Rokfor Peyniri – Geleneksel Fransız Küflü Peyniri

Rokfor Peyniri – Geleneksel Fransız Küflü Peyniri Tarifi

Gurme Damakların Vazgeçilmez Peyniri: Rokfor

Fransızlara özgü ve oldukça pahalı bir peynir türü olan rokfor, yumuşacık yapısı ve ağızda eriyen lezzeti ile tüm dünyada meşhurdur. Fransa’da kralların peyniri olarak bilinen rokfor peyniri diğer peynirlere göre daha dayanıklı bir yapıya sahiptir. Peyniri ve şarabı ile ünlü olan Fransa’da şarabın yanına en çok yakışan peynir olarak anılır.

Fransa’da Roquefort şehri yakınlarındaki Combalou dağlarında bulunan mağaralarda yapılan rokfor peyniri içinde mavi küfler yer alır. Peynire özelliğini kazandıran ise bu küflerdir.

rokfor peyniri

Rokfor Peyniri Hangi Ülkenin Peyniridir?

  • Rokfor peyniri Fransa’ya ait bir peynirdir. Kökeni Fransa olsa da günümüzde modern endüstriyel koşullar sayesinde dünyanın her tarafında rokfor peyniri imal edilebilir.
  • Gerçek rokfor peynirinde koyun sütü kullanılır ve kendine has maya ile mağaralarda üretilir. Bir çeşit küf çürüğü olan Penicillium Roquefort kullanılarak elde edilen peynir mavi renge sahip küfleri ile karakterizedir.
  • Larzac olarak bilinen koyunların sütlerinden üretilen rokfor peynirinin doğal olarak üretiminin sağlanması, kalitesinin ve orijinalliğinin korunması devlet denetimi altındadır.

Rokfor Peyniri Nedir? Özellikleri Nelerdir?

  • Büyük tekerlek şeklinde üretimi yapılan rokfor peyniri çapraz şeklinde kesilen dilimler halinde satışa sunulur.
  • Doğal mağaralarda rokfor küfü ile asıl aromasına kavuşan peynir; sirke, maya, çavdar ya da buğday unu gibi ürünler ile karıştırılarak hamur haline getirilerek üretilir.
  • Rokfor peynirinin en önemli özelliği küflü iç damarlarıdır.
  • Küflü kısımlar mavi renklidir ve peynirin içinde düzgün bir biçimde dağılır.
  • Küflü yüzeylerin gri ya da yeşil renkli olması peynirin rokfor peyniri olmadığının ya da bozulduğunun göstergesidir.
  • Uzun yıllar bekletilse bile rokfor peyniri yumuşak kıvamını korur.
  • Sertleşen Rokfor peynir orijinal değildir ya da bozuktur.
  • İyi bir rokfor peynirinin rengi kavuniçidir, ince kabukludur ve acılığı olmayan enfes bir kokuya sahiptir.

Rokfor Peyniri Nasıl Yapılır?

  • Rokfor peyniri yapımı oldukça zahmetlidir ve özel ilgi ister:
  • Rokfor peyniri için hazırlanan rokfor küfü için buğday unu, çavdar unu, sirke ve maya karıştırılarak yoğrulur, hamur haline getirilir ve pişirilir.
  • Hazırlanan ekmekler Rokfor mağaralarına benzer 12 derece sıcaklık ve 85 derecelik rutubetli ortamda 1,5 ay küflenmesi için bırakılır.
  • Küflenen ekmekler kurutulur ve öğütülerek toz haline getirilir.
  • Rokfor küfü bu şekilde elde edilir.
  • Koyun sütü 28 dereceye kadar ısıtılır ve fabrika peynir mayası ile mayalanarak pıhtılaşmaya bırakılır.
  • Pıhtılaşan peynir kısmı rokfor kalıplarına alınarak yoğrulur üzerine rokfor küfü dökülür.
  • Rokfor kalıplara günde 3 kez alt üst edilerek 6 gün boyunca çevrilir.
  • Daha sonra peynirler çimento sıvalı zemin üzerine 12 derece sıcaklıkta günde 2-3 kez alt üst edilerek çevrilir ve suları çekilinceye kadar burada bekletilir.
  • 90 derece rutubet ve 8 derece sıcaklığa sahip olan mahzenlerde küflenme işlemleri tamamlanıncaya kadar bekletilir. Evde rokfor peyniri yapımı zor bir işlemdir.

Rokfor Peyniri Faydaları Nelerdir?

  • Kalsiyum açısından zengin bir besin olan rokfor peyniri sağlıklı kemik gelişimi ve diş sağlığı için önemli bir besindir. Çocuklarda sağlıklı bir iskelet yapısı oluşmasını desteklerken yaşlılarda gelişen osteoporoz riskini önleyici etkiye sahiptir.
  • İçeriğinde yer alan küf sayesinde doğal bir antibiyotik etki gösterir ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnç sağlar.
  • Yüksek oranda protein içeren rokfor peyniri uzun süre tokluk hissi sağlar ve kan şekerinin düzenlenmesinde etkin rol oynar.

rokfor peyniri faydaları

Rokfor Peyniri Zararlı Mı?

  • Her ne kadar sağlığa faydaları ile adından söz ettirse de rokfor peyniri eğer dikkatli yapılmazsa yapılma koşullarından dolayı zararlı etkilere sahip olabilir.
  • Sağlıksız koşullarda üretilen Rokfor peyniri kanser hücrelerinde artış sağlayabilir.
  • Üretimi esnasında küflenme sırasında zararlı küflerle temas, peynirin sağlığa faydalarını tamamen ortadan kaldırır.
  • Rokfor peyniri satın alırken orijinal aromasının ve tadının bozulmadığından ve küf renginin mavi olmasından emin olmalısınız.
  • Hamilelikte rokfor peyniri tüketilmemelidir. Pastörizasyon işleminden geçmeyen sütler kullanılarak yapıldığı için Rokfor peyniri hamileler için riskli bir besindir.

rokfor peyniri zararlı mı

Rokfor Peyniri Nasıl Yenir?

  • Rokfor peyniri Fransızlar için özel bir peynir çeşididir. Fransızlar rokfor peynirini akşam yemeğinden sonra kaliteli bir Fransız şarabı eşliğinde tüketir. Tereyağı yumuşaklığına sahip olan peynir özellikle kırmızı şarap ile birlikte tüketilir. Kahvaltılarda tadımlık olarak tüketilen Rokfor peyniri tam bir keyif düşkünü aperitiftir.
  • Ağza alındığında bıraktığı enfes aroması ve keskin tadı ile damaklarda kalıcı bir lezzet bırakır.
  • Lüks restoranlarda peynir tabağı içerisinde mutlaka yer alan Rokfor, tereyağı eşliğinde servise sunulur.
  • Özellikle Fransız mutfağına has salatalarda mutlaka kullanılan rokfor peyniri, hazırlanan kanepelere lezzet verici bir unsur olarak eklenir.
  • Kremalı sos düşkünü Fransız mutfağına özgü zeytinyağlı kremalı makarna soslarına yakışan peynir, kurutulmuş domates ile hazırlanan soslara da eklenebilir.
  • Tavuk yemeklerine, bonfile tarzı parça etlerin üzerine sos olarak eklenebilen Rokfor peyniri, lüks restoranlarda hazırlanan sufle ve kreplerin içinde yer alır.

rokfor peyniri

Rokfor Peyniri Nerede Satılır? Fiyatı Ne Kadar?

Pahalı bir peynir olan rokfor peyniri nerede bulunur? Rokfor peyniri her markette karşınıza çıkmayabilir. Lüks marketlerin peynir reyonlarında dilimler halinde satışa sunulan rokfor peyniri, son zamanlarda üçgen halde paketlenmiş şekilde de bulunabilir.

Özel olarak yurt dışından ithal edilen ürünleri satan dükkânlarda da bulunabilen rokfor peyniri, internet üzerinden satış yapan gıda firmalarından da satın alınabilir. Ayrıca lüks ürünler satan şarküterilerde yer alan Rokfor peynirini daha çok gurme marketlerden dilimler şeklinde satın alabilirsiniz.

Yapımı oldukça zor ve uzun zaman alan rokfor peyniri, kalitesine, kullanıldığı süt türüne ve orijinalliğine göre farklı şekillerde fiyatlandırılır. Orijinal rokfor peyniri oldukça pahalıdır. İmalatı uzun ve zahmetli olduğundan dolayı piyasada orijinale benzer rokfor peyniri çeşitleri bulunmaktadır.

Rokfor peyniri kilosu ne kadar? Gurme marketlerde atılan rokfor peyniri orijinale yakın ya da orijinal olduğu için oldukça pahalıdır. Kalitesine göre rokfor peyniri kilo fiyatları 50 lira ile 600 lira arasında değişiklik gösterir.

rokfor peyniri

Rokfor Peynirli 4 Leziz Tarif

1) Izgaralar Rokfor Sosu ile Daha da Lezzetli

Krema ve rokfor peyniri kullanılarak hazırlanan rokfor sos ile ızgara etleriniz daha lezzetli ve sıra dışı bir sunuma sahip olur. Izgaralarınızda rokfor sos ile fark yaratabilirsiniz. Rokfor Sos

Tarif: Rokfor Sos

2) Cevizli ile Rokfor Peynirinin Muhteşem Buluşması

Tereyağı, rokfor peyniri, baget ekmeği, ceviz ve maydanoz hazırlanarak kullanılan cevizli ve rokforlu tostun daha ilk lokmasında ağza yayılan enfes lezzeti hissederek çay saatlerinize yeni bir lezzet katabilirsiniz. Cevizli ve Rokforlu Tost

Tarif: Cevizli ve Rokforlu Tost

3) Rokfor Peyniri ve Armudun Milföy Hamuruyla Nefes Kesen Dansı

Muhteşem bir görsel şölen ve sıra dışı fark yaratan bir lezzetle buluşmaya hazır mısınız? Armut, rokfor peyniri ve milföy hamuru kullanılarak hazırlanan rokforlu yastık çay saatleriniz ve kahvaltılarınız için vazgeçilmez bir seçenek haline gelir. Rokforlu Yastık

Tarif: Rokforlu Yastık

4) Somon ile Rokforun Mükemmel Birlikteliği

Balık kokusundan hoşlanmayanlar için mükemmel bir tarif olan rokfor soslu somon, sıra dışı lezzetinin yanı sıra balık kokusunu bastıran peynir aroması içerir. Balık keyfinden vazgeçmek istemeyen ancak balık kokusuna dayanamayanlar için alternatif bir seçenek olan rokfor soslu somon, mükemmel lezzeti ile sofralarınıza şık bir dokunuş getirir. Rokfor Soslu Somon

Tarif: Rokfor Soslu Somon

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Peynir Tarifi

Peynir

8-10 kişilik, 4 saat ve üzeri Hazırlık, 30dk Pişirme
Peynir Tarifi

Peynir

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Peynir Tarifi

Peynir

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Peynir Tarifi

Peynir

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Çerkez Peyniri Tarifi

Çerkez Peyniri

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Kilis Peyniri Tarifi

Kilis Peyniri

4-6 kişilik, 4 saat ve üzeri Hazırlık, Pişirme yok
Peynir Ezmesi (Peynir Mezesi) Tarifi

Peynir Ezmesi (Peynir Mezesi)

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Peynir Yapımı Tarifi

Peynir Yapımı

4-6 kişilik, 1 saat Hazırlık, 40dk Pişirme
Peynir Ezmesi Tarifi

Peynir Ezmesi

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri