Oğul Otu Faydaları: Stres, Uykusuzluk ve Sindirime Doğal İlaç

Oğul Otu Faydaları: Stres, Uykusuzluk ve Sindirime Doğal İlaç Tarifi

Melisa vs Oğul Otu

Faydaları ve Kullanımı

Avrupa’da Orta Çağ’da popülerlik kazanarak günümüze kadar gelen oğul otu, nane ailesinden gelmektedir. Melisa, nane balsamı, limon otu veya kovan otu olarak da bilinen oğul otu birçok hastalığa ve rahatsızlığa iyi gelen şifalı bir ottur.

Bilimsel ismi “Melissa officinalis” olduğu için yaygın olarak melisa olarak bilinmektedir. Genellikle sakinleştirici etkisi ile ön planda olsa da çok daha fazla fayda sunmakta ve aktarlarda rahatlıkla bulunmaktadır. Oğul otu bitkisi Akdeniz’e kıyısı olan bölgelerde ve Güney Avrupa yetişmektedir, her yaz mevsiminde açan küçük beyaz oğul otu çiçeği ile akıllarda yer etmektir.

Oğul otu şifadır, strese dermandır, sindirim sisteminin dostudur, kadın sağlığının destekleyicisidir. Özellikle uykusuzluk, östrojen hormonu düşüklüğü ve göz tansiyonu tedavisinde adını sıklıkla duyurmaktadır.

Tüm bu rahatsızlıklar için farklı kürleri ve kullanım şekilleri mevcuttur. Genellikle çayı ile bilinse de krem gibi farklı türleri de mevcuttur. Siz de rahatlıkla aktarlardan oğul otu fiyatı hakkında bilgi alabilir, oğul otu kurusu demleyerek kendiniz ve sevdikleriniz için sağlık sunan bu çayı hazırlayabilirsiniz. Böylelikle doğadan gelen şifayla rahatsızlıklarınızdan kurtulabilir, tedavi sürecinizi kısaltabilirsiniz.

oğul otu faydaları

Oğul Otu Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Günümüzde oldukça sık tüketilen, genellikle çay olarak demlenen oğul otu belli başlı rahatsızlıklarda oldukça güçlü bir etkiye sahiptir. Oğul otu faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Oğul otu melisa olarak adlandırıldığı zaman akla ilk olarak sakinleştirici ve uyumaya yardımcı yönüyle gelmektedir. Bu özelliği o kadar güçlüdür ki genellikle uykusuzluk ve stres sorunu yaşayanlara ilk tavsiye edilen çaylar arasında bulunmaktadır.
  • Sindirim sisteminin dostu, kabızlığın düşmanıdır. Bağırsaklardaki hareketliliği artırarak hem sindirim sistemini hem de metabolizmayı hızlandırır. Ayrıca mide bulantısına da iyi geldiği söylenmektedir.
  • Özellikle kadınların korkulu rüyası olan adet dönemi ağrılarında ya da gecikmelerinde kullanılması önerilmektedir. Oğul otu östrojen hormonu üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Ağrı kesici olmasının yanı sıra düzenleyici olmasıyla da bilinmektedir.
  • Sadece adet dönemi ağrıları için değil vücudun belirli bölgelerindeki ağrılar için de etkilidir. Özellikle baş veya karın ağrısı söz konusu ise oğul otu ile demlenen çayın banyo suyuna katılması önerilir.
  • Bağışıklığı güçlendirir, uçuklarda, ateşlenmelerde sıklıkla tavsiye edilmektedir. Bağışıklığı artırdığı gibi anti-viral ve anti-bakteriyel olması ile bilinmektedir.
  • Antioksidan olma özelliği ile de kilo vermeyi önleyen toksinleri dışarı atar ve kilo vermeye yardımcı olur.
  • İbrahim Saraçoğlu tarafından verilen oğul otu kürü ile göz tansiyonu sorunu tedavisine yardımcıdır.
  • Kalp spazmı geçirme ihtimali olan kişilerin 1 ay boyunca günde 2 kez oğul otu çayı kullanması tavsiye edilmekte, oğul otu çayının kalp sağlığını destekleyerek kalp spazmı ihtimalini düşürdüğü söylenmektedir.

oğul otu nedir

Oğul Otu Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?

Birçok faydası bulunan, hemen aktara gidip almak isteyeceğiniz oğul otunun kreminden kapsülüne, yağından çayına kadar farklı farklı çeşitleri bulunmaktadır. Sahip olduğu bu farklı formlara göre de kullanım şekilleri değişmektedir. Dudakta çıkan uçuk için krem formunun sürülerek kullanılması tavsiye edilirken, vücuttaki yaralar için yağın masaj yapılarak uygulanması tavsiye edilmektedir. Kısaca oğul otu sahip olduğu forma ve rahatsızlığın çeşidine göre farklı şekillerde kullanılabilmektedir.

Genellikle çay olarak kullanılan oğul otunun hazırlanacak küre göre de kullanım şekli farklılık gösterebilir. Örnek vermek gerekirse; Saraçoğlu göz tansiyonu için verdiği oğul otu kürünün 35 yaş altındaki hastaların yudum yudum ve ılık olarak içmesini gerektiğini söylerken diğer rahatsızlıklar için aç karnına günde 3 veya iki kere içilmesi gerektiğini söylemektedir. Bazı tariflerde oğul otu kaynamış suyun içinde 10 dakika demlenirken bazı tariflerde 5 dakika daha suyla birlikte kaynatılması gerektiği söylenir.

Kısaca oğul otu sahip olunan rahatsızlıklar için verilen tariflerle uygun şekilde hazırlanmalı ve tüketilmelidir. Bu tarifler ve kullanım şekilleri uzmanlar ve doktorlardan alınmalı, dikkatli ve düzenli şekilde uygulanmalıdır. Oğul otu faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından verilen tariflerde çok rahat bir şekilde görülebilir.

oğul otu zararları

Oğul Otu Zararları ve Yan Etkileri

Bugüne kadar birçok derde deva olan oğul otunun yan etkileri nelerdir diye sorarsanız, size büyük bir iç rahatlığı ile şimdiye kadar hiçbir yan etkisi ile karşılaşılmadığını söyleyebiliriz. Ama yine de dikkat edilmesi gereken belli başlı durumlardan da bahsetmek gerekmektedir.

Kullandığınız bir ilaç varsa her ihtimale karşı doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Oğul otunun tek başına yan etkisinin bulunmaması başka şeylerle birlikte zararlı bir hale gelmeyeceğini göstermez. Hamilelik, emzirme gibi hassas dönemlerde kesinlikle dikkat edilmeli, bir uzmana danışılmalı ve bu tip durumlarda herhangi bir etkisi olup olmadığı araştırılmalıdır. Özellikle hamilelik dönemlerinde belli başlı bitki çaylarının tüketilmesi kesinlikle tavsiye edilmez.

Eğer alerjik bir bünyeniz varsa çok az bir miktarda tadılmalı ve bir yan etkisi olup olmadığı anlaşıldığı zaman kullanılmalıdır. Günde 2 bardaktan fazla tüketilmesi tavsiye edilmemektedir, dolayısıyla doz aşımından kaçınılmalıdır.

oğul otu çayı

Oğul Otu Çayı Nasıl Demlenir? Ne Zaman İçilir?

Nasıl demlenir?

Taze olarak tüketilmesi tavsiye edilen oğul otu çayı oldukça kolay bir şekilde hazırlanmaktadır. Yarım litre kaynatılmış klorsuz suyun içine (3 gram) 1,5 çay kaşığı kurutulmuş oğul otu eklenir ve 10 dakika demlenmeye bırakılır veya kaynamış suyun içine atıldıktan sonra 5 dakika daha kaynatılır. Ardından ılıması beklenir ve süzülerek içilir. Siz istediğinize göre bal ile tatlandırabilir, farklı otlar katarak daha aromalı bir hale getirebilirsiniz. Sahip olduğunuz rahatsızlığa göre bir uzman tavsiyesi ile oranlarda değişiklik yapabilir, çok daha farklı tariflere ulaşabilirsiniz.

oğul otu ne işe yarar

Ne zaman içilir?

Oğul otu çayı buzdolabında sadece 2 gün saklanabilir, ama her zaman taze olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Günde 2 bardaktan fazla tüketilmesi bazı yan etkilerinin görülmesine sebep olabilir, zaman içinde sahip olduğu etkinin azalmasına sebebiyet verebilir. Bunun için her gün düzenli şekilde tavsiye edilen oranda tüketilmesi büyük önem taşımaktadır.

Bunun yanı sıra oğul otu çayı sadece içilmek için değil, banyo yaptığınız suyun içine katmak için de yapılmaktadır. Aynı oranların kullanıldığı ama daha fazla miktarda yapılan oğul otu çayını yıkandığınız suyun içine eklemeniz ağrılarınıza iyi gelecek ve yaralarınızın daha hızlı kapanmasını sağlayacaktır.

oğul otu melisa

Oğul Otu Zayıflatır Mı?

Melisa adıyla bilinen oğul otu zayıflamaya yardımcı olup, içinde bulunan enzimler sayesinde yağ yakıcı bir özellik göstermektedir. Eğer çok daha etkili olması istenirse içine nane, biberiye ya da mate yaprakları eklenerek demlenmelidir. Bu sayede yağ yakıcı özelliği artar ve daha etkili olur. Ama kendisi tek başına zayıflama da ya da kalori yakmada etkili değildir. Doğru ve etkili bir şekilde zayıflamak için her zaman bir uzmana danışılmalı, doğru şekilde beslenmeli ve düzenli şekilde spor yapılmalıdır.

Siz de zayıflamak için gerekli işlemleri yapıp bir uzmana danıştıktan sonra diyetinize takviye olarak oğul otu çayı ekleyebilirsiniz. Her gece yatmadan önce tüketerek hem daha kolay uykuya dalıp hem de yağ yakmanızı hızlandırabilirsiniz. Buna ek olarak sebze ve meyve tüketimi artırabilir, her gün 3 litre su içerek de kilo vermenizi hızlandırabilirsiniz.

Melisa Otu Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Melisa Çayı Faydaları Nelerdir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

19. Gün İftar Menüsü

İftara ne yapsam diye düşünmek yok, Nefis Yemek Tarifleri her gün yanınızda! 19. günde harika sunumlarıyla enfes bir iftar menüsü hazırladık. Yayla çorbası ile nefis bir başlangıç yapıyoruz. Doyurucu ramazan yemekleri taleplerinizi karşılayabilecek harika önerimiz var: Patates mantısı ve iştah ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Erik Ve Kayısı Suyu (Sindirime Yardımcı) Tarifi

Erik Ve Kayısı Suyu (Sindirime Yardımcı)

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Sindirime Yardımcı İçecek Tarifi

Sindirime Yardımcı İçecek

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Kış İlacı Tarifi

Kış İlacı

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
İlaç Niyetine Çay Tarifi

İlaç Niyetine Çay

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Sindirime Yardımcı İncir Kompostosu Tarifi

Sindirime Yardımcı İncir Kompostosu

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Peynir ( Pratik Ve Doğal ) Tarifi

Peynir ( Pratik Ve Doğal )

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Tarifler Geri
Videolar Geri