Safran, altın kadar kıymetli bir çiçek olan safran çiçeğinin tepeciklerinin toplanmasıyla elde edilen bir baharattır. Kıymetli olduğu için tariflerde az miktarda kullanılsa da bu durum safranlı tarifler için dezavantaj sayılmaz çünkü çok küçük miktarları bile rengini ve aromasını kullanıldığı tarife geçirebilir.
Az kullanılması onunla değişik lezzetler yakalanamayacağı anlamına ise hiç gelmez. Safranlı pilav, safranlı tatlı zerde onunla yapılan en meşhur lezzetlerdendir. Safran saraylara layık bir baharat olduğu için de bu iki tarif Osmanlı Mutfağı ile özdeşleşmiş tatlardandır. Bu tarifler dışında safran sarı renk vermesi için muhallebilere ve kurabiye, kek gibi hamur işlerine de eklenebilir.
Rengi dillere destan safranla yapılan tatlı ve yemek tarifleri için hazırlanan listesiyle bu lezzetlerin yapımlarına ulaşmanız ise çok kolay! Safran renginde tarifleri sizi bekliyor.
Saray Mutfağında en çok kullanılan baharatlardan olan safranın zerde tatlısının enfes rengini verdiğini biliyor muydunuz? Safranlı tatlılar sevildiği için Osmanlı saraylarında da zerde sıkça pişermiş. Aşureyi anımsatan lezzeti ve çok pratik hazırlanabilmesi ile sizlere de bu tatlıyı kendi mutfağınızda deneyebilmeniz için videolu tarifini öneriyoruz.
Safranlı yemeklerin sarı rengi sizi de cezbediyorsa leziz bir ana yemeğin yanına safranlı pilav hazırlayarak bu tada ortak olabilirsiniz. Safranlı pilavın yapımı ise pirinç pilavı yapmak kadar kolay oluyor. Safranın hem rengini hem de aromasını verdiği bu yemeği değişik pilav tarifi denemek istediğiniz bir günde pişirip sonuçtan çok memnun kalabilirsiniz.
Safran da dahil olmak üzere kakule, karanfil ve zencefil gibi kek tarifinde pek de kullanılmayan baharatların bu tarife konuk olduğu farklı bir kek yapımı! Güzel kabaran değişik bir aromaya sahip bu keki denemek için tarifine bakabilirsiniz.
Safran ile yapılan tatlılardan sevilen iki lezzetin tek kupta sunulduğu bir tarif: Zerdeli sütlaç! İlk önce safranla pişen zerdesi hazırlanıp kuplara dökülerek donması beklenir. Sonrasındaysa görünümü ve lezzeti tamamlansın diye sütlaç ilave edilir. Sunumu çok keyifli bu tatlıyı davetlerinize hazırladığınızda beğeniyle karşılandığını göreceksiniz.
Safran bazen de gıda boyası kullanılmak istenmeyen tariflerde sarı renk vermesi için kullanılabilir. Limon aromasının yeterli olduğu cheesecake tarifinin daha sarı olmasını isterseniz bu tarifi deneyebilirsiniz.
Safran Orta Doğu Mutfağında çok kullanıldığından olsa gerek adına Arap pilavı denmiş tavuklu safranlı bir yemek tarifi! Karanfil, tarçın ve safranın değişik bir damak tadı vereceği tarifinin yapımı için tıklayınız.
Safranla yapılan yemeklerden biri de kırmızı etle pişen Tajine! Adını pişirildiği güveç kabının adı olan tajineden alan bu tarifi, güveç kabınız yoksa tencerede de pişirebilirsiniz. Erik suyu ve çeşitli baharatlar kullanılarak hazırlanan tarifi ise oldukça merak uyandırıcı!
Ana malzemesi pirinç olan zerde tatlısını yaparken safran olmazsa olmaz bir baharat olarak yerini alıyor. Kullanacağınız safranın miktarı ve kalitesine göre tatlının rengi ise değişiklik gösterebiliyor. O halde daha önce hiç zerde yemeyenlerin tadını merak ettikleri bu tarifle baş başa bırakalım sizleri!
Safranlı bulgur pilavına yeşil mercimek eklemek pilavın doyuruculuğunu artırır, lezzetine lezzet katar. Tarifte geçen haspe veya hasbe ise yöresel adıyla yeşil mercimeğin biraz küçüğüdür. Evde safran varsa akşam yemeğinin bugünkü tarifi bu lezzet olabilir. Buyurun mutfaklara!
Kurabiye yapımına toz safran eklenen bir tarifte sıra! Hazırlanan iki kat kurabiyenin arasının krem şanti ile doldurulduğu bu tarifi size de leziz gelecektir. Süslemek için benmari usulü eritilmiş çikolata kullanılan kurabiyelerin tarifine buradan bakabilirsiniz.
Safran baharat olarak mutfaklara girmeyi başardığı kadar tarih sahnesinde yer eden bir tatlıya da rengini verir: Zerde! Malum pahalı bir baharat ve bu özelliğiyle saray mutfağından çıkma lezzetlere eklendiği için de zerde akıllarda tam bir saray tatlısı olarak yer eder.
O halde gelelim hikayesine! Osmanlı zamanında yeniçerilere dağıtılan ulufe, şimdiki karşılığı ile hem maaş anlamına gelir hem de tahta ilk kez çıkan Osmanlı padişahının dağıttığı harçlık olarak bilinir. Ulufenin dağıtıldığı gün askerlere kapalı sahanlar içerisinde pilav, çorba ve zerde ikram edilirmiş. Her ulufe dağıtıldığı gün, binlerce asker aynı anda bu nefis tatlıyı kaşıklarmış.
Safran Osmanlı mutfağı kadar Orta Doğu mutfağında da çok kullanılan bir baharat çünkü bol yetiştiği yerlerden biri de İran'dır. Safranlı tavuk ve safranlı pilav bu yörelerde farklı isimlerle anılır ve ilave olarak değişik baharatlar da eklenerek pişirilir. Karanfil, kakule, tarçın, zerdeçal gibi. Avrupa ise safranı baharat olarak kullanmaktan ziyade ilaç sanayisinde kullanır çünkü safranın sakinleştici etkileri mevcut.
Bir de safranın gramının çok pahalı olduğundan bahsetmek gerek! Bu sebepten de satın alırken diğer baharatlarda olduğu gibi yüksek gramajlardan bahsedilmez. Genelde 5-10 gramlık minik cam kavanozlarda satılır. Zaten kullanım şekli olarak genelde suya ıslanarak rengini ve aromasını suya geçirmesi beklendiği için çok küçük miktarları bile kafi gelmektedir. Safran kendi ağırlığının onlarca katına rengini verebilen çok özel bir bitkidir. Zaten safranın kalitesi de genellikle suya verdiği rengin oranı ile ölçülür. Yine Osmanlı mutfağında tatlı yapmak için gül suyunda bekletilmesi de bilgiler arasındadır. Günümüzde safran mutfaklarda tel tel halde suda bekletilerek kullanıldığı gibi toz halde yemeklere de atılarak da kullanılır. Zaten döküldüğü anda rengini ve aromasını hemen yemeğe geçiren bir yanı vardır.
Bu özelliğiyle dünyanın en kaliteli safranlarından biri de bizim ülkemizde Safranbolu ve Kastamonu civarlarında yetiştirilir. Mor renkte açan her çiçekten sadece üç iplikçik gibi minik parça koparılarak kurutulduğu düşünülünce ise neden bu kadar pahalı olduğunu anlamak mümkün!
Safran ile ne yapılır? Mutfaklarda kullanmanın 10 farklı tarifinin paylaşıldığı bu listesinden değişik lezzetler deneyebilirsiniz. Bu sayede faydaları ile bilinen baharatı kendi sofranıza taşımış olmaktan çok keyif alacaksınız.
Popüler tariflerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?
Evet seçeneğini seçtiğinizde sitede en çok ilgi gören tariflerle ilgili bildirim alacaksınız. Bu bildirimleri istediğiniz zaman buradan katabilirsiniz.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.