Ovulasyon Testi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Ovulasyon Testi Nedir? Nasıl Kullanılır? Tarifi

Ovulasyon Testi ve Kullanımı Hakkında Rehber Bilgiler

Anne olmak isteyen kadınların hamile kalma ihtimallerini yükseltmeleri için doğru zamanda cinsel ilişkiye girmeleri gerekir. Hamile kalmak için doğru zaman ise yumurtlamanın gerçekleştiği tarihtir. Yumurtlama yani ovulasyon, kadınların adet döngüsü içinde olgunlaşan yumurtalarını foliküllerden yumurta kanalına bırakmasıdır. Yumurta kanalına bırakılan yumurta sperm tarafından döllenebilme olgunluğuna gelir.

Bütün bunlar gerçekleşirken bu arada da rahim duvarı yani endometrium, yumurtanın döllenmesi ihtimaline karşı onu tutabilmek için kalınlaşır. Hamilelik gerçekleşmediğinde endometrium parçalanarak kanla birlikte rahimden dışarı atılır. Yumurtalıkta bulunan kesenin çatlamasıyla serbest kalan yumurtanın ömrü 12 ile 24 saat arasındadır. Döllenme gerçekleşmediğinde yumurtanın dışarı atılması yani regl olayı meydana gelir.

Döllenme gerçekleştiğinde 6-12 gün içinde döllenen yumurta rahim duvarına yerleşir. Adet döngüsü kadınlarda her ay tekrarlanır. Düzenli adet gören kadınlarda yumurtlama adet kanamasının başlamasından önceki 14. gün meydana gelir.

Yumurtlama dönemini takip etmek zaman zaman zorlaşabilir. Adet döngüsü stres, hastalık, hava değişikliği gibi birçok nedene bağlı olarak değişebilir. Genel olarak pek çok kadında yumurtlama işlemi adet döngüsünün ortasında olmasına rağmen, ovulasyon günü de değişebilir. Ovulasyon döneminin tam olarak hesaplanması bu değişiklikler nedeniyle zorlaşır.

Yumurtlama, adet dönemi içinde yalnızca bir kez olur. İkinci kez yumurtlama olması neredeyse imkânsız olarak nitelendirilir. Yani sadece ayda bir kez yumurtlama dönemi yaşayan kadınların hamilelik ihtimalini arttırabilmeleri için yumurtlama tarihlerini bilmeleri önemlidir.

Ovulasyon testi yumurtlama tarihinin belirlenmesinde önemli bir rol oynar. Adet döneminin başlarında hipofiz bezinden FSH ve östrojen hormonu salgılanmaya başlar ve bu hormonlar yumurtanın gelişimini sağlar.

Adet döneminin ortalarında bu hormonlar en üst düzeydedir ve bu arada LH hormonu da salgılanmaya başlar. LH hormonu ovulasyonu başlatan bir hormondur. Kanda yükseldikten sonra idrara geçen LH hormonunu saptayan ovulasyon testleri ile yumurtlama dönemi belirlenir.

Ovulasyon Testi Nedir?

Lutein hormonu (LH) insanların idrarında her zaman bulunan bir hormondur. LH hormonunun idrarda artışını saptayarak cinsel ilişkiye girme zamanını belirleyen ovulasyon testleri, hamile kalma şansını yükseltmeye yarar. Adetleri düzenli olan kadınlar adetlerinin 1. Gününden itibaren sayarak 12. Gününde ovulasyon testi yapmaya başlayabilir. 5 gün boyunca her gün yapılması gereken ovulasyon testi, adetleri düzensiz olan kadınlar tarafından doktorlarının belirlediği tarihlerde yapılmalıdır. Genel olarak yumurtlama dönemi adet olunacağı günden önceki 14.gün olarak kabul edilir. Bu tarihlerden birkaç gün önce ovulasyon testi yapılması en uygun uygulamadır.

Ovulasyon Testi Nereden Alınır? Fiyatı Nedir?

Ovulasyon testi eczanelerde, büyük alışveriş merkezlerinin eczane reyonlarında, online eczane ve satış mağazalarında bulunur. Markasına ve kalitesine göre ovulasyon testi fiyatı değişir. Beşli ya da yedili olarak satışa sunulan ovulasyon testi fiyatları genel olarak 35 lira ile 85 lira arasında değişiklik gösterir.

Ovulasyon testi kullananlar tarafından ovulasyon testi tavsiye edilebilir. Ovulasyon testleri ile en çok merak edilen sorulardan birisi ise ovulasyon testi tek kullanımlık mı sorusudur. Kitler halinde satışa sunulan ovulasyon testleri tek kullanımlıktır. Her gün için test kitlerinden sadece biri kullanılır. En iyi ovulasyon testi markası hakkında bilgi almak için doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Ovulasyon Testi Nasıl Yapılır?

Ovulasyon testi kullanımı oldukça kolay ve pratiktir. Ovulasyon testlerinin kullanımı markasına göre değişiklik gösterebilir. Bazı testlerde idrar bir kap içerisine konur, ovulasyon kiti yani test çubuğu bir idrara batırılır. Bazı testlerde ise test çubuğu akan idrara tutulur. Ovulasyon test kutularında testin nasıl yapılacağı hakkında ayrıntılı bilgiler verilir.

Ovulasyon testi örnekleri için ovulasyon kutusunda yer alan yazılı kuralları okumak ve tam olarak uymak sonuçların etkinliği açısından önemlidir. Ovulasyon testi için sabah ilk idrar kullanılması testin sonucunu yanıltabilir. Antibiyotik, ağrı kesici, alkol ya a sigara kullanımı sonucu etkilemez; ancak yumurtlama tedavisinde kullanılan hormon ilaçları ya da iğneleri testi yanıltabilir. Ayrıca ovulasyon testi yapmadan 2 saat önce sıvı alımının kesilmesi idrardaki LH konsantrasyonunun görünürlüğü açısından önemlidir. Ovulasyon testi yapanlar, testi yapmadan önce bol su içerse, idrarın dilue olmasına neden olabilir ve bu durumda LH hormonun idrardaki konsantrasyonunu düşürebilir.

Ovulasyon Testi Pozitif Çıkınca Ne Zaman İlişki Olmalı?

OVULASYON TESTİ sonuçları markaya göre değişmekle birlikte genellikle iki çizgi çıkması durumunda pozitif olarak değerlendirilir. Ovulasyon testi silik çıkıp hamile kalan kadınların test kitlerinde bozukluk olması muhtemeldir. Yani ovulasyon testi çift çizgi çıktığında bu durum ortalama 24-36 saat içinde yumurtlama işleminin gerçekleşeceğinin habercisidir. Pozitif çıktığı andan itibaren 24 saat sonra cinsel ilişkiye girmeniz hamilelik şansını artırır.

Yumurta, yumurta kanalında sadece 24 saat yaşar. Bu saatlerin doğru kullanılması önemlidir. Spermler ise ortalama olarak 3 gün canlı kalabilir. Bu nedenle tam yumurtlama gününde olmasa bile hamile kalınabilir. Hamile kalmak isteyen kadınlar adet döngüsünün yumurtlama döneminin birkaç gün öncesi ve birkaç gün sonrasını kapsayan 5 günlük dönemde hamile kalabilir. Kadınların yumurtlama dönemi dışında hamile kalmaları mümkün değildir.

Ovulasyon Testi ile Gebelik Anlaşılır Mı?

Ovulasyon testi ile gebelik testi arasında önemli bir fark vardır. Ovulasyon testleri idrardaki LH hormonunu saptamaya yöneliktir. Gebelik testleri ise beta HCG’ ye duyarlıdır. Bu nedenle ne ovulasyon testi gebeliği saptayabilir ne de gebelik testi ovulasyonu hesaplayabilir.

Ovulasyon testi ile hamile kalanlar yumurtlama dönemlerini tam hesapladıklarından dolayı hamile şansını arttırmışlardır. Ovulasyon testleri hamile kalma şansını sadece tarihi belirledikleri için arttırır. Sağlık problemi olan kadınlarda ovulasyon testlerinin hamile kalmaya yardımı yoktur.

Ovulasyon testi gebelik testi arasındaki önemli bir diğer fark ise testlerin çizgileridir. Gebelik testlerinde silik çizgiler pozitif olarak algılanabilirken ovulasyon için ikinci çizginin tam ve net olması önemlidir. Ovulasyon testi ikinci çizgi silik ise kesinlikle yumurtlama daha gerçekleşmemiştir. Ovulasyon testi pozitif çıkması için ikinci çizginin birinci çizgi gibi koyu renkli ve net olması gerekir.

Ovulasyon Testi Kaç Gün Pozitif Çıkar?

İdrarda LH hormonunun yükselişini saptayan ovulasyon testi, 5 ya da 7 günlük kitler hailinde satışa sunulur. Bu kitler sadece bir tek gün pozitif çıkar. LH hormonu yumurtlamayı sağlayan bir hormondur ve yumurtlama gerçekleştikten sonra LH hormonu salgılanması yavaşlar.

Ovulasyon testi çizgileri iki adettir. Ovulasyon testi çift çizgi halinde ise bu LH pozitif olduğu anlamındadır. Bu durumdan sonra yaklaşık 24 saat içinde idrardaki LH hormon seviyesi düşmeye başlar. Ovulasyon testi âdete yakın pozitif çıkarsa, bu testin hassasiyetinde bir problem olduğunun göstergesidir. Ayrıca ovulasyon testi ile cinsiyet belirlenmesi söz konusu değildir. Cinsiyet tamamen anne ve babadan gelen genler ile ilgilidir. Ovulasyon testi sonuçları, hamilelik şansını arttırmak için cinsel ilişkiye girme zamanını verir.

Eğer ovulasyon testi hep negatif ise mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Ovulasyon testi ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri de ovulasyon testi güvenilir mi sorusudur. Ovulasyon testi düzenli yapıldığında ve herhangi bir sağlık problemi olmadığında güvenilir bir test olarak kullanılabilir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Testi Kebabı Tarifi

Testi Kebabı

1-2 kişilik, 30dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Testi Kebabı (Videolu) Tarifi

Testi Kebabı (Videolu)

4-6 kişilik, 45dk Hazırlık, 2 saat 30dk Pişirme
Salça Nasıl Küflenmeden Uzun Süre Kullanılır Tarifi

Salça Nasıl Küflenmeden Uzun Süre Kullanılır

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Testi Kebabı (Lokum Gibi) Tarifi

Testi Kebabı (Lokum Gibi)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 3 saat Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Nevşehir’in Dillere Destan Testi Kebabı Tarifi

Nevşehir’in Dillere Destan Testi Kebabı

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 2 saat 30dk Pişirme
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri