Salep Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Salep Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Beyaz Soğukların İçinizi Isıtan Beyaz İçeceği

Kışın en lezzetli içeceklerinden birisi, üstünde dumanı tüten, bol tarçınlı bir bardak saleptir. Tadı, kıvamı, aroması ve kokusu nedeniyle her mevsim seveni çoktur ama kış günlerinde içmek bir başkadır. Kışı özlemek için oldukça geçerli bir neden olan SALEP sağlığa faydalı yönleri ile de adından söz ettirir. Aileyle bir arada geçirilen akşamların vazgeçilmezi olan salepler, tarçınla birleşen kokusu sayesinde keyfinizi yerine getirecektir.

Yöresel olarak salep bitkisi şeklinde de adlandırılan bitkiler aslında orkidelerdir. Orkideler ailesine ait bu bitkilerin yumru köklerinden elde edilen salep, kış içeceği olarak ünlenmiştir. Salep kökü yani diğer bir deyişle orkide kökü, toz haline getirilerek salep tozu elde edilir. İçecek olarak salep yapımı için, bu tozun dışında süt de kullanılmaktadır.

Salep Nedir?

Salep, orkide köklerinin tozlarıyla yapılan, kıvamı ve aromasıyla beğeni toplayan bir içecektir. Salep yapımında kullanılan orkide bitkileri de aynı isimle anılabilmektedir.

Farklı salep çeşitleri ya da daha genel bir ifade ile orkide çeşitleri doğada bulunmaktadır. Salep içindekiler, en başta bu salep kökünden elde edilen tozu ve süttür.

Tarçın da vazgeçilmez salep malzemeleri arasında yer almaktadır. Kış akşamlarının kendine has içecek türlerinden olan salepleri büyük salep bardakları ile içmek ayrı bir zevktir.

Salep Bitkisi Nerede Yetişir?

Ülkemizde salep yetiştiriciliği ile ünlü olan yerlerin başında Burdur ilinin Bucak ilçesi gelir. Bu ilçe salep orkidesi bitkisinin yumrularından elde edilen salep çekirdeği denildiğinde ilk akla gelen yerlerden birisidir. Çekirdekler salep tozu haline getirilerek salep içeceğinin hazırlanmasında kullanılır. Sadece Burdur’da değil, Anadolu’nun birçok köşesinde de salep orkidesi yetişebilmektedir.

Bu bitkiye salep ağacı şeklinde hitap etmek yerine salep bitkisi demek daha doğrudur. İçecek olan salep de bu orkide bitkilerinin köklerinden yapılır.

Salep orkidesi nasıl yetiştirilir sorusuna cevap vermek için de süreci başından bilmek gereklidir. Salep soğanı ekimi ile başlayan sürecin sonunda, salep tozu yapımında kullanılan yumrular elde edilir. Salep çiçeği de salkım ya da başak halinde büyür ve oldukça estetik bir görünüme sahiptir.

Salep Kalori ve Besin Değeri Nedir?

Salep besin değeri açısından oldukça önemli bir içecektir. Kışın içinizi ısıtacak bu lezzetli içecek, sahip olduğu vitamin ve mineral oranlarıyla da sağlığınıza katkı sağlar.

Yapısında A ve C vitaminleri bulunan salep, ideal miktarda protein de içermektedir. Sodyum, potasyum ve kalsiyum gibi vücut için önemli mineral çeşitleri de salepte bulunmaktadır.

100 gram salep kalori olarak yaklaşık 95 kcal içermektedir. Salep faydası ve lezzetiyle herkesin gönlünü kazanmış bir kış içeceğidir. Soğuk günlerde salep içerek hem içinizi ısıtabilir hem de yüksek besin değerinden faydalanabilirsiniz.

Salep Faydaları Nelerdir?

  • Salep öksürüğe iyi gelir mi şeklindeki soruların cevabı, salebin yumuşatıcı etkisinde saklıdır. Bu etkisi sayesinde boğazlarda oluşacak soğuk algınlığı gibi durumlarda rahatlatıcı bir özellik gösterir.
  • Soğuk günlerde iyi bir enerji kaynağı olarak içilebilecek salep, zihnin güçlenmesine yardım eder.
  • Salep mideye iyi gelir mi benzeri sorulara cevap olarak hazmı kolaylaştıran etkisinden bahsedilebilir. Mideyi rahatlatmasının yanı sıra bağırsaklara iyi geldiği de düşünülmektedir.
  • Salep içmek, sağlıklı bir cilde sahip olmaya yardımcı olacaktır.
  • Salep cinsel gücü artırır mı gibi sorulara cevap vermek gerekirse, özellikle tarçınla birlikte kullanıldığında afrodizyak etkileri olabileceği yönünde iddialar mevcuttur.
  • Süt ile birlikte tüketildiği için kalsiyum açısından oldukça zengin bir içecektir. Bu nedenle kemiklerin sağlığı için de olumlu etkileri bulunmaktadır.

Yan etkilerle karşılaşmamak ya da alerji gibi durumlara maruz kalmamak için salep içmeden önce doktora danışmalısınız.

Salep Zararları Nelerdir?

Salep tüketimini de diğer bütün yiyecek ve içeceklerde olduğu gibi kontrollü bir şekilde yapmak gerekir. Salep içerken doğal olmasına özen göstermeli ve ağzı yakabilecek sıcaklıklarda olmamasına dikkat edilmelidir.

Salep şekeri yükseltir mi sorusuna cevap vermek gerekirse ilk olarak salep içerisinde karbonhidrat bulunduğu bilinmelidir. Bu nedenle, diyabet yani şeker hastaları salep tüketmemelidir.

Salep süt yapar mı ya da salep hamilelere zararlı mı gibi sorulara cevap arayanlar da mutlaka uzman doktorlara danışmalıdır.

Sahlep mi Salep Mi? Salep Nasıl Yazılır?

Bu güzel ve tadı damakta iz bırakan içeceğin adını yazarken sahlep mi salep mi gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Doğru yazılışı salep olan bu sözcük kimi yerlerde sahlep şeklinde geçebilmektedir. Bu yazım, sözcüğün eski kökeninden kaynaklanabilmektedir.

Ev Yapımı Sıcacık Salep Tarifleri

1) Eviniz Enfes Salep Aromasıyla Dolsun

Canınız salep çektiğinde hazır almak yerine kendiniz yapmak istiyorsanız bu tarif sizin için yararlı olacaktır. Kıvamı ve tadıyla göz dolduran salep lezzetini ailenizle rahatça paylaşabilirsiniz. Keyfinize göre bol bol yapıp konuklarınıza da ikram edebilirsiniz. Evde Salep Yapımı

Tarif: Evde Salep Yapımı

2) Salep İçmenin Pratik Ve Lezzetli Yolu

Kışın ailecek evde geçirilen vaktin tadını çıkarmak için salep çok uygun bir tercihtir. Tarçınla zenginleşen salepler sayesinde soğuk günlerinizde içinizi ısıtabilirsiniz. Televizyonda en sevdiğiniz dizileri izlerken bir yandan da sıcacık ev işi bir salep yudumlayabilirsiniz. Salep Keyfi

Tarif: Salep Keyfi

3) Evde Salep Keyfi

Hemen hemen herkesin sevdiği salepler, özellikle soğuk akşamların gözde içeceği olacaktır. Evi salep kokusu ile dolduracak tarif sayesinde, kendiniz ve sevdiklerinizi ödüllendirebilirsiniz. Özgün aromasıyla fark yaratan saleplerin yanında, çeşitli kek ya da tatlılar da keyifle yenilebilir. Ev Yapımı Salep

Tarif: Ev Yapımı Salep

4) Bisküvi Pastasının En Güzel Hali

Pratik ve hafif bir bisküvi pastasına ufak bir salep dokunuşuyla bambaşka bir lezzet katabilirsiniz. Salep, farklı aromasıyla pastaları da güzelleştirecektir. Gün benzeri arkadaş davetleri için mükemmel bir seçim olacak tarçınlı ve salepli bisküvi pastası, mutfaktaki hünerlerinizi konuklarınıza sergilemenizi sağlayacaktır. Tarçınlı Salepli Bisküvi Pastası

Tarif: Tarçınlı Salepli Bisküvi Pastası

5) Kurabiyelere Saklanmış Salep Tadı

Konuklarınız için hazırlayacağınız atıştırmalıklar için sıradan lezzetlerin dışında bir tarif arıyorsanız salepli kurabiyeyi deneyebilirsiniz. Salepli kurabiyenin tadı misafirlerinizin dikkatini fazlasıyla çekecektir. Çay yanına da yakışacak salepli kurabiyeler, damaklarda enfes bir tat bırakacaktır. Salepli Kurabiye

Tarif: Salepli Kurabiye

6) Farklı Lezzetler Bir Arada

Davetlerinizdeki ikramların çeşitliliğine ve orijinal olmasına özen gösteriyorsanız, salepli ve pişmaniyeli mini tartlar pişirebilirsiniz. Farklı tatların kaynaşmasını sağlayan tarif, salep aromasıyla beğeni toplayacaktır. Hoş görünümüyle de ilgi çeken tartlar sayesinde, salep lezzetini şık bir sunumla destekleyebilirsiniz. Salepli Pişmaniyeli Mini Tartlar

Tarif: Salepli Pişmaniyeli Mini Tartlar

7) Tiramisu’yu Bir De Böyle Deneyin

Sevilen İtalyan tatlısı tiramisu, salepli versiyonu ile ilgi çekici bir lezzet deneyimi yaşatacaktır. Yenilikçi tarifler denemeyi sevenler, bu ilginç tatlıyı severek tüketebilirler. Kendilerine has tatlarıyla öne çıkan salep ve tiramisu ikilisi ile farklı damak zevklerine hitap edebilirsiniz. Salepli Tiramisu

Tarif: Salepli Tiramisu

8) Salep Ve Kurabiyenin Nefis Birleşimi

Çay içerken yanında salep tadını içeren kurabiyeler yemek değişik bir atıştırmalık deneyimi yaşayabilmenizi sağlayacaktır. Salepli kurabiyeler, ev yapımı bir lezzet olarak günü her saati tüketilebilir. Kurabiyenizi salep içine batırmayı seviyorsanız bu sefer de salepli kurabiyeyi çayınıza batırabilirsiniz. Salepli Kurabiye

Tarif: Salepli Kurabiye

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Salep Tarifi

Salep

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Salep Tarifi

Salep

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Salep Tarifi

Salep

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Salep Tarifi

Salep

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Salep Tarifi

Salep

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Enfes Salep Tarifi

Enfes Salep

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Salep (Gerçek Toz Salep İle), videolu Tarifi

Salep (Gerçek Toz Salep İle), videolu

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Orijinal Salep Yapımı Tarifi

Orijinal Salep Yapımı

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Orkide Tozundan Salep Tarifi

Orkide Tozundan Salep

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri