidilmesi önerilir.

Nefes darlığı tanısı nefes darlığı testi ile belirlenebilir. Bazı hastalıklarla birlikte de nefes darlığı görülebilir. Örneğin reflüde nefes darlığı problemi sıklıkla yaşanır. Hamilelikte ve lohusalıkta nefes darlığı gözlenebilir.

Peki, gebelikte nefes darlığı ne zaman başlar? Gebeliğin 4. Ayından itibaren nefes darlığı görülebilir. Bebek büyüdükçe diyaframa baskı yapar ve nefes almayı zorlaştırır.

Nefes Darlığı Neden Olur?

Akciğer ve solunum yolları hastalıkları nefes darlığına sebep olabilir. Hava yollarının daralması sonucu oluşan astım hastalığı nefes darlığına ya da nefes darlığı astım hastalığına neden olabilir. Akciğer iltihabı olarak tanımlanan zatürre öksürüğe ve nefes darlığına sebep olur. Nefes darlığı KOAH hastalarında hastalığın seyri kötüye gittiğinde sıklaşır. Sessiz kalp krizlerinde ortaya çıkabilen nefes darlığı problemi kalp krizi riski belirtisi olabilir.

Kalbin yeterince kan pompalayamaması oluşan kalp yetmezliği ciğerlerde su birikmesine yol açar ve bu durumda nefes darlığına neden olur. Nefes darlığı alerji hastalarında vücudun gösterdiği tepkidir. Atriyal fibrilasyon ya da taşikardi gibi kalp ritminin dengesini bozan rahatsızlıklar nefes darlığına neden olabilir.

Nefes darlığı panik atak hastaları ve anksiyete durumlarında da sık sık gözlenir. Nefes darlığı kalp çarpıntısı sonucu da oluşabilir. Birçok hastalığın ana nedeni olan sigara, balgam, hırıltılı solunum ve öksürüğe neden olmasının yanı sıra nefes darlığının da en önemli nedenlerinden biridir. Bebeklerde D vitamini eksikliği nefes darlığı yaratır.

Nefes Darlığı Belirtisi Nedir?

Yoğun bir egzersiz, yorucu bir iş, aşırı sıcak hava ve aşırı heyecanlanma gibi durumlarda nefes darlığı görülmesi normal olarak kabul edilebilir. Ancak aniden ortaya çıkan, uzun süren nefes alıp verme problemleri bazı belirtileri de beraberinde getirir. Nefes alıp verememe nedeniyle uykudan aniden uyanma, nefes alırken boğulma hissi yaşanması, alınan nefesin yetmemesi nefes darlığı belirtisi olarak kabul edilir.

Bunlara ek olarak aşırı balgam, sürekli öksürük ve hırıltıya eşlik eden nefes darlığı baş ağrısı ile birlikte seyredebilir. Nefes darlığı halsizlik yapabilir. Nefes darlığı ağız kuruluğu ve halsizlik ile birlikte seyrediyorsa sinirsel nefes darlığından söz edilebilir. Nefes darlığı ses kısıklığı ve baş boyun bölgesindeki ağrıya eşlik ediyorsa kanser şüphesinden söz edilebilir. Nefes darlığı esneme ihtiyacı meydana getirir. Vücut hücrelerine yeterince oksijen gidemediği için, vücut esneyerek ihtiyaç duyduğu oksijeni hücrelerine alır.

Nefes darlığı mide bulantısı ile birlikte oluyorsa kalp krizi riski söz konusu olabilir. Nefes darlığı çabuk yorulma hissi yaratır. Ayrıca nefes darlığı uykusuzluk yaratabilir.

Nefes Darlığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nefes darlığı tedavisi de diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi nedene yöneliktir. Kandaki oksijen değerinin düşüklüğüne bağlı olarak nefes darlığı oluşan kişilere plastik burun prongları ya da yüz üzerine uygulanabilen plastik maskelerle oksijen desteği sağlanır. Ağır oksijen yetersizliğinde nefes borusuna takılan solunum tüpü yardımıyla mekanik ventilasyon yapılır.

Çok ağır vakalarda nefes darlığı oksijen tüpü takılarak tedavi edilebilir. Nefes darlığının tedavisinde en önemli adım sigara içiliyorsa bırakılmasıdır. Aşırı kilolularda nefes darlığı tedavisinin başlangıç noktası kilo vermedir. Yüksek dağ, tepe gibi yerler nefes darlığı sorununu arttırır. Nefes darlığı probleminiz uzun süredir devam ediyorsa mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

Peki, nefes darlığı hangi bölüm tarafından tedavi edilir? Nefes darlığı hastalıkları için göğüs uzmanına gitmeniz gerekir. Doktor tarafından önerilen nefes darlığı ilacı düzenli olarak kullanılmalıdır. Nefes borusu darlığı nedeniyle oluşan bozukluklarda nefes darlığı ameliyatı yapılabilir.

Nefes Darlığına Ne İyi Gelir?

Günlük hayatınızda alabileceğiniz ufak tefek önlemler nefes darlığı çözümü için yeterli olabilir. Yatarken yastığın yüksek tutulması, dik oturmak, doğru beslenmek gibi değişiklikler nefes darlığına iyi gelebilir. Kahvaltıdan önce bir fincan sıcak suyun içine atılan kurtpençesi nefes darlığının en eski tedavisidir.

Özellikle sinir stres ve heyecan sonucu oluşan nefes darlıklarında nane ferahlatıcı bir etki yaratır. Nefes darlığı balgam söktürücü adaçayı, zencefil, akgünlük bitkisinden hazırlanan çaylar tüketildiğinde daha çabuk atlatılabilir.

Geceleri yatmadan önce yenilen soğan ve sarımsak tıkanmış ciğerlere iyi gelmesinin yanı sıra nefes darlığı problemlerinin tedavisini de destekler. Ilık suya atılan bir kaşık bal ve birkaç damla limon nefes darlığı ve öksürük semptomlarını hafifletir.

Bedeni çok yormayacak biçimde yapılan nefes darlığına iyi gelen hareketler ve nefes darlığı egzersizleri nefes alıp vermeyi düzene sokar.Nefes darlığı psikoloji problemlerine bağlı olarak da gelişebilir. Bu yüzden nefes darlığı için dua edilmesi rahatlatıcı olabilir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
İnce Bulgurlu Köfte Tarifi

İnce Bulgurlu Köfte

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
En İyi Haşhaşpare Tarifi

En İyi Haşhaşpare

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Salamlı İnce Pizza Tarifi

Salamlı İnce Pizza

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 5dk Pişirme
İnce Bulgur Salatası Tarifi

İnce Bulgur Salatası

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri