Pirince, Pilava Ve Tahıllara Dair Her Şey

Pirince, Pilava Ve Tahıllara Dair Her Şey Tarifi

Pirinç sofralarımızın en önemli gıdalarından biri. Mutfaklarımızda en sık pişen pirinçle ilgili ne biliyoruz?

Pilav ülkemizde en çok pirinçten ve bulgurdan hazırlanır. Bunlar dışında kuskus, arpa şehriye ve firik buğdayı da pilav sınıfına girer.

Tahıllar, nişasta ve protein içeriği sebebiyle uygun koşullarda saklanmalı. Böceklenmeye küflenmeye karşı serin güneş almayan yerde, cam kavanozlarda saklanması uygundur.

Özellikle pirinç güneşe ve neme maruz kalırsa kırılır, böceklenir. Paketlenmiş ve açıkta satılmayan tahıl ürünlerini almanız en uygunudur. Paketin üzerindeki üretim tarihi pilavın ne kadar su çektiğiyle ilgili en büyük ipucudur.

Tahıllar üretildiği anda nem oranları yüksektir. Daha az su çeker. Bekletildikçe nem oranları azalır ve daha fazla su çekerler. Eğer çok büyük porsiyonlu pilavlar hazırlanacaksa ve pirinç tazeyse 1 bardaktan ne kadar su çektiğine dair deneme yapılması en garanti yöntemdir.

Kuskus arpa şehriye bulgur gibi işlenmiş paket ürünlerinin yıkanmasına ve ayıklanmasını gerek yoktur. Yapılmasında da bir mahsur yoktur. Tamamen tercih meselesi. Bulgur ıslatılmadan (suda bekletilmeden) yıkandıktan sonra kaynar su veya et suyuna atılması pirince göre besleyici değerini oldukça arttırır özellikle B gurubu vitaminlerin kaybının da önüne geçer.

Pirinç, B vitamini yönünden zengin olmakla birlikte tek bir sınıflaması yoktur. Gruplara ayrılır:

1) KAHVERENGİ PİRİNÇ

Beyaz pirinçten daha uzun sürede pişer. Daha çok çiğneme gerektirir. Çok çiğnenmesi ve posa içeriği nedeniyle dağa çabuk doyurur bu pirincin kullanılması beyaz pirince nazaran daha sağlıklıdır.

2) BEYAZ PİRİNÇ

Pirincin rengi çeltiğin cinsine göre farklılık gösterir. Nişasta içeriği yüksektir.

3) İNCE UZUN PİRİNÇLER

En seçkin pirinç türlerindendir. Boyları enlerinin 4-5 misli kadardır. Piştiklerinde yumuşak olur tane tane dağılırlar. Kendine has aromatik kokuları olabilir. Sakatat ve tavuk yemeklerine yakışır.

4) UZUN VE TOMBUL PİRİNÇLER

Gövdeleri hafif tombuldur. Pilavlık diye tabir ettiğimiz pirinç türüdür. Pişirildiğinde yumuşak olur ve tane tane dağılırlar; ancak yapışmaya meyillidir.

5) UZUN VE TOMBUL KISA PİRİNÇLER

Tanelerinin boyu kırık denecek kadar kısadır. Pişirildiklerinde yumuşak olmasından dolayı daha çok dolma ve sütlü tatlılarda kullanılır.

Pilavlar karbonhidrat, bitkisel protein, B vitaminleri (tiamin, niasin vb) ve mineraller (kalsiyum, demir vb) yönünden zengindir.

Şehriyeli Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

PİLAV PİŞİRME TEKNİKLERİ

HAŞLAMA TEKNİĞİ

Diyet mutfağında önemli yer tutar. Kalp-damar, mide, şeker gibi rahatsızlıkları olan hastalar için idealdir. Bu teknikle pişirilen pirincin vitamin değerlerinde eksilme olsa da sindirimi daha kolay enerjisi daha düşüktür.

SALMA TEKNİĞİ

İyi bir pilav pişirmede çok tercih edilmeyen bu teknikte pirincin cinsi özelliği kalitesi oldukça önemlidir. Bu teknikte pirincin su çekme özelliği mutlaka test edilmelidir.

KAVURMA TEKNİĞİ

En çok tercih ettiğimiz şekildir. İşlemler doğru uygulandığında iyi bir pilav elde etme şansınız oldukça yüksektir. Ancak pirinç kavrulduğu için besin değeri düşer Sağlık olumsuz etkilenir.

Domatesli Bulgur Pilavı Yapımı

PİLAV PİŞİRMEDE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

BULGUR

Islatma işlemine tabi tutulmaz. Besin değeri korunmuş olur. Kaynar suya veya et suyuna atılan bulgur kaynağındaysa kadar hafif hafif karıştırılır kapağı kapatılarak 20 dakika kısık ateşte pişirilir. İstenirse mevsim sebzeleri sotelenerek bulgura eklenir 1-2 dakika daha sotelenerek suyu eklenir ve taneler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

PİRİNÇ

İyi bir pirinç bütün suyu çekmiş olur. Eğer pişme esnasında pirinç hala sertse biraz daha su eklemesi yapılabilir.

Uzun taneli PİRİNÇLER nişasta oranı yüksek olduğundan daha çok su çeker ve pişme esnasında bünyesindeki nişastanın bir kısmını suya bırakabilirler.
Orta ve kısa taneli pirinçlere oranla çok yüksek ısıda jelatinleşirler.

Pilavın servisinden 1 saat önce hazırlanması daha makbuldür. Pirincin üretim tarihine dikkat edilmelidir. Taze pirinç piştiğinde ben oranı yüksek olduğundan tane tane olmaz.

Pişen pirincin hacmi doğal olarak artar 1 ölçü PİRİNÇ piştiğinde 3 ölçü olur. Genel olarak bir porsiyon ana yemek için 60-70 gr garnitür için 40-45 gr PİRİNÇ kullanılmalıdır.

Pilav pişirilirken eklenecek SU MİKTARI cinsine ve üretim zamanına göre farklılık gösterir. Genelde 1 ölçü BALDO pirinç için 1. 5-2 su bardağı su eklenmesi uygun olur.

Pilava SU ilavesi yapıldıktan sonra, önce orta ısıda kaynatılmalı sonra ısı azaltılmalıdır. Tabii hepsinin öncesinde tereyağ ve sıvı yağ karışımında Pirinç güzelce ve birbirinden ayrılıncaya kadar kavrulmalıdır. Pilav pişirilmeden önceyse PİRİNÇLER güzelce yıkanmalı ılık ve tuzlu suyun içinde ıslatılmalı nişastası akıtılmalıdır. Nişastası akmamış pirinçten lapa bir pilav olur. Pilav piştikten sonra mutlaka demlendirilmelidir. Bir kağıt havlu veya temiz bir bez serilip kapağı kapatılmalıdır.

LAPA PİLAV

Pilavınızın lapa olmamasını istiyorsanız öncelikle pirinçleri beyaz suyu yani nişastası akana kadar iyice yıkamalı, ılık bir suyun içinde bir müddet bekletmelisiniz.

Pilava suyu ekledikten sonra çok karıştırırsanız pirinçleri kırar, içindeki nişastanın çıkmasına neden olur ve yine lapa bir pilav elde edersiniz.

Suda bekletip yıkadığınız pirincin suyunun iyice süzülmesini sağlayın ve pirinçler birbirinden ayrılıncaya dek sürekli karıştırarak kavurun.

Pilavınız lapa olduysa kısık ateşte bir çatal yardımıyla karıştırmadan yalnızca havalandırarak bir nebze de olsa kurtarabilirsiniz.

DAHA İYİ BİR PİLAV İÇİN ÖNERİLER

  • Kendinize bir cins ve bir marka belirleyip düzenli olarak onu kullanın. Tereyağını özenle seçin ve yağın yanma ısısını yükseltmek için geç yanan sıvı yağ, fındık yağ gibi yağlardan da ekleyin
  • Eğer sade bir pilav yapıyorsanız suyuna kattığınız 1 çay kaşığı kadar limon suyu pilavınızın daha beyaz olmasına sebep olacaktır.
  • Yaptığınız pilavı ertesi gün tekrar tane tane tüketmek için ısıtırken içine birkaç çorba kaşığı su ekleyin.
  • Muhakkak yayvan bir pilav tenceresi kullanın.
  • Kalan pilavı çorbalarda kullanacaksanız pişmiş olduğundan ötürü çorbayı yapıp altını kapattığınızda pirincinizi ekleyin.
  • Normal su yerine kullandığınız et suyu veya tavuk suyu pilavınızı daha lezzetli hale getirir.
  • Pilava eklediğiniz tuzu muhakkak suyu eklediğinizde ekleyin.

Bu yazı sitemizin ilgili üyesi Nilüfer Kaya tarafından gönderilmiştir. Nilüfer Hanımın tariflerine ismindeki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bulgur tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Pirinç tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Her Şeyden Bir Kaşık Çorbası Tarifi

Her Şeyden Bir Kaşık Çorbası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Doyurucu Tahıl Salatası Tarifi

Doyurucu Tahıl Salatası

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Tahıl Ekmekli Tost (Yağsız) Tarifi

Tahıl Ekmekli Tost (Yağsız)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Herse Süper Tarifi

Herse Süper

4-6 kişilik, 1 saat Hazırlık, 30dk Pişirme
Herle Çorbası Tarifi

Herle Çorbası

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Her Keseye Her Damağa Kadayıf Tatlısı Tarifi

Her Keseye Her Damağa Kadayıf Tatlısı

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Güveçte Kurufasülye Ve Pilav Tarifi

Güveçte Kurufasülye Ve Pilav

4-6 kişilik, 40dk Hazırlık, 2 saat 30dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri