Oltu Taşı Nasıl Anlaşılır?

Oltu Taşı Nasıl Anlaşılır? Tarifi

Oltu Taşı Hakkında Her Şey

Siyah inci ve siyah amber olarak da bilinen ve rezervleri az olan Oltu taşı çıkarılması zor olduğundan yarı değerlidir. Kıymetli bir taş olan oltu taşı kullanılarak yapılan ürünler yurt dışına ithal edilir. Bu yüzden Oltu taşı ülke ekonomisine katkısı yüksek bir taş çeşididir.

Erzurum’un Oltu İlçesinden çıkarılan ve yarı değerli bir taş olan Oltu taşı tesbih yapımı için öncelikli olarak kullanılır. Bunun dışında Oltu taşı anahtarlık, süs ve ziynet eşyası, kolye, yüzük, küpe ve pipo gibi eşyaların yapımında da kullanılır.

Oltu taşı anlamı çok eski tarihlerden bu yana şifalı olarak bilinmektedir. Dünyaca ünlü Oltu taşı hangi ilimizdedir? Dünyanın en kaliteli Oltu taşı Erzurum’un Oltu ilçesinde bulunur. Oltu ilçesinde ana gelir kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Bunun yanı sıra yöre halkı ekim ve mart ayları arasında Oltu taşı ham maddesi çıkararak gelir elde edebilir.

İlçede yer alan rezervlerden taş çıkarma işlemi zahmetli ve oldukça zordur. Bu nedenle Oltu taşı çıkarma işi ile ilgilenen kişilerin sayısı gün geçtikçe azalmaktadır. Oltu taşı çabuk kırıldığı için işlenmesi de zor olan bir taştır. Babadan oğla geçen bir zanaat olan Oltu taşı işlemeciliği günümüzde genellikle tek kişilik atölyelerde yapılır. Oltu taşı tesbih çeşitleri, tesbih meraklılarının en çok tercih ettiği tesbihlerdendir.

Oltu Taşı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Ardıç kömüründen oluşan Oltu taşı, toprak altında yumuşak yapısı ile hava ile temas ettiğinde sertleşir. Oltu taşı rengi siyahtır. Fosil yapısından dolayı Oltu taşı kehribar olarak da bilinir. Oltu taşı, çok çabuk kırılır ve yer altından çıkarılırken titizlik ister.

Vücuttaki negatif enerjiyi alarak pozitif enerji yükler.

Nazara karşı etkili olduğu düşünülür ve bu yüzden evlerde nazarlık olarak kullanılabilir. Gerginliği alır ve strese karşı etkilidir.

Geçmiş zamanlarda şans taşı olarak bilinen Oltu taşı mutluluk verici ve depresyonu engellemede başarılı bir taş çeşididir.

Oltu Taşı Nerede Çıkarılır?

Erzurum dışında Oltu taşı nerede çıkar? Türkiye’de Erzurum’un Oltu ilçesinden çıkarılan Oltu taşı Gürcistan’da da bulunur. Gürcistan’dan çıkarılan Oltu taşları Erzurum’da işlenir.

Peki, Oltu taşı nerenin taşıdır? Oltu ilçesinin Çataksu, Alatarla, Hankaskışla ve Dutlu köylerinde rezervleri bulunan

Oltu taşı oluşumu özellikle Akdağ’ın kuzey doğusunda yer alan Dutlu Dağı ve Yasak Dağ çevresinde gözlenir. Oltu taşı madeni Sarıçam ormanları içinde yamaç arazilere kurulur. Yerin altından çıkarılan Oltu taşı genel olarak 4-5 santimetre kalınlığına sahip 1-2 metre uzunluğunda tabakalardan oluşur ve
çekiç ya da murç yardımıyla ocaklardan çıkarılır.

Oltu Taşı Nasıl Anlaşılır?

Oltu taşı ile en sık sorulan sorulardan biri de Oltu taşı gerçek olduğunu nasıl anlarız? sorusudur. Oltu taşı sürtünme yöntemi ile elektriklenme özelliğine sahiptir.

Başka bir cisme sürtüldüğünde etrafındaki cisimlerde mıknatıs özelliği yaratıyorsa Oltu taşının gerçek olduğu söylenebilir.

Oltu taşı nefes ile ısıtıldığında buharı çekerek nemlenir. Oltu taşının kendine özgü bir ağırlığı ve bir yere vurulduğunda çıkan tok sesi vardır. Oltu taşı ile yapıldığı söylenen nesnenin ağırlığı fazla ise gerçek olmaması muhtemeldir.

Satın alınan bir tesbihin Oltu taşı olduğu nasıl anlaşılır? Bıçak yardımıyla hafifçe kazınan Oltu taşı kahverengi bir toz açığa çıkarır ve kullanıldıkça parlar. Isıtılmış bir toplu iğne ucunu Oltu taşına bastırdığınızda eğer taş gerçek ise şeklini korur, değilse iğnenin içeriye girmesine izin verir.

Oltu Taşı Nasıl Anlaşılır?

Oltu Taşı İşlemeciliği

Binbir zahmetle ocaklardan çıkarılan Oltu taşı, kilo ile ya da teneke ölçeği ile ustalar tarafından satın alınır. Ocaklardan ham madde olarak çıkarılan Oltu taşı nasıl olur da işlenir? Satın alınan Oltu taşı işleme yapılana kadar toprağa gömülerek saklanır ve gerek görüldükçe işlemek üzere alınan taşlar suda bekletilerek yumuşak haliyle işlenir.

Peki, Oltu taşı neyden yapılır? Taş üzerinde yer alan yabancı maddeler ve çatlaklar uzaklaştırılarak Oltu taşına özgü bıçaklar yardımı ile taşa istenilen şekil verilmeye başlanır.

Şekil verilen Oltu taşı nasıl yapılır? Kumpas adı verilen aletlerle yapılacak olan ürüne uygun ölçümler yapılır ve en son da ağaç kömür tozu, zeytinyağı ve tebeşir tozu ile cilalanır.

Oltu Taşı Takılar

Oltu taşının kendine has rengi özellikle takılarda muhteşem bir uyum yaratır. Altın, gümüş, bronz gibi değerli metallerle kombine edilerek kullanılan Oltu taşı, muhteşem görünüme sahip takılar oluşturur. Oltu taşı takı çeşitleri tek başına, kolye, yüzük, küpe ve bileklik gibi kullanılabildiği gibi küpe, yüzük ve kolyeden oluşan takı setleri halinde de satın alınabilir.

Oltu Taşı Tesbihi

Oltu taşının birincil kullanım alanı tesbihtir. Dünyaca ünlü olan Oltu taşı tesbih modellerinin negatif enerjiyi aldığı ve strese karşı vücudu desteklediği söylenmektedir. Bazı tasarımlarda ise Oltu taşı imame kısmında kullanılabilir. Hafif yapısından dolayı tesbih severlerin en çok tercih ettiği Oltu taşı işlemeli tesbih türlerinden biri olan Oltu taşı karpuz dilimi tesbih kullanıldıkça parlama özelliğinden dolayı da beğeni toplar. Sabır taşı tesbihi olarak da bilinen Oltu taşı tesbih özellikleri ve kendine özgü tasarımları ile erkeklerin en çok kullandığı aksesuarlar arasında yer alır. En çok beğenilen Oltu taşı tesbihleri arasında Oltu taşı Çeşmi bülbül desenli tesbih ve Oltu taşı Efe tesbihi de yer alır.

Oltu Taşı Kolyeleri

Eski zamanlarda nazarlık olarak kullanılan Oltu taşının kötü ruhları ortamdan uzaklaştırdığı ve stresi azaltarak mutlu ettiği söylenmektedir.

Oltu taşı kullanılarak hazırlanan Oltu taşı kolye ucu hem şık tasarımlı olması hem de doğal etkilerinden dolayı beğenilerek kullanılır. Usta ellerde altın ve gümüş materyallerle süslenerek tasarlanan Oltu taşı kolye modelleri muhteşem siyah renkleri ile göz alıcıdır.

Oltu Taşı Yüzükleri

Oltu taşı işlemeciliği ile ünlü ilimiz Erzurum’da bulunan takı dükkânlarında özellikle en göze çarpan takı modelleri Oltu taşından hazırlanan yüzüklerdir.

Büyük küçük her yaştan ve her zevkten kişiye hitap eden Oltu taşı yüzük fiyatları, yüzüğün içinde kullanılan taşın kalitesine, büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Ayrıca Oltu taşının birlikte kullanıldığı materyalin altın ya da gümüş olması yüzük fiyatını etkileyen diğer bir faktördür.

Oltu Taşı Bileklik

Oltu taşı işçiliği oldukça zahmetli ve zor olan bir taştır. Ustalık isteyen işçiliğinden dolayı Oltu taşından yapılan bileklikler değerlidir. Kendine has rengi ile bilekleri süsleyen Oltu taşı bileklik modelleri taşın hafif yapısından dolayı tercih edilir. Kullanımı rahat olan bileklikler koyu kahverengi ya da siyah renklerle uyumlu turkuaz, ametist, yeşim gibi diğer değerli taşlarla birlikte de değerlendirilebilir.

Oltu Taşı Küpe

Küpe tasarımlarında kullanılan Oltu taşı hafif midir? Oldukça hafif bir taş olan Oltu taşı özellikle küpe tasarımında hafifliğinden dolayı tercih edilir. Kulağa ağır gelmeyen yapısından dolayı beğeni kazanan Oltu taşı küpe çeşitleri özellikle deri, gümüş, altın ve bakır gibi diğer materyallerle birlikte sıra dışı tasarımlara ev sahipliği yapmaktadır.

Oltu Taşı Erkek ve Bayan Yüzükleri

Genellikle altın ya da gümüş kullanılarak tasarlanan Oltu taşı erkek ve bayan yüzükleri, en çok tercih edilen takı çeşitleri arasında yer alır. Özellikle erkekler tarafından telkari işlemeli ya da Osmanlı Tuğrası işlemeli yüzük modeller tercih edilirken kadınlar tarafından zirkonyum ve pırlanta ile birlikte kullanılan yüzükler tercih edilir.

Oltu Taşı Yanar Mı?

Ağaç reçinesi, kil ve linyit içeren ve ardıç kömürü olarak bilinen Oltu taşı yapısındaki yüksek oranda karbondan dolayı yanma özelliği gösterir. Çıra gibi arkasında iz bırakarak yanan Oltu taşı sigara külüne benzeyen bir artık bırakır.

Oltu taşının yanıcı özellikte olması onu diğer sahtelerinden ayırt eden en belirgin özeliklerinden biridir. Hava gazı kullanılarak yakıldığında alev çıkararak yanan Oltu taşı yanma sırasında aniden soğutulduğunda camlaşarak kalıp şeklini alır.

Oltu Taşı Nasıl Parlatılır? Nasıl Temizlenir?

Usta tarafından satın alınan Oltu taşı küçük bir keser yardımı ile bir kütük üzerinde kırılır ve içindeki yabancı madde ve çatlaklardan temizlenir. Keserle kırılan taşların etrafı bıçakla yontulur ve tornaya takılarak delinir. Hazırlanan Oltu taşı Çırtı ağacı kömürünün tozu ve Palandöken Dağına ait tebeşir taşının tozu ile cilalanarak parlatılır. Satın alınan Oltu taşlı eşyaların temizliği ise ılık sabunlu su kullanılarak yapılabilir. Oltu taşı kullanıldıkça parlayan özel bir taştır.

Oltu Taşı Fiyatları Nasıldır?

Ocaklardan çıkarılan Oltu taşının büyüklüğü ve damarlı olması işlenmesini kolaylaştırdığından dolayı kalitesini belirler. Çıkarılan Oltu taşları ağırlığına ve kalitesine bağlı olarak fiyatlandırılır.

Oltu taşı ne kadar? Oltu taşının birim fiyatı arz miktarına göre mevsimsel olarak değişiklik gösterir. Oltu taşı kullanılarak yapılan eşyalar ise birlikte kullanıldığı materyale ve Oltu taşının kalitesine göre fiyatı değişir.

Oltu taşı tesbih nereden alınır? Kuyumcular, mücevher satan dükkânlar, takı malzemesi satan firmalardan ve internetten satın alınabilen Oltu taşı tesbihleri ayrıca Erzurum Oltu taşı çarşısı içinde yer alan dükkânlarda da bulunur.

Fotoğraflar alıntıdır.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Enfes Güllaç (Anlaşılır Tarif) Tarifi

Enfes Güllaç (Anlaşılır Tarif)

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Taş Kadayıf Tarifi

Taş Kadayıf

8-10 kişilik, 45dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Taş Kadayıf Tarifi

Taş Kadayıf

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Taş Kebabı Tarifi

Taş Kebabı

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Taş Kadayıf Tarifi

Taş Kadayıf

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Taş Kadayıf Tarifi

Taş Kadayıf

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Şifa Olsun Çorbası Tarifi

Şifa Olsun Çorbası

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Taş Kadayıf Tarifi

Taş Kadayıf

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Taş Ekmeği Tarifi

Taş Ekmeği

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri