Safranbolu’da Ne Yenir? Tarih ve Lezzetin Buluştuğu 10 Mekan

Safranbolu’da Ne Yenir? Tarih ve Lezzetin Buluştuğu 10 Mekan Tarifi

Nefis Yemek Tarifleri Gezgin Gurme Serisi: Safranbolu

Nefis Yemek Tarifleri nerede ne yenir serisine bugün Safranbolu’da devam ediyor! Safranbolu’da nerede yemek yenir, nereler gezilir? Yöresel yemekleri yerinde tatmak isteyen meraklılarına özel en seçkin mekanlar, gezil görülecek belli başlı yerler ve Safranbolu’nun kısa tarihi bu yazıda bir araya getirildi. Dilerseniz hemen yemeklere geçmeden önce tarihi Safranbolu sokaklarında biraz gezinelim…

Karabük iline bağlı Safranbolu ilçesi, 18. ve 19. yy Osmanlı kent mimarisinin karakteristiğini yansıtan nadide yerleşim birimlerimizden. Öyle ki tarihi dokusunu aslı bozulmadan muhafaza etmiş ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yerini almıştır. Bugün yerli ve yabancı turistler için tatil rotasında popülerlik kazanan bol pencereli, cumbalı Safranbolu evlerinde konaklamak da adeta bir zaman yolculuğuna çıkmak gibi.

Tarih sahnesinde pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olsa da daha çok Osmanlı Dönemi izlerini taşıyan bu şehir kervan yolu güzergahında olduğu için han, hamam, külliye ve camii gibi yapılar bakımından oldukça zengin. İnşa edildikleri yıldan bugüne hala aktif olarak kullanılan evlerin kimisi restoran, kimisi müze kimisi de otel işletmelerine dönüşmüş.

Peki, Safranbolu isminin kaynağı nedir?

Tahmin edileceği üzere, bölgede bolca yetişme imkanı bulan ‘safran’ çiçeği ve bu çiçekten elde edilen baharatla ünlenen Safranbolu, ismini de safran çiçeğinden almış olabileceğine dair bilgiler mevcut. Ancak Osmanlı tapu ve tahrir defterinde 18.yy kayıtlarında ‘Zağfiran-ı Benderli, Zağfiranbolu’ isimlendirmeleri bulunmaktadır. Borlu ve Bolu kelimeleri de Yunanca kent anlamına gelen Polis kelimesinin fonetik değişime uğramış şekilleridir.

Safranbolu’da nerede yemek yenir, nereler gezilir? Yemek ve mekan keşfine geçelim…

safranbolu evleri

Safranbolu Gezi Rehberi

Safranbolu’da gezip görülmesi gereken başlıca tarihi miras ve doğal güzellikler:

  • Safranbolu Evleri
  • Safranbolu Eski Çarşı
  • Cinci Han ve Hamam
  • İncekaya Su Kemeri
  • Kristal Teras
  • Tokatlı Kanyonu
  • Hıdırlık Tepesi
  • Bulak Mencilis Mağarası
  • Safranbolu Kent Tarihi Müzesi
  • Kaymakamlar Gezi Evi

Safranbolu Yemek Rehberi

  • Safran Baharatı
  • Peruhi
  • Bükme – Otlu Pide
  • Safranlı Zerde
  • Kuyu Kebabı
  • Cevizli Yayım – Keş (Erişte)
  • Cimitli – Cimitsiz Simit (cimit: susam)
  • Safranlı Lokum
  • Safran Çayı
  • Bağlar Gazozu
Tarif: Peruhi

Safranbolu Mekan Rehberi

Sıra geldi mekan keşfine! Safranbolu’da ne yenilir? İşte, 10 meşhur durakta Safranbolu restoranları:

1) Tarihi Safranbolu Simitçisi

Safranbolu’ya özgü çıtır simitlerle geziye başlamaya ne dersiniz? Safranbolu’da susama cimit deniyor ve simitler de cimitli ve cimitsiz olmak üzere ikiye ayrılıyor. Safranbolu simitlerinin tadına bakabileceğiniz en köklü mekan ise adı üzerinde 150 yıllık Tarihi Safranbolu Simitçisi. Fırından yeni çıkmış çıtır simide kim hayır diyebilir ki? Yanında Safranbolu’nun Bağlar gazozu iyi gider.

Adres: Çeşme Mahallesi Eczacı Hidayet Derman Sokak Safranbolu, Karabük

tarihi safranbolu simitçisi

2) Safranbolu Sofrası

Safranbolu seyahatinizde yöresel yemekleri tadabileceğiniz Safranbolu Sofrası ziyadesiye misafirperver bir işletme. Safranbolu mutfağına özgü peruhi, yaprak sarması, yöresel iskender, ve bükme pidesi en çok sipariş edilen yemekler arasında. Tatlı olarak safranlı zerde de elbette bu mekanda aslına uygun tarifle hazırlanıyor. Safranlı çay ile bir kapanış yaparak yerel mutfağın lezzetlerine doymuş olacaksınız.

Adres: Çeşme Mahallesi Hıdırlık Yokuşu Safranbolu, Karabük

İletişim: 0370 712 14 51

safranbolu sofrası

3) İmren Lokum Konak & Restaurant

İmren Lokum, devrin en iyi ustalarının elinde yetişmiş Hidayet Sezer tarafından kurulmuş küçük bir lokum dükkanı imiş ilk zamanlarda. Günümüzde konaklama ve restoran hizmeti de sunan İmren, Safranbolu’da konaklayabileceğiniz, yöresel yemekleri tadabileceğiniz ve dönüşte lokumlarından satın alıp yanınızda götürebileceğiniz kapsamlı bir mekan. Burada konaklamak isteyenler için standart ve süit odalar mevcut. Dilerseniz açık veya kapalı şömineli çeşmeli restoranında Safranbolu yemeklerini tadabilirsiniz. İmren lokumları da -özellikle safranlısı- burada çok meşhur. Gitmeden önce internet sitesinden sanal tur yapabilirsiniz üstelik.

Adres: Çeşme Mahallesi Kayyim Ali Sokak No:4 Safranbolu, Karabük

İletişim: 0370 725 23 24

Web: www.imrenkonak.com

imren lokum konak

4) Nil Yörem Mutfak Cafe Restaurant

Safranbolu yöresel yemeklerini keyifle tadabileceğiniz yeni durağımız Nil Yörem Mutfak. İşlemeli bakır tabaklarda sunulan yemekler arasında en çok sipariş edilenler peruhi, etli yaprak sarması, bükme otlu pide, safranlı pilav ve etler. Dilerseniz Türk usulü hepsinden azar azar ortaya karışık da isteyebilirsiniz. Yemekte eşlik edecek özel yapım Osmanlı şerbeti aromasıyla iştahınızı açacak. Tatlı olarak da elbette safranlı zerde tavsiyemiz.

Adres: Musalla Mahallesi Han Arkası Sokak No: 26

İletişim: 0370 712 18 30

yörem cafe restaurant

5) İki Kaşık Cafe & Restaurant

Tarih ve lezzet İki Kaşık’ta buluşuyor! Safranbolu mimarisinden izler taşıyan konakta deneyimli kadrosuyla hizmet veren bu işletme, ev konforunu restoran lezzetiyle birleştiriyor. Safranbolu manzarası eşliğinde ilgili personellerden sipariş edebileceğiniz yöresel lezzetlerin yanı sıra meşhur iki kaşık çorbası, Rum işkembe çorbası, beyran çorbası, et ızgara ve kebap çeşitleri her müşteri için ayrı özenle hazırlanıyor. Klimalı ve sedirli odaları da mevcut.

Adres: Baba Sultan Mahallesi Tan Sokak No: 1/A Safranbolu, Karabük

İletişim: 0544 564 89 19

iki kaşık cafe restaurant

6) Bestami Gözleme

Safranbolu’da uygun fiyatlı, samimi ve salaş bir adrese götürüyoruz bu defa sizleri. Yoğurt soslu gözlemeleri ve mantısıyla meşhur Bestami, anne eli değmiş el açması lezzetler sunuyor. Sipariş ettiğiniz gözlemeler hemen o an taze taze yapılıp sıcacık geliyor. Ev yapımı mantısı da oldukça doyurucu. Etli yaprak sarması ve cevizli yayım erişteden de tadabilirsiniz burada. Safranbolu Bağlar gazozu bu yemeklerin yanında iyi gider. Çalışanların güler yüzü ve samimiyeti de cabası.

Adres: Musalla Mahallesi Hıdıroğlu Sokak No:3 Safranbolu, Karabük

İletişim: 0370 712 05 96

bestami gözleme

7) Atiş Cafe & Butik Restaurant

Lezzetinden ve hizmetinden yana hiç kuşku duymadan oturup afiyetle yemeğinizi yiyebileceğiniz bir diğer mekan önerimiz ise Atiş. Yöresel yemeklerden en çok peruhi, Rum mantısı, bükme pidesi, safranlı pilav ve etli yaprak sarması tercih ediliyor burada. Günün erken saatlerinde gezintiye başlayacak olursanız ev yapımı doğal ürünlerle dolu bir de serpme kahvaltısı var ki aç kalkmanız olası değil. Kızılcık ve ahududu şerbeti de yemeği taçlandıran doğal içecekler. Yeri de çarşı içinde oldukça merkezi.

Adres: Han Arkası Sokak No: 34 Eski Çarşı / Safranbolu, Karabük

İletişim: 0536 201 28 00

atiş cafe restaurant

8) Kadıoğlu Şehzade Sofrası

Tarihi Osmanlı konağının adeta zamanda yolculuğa çıkaran atmosferi ve tecrübeli ellerde hazırlanan yöresel lezzetleriyle Safranbolu’da olduğunuzu buram buram hissedebileceğiniz bir mekan Kadıoğlu Şehzade Sofrası. Konaklama imkanı sunan diğer konakları da bulunan Kadıoğlu işletmesinin Şehzade Sofrası’nda en meşhur yemek Safranbolu’ya özgü kuyu kebabı. Şehzade pilavı, salatası ve bükme pidesinden de tadabilir dilerseniz ızgara çeşitlerinden de sipariş verebilirsiniz.

Adres: Hacıhalil Mahallesi Mescit Sokak No: 24 Safranbolu, Karabük

İletişim: 0370 712 50 91

kadıoğlu şehzade sofrası

9) Boncuk Arasta Kahvesi

Yemeniciler arastası içinde ortada bulunan kahveciler Safranbolu’da çok meşhurdur. Közde pişirilen Türk kahveleri, yöresel lezzetlerin tadımından sonra keyifli bir mola niteliğinde. Buradaki mekanların en ünlülerinden birisi de Boncuk Arasta Kahvesi. Geleneksel Türk kahvesi sunumuna ek olarak burada şerbet de ikram ediliyor. Şerbetlerin en sevileni ise şüphesiz karadut.

Adres: Tarihi Yemeniciler Arastası Safranbolu, Karabük

İletişim: 0370 712 80 91

boncuk arasta kahvesi

10) Saraçoğlu Kahve Evi

Safranbolu’da meşhur közde pişen Türk kahvesi deneyimi için diğer durağımız Saraçoğlu Kahve Evi. Gün içinde yoğun bir gezi sonrası dinlenip leziz birer kahve içebileceğiniz gibi akşamları da rezervasyon yaptırarak canlı müzik eşliğinde eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Kahvenin yanında ikram edilen Safranbolu lokumları ve ev yapımı şerbet damağınızı şenlendirecek.

Adres: Çeşme Mahallesi Semerciler Sokak Eski Çarşı / Safranbolu, Karabük

İletişim: 0543 246 47 78

saraçoğlu kahve evi

Sıralama gelişigüzel verilmiştir; değer teşkil etmez.

Safranbolu tarihi kaynakça:

www.safranboluevleri.org

www.ozhanozturk.com

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda nerede ne yenir sorunuza yanıt verebilecek yemek & mekan rehberi konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride yurt içi ve yurt dışından pek çok farklı şehir için derlediğiniz restoran ve yemek mekanlarına, söz konusu şehrin mutfak kültürüne, tadılması gereken meşhur yemeklerine dair bilgilere tek yazı içerisinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ziyaret etmeyi planladığınız şehir veya bölge için özel olarak listelenmiş fotoğraflı lezzet durakları, adres ve iletişim bilgileri, ün salmış yemekleri içeren rehber yazılar seyahatinizi kolaylaştırmayı hedefler. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra bilgilerin zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebileceğini önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri