Petek Bal Nasıl Süzülür? Nasıl Saklanır?

Petek Bal Nasıl Süzülür? Nasıl Saklanır? Tarifi

Arıların Doğayla Mükemmel İş Birliği: Petek Balı

Bal, bitki nektarlarının veya çiçeklerdeki salgıların arılar aracılığı ile oluşturduğu tatlı bir besin maddesidir. Çalışkan arıların yararlandığı bitki kaynağına göre de bal çeşitleri oluşmaktadır. Çiçek balı veya salgı balı bu çeşitler arasında yer alır.

Besin değeri oldukça yüksek olan ballar, peteklere arılar tarafından işlenir. Bu petekleri de arılar meydana getirmektedir. Altıgen şeklindeki minik kutucuklara çiçeklerden topladıkları salgıları depolarlar. Balın oluşumu da görüldüğü kadar kolay değildir. Arılar, 1 gram bal için neredeyse 4000 çiçekte dolaşırlar ve o çiçeklerden salgı alırlar. Binlerce farklı çiçeğin şifasını taşıyan arılar, mükemmel bir işçilikle peteklerini doldurur ve gün içinde tükettiğimiz petek ballarını meydana getirirler.

Arılar ile çiçeklerin muazzam iş birliğinden meydana gelen bal, süzme ve petek balı olarak karşımıza çıkar. Bizler de bu yazımızda petek balı hakkında merak edilen soruları cevaplandıracağız.

petek bal nasıl süzülür

Petek Bal Nasıl Süzülür?

Kovandan alınan petek balları süzmek için, üretici firmalar tarafından makineler piyasada yer almaktadır. Arıcılığı hobi ve meslek edinen kişiler petekleri çok ise, bu makinelerden faydalanabilir. Tabi birkaç adet petek için makinelere servet ödemek biraz masraflı olabilir. Evinizde süzmek istediğinizde ise bir iki kolay yöntemiyle petek bal süzme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Arılar bal üretirken, son olarak balı sır adı verilen zarla örterler. Eğer süzeceğiniz petekte sırlar varsa öncelikle bu sırları almanız gerekir. Bir bıçak yardımı ile bu sırları sıyırabilirsiniz. Daha sonra temiz ve yıpranmamış bir beyaz tülbent ile peteği sarmalısınız. Peteğinizi temiz ve toz almayacak yere asarak, altına da geniş bir tabak veya saklama kabı yerleştirin. Bir süre sonra balınız petekten ayrılacak ve süzülecektir.

Petek balınızı süzmek için pratik bir yol daha vardır. Sebze kurutma aparatının bal süzme işinize yarayacağınız hiç düşünür müydünüz? Evet, sebze kurutma işlemini yaptığınız araç ile petek balını da süzebilirsiniz. Bunun için balınızı sebze kurutucusunun içine koyun ve hızlıca çevirin. Bu işlemden sonra balınıza biraz da olsa petek parçaları gelebilir. Eğer tamamen peteksiz olsun isterseniz, kurutucunun içine tülbent koyabilirsiniz.

petek bal nasıl saklanır

Petek Bal Nasıl Saklanır?

Balın kristalleşmesi, mutfakta korkulan en büyük sorunlardan birisidir. Kristalleşme oldukça normal bir durumdur. Balın glikoza doymuş olduğunu gösteren bir belirtidir. Bu durum bazen ticari bir oyun olarak algılanır. Şeker şurubu katılan balların kristalleştiğine dair ifadeler yer alır. Aslında durum daha farklıdır. Doğal ve katkısız ballar, soğuk hava koşullarında donabilir. Donmuş balınızı su ile temas ettirmeden, biraz su dolu kabın içinde bekletirseniz balınız yenilecek kıvama gelecektir.

Petek balınızın kristalleşmesini önlemek ve bozulmasına engel olmak için de tedbir almanız gerekir. Tadının ilk günkü gibi taze kalması için muhafaza koşulları oldukça önemlidir. Petek bal neden kurtlanır? Genellikle saklama koşullarında yapılan yanlışlardan kaynaklandığını görmekteyiz. Gerekli koşullarda saklanmayan petek balı bozulacaktır. Öncelikle petek balınızı buzdolabında saklamamalısınız. Ne çok soğuk ne de çok güneş gören yere uygundur. Serin yerler, balın saklanması için oldukça ideal bir konum olacaktır.

Petek balını saklarken ağzının kapalı olmasına özen göstermelisiniz. Hava alırsa nemlenme ve bozulma meydana gelecektir. Petek bal küflenir mi? Nemli ve tozlu ortamlarda balınızın küflenme ihtimali oldukça yüksektir. Saklama sürecinde metal ürünlerden uzak durmalısınız. Metal ürünler içindeki maddelerden dolayı, balın lezzetini etkileyecek ve besin değerini yok edecektir. Cam ürünleri kullanmanız sağlığınız açısından daha iyi olabilir. Servis etmek için ise tahta kaşık kullanabilirsiniz. İfade ettiğimiz petek bal saklama koşulları ile balınızı her zaman afiyet ile tüketebilirsiniz.

petek bal nasıl eritilir

Petek Bal Nasıl Eritilir?

Bal alırken ve tüketirken en çok “petek bal donar mı” diye düşünülür. Doğal olan tüm bal türleri elbet soğuk hava şartlarında donacaktır. Donma ile beraber kristalleşme de meydana gelecektir. Özellikle doğal ve çiçek ballarında donma görülür.Yemek için hazırladığınız bal dondu diye çöpe atma düşüncelerini de bir köşeye kaldırın. Çünkü doğal yöntemler ile petek balınızı eritebilirsiniz.

Doktorlar balın besin değerinin kaybolmaması için, olduğu gibi yenilmesini tavsiye ederler. Fakat sizler yine de eritmek isterseniz; sıcak su dolu bir kabın içinde balınızı ayrı bir kap ile bekletebilirsiniz. Hafif kısık ateşte su dolu tencere içinde, balınızı suyla temas ettirmeden ısıtabilirsiniz. Bu yöntem ile balın içinde bulunan enzimlerin, vitaminlerin, protein ve minerallerin azalacağını da unutmamalısınız.

hakiki petek bal

Hakiki Petek Bal Nasıl Anlaşılır?

Piyasada pek çok türde bal satılmaktadır. Bilinmelidir ki bal ekonomik değeri yüksek bir doğal tatlı türüdür. Oldukça düşük rakamlardaki balların doğal olmadığı, apaçık bir gerçektir. Bu sebeple bal alırken oldukça dikkatli olunması gerekir. Şeker şurupları ile yapılan balların, vücuda sadece tatlandırıcı verdiği bilinir. Hakiki petek balı ile doğal olmayan petek balları arasında birçok fark bulunur. Bu fark öncelikle fiyatıyla belli olur.

Görünüş itibarıyla sahte ve gerçek balı ayırt etmek imkansızdır. Farkları ancak laboratuvar ortamında analizlerle ortaya çıkabilir. Sahte bal üreten arıcılar, arılara şeker yedirmektedir. İlaçlanmış petek ballarını da gerçek bal adı altında satışa sunarlar. Sahte bal almamak için, biraz daha dikkatli olup güvendiğiniz markalardan kaliteli ballar almayı tercih edebilirsiniz.

petek bal faydaları

Petek Bal Faydaları Nelerdir?

Balın insan sağlığına olan faydası yıllardır bilinen bir gerçektir. Çocuklar için de oldukça etkilidir. Fakat bilinmesi gereken bir ince çizgi vardır. 1 yaş altındaki çocuklara kesinlikle bal verilmemelidir. Bunun sebebi ise balın içinde bulunan botulinum bakterisinin bağışıklık sistemi gelişmemiş çocuklara zararlı olmasıdır. Bağışıklık sistemi çocuklarda 1 yaştan sonra daha güçlü hale gelecektir. Bir yaşından önce bal tüketen çocuklarda, astım ve felç gibi rahatsızlıklar görülebilir. Besin değeri oldukça yüksek petek balının faydaları ise:

  • Bal, en doğal tatlandırıcıdır. Çayı şekersiz içemeyenlerde doğal şeker işlevi görür. Çayınıza ekleyeceğiz bal ile çayınızı daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.
  • Doğal yaraları iyileştirici krem olarak da kullanılabilir. Kesik ve açık yaralara bal sürerseniz, deriniz iyileşecektir.
  • Petek balı, doğal bir antioksidandır. Her sabah kahvaltıda tüketerek vücudunuzdaki zararları maddeleri atıp daha dirençli olabilirsiniz.
  • Bal antibakteriyel bir besindir. Bu özelliği ise Asurlular tarafından keşfedilmiştir.
  • Temel karbonhidrat merkezidir. 1 yemek kaşığı petek bal kaç kalori? 64 kcal enerji bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu rakam ise, kaslarınız için oldukça önemli bir değerdir.
  • Petek balı, cilt sağlığı üzerinde olumlu etkiler bırakan bir besindir. Kozmetik ürünlerde özellikle cilt bakım kremlerinde bal özlerinden faydalanılır. Cildinizi yumuşatır ve nemlendirir.
  • Binlerce çiçeğin katkısıyla oluştuğu için bolca şifa içerir. Bitkilerden gelen tüm şifa, bir kaşık balda gizlidir.

petek balı

Petek Bal Nasıl Yenir?

Petek balın en sağlıklı tüketim şekli, hiçbir ısıl işlem görmeden yenilmesidir. Donan ballarınızı ısıtmadan tüketmeniz daha doğru olacaktır. Kahvaltılarınızda kızarmış ekmeğinizle beraber harika bir tat bırakacağına emin olabilirsiniz. Fırından yeni çıkmış ekmeğinizin bir dilimi üzerine önce tereyağı sürün daha sonra ise petek balınızdan ekleyin. Her sabah petek balı tüketirseniz, bağışıklık sisteminizi daha da sağlıklı hale getirebilirsiniz.

Süt veya yoğurtla da ara öğünler hazırlayabilirsiniz. Bir bardak sütün içine bir yemek kaşığı petek balı ilave ederseniz, en doğal haliyle ballı süt içebilirsiniz. Petek bal mideye iyi gelir mi? Cevabının “evet” olacağını ifade edebiliriz. Mide ağrıları yaşıyorsanız ılık bir su ile balınızı karıştırın ve her sabah için. Midenizdeki ağrının hafiflediğini hissedeceksiniz.

Kaliteli ve doğal bir petek bal fiyatı ise en düşük 100 TL’den başlamaktadır. Bir petek yaklaşık 1 kilo gelebilir. Doğal petek balı almak isterseniz Hakkari, Sivas, Kars, Erzurum ve Erzincan petek bal konusunda adını duyuran şehirler arasında yer alır. Aklınızda bulunması dileği ile.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Buzlukta Çilek Nasıl Saklanır Tarifi

Buzlukta Çilek Nasıl Saklanır

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Dikdörtgen Pandispanya Nasıl Saklanır Tarifi

Dikdörtgen Pandispanya Nasıl Saklanır

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Kapya Biber Nasıl Saklanır Tarifi

Kapya Biber Nasıl Saklanır

2-4 kişilik, 25dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ispanak Buzlukta Nasıl Saklanır Tarifi

Ispanak Buzlukta Nasıl Saklanır

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Dondurucuda Kavurma Nasıl Saklanır Tarifi

Dondurucuda Kavurma Nasıl Saklanır

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Dondurucuda Ispanak Nasıl Saklanır? Tarifi

Dondurucuda Ispanak Nasıl Saklanır?

8-10 kişilik, 35dk Hazırlık, Pişirme yok
Maydonoz Nasıl Uzun Saklanır Tarifi

Maydonoz Nasıl Uzun Saklanır

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Bal Peteği Pastası Tarifi

Bal Peteği Pastası

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri