Salatalığın Hiç Duymadığınız 7 Faydası

Salatalığın Hiç Duymadığınız 7 Faydası Tarifi

Adı Üstünde Salataların Gözdesi Ferahlatan Lezzet Salatalık

Salatalık, sabahları leziz kahvaltı sofralarına domates ile beraber söğüş doğranmış haliyle renk ve koku verir. Öğleden sonra, karnınız acıkmaya başladığında bir enerji ve su kaynağı olarak tüketebileceğiniz sağlıklı bir atıştırma alternatifidir.

Akşam, yemeğin yanına hazırlayacağınız salatayı salata ya da sulandırılmış yoğurdun içine küçük küçük kesilmiş parçalarını katarak hazırlayacağınız cacığı cacık yapandır. Her öğünde beslenmenize katabileceğiniz sağlıklı ve ferahlatan lezzet salatalığı şimdi biraz daha yakından tanıyalım.

Salatalığın Cilde 10 Muhteşem Faydası

Salatalık Nedir? Meyve Midir Sebze Midir?

Türk mutfağında buzdolabının sebze bölümünün sıkça karşılaşılan ve vazgeçilmezlerinden biri olan salatalık, kabakgiller ya da botanik ifadesi ile “Cucurbitaceae” bitki ailesinin bir üyesidir. Bu bilgi bize salatalığın bir nevi kabak olduğunu söylediği için büyük ihtimalle bilmeyenlere ilginç gelecektir. Madem ilginç bilgiler üzerinden ilerliyoruz, “hıyar” olarak da anılan salatalığın yer aldığı Cucurbitaceae ailesinin sıkça tüketilen ve bilinen diğer üyeleri arasında kavun ve karpuz bulunduğunu da eklemeden geçmeyelim.

Salatalık yetişmesi zor bir bitki değildir.

Salatalık tohumu ekim gerçekleşmeden önce 1 gün ya da tercihe göre birkaç saat suda bekletilir. Sonrasında salatalık tohumları yetişmelerine imkan verecek nitelikteki toprağın 2 cm kadar altına yerleştirilir ve üzeri toprakla kapatılır. Salatalık ekimi tohuma akıtılan ilk suyu ifade ettiği şekliyle “can suyu verilerek” tamamlanır. Kolay bir şekilde ekilebilen salatalık tohumları uygun sıcaklık ve nem sağlandığında 8-10 gün içerisinde çimlenmekte ve fide haline gelmektedir.

Salatalık Çeşitleri Nelerdir?

Sofralık veya turşuluk olmak üzere farklı kategorilerde ele alınan birçok salatalık çeşidi vardır. Salatalık cinsleri salatalıkların boyutlarına, üretime uyum gösterdikleri mevsimlere, görünüşlerine ve lezzetlerine göre farklılaşmaktadır.

Salatalık türleri böylesine geniş bir yelpazeye yayıldığı için salatalık isimleride farklı şekillerde anılmaktadır. Salatalık bitkisi ile meyve – sebze pazarlarında veya süpermarket reyonlarında farklı isimlerle karşılaşmamızın sebebi de salatalığın kendi alt kollarına sahip olmasıdır. Her ne kadar artık salatalığa 12 ay, 4 mevsim boyunca erişebiliyor olsak da, sebze ve meyveleri özellikle mevsiminde tüketmek isteyenler için belirtelim, salatalık mevsimi Haziran – Eylül arası olmak üzere yaz aylarıdır.

Salatalık Kalori ve Besin Değeri Nedir?

Salatalığın kalorisi kebaplarla, hamburgerlerle kıyaslandığında neredeyse yok gibidir. Ortalama büyüklükte 1 salatalığın 100 – 120 gram arasında olduğu hesaba katıldığında 1 salatalık kaç kalori sorusunun cevabı 12 – 16 kalori civarında olmaktadır. Salatalık su oranı %90’dan fazladır, salatalık şeker oranı ise oldukça düşüktür ve 1.67 civarındadır.

Salatalık Faydaları Nelerdir?

  • Salatalık vitamin ve mineral yönünden oldukça zengin bir sebzedir. A, B, C, K vitaminleri ve potasyum, magnezyum, fosfor yönünden besin değerleri ile öne çıkmaktadır.
  • Salatalık vitamin ve mineral içeriğinin yanı sıra lifli bir gıda olması sebebiyle mide ve bağırsaklar açısından da olumlu etkilere sahiptir.
  • Birçok meyvenin ve sebzenin gerçekleştirdiği gibi vücuda antioksidan etkiler sağlar.
  • Özellikle göğüs, rahim, prostat kanserleri başta olmak üzere kanser riskini azalttığına yönelik bulguları inceleyen çalışmalar devam etmektedir.
  • Salatalığın aynı şekilde bir başka sağlık problemi olan kalp ve damar hastalıklarına ilişkin risk önleyici rol oynadığı üzerine incelemeler sürmektedir.
  • Son olarak, genellikle kabuğu soyularak yendiği için salatalık kabuğu içinde de yüklü miktarda besin değeri depolanmış olduğunu söylemek gerekir.
  • Salatalıktan elde edebileceğiniz faydaları arttırmak istiyorsanız, dışını güzelce yıkayarak kabuklu haliyle katır kutur yemeyi ya da kabuklarını soymadan yuvarlak veya ince uzun şekillerde keserek tüketmeyi tercih edebilirsiniz.
Salatalık Kürü

Salatalık Kürü Nasıl Yapılır?

Salatalık detoksu olarak ana içeriği salatalık olan ama farklı malzemelerin bir araya getirilmesiyle hazırlanan birçok salatalık kürü bulunmaktadır.

Salatalık suyu, salatalık çayı, salatalık ve limonlu su, salatalık limon maydanoz, salatalık nane limon, salatalık zencefil limon salatalık detoksu amaçlı tüketilen çeşitli içecekler arasında sıklıkla ön plana çıkan tariflerdir.

Hazırladığınız salatalık kürünü gün içerisinde birkaç bardak tüketerek de salatalığın faydalarını bedeninize yansıtma imkanı sağlayabilirsiniz.

Salatalık Maskesi Nasıl Yapılır?

Salatalık sadece yendiğinde yani sindirim yoluyla değil cildin dışından da çeşitli uygulamalar yoluyla vücuda olumlu etkilerini katabilen bir sebzedir. Belki saçlarına havlusunu sarmış, yüzüne maske uygulaması yapmış ve göz kapaklarının üzerine yuvarlak salata dilimleri yerleştirmiş vaziyette koltuğa uzanan kadın görüntüsü gözlerinizin önüne geldi bile.

Salatalığın cilt bakımı temalı film veya reklam sahnelerinde yer alması ve birçok cilt maskesi tarifinde kullanılması bir tesadüf değildir. Cildin dış katmanı üzerinden kullanılmak üzere hem kozmetik sektöründe hem de evde hazırlanabilecek birçok içerikte karşımıza çıkan salatalık cildin güzelliğini ve gençliğini korumasında rol oynamaktadır. Cildin güzel ve genç görünümünün altındaki temel faktörler ise cildin parlaklığa sahip olması, gözeneklerin sıkılığı, cildin nem ve yağ düzeylerinin dengeli olması, cildin canlılığını muhafaza etmesi olarak sayılabilmektedir.

Salatalık içeriğindeki öğeler ile cildin bu faktörleri korumasına ve elde etmesine katkı sağlamakta olduğu için salatalık toniği, salatalık sütü, salatalık kremi, salatalık sabunu, salatalık yağı gibi birçok salatalık tabanlı içerik kullanıma sunulmaktadır. Evde hazırlanabilecek basit salatalık maskesi tarifleri genellikle salatalığın yine salatalık gibi cilde dost farklı malzemeler ile birlikte kullanımı ile elde edilir. Salatalık – yoğurt, salatalık – süt – bal, salatalık – esmer şeker gibi eşleştirmeler salatalık maskesi hazırlamak için çokça bir araya getirilen seçeneklerdir.

Salatalık maskesi kırışıklık için basit ama olumlu etkilere sahip bir bakım yöntemi olarak kullanılmakta, sadece dilimlenmiş haliyle gözler üzerine yerleştirilen salatalık dilimleri ise göz altı torbalarına ve göz kapaklarındaki şişliklere iyi gelmektedir.

Salatalık Maskesi Nasıl Yapılır? Cildinizi Yenileyecek 4 Doğal Formül

Salatalık Zayıflatır Mı? Salatalık Diyeti Nedir?

Kalorisi bu kadar düşük olduğu için, salatalık kilo aldırır mı diye değil, salatalık zayıflama sağlar mı diye sormak daha mantıklıdır. Birçok beslenme uzmanı sağlıklı beslenme alışkanlıkları sağlamaya yönelik veya kilo kaybı amaçlayan diyet programlarında salatalığa yer vermektedir. Ama sadece salatalık yiyerek zayıflama sağlamak diğer besin öğeleri açısından dengeli olmayan bir beslenme tarzı sunacağı için çok da sağlıklı bir seçenek olmamaktadır.

Bu yüzden 3 günlük salatalık diyeti benzeri beslenme türlerine başvurmak sağlık açısından risk oluşturabilmektedir. Zayıflama amacıyla salatalığı beslenmenize dahil etmek istiyorsanız bir beslenme uzmanına danışarak yapısal özelliklerinize göre hazırlanan bir diyet programı içerisinde salatalığı günlük rutininize eklemek daha doğru bir tercih olacaktır.

Salatalık Hastalıkları Nelerdir?

Herkesin yapısal özellikleri farklı olduğu için bedenlerimizin gösterebileceği tepkiler de farklıdır, birine çok faydalı olan bir besin veya uygulama bir başka kişide alerjik reaksiyonlara yol açabilir.

Salatalık ishal yapar mı, salatalık gaz yapar mı, salatalık alerjisi neden olur, salatalık reflüyü tetikler mi gibi soruların cevabı genel bir niteliğe sahip değildir ve kişiden kişiye farklılık gösterir. Ufak bir hatırlatma yapacak olursak, salatalığı gerek ağız yoluyla tükettikten sonra, gerekse cilt uygulamalarında kullandıktan sonra herhangi bir rahatsızlık hissetmeniz durumunda doktora danışmayı ihmal etmeyin.

Sağlıklı ve Lezzetli Salatalık Tarifleri

Hakkında bilgi verdiğimiz bu sağlıklı ve lezzetli sebzeyi kullanabileceğiniz tarifler için aşağıdaki bağlantılara göz atmayı unutmayın!

1) En Ferah Meze Tarifini Veriyoruz Salatalıklı Meze

Patates, yoğurt, sarımsak, mayonez eşliğinde hazırlanan Salatalıklı Meze tarifine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz: Salatalıklı Patatesli Meze

Tarif: Salatalıklı Patatesli Meze

2) Her Yemeğin Yanında Turşuların Baş Tacı Salatalık Turşusu

Nohut, karabiber, sarımsak eşliğinde, sirke, şeker, tuz ve limon tuzu kullanarak evinizde kendinize ve sevdiklerinize Salatalık Turşusu yapmak için tarifi ve yapım aşamalarını aşağıdaki bağlantıda bulabilirsiniz: Salatalık Turşusu

Tarif: Salatalık Turşusu

3) Metabolizmayı Hızlandıran Yağ Yakıcı İçecek Salatalıklı Limonlu Detoks Suyu

Sağlığa olumlu katkılarını aktardığımız bu sebzeyi günlük hayatınıza katmanızı sağlayan, temelinde su bulunan ama nane, salatalık ve limon ile hazırlanan Salatalık Detox Suyu tarifine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz: Salatalık ve Limonlu Detoks Suyu

Tarif: Salatalık ve Limonlu Detoks Suyu

Ferahlatıcı salatalık tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çiçek Salatalık Tarifi

Çiçek Salatalık

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Salatalık Mezesi Tarifi

Salatalık Mezesi

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Salatalık Mezesi Tarifi

Salatalık Mezesi

10-12 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Salatalık Turluşu Tarifi

Salatalık Turluşu

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Salatalık Turşusu Tarifi

Salatalık Turşusu

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Salatalık Turşusu Tarifi

Salatalık Turşusu

10-12 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Salatalık Mezesi Tarifi

Salatalık Mezesi

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Salatalık Rulo Tarifi

Salatalık Rulo

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Salatalık Sushi Tarifi

Salatalık Sushi

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri