Rokfor Peyniri – Geleneksel Fransız Küflü Peyniri

Rokfor Peyniri – Geleneksel Fransız Küflü Peyniri Tarifi

Gurme Damakların Vazgeçilmez Peyniri: Rokfor

Fransızlara özgü ve oldukça pahalı bir peynir türü olan rokfor, yumuşacık yapısı ve ağızda eriyen lezzeti ile tüm dünyada meşhurdur. Fransa’da kralların peyniri olarak bilinen rokfor peyniri diğer peynirlere göre daha dayanıklı bir yapıya sahiptir. Peyniri ve şarabı ile ünlü olan Fransa’da şarabın yanına en çok yakışan peynir olarak anılır.

Fransa’da Roquefort şehri yakınlarındaki Combalou dağlarında bulunan mağaralarda yapılan rokfor peyniri içinde mavi küfler yer alır. Peynire özelliğini kazandıran ise bu küflerdir.

rokfor peyniri

Rokfor Peyniri Hangi Ülkenin Peyniridir?

  • Rokfor peyniri Fransa’ya ait bir peynirdir. Kökeni Fransa olsa da günümüzde modern endüstriyel koşullar sayesinde dünyanın her tarafında rokfor peyniri imal edilebilir.
  • Gerçek rokfor peynirinde koyun sütü kullanılır ve kendine has maya ile mağaralarda üretilir. Bir çeşit küf çürüğü olan Penicillium Roquefort kullanılarak elde edilen peynir mavi renge sahip küfleri ile karakterizedir.
  • Larzac olarak bilinen koyunların sütlerinden üretilen rokfor peynirinin doğal olarak üretiminin sağlanması, kalitesinin ve orijinalliğinin korunması devlet denetimi altındadır.

Rokfor Peyniri Nedir? Özellikleri Nelerdir?

  • Büyük tekerlek şeklinde üretimi yapılan rokfor peyniri çapraz şeklinde kesilen dilimler halinde satışa sunulur.
  • Doğal mağaralarda rokfor küfü ile asıl aromasına kavuşan peynir; sirke, maya, çavdar ya da buğday unu gibi ürünler ile karıştırılarak hamur haline getirilerek üretilir.
  • Rokfor peynirinin en önemli özelliği küflü iç damarlarıdır.
  • Küflü kısımlar mavi renklidir ve peynirin içinde düzgün bir biçimde dağılır.
  • Küflü yüzeylerin gri ya da yeşil renkli olması peynirin rokfor peyniri olmadığının ya da bozulduğunun göstergesidir.
  • Uzun yıllar bekletilse bile rokfor peyniri yumuşak kıvamını korur.
  • Sertleşen Rokfor peynir orijinal değildir ya da bozuktur.
  • İyi bir rokfor peynirinin rengi kavuniçidir, ince kabukludur ve acılığı olmayan enfes bir kokuya sahiptir.

Rokfor Peyniri Nasıl Yapılır?

  • Rokfor peyniri yapımı oldukça zahmetlidir ve özel ilgi ister:
  • Rokfor peyniri için hazırlanan rokfor küfü için buğday unu, çavdar unu, sirke ve maya karıştırılarak yoğrulur, hamur haline getirilir ve pişirilir.
  • Hazırlanan ekmekler Rokfor mağaralarına benzer 12 derece sıcaklık ve 85 derecelik rutubetli ortamda 1,5 ay küflenmesi için bırakılır.
  • Küflenen ekmekler kurutulur ve öğütülerek toz haline getirilir.
  • Rokfor küfü bu şekilde elde edilir.
  • Koyun sütü 28 dereceye kadar ısıtılır ve fabrika peynir mayası ile mayalanarak pıhtılaşmaya bırakılır.
  • Pıhtılaşan peynir kısmı rokfor kalıplarına alınarak yoğrulur üzerine rokfor küfü dökülür.
  • Rokfor kalıplara günde 3 kez alt üst edilerek 6 gün boyunca çevrilir.
  • Daha sonra peynirler çimento sıvalı zemin üzerine 12 derece sıcaklıkta günde 2-3 kez alt üst edilerek çevrilir ve suları çekilinceye kadar burada bekletilir.
  • 90 derece rutubet ve 8 derece sıcaklığa sahip olan mahzenlerde küflenme işlemleri tamamlanıncaya kadar bekletilir. Evde rokfor peyniri yapımı zor bir işlemdir.

Rokfor Peyniri Faydaları Nelerdir?

  • Kalsiyum açısından zengin bir besin olan rokfor peyniri sağlıklı kemik gelişimi ve diş sağlığı için önemli bir besindir. Çocuklarda sağlıklı bir iskelet yapısı oluşmasını desteklerken yaşlılarda gelişen osteoporoz riskini önleyici etkiye sahiptir.
  • İçeriğinde yer alan küf sayesinde doğal bir antibiyotik etki gösterir ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnç sağlar.
  • Yüksek oranda protein içeren rokfor peyniri uzun süre tokluk hissi sağlar ve kan şekerinin düzenlenmesinde etkin rol oynar.

rokfor peyniri faydaları

Rokfor Peyniri Zararlı Mı?

  • Her ne kadar sağlığa faydaları ile adından söz ettirse de rokfor peyniri eğer dikkatli yapılmazsa yapılma koşullarından dolayı zararlı etkilere sahip olabilir.
  • Sağlıksız koşullarda üretilen Rokfor peyniri kanser hücrelerinde artış sağlayabilir.
  • Üretimi esnasında küflenme sırasında zararlı küflerle temas, peynirin sağlığa faydalarını tamamen ortadan kaldırır.
  • Rokfor peyniri satın alırken orijinal aromasının ve tadının bozulmadığından ve küf renginin mavi olmasından emin olmalısınız.
  • Hamilelikte rokfor peyniri tüketilmemelidir. Pastörizasyon işleminden geçmeyen sütler kullanılarak yapıldığı için Rokfor peyniri hamileler için riskli bir besindir.

rokfor peyniri zararlı mı

Rokfor Peyniri Nasıl Yenir?

  • Rokfor peyniri Fransızlar için özel bir peynir çeşididir. Fransızlar rokfor peynirini akşam yemeğinden sonra kaliteli bir Fransız şarabı eşliğinde tüketir. Tereyağı yumuşaklığına sahip olan peynir özellikle kırmızı şarap ile birlikte tüketilir. Kahvaltılarda tadımlık olarak tüketilen Rokfor peyniri tam bir keyif düşkünü aperitiftir.
  • Ağza alındığında bıraktığı enfes aroması ve keskin tadı ile damaklarda kalıcı bir lezzet bırakır.
  • Lüks restoranlarda peynir tabağı içerisinde mutlaka yer alan Rokfor, tereyağı eşliğinde servise sunulur.
  • Özellikle Fransız mutfağına has salatalarda mutlaka kullanılan rokfor peyniri, hazırlanan kanepelere lezzet verici bir unsur olarak eklenir.
  • Kremalı sos düşkünü Fransız mutfağına özgü zeytinyağlı kremalı makarna soslarına yakışan peynir, kurutulmuş domates ile hazırlanan soslara da eklenebilir.
  • Tavuk yemeklerine, bonfile tarzı parça etlerin üzerine sos olarak eklenebilen Rokfor peyniri, lüks restoranlarda hazırlanan sufle ve kreplerin içinde yer alır.

rokfor peyniri

Rokfor Peyniri Nerede Satılır? Fiyatı Ne Kadar?

Pahalı bir peynir olan rokfor peyniri nerede bulunur? Rokfor peyniri her markette karşınıza çıkmayabilir. Lüks marketlerin peynir reyonlarında dilimler halinde satışa sunulan rokfor peyniri, son zamanlarda üçgen halde paketlenmiş şekilde de bulunabilir.

Özel olarak yurt dışından ithal edilen ürünleri satan dükkânlarda da bulunabilen rokfor peyniri, internet üzerinden satış yapan gıda firmalarından da satın alınabilir. Ayrıca lüks ürünler satan şarküterilerde yer alan Rokfor peynirini daha çok gurme marketlerden dilimler şeklinde satın alabilirsiniz.

Yapımı oldukça zor ve uzun zaman alan rokfor peyniri, kalitesine, kullanıldığı süt türüne ve orijinalliğine göre farklı şekillerde fiyatlandırılır. Orijinal rokfor peyniri oldukça pahalıdır. İmalatı uzun ve zahmetli olduğundan dolayı piyasada orijinale benzer rokfor peyniri çeşitleri bulunmaktadır.

Rokfor peyniri kilosu ne kadar? Gurme marketlerde atılan rokfor peyniri orijinale yakın ya da orijinal olduğu için oldukça pahalıdır. Kalitesine göre rokfor peyniri kilo fiyatları 50 lira ile 600 lira arasında değişiklik gösterir.

rokfor peyniri

Rokfor Peynirli 4 Leziz Tarif

1) Izgaralar Rokfor Sosu ile Daha da Lezzetli

Krema ve rokfor peyniri kullanılarak hazırlanan rokfor sos ile ızgara etleriniz daha lezzetli ve sıra dışı bir sunuma sahip olur. Izgaralarınızda rokfor sos ile fark yaratabilirsiniz. Rokfor Sos

Tarif: Rokfor Sos

2) Cevizli ile Rokfor Peynirinin Muhteşem Buluşması

Tereyağı, rokfor peyniri, baget ekmeği, ceviz ve maydanoz hazırlanarak kullanılan cevizli ve rokforlu tostun daha ilk lokmasında ağza yayılan enfes lezzeti hissederek çay saatlerinize yeni bir lezzet katabilirsiniz. Cevizli ve Rokforlu Tost

Tarif: Cevizli ve Rokforlu Tost

3) Rokfor Peyniri ve Armudun Milföy Hamuruyla Nefes Kesen Dansı

Muhteşem bir görsel şölen ve sıra dışı fark yaratan bir lezzetle buluşmaya hazır mısınız? Armut, rokfor peyniri ve milföy hamuru kullanılarak hazırlanan rokforlu yastık çay saatleriniz ve kahvaltılarınız için vazgeçilmez bir seçenek haline gelir. Rokforlu Yastık

Tarif: Rokforlu Yastık

4) Somon ile Rokforun Mükemmel Birlikteliği

Balık kokusundan hoşlanmayanlar için mükemmel bir tarif olan rokfor soslu somon, sıra dışı lezzetinin yanı sıra balık kokusunu bastıran peynir aroması içerir. Balık keyfinden vazgeçmek istemeyen ancak balık kokusuna dayanamayanlar için alternatif bir seçenek olan rokfor soslu somon, mükemmel lezzeti ile sofralarınıza şık bir dokunuş getirir. Rokfor Soslu Somon

Tarif: Rokfor Soslu Somon

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Peynir Tarifi

Peynir

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Peynir Ezmesi (Peynir Mezesi) Tarifi

Peynir Ezmesi (Peynir Mezesi)

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Kilis Peyniri Tarifi

Kilis Peyniri

4-6 kişilik, 4 saat ve üzeri Hazırlık, Pişirme yok
Peynir (Videolu) Tarifi

Peynir (Videolu)

12-14 kişilik, 45dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Peynir Yapımı Tarifi

Peynir Yapımı

1-2 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Peynir Mayasıyla 750 Gr Peynir Tarifi

Peynir Mayasıyla 750 Gr Peynir

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kaşar Peyniri Tarifi

Kaşar Peyniri

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kaşar Peyniri Tarifi

Kaşar Peyniri

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Salamura Peynir Tarifi

Salamura Peynir

4-6 kişilik, 4 saat ve üzeri Hazırlık, 10dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri