Salatalığın Hiç Duymadığınız 7 Faydası

Salatalığın Hiç Duymadığınız 7 Faydası Tarifi

Adı Üstünde Salataların Gözdesi Ferahlatan Lezzet Salatalık

Salatalık, sabahları leziz kahvaltı sofralarına domates ile beraber söğüş doğranmış haliyle renk ve koku verir. Öğleden sonra, karnınız acıkmaya başladığında bir enerji ve su kaynağı olarak tüketebileceğiniz sağlıklı bir atıştırma alternatifidir.

Akşam, yemeğin yanına hazırlayacağınız salatayı salata ya da sulandırılmış yoğurdun içine küçük küçük kesilmiş parçalarını katarak hazırlayacağınız cacığı cacık yapandır. Her öğünde beslenmenize katabileceğiniz sağlıklı ve ferahlatan lezzet salatalığı şimdi biraz daha yakından tanıyalım.

Salatalığın Cilde 10 Muhteşem Faydası

Salatalık Nedir? Meyve Midir Sebze Midir?

Türk mutfağında buzdolabının sebze bölümünün sıkça karşılaşılan ve vazgeçilmezlerinden biri olan salatalık, kabakgiller ya da botanik ifadesi ile “Cucurbitaceae” bitki ailesinin bir üyesidir. Bu bilgi bize salatalığın bir nevi kabak olduğunu söylediği için büyük ihtimalle bilmeyenlere ilginç gelecektir. Madem ilginç bilgiler üzerinden ilerliyoruz, “hıyar” olarak da anılan salatalığın yer aldığı Cucurbitaceae ailesinin sıkça tüketilen ve bilinen diğer üyeleri arasında kavun ve karpuz bulunduğunu da eklemeden geçmeyelim.

Salatalık yetişmesi zor bir bitki değildir.

Salatalık tohumu ekim gerçekleşmeden önce 1 gün ya da tercihe göre birkaç saat suda bekletilir. Sonrasında salatalık tohumları yetişmelerine imkan verecek nitelikteki toprağın 2 cm kadar altına yerleştirilir ve üzeri toprakla kapatılır. Salatalık ekimi tohuma akıtılan ilk suyu ifade ettiği şekliyle “can suyu verilerek” tamamlanır. Kolay bir şekilde ekilebilen salatalık tohumları uygun sıcaklık ve nem sağlandığında 8-10 gün içerisinde çimlenmekte ve fide haline gelmektedir.

Salatalık Çeşitleri Nelerdir?

Sofralık veya turşuluk olmak üzere farklı kategorilerde ele alınan birçok salatalık çeşidi vardır. Salatalık cinsleri salatalıkların boyutlarına, üretime uyum gösterdikleri mevsimlere, görünüşlerine ve lezzetlerine göre farklılaşmaktadır.

Salatalık türleri böylesine geniş bir yelpazeye yayıldığı için salatalık isimleride farklı şekillerde anılmaktadır. Salatalık bitkisi ile meyve – sebze pazarlarında veya süpermarket reyonlarında farklı isimlerle karşılaşmamızın sebebi de salatalığın kendi alt kollarına sahip olmasıdır. Her ne kadar artık salatalığa 12 ay, 4 mevsim boyunca erişebiliyor olsak da, sebze ve meyveleri özellikle mevsiminde tüketmek isteyenler için belirtelim, salatalık mevsimi Haziran – Eylül arası olmak üzere yaz aylarıdır.

Salatalık Kalori ve Besin Değeri Nedir?

Salatalığın kalorisi kebaplarla, hamburgerlerle kıyaslandığında neredeyse yok gibidir. Ortalama büyüklükte 1 salatalığın 100 – 120 gram arasında olduğu hesaba katıldığında 1 salatalık kaç kalori sorusunun cevabı 12 – 16 kalori civarında olmaktadır. Salatalık su oranı %90’dan fazladır, salatalık şeker oranı ise oldukça düşüktür ve 1.67 civarındadır.

Salatalık Faydaları Nelerdir?

  • Salatalık vitamin ve mineral yönünden oldukça zengin bir sebzedir. A, B, C, K vitaminleri ve potasyum, magnezyum, fosfor yönünden besin değerleri ile öne çıkmaktadır.
  • Salatalık vitamin ve mineral içeriğinin yanı sıra lifli bir gıda olması sebebiyle mide ve bağırsaklar açısından da olumlu etkilere sahiptir.
  • Birçok meyvenin ve sebzenin gerçekleştirdiği gibi vücuda antioksidan etkiler sağlar.
  • Özellikle göğüs, rahim, prostat kanserleri başta olmak üzere kanser riskini azalttığına yönelik bulguları inceleyen çalışmalar devam etmektedir.
  • Salatalığın aynı şekilde bir başka sağlık problemi olan kalp ve damar hastalıklarına ilişkin risk önleyici rol oynadığı üzerine incelemeler sürmektedir.
  • Son olarak, genellikle kabuğu soyularak yendiği için salatalık kabuğu içinde de yüklü miktarda besin değeri depolanmış olduğunu söylemek gerekir.
  • Salatalıktan elde edebileceğiniz faydaları arttırmak istiyorsanız, dışını güzelce yıkayarak kabuklu haliyle katır kutur yemeyi ya da kabuklarını soymadan yuvarlak veya ince uzun şekillerde keserek tüketmeyi tercih edebilirsiniz.
Salatalık Kürü

Salatalık Kürü Nasıl Yapılır?

Salatalık detoksu olarak ana içeriği salatalık olan ama farklı malzemelerin bir araya getirilmesiyle hazırlanan birçok salatalık kürü bulunmaktadır.

Salatalık suyu, salatalık çayı, salatalık ve limonlu su, salatalık limon maydanoz, salatalık nane limon, salatalık zencefil limon salatalık detoksu amaçlı tüketilen çeşitli içecekler arasında sıklıkla ön plana çıkan tariflerdir.

Hazırladığınız salatalık kürünü gün içerisinde birkaç bardak tüketerek de salatalığın faydalarını bedeninize yansıtma imkanı sağlayabilirsiniz.

Salatalık Maskesi Nasıl Yapılır?

Salatalık sadece yendiğinde yani sindirim yoluyla değil cildin dışından da çeşitli uygulamalar yoluyla vücuda olumlu etkilerini katabilen bir sebzedir. Belki saçlarına havlusunu sarmış, yüzüne maske uygulaması yapmış ve göz kapaklarının üzerine yuvarlak salata dilimleri yerleştirmiş vaziyette koltuğa uzanan kadın görüntüsü gözlerinizin önüne geldi bile.

Salatalığın cilt bakımı temalı film veya reklam sahnelerinde yer alması ve birçok cilt maskesi tarifinde kullanılması bir tesadüf değildir. Cildin dış katmanı üzerinden kullanılmak üzere hem kozmetik sektöründe hem de evde hazırlanabilecek birçok içerikte karşımıza çıkan salatalık cildin güzelliğini ve gençliğini korumasında rol oynamaktadır. Cildin güzel ve genç görünümünün altındaki temel faktörler ise cildin parlaklığa sahip olması, gözeneklerin sıkılığı, cildin nem ve yağ düzeylerinin dengeli olması, cildin canlılığını muhafaza etmesi olarak sayılabilmektedir.

Salatalık içeriğindeki öğeler ile cildin bu faktörleri korumasına ve elde etmesine katkı sağlamakta olduğu için salatalık toniği, salatalık sütü, salatalık kremi, salatalık sabunu, salatalık yağı gibi birçok salatalık tabanlı içerik kullanıma sunulmaktadır. Evde hazırlanabilecek basit salatalık maskesi tarifleri genellikle salatalığın yine salatalık gibi cilde dost farklı malzemeler ile birlikte kullanımı ile elde edilir. Salatalık – yoğurt, salatalık – süt – bal, salatalık – esmer şeker gibi eşleştirmeler salatalık maskesi hazırlamak için çokça bir araya getirilen seçeneklerdir.

Salatalık maskesi kırışıklık için basit ama olumlu etkilere sahip bir bakım yöntemi olarak kullanılmakta, sadece dilimlenmiş haliyle gözler üzerine yerleştirilen salatalık dilimleri ise göz altı torbalarına ve göz kapaklarındaki şişliklere iyi gelmektedir.

Salatalık Maskesi Nasıl Yapılır? Cildinizi Yenileyecek 4 Doğal Formül

Salatalık Zayıflatır Mı? Salatalık Diyeti Nedir?

Kalorisi bu kadar düşük olduğu için, salatalık kilo aldırır mı diye değil, salatalık zayıflama sağlar mı diye sormak daha mantıklıdır. Birçok beslenme uzmanı sağlıklı beslenme alışkanlıkları sağlamaya yönelik veya kilo kaybı amaçlayan diyet programlarında salatalığa yer vermektedir. Ama sadece salatalık yiyerek zayıflama sağlamak diğer besin öğeleri açısından dengeli olmayan bir beslenme tarzı sunacağı için çok da sağlıklı bir seçenek olmamaktadır.

Bu yüzden 3 günlük salatalık diyeti benzeri beslenme türlerine başvurmak sağlık açısından risk oluşturabilmektedir. Zayıflama amacıyla salatalığı beslenmenize dahil etmek istiyorsanız bir beslenme uzmanına danışarak yapısal özelliklerinize göre hazırlanan bir diyet programı içerisinde salatalığı günlük rutininize eklemek daha doğru bir tercih olacaktır.

Salatalık Hastalıkları Nelerdir?

Herkesin yapısal özellikleri farklı olduğu için bedenlerimizin gösterebileceği tepkiler de farklıdır, birine çok faydalı olan bir besin veya uygulama bir başka kişide alerjik reaksiyonlara yol açabilir.

Salatalık ishal yapar mı, salatalık gaz yapar mı, salatalık alerjisi neden olur, salatalık reflüyü tetikler mi gibi soruların cevabı genel bir niteliğe sahip değildir ve kişiden kişiye farklılık gösterir. Ufak bir hatırlatma yapacak olursak, salatalığı gerek ağız yoluyla tükettikten sonra, gerekse cilt uygulamalarında kullandıktan sonra herhangi bir rahatsızlık hissetmeniz durumunda doktora danışmayı ihmal etmeyin.

Sağlıklı ve Lezzetli Salatalık Tarifleri

Hakkında bilgi verdiğimiz bu sağlıklı ve lezzetli sebzeyi kullanabileceğiniz tarifler için aşağıdaki bağlantılara göz atmayı unutmayın!

1) En Ferah Meze Tarifini Veriyoruz Salatalıklı Meze

Patates, yoğurt, sarımsak, mayonez eşliğinde hazırlanan Salatalıklı Meze tarifine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz: Salatalıklı Patatesli Meze

Tarif: Salatalıklı Patatesli Meze

2) Her Yemeğin Yanında Turşuların Baş Tacı Salatalık Turşusu

Nohut, karabiber, sarımsak eşliğinde, sirke, şeker, tuz ve limon tuzu kullanarak evinizde kendinize ve sevdiklerinize Salatalık Turşusu yapmak için tarifi ve yapım aşamalarını aşağıdaki bağlantıda bulabilirsiniz: Salatalık Turşusu

Tarif: Salatalık Turşusu

3) Metabolizmayı Hızlandıran Yağ Yakıcı İçecek Salatalıklı Limonlu Detoks Suyu

Sağlığa olumlu katkılarını aktardığımız bu sebzeyi günlük hayatınıza katmanızı sağlayan, temelinde su bulunan ama nane, salatalık ve limon ile hazırlanan Salatalık Detox Suyu tarifine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz: Salatalık ve Limonlu Detoks Suyu

Tarif: Salatalık ve Limonlu Detoks Suyu

Ferahlatıcı salatalık tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Salatalık Mezesi Tarifi

Salatalık Mezesi

8-10 kişilik, 25dk Hazırlık, Pişirme yok
Salatalık Turluşu Tarifi

Salatalık Turluşu

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Salatalık Turşusu Tarifi

Salatalık Turşusu

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Salatalık Turşusu Tarifi

Salatalık Turşusu

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Salatalık Turşusu Tarifi

Salatalık Turşusu

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Salatalık Turşusu Tarifi

Salatalık Turşusu

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Salatalık Mezesi Tarifi

Salatalık Mezesi

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Salatalık Mezesi Tarifi

Salatalık Mezesi

10-12 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Salatalık Turşusu Tarifi

Salatalık Turşusu

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri