Paleo Diyeti Nedir? Paleo Diyeti Listesi Örneği

Paleo Diyeti Nedir? Paleo Diyeti Listesi Örneği Tarifi

Taş Devrinin En Doğal Beslenme Stili: Paleo Diyeti

Paleo diyeti ya da Paleolitik diyeti bir diğer adıyla da Taş Devri diyeti, ilk kez 1975 yılında gastroenterolog olan Walter Voegtlin tarafından ele alınmıştır. Doktor, The Stone Age Diet (Taş Devri Diyeti) kitabı ile taş devri insanının beslenme şeklini anlatarak bu beslenme programının sağlıklı olduğunu savunmaktadır.

Paleolitik diyetin popülerliğini 2010 yılında Loren Cordain tarafından yazılan “The Paleo Diet: Lose Weight and Get Healthy by Eating the Foods You Were Designed to Eat” isimli paleo diyeti kitabı sağlar. Ülkemizde ise 2011 yılında Türkçe basılan ve Arthur De Vany tarafından kaleme alınan “İlk İnsan Diyeti: Taş Devrinden Sağlıklı Beslenme Sırları” kitabıyla diyet popüler bir hale gelmiştir.

Paleo diyeti mantığına göre bugün yaşanılan kronik hastalıkların sebebi, modern yaşam tarzının insan genetiğine uymaması olarak açıklanır. Taş Devri’nde yaşayan atalarımızın beslenme programına uygun olmayan yeme davranışları düzeltildiğinde hem sağlıklı kilo vermeyi hem de kronik hastalıklara yakalanma riskini azalttığı savunulan Paleo diyeti, birçok diyetisyen ve doktor tarafından ise eleştirilmektedir.

protein

Paleo Diyeti Nedir?

Paleolitik çağdan esinlenerek ortaya çıkan Paleo diyeti, mağara adamı diyeti, avcı-toplayıcı diyeti olarak da tanımlanabilir. İnsanların ilk ortaya çıkışından, milattan önce 10 bin yıl öncesine kadar süren arkeolojik bir çağı vurgulayan bu çağda insanoğlu, küçük gruplar halinde yaşamlarını sürdürmekteydi ve avcılık, toplayıcılık, balıkçılık yaparak beslenirdi. Bu dönemde atalarımızın beslenme programında sebze kökleri, yemişleri hayvan eti, balık, böcek, meyve ve sebze gibi gıda maddeleri bulunurdu.

Oldukça uzun bir çağ olan Paleolitik dönemde ateşin bulunması ve yontma av silahlarının keşfi beslenme programlarında da değişikliğe sebep oldu. Günümüzde özellikle hızlı kilo verme amacıyla yapılan paleolitik diyetin kökeni tarih öncesi zamanlara dayanır. Diyetin esasını o çağda insanların beslendikleri gıdalar oluşturur.

Daha çok bir yaşam felsefesi olarak kullanılan taş devri diyeti doğal bir beslenme programı olarak dikkat çeker. Otizm hastaları, kilo problemi olanlar, kanser hastaları, osteoporoz hastaları, hamileler, diyabet hastaları, kalp hastaları, yaşlılar ve sporcular gibi toplumun genelini oluşturan grupların tercihi olan diyet, yüksek protein ve düşük karbonhidrat içeriği ile popüler olan birçok diyete esin kaynağıdır. Sınırlı çeşitte gıda içeriğine sahip olan paleo diyeti tarifleri ile öğünler çeşitlendirilebilir.

taş devri

Paleo Diyeti Listesi

Paleo diyet programında işlenmiş gıdalar tamamen listeden çıkartılır. Sebze ve meyvelerin en doğal halleriyle mevsiminde yenmesi ve tüketilen gıdaların %60 oranında çiğ tüketilmesi büyük önem taşır. Sebzelerin çiğ olarak ya da çok az buharda pişirilerek yenmesi ve etlerin az pişmiş tüketilmesi diyetin ana esaslarını oluşturur.

Şeker, un ve tuzun kesinlikle yasak olduğu diyette havuç, bezelye ve patates yüksek şeker içeriğinden dolayı pek tercih edilmez. Düşük şeker içeriğinden dolayı paleo diyeti zayıflama konusunda başarılı diyetler arasında yer alır. Doğal ve organik etlerin tüketilmesini öneren diyette, balık ve balık yağı serbest olarak tüketilebilir. Ancak balıkların çiftlik balığı olmaması gerekir.

taş devri diyeti

Paleo diyeti örnek menü:

  • Kahvaltı, 2 adet yumurta, domates, salatalık ve 2 adet ceviz
  • Ara öğün, 10 adet fındık ve 2 adet kuru kayısı
  • Öğle yemeği, 100-150 gram haşlama ya da ızgara et, balık ya da tavuk, haşlanmış sebze, bol yeşillik içeren 1 yemek kaşığı zeytinyağlı ve limonlu salata
  • Ara öğün, 1 porsiyon meyve ve 2 adet ceviz
  • Akşam yemeği, zeytinyağlı sebze yemeği ve bol salata
  • Gece, 1 porsiyon meyve olarak düzenlenebilir.

Un ve unlu gıdalar, tahıllar ve ekmeğin kesinlikle yasak olduğu taş devri diyetinde şeker içeriği yüksek olan muz, şeftali, üzüm ve incir gibi meyvelerin tüketilmesi de önerilmez. Meyveler sınırlı olarak günde 1 porsiyon şeklinde tüketilebilir.

paleo diyeti listesi

Paleo Diyeti Nasıl Uygulanır?

Sadece acıktıkça yenilmesi prensibine dayalı olan paleo diyetinde öğün sayısının üçten fazla olmaması büyük önem taşır. Ara öğünlerde genellikle yağlı tohumlara yer verilen diyette düzenli olarak güneşlenerek D vitamini alınması sağlanır.

Kuru baklagiller haftada 2 kez tüketilir ve 2 gün suda bekletilip en az dört defa suyu değiştirildikten sonra pişirilmesi önerilir. Düzenli egzersiz ve yürüyüşler yapılması günde en az 6-8 saat uykuya yer verilerek metabolizmanın hızlandırılması amaçlanır.

Paleo Diyeti

Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş tüm etler, soslar, hazır et suyu tabletler gibi tüm hazır gıdaların diyet listesinden çıkarılması gerekir. Tüm hayvansal yağlar ve tereyağı serbest olarak kullanılabilir. Paleo diyet programı içinde bitkisel kaynaklı yağ olarak zeytinyağı tercih edilir. Kanola, ayçiçeği yağı ve mısır özü yağı tüketimi yasak olarak nitelendirilir.

Soğan ve sarımsak güçlü antioksidan etkisi nedeniyle paleo diyeti içeriği için önemli rol oynar. Meşrubatlar, gazlı içecekler ve alkol kesinlikle yasak gıdalar arasında yer alır. Ayrıca kahve ve tanen içeren siyah çayın tüketilmesi de önerilmez.

Modern dünyada uygulaması zor gibi görünen diyet, yaşam şeklinin tamamen değiştirilmesini sağlayarak sağlıklı beslenme kurallarının benimsenmesine yardımcı olur.

kuru yemiş

Paleo Diyeti Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

%35-40 protein, %40 yağ ve %15-20 oranında karbonhidrat içeren paleo diyeti, yüksek protein ve yağ içeriğinden dolayı uzun süre tokluk hissi yaratarak zayıflamayı kolaylaştırır.

Peki, paleo diyeti sağlıklı mı? Yüksek protein içeriği özellikle böbreklerin çalışmasına zarar verebilir. Bu diyeti yapmak isteyenlerin öncelikli olarak doktora başvurmaları gerekir. Kronik hastalığı olanların yapmasının sakıncalı olduğu diyetin en büyük yan etkisi süt ve süt ürünlerinin yasak olmasından dolayı D vitamini yetersizliğine sebep olması gösterilebilir.

Kuru baklagiller ve tahılların yetersiz tüketimi de lif açısından yetersiz bir diyet olmasına neden olur. Yetersiz lif alımına bağlı olarak sindirim sistemi bozuklukları ve kabızlık gözlenebilir. Ayrıca B grubu vitaminlerinde de yetersizlik olabileceğinden dolayı halsizlik, yorgunluk ve sinirlilik oluşabilir.

Kalsiyum ve D vitamini yetersizliğine bağlı olarak kemik gelişiminde düzensizlikler ve diş rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Yüksek oranda hayvansal gıda tüketimine bağlı olarak kalp rahatsızlıkları ve damar tıkanıklıklarına yakalanma riski artabilir.

Tüm diyetlerde olduğu gibi paleo diyetini de yapmadan önce mutlaka bir sağlık kuruluşuna giderek tüm değerlerinizi kontrol ettirmeli ve doktor ya da diyetisyen kontrolü altında bu diyeti uygulamalısınız.

sağlıklı

Paleo Diyeti Yapanlar Ne Düşünüyor?

Kalori hesabı yapmasını sevmeyenler için ideal bir seçenek olan paleo diyetinde en sık karşılaşılan problemlerden biri kabızlık sorunudur. Popüler bir diyet olduğundan dolayı zayıflama sektöründe yerini alan paleo diyet tozu gibi ürünler, yüksek protein içeriğinden dolayı istenmeyen etkilere sebep olabilir.

Paleo diyeti ile kilo verenler olduğu gibi diyeti yaparken zorlananlar ve uygulayamayanlara da rastlanabilir. Vejetaryenler için uygun olmayan taş devri diyeti doğal ve organik beslenmek isteyenler tarafından tercih edilir.

Diyeti yapanların büyük bir çoğunluğu ilk birkaç haftada kilo verdiklerini; ancak sonraki aylarda kilo vermelerinin durduğunu ifade etmektedir. Tamamen doğal ürünlerin ve et fiyatlarının pahalı olmasından dolayı paleo diyeti şikayet alabilir.

Kill Bill filminin ünlü oyuncusu Uma Thurman, Megan Fox, ünlü şarkıcı Miley Cyrus paleo diyeti yapan ünlüler arasındadır. Hızlı forma girmeyi sağladığından dolayı tercih edilen taş devri diyeti, özellikle laktoz intoleransı ve gluten alerjisi olanlar için sağlıklı bir seçenektir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Diyet Kek Tarifi

Diyet Kek

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Diyet Karnıyarık Tarifi

Diyet Karnıyarık

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Diyette Mantı Tarifi

Diyette Mantı

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Diyet Kahvaltı Tarifi

Diyet Kahvaltı

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Diyet Kabak Tarifi

Diyet Kabak

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Diyet Krep Tarifi

Diyet Krep

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Diyet Salata Tarifi

Diyet Salata

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Diyet Krep Tarifi

Diyet Krep

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kabak Diyeti Tarifi

Kabak Diyeti

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri