Sepet Peyniri Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir? Nasıl Yenir?

Sepet Peyniri Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir? Nasıl Yenir?

Sepette Yapılan Peynirler Hakkında Enfes Bilgiler

Türkiye, peynir çeşitleri konusunda bir cennet gibidir. Her bölgenin kendine özgü yöresel peynir çeşitleri vardır. Trakya, Ege ve Doğu Anadolu illeri birbirinden lezzetli peynirleriyle ünlüdür. Yapımı ve tadıyla farklı bir ürün olan sepet peyniri ise Ege bölgesine özeldir. Üzerindeki sepet örgüsü ona farklı bir görünüm kazandırır. Lezzeti pek çok kişinin damak tadına uyum sağlayabilir niteliktedir. Bu yazıda, Ege’nin özel peynirlerinden olan sepet peyniri hakkında aradığınız tüm bilgileri bulabilirsiniz.

Sepet Peyniri Nedir?

Ege’de yapılan ve özel bir lezzet olan sepet peyniri, örme sepet kalıplarıyla yapıldığı için bu adı alır. Bölgede üretilen Balıkesir sepet peyniri en ünlülerinden bir tanesidir. Sepetlere basılarak yapılan peynir, az tuzlu ve tam yağlı olmasıyla tanınır.

%80 – 90 gibi oranlarla inek sütünden, kalanı ise farklı çeşit sütlerden olmak üzere üretilir. Kendine özgü bir lezzete sahip olan peynir, hasır örgülerden yapılan sepetlere basıldığı için bu kalıbın şeklini alır. Organik maya ve süt ile hazırlanan peynir, tamamen yöresel yöntemlerle üretilir. Farklı bir tadı ve aroması vardır. Yağ ve protein oranı yüksek olan besleyici bir peynirdir.

sepet peyniri özellikleri

Peynirin özellikleri ve faydaları şöyle sıralanabilir:

  • Besin değeri yüksek olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kişinin günlük protein ihtiyacını rahatlıkla karşılar. Vücuda enerji verir.
  • Sepet peyniri, buzdolabında +4 ila +6 derecede bir ay boyunca muhafaza edilebilir.
  • Aminoasit içerdiği için zekâ gelişimine katkı sağlar. Dikkat eksikliğine faydalıdır.
  • Çocukların boylarının uzamasına yardımcı olur. A, B1, B2, B6, B12 vitaminlerini içerir.
  • İçerdiği kalsiyumla dişlere güç verir ve onları korur. Aynı zamanda kemik yapısının korunmasına ve gelişimine katkısı vardır.
  • Trans yağ asidi içermediği için kolesterol oranı çok düşüktür.
  • Folik asit ve tokoferol açısından zengindir.
  • Laktoz oranı düşük olduğu için süt ürünlerine karşı duyarlı olanların bile güvenle tüketebilecekleri bir peynirdir.
  • Sindirim kolaylığı sunar, gözleri güçlendirir ve saç dökülmesine iyi gelir.

sepet peyniri nasıl yapılır

Sepet Peyniri Nasıl Yapılır?

Ege bölgesinde geleneksel yöntemlerle ve peynir üretimi yapan aileler tarafından üretilen peynir, Ayvalık sepet peyniri ya da Cunda sepet peyniri gibi yöresel isimler taşır. Çoğunlukla köy ürünleri bulunan pazarlarda satışa sunulur. Eski usullerle üretilen peyniri siz de kendi evinizde yapabilirsiniz.

Evde yapabileceğiniz en kolay peynir yapımı, şu işlemlerle gerçekleşir:

Derin bir tencereye süt konur ve kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra içine peynir suyu, sirke ve limon suyu ilave edilerek süt kestirilir. Oluşan iri parçalar alınarak sepet biçimindeki bir kabın içine hafifçe bastırılır. Böylece fazla su süzülmeye başlar. İlk süzülme bitince, istenilen oranda tuzlanır ve sepet şeklini alması için üzerine bir ağırlık yerleştirilir. Tam olarak süzülmesi için 2 – 3 saat kadar beklenir.

Bundan sonra tütsüleme işine geçilir. Karabiber ve adaçayı yaprakları ile tütsüleme yapılıp peynir streç filmle kaplanır ve dinlendirmeye bırakılır. Bu işlem bitince sepet peyniri tüketime hazır hale gelir. Gökova sepet peyniri ya da diğer yöresel sepet peynirlerinin yapım şekilleri daha farklıdır. Ege’deki peynir üreticisi ailelerin yaptıkları sepet peynirleri, daha uzun sürelerde hazırlanır. Bu da onlara müthiş lezzetler katar.

sepet peyniri

Sepet Peyniri Özellikleri Nelerdir?

Bu peynir çeşidi Balıkesir ve İzmir’in bazı köylerinde üretilir. Ezine sepet peyniri de onlara dahil olur. İnek ve keçi sütü karışımından üretilen peynir, bazı köylerde kelle peyniri olarak isimlendirilir. Ayvalık sepet peyniri genellikle tam yağlı koyun sütünden yapılır. O da sepette şekillenir ama bastırılmadan yapılır. Mihaliç peyniri kıvamında olur. Lezzeti de biraz onu andırır.

Balıkesir sepet peyniri ise koyun, keçi ve inek sütü karışımından üretilir. Yuvarlak, delikli ve az tuzlu bir peynirdir. Daha çok kaşar lezzetinde olan bu peynirin kendine özgü bir aroması bulunur. Otlu sepetle yapılan çeşitleri de vardır. Meşhur Ayvalık tostunda kullanılan peynirdir.

Cunda sepet peyniri ise eski yöntemlerle sadece inek sütünden üretilir ve çok az tuz içerir. Kahvaltıda yenecek nefis bir lezzete sahiptir. Burhaniye ve Gökova sepet peyniri çeşitleri de yöresel lezzetler sunar. Ülkemizin pek çok bölgesinde üretiliyor olmakla beraber, en ünlü sepet peynirleri Ege Bölgesi’ne ait olanlardır.

sepet peyniri nasıl yenir

Sepet Peyniri Kalori ve Besin Değerleri

Sepet peyniri tam yağlı sütlerden üretildiği için yüksek kalori miktarına sahiptir. Kilo verme sürecinde olanlar ya da kolay kilo alanlar için dikkatlice tüketilmesi tavsiye edilir. Sepet peyniri içeriğinde yüksek oranda protein ve yağ ile birlikte kalsiyum ve sodyum barındırır.

Peynirin 100 gramındaki kalori değeri 349 kilo kaloridir. Yine 100 gramında, 27 gram protein vardır. Yağ ve karbonhidrat oranı ise 100 gramı için, 26 gram yağ ve 1,7 gram karbonhidrattır. Besin değeri yüksek bir gıda ürünü olan sepet peyniri, bir günlük protein ihtiyacını karşılayabilecek bir peynir çeşididir.

sepet peyniri özellikleri

Sepet Peyniri Nasıl Yenir?

Çok lezzetli bir peynir olduğu için kahvaltıların vazgeçilmez peynir çeşididir. Az tuzlu olması nedeniyle sağlık sorunu yaratmaz. Kahvaltı dışında salatalarda, makarnalarda ve peynir tabaklarında ona rastlamak mümkündür.

Sepet şeklindeki dış görünümü onu dikkat çekici kılar. Şık sofraların süslenmesine katkı sağlar. Kimyasal ve koruyucu katkı maddesi içermeyen bu peyniri küçük çocuklarınıza güvenle yedirebilirsiniz.

Genellikle sade olarak tüketilen sepet peyniri krep gibi bazı hamur işi çeşitlerine çok yakışır. Soğuk sandviçler için ideal bir çeşittir. Bebeklerin beslenme düzenlerine ilave edilirse, kemiklerinin güçlenmesine yardımcı olur. En beğenilen tüketim şekillerinden bir tanesi de sepet peyniri kızartması olarak bilinmektedir.

Sepet Peyniri Nasıl Kızartılır?

Sepet peyniri zaten lezzetli bir üründür. Oldukça sevilen bir pişirme yöntemi olan kızartmaya da çok yakışan peynir çeşitlerindendir. En basit şekliyle şöyle kızartılır:

İsteğe uygun miktardaki sepet peyniri, ince dilimler haline getirilir. Daha sonra bu dilimler, içine az miktarda tereyağı ya da zeytinyağı konmuş ve önceden kızdırılmış tavaya yerleştirilir. Alt kısımları kızarınca dilimler ters çevrilir ve diğer yüzleri kızartılır.

Peynir dilimleri, kızarma işlemi bitince kâğıt havlu serilmiş bir tabağa alınarak fazla yağlarından arındırılır. Daha sonra servis tabağına alınarak domates, salatalık ve yeşil otlarla birlikte sıcak olarak servis edilir.

sepet peyniri

Sepet Peyniri Fiyatı Ne Kadar? Nerede Satılır?

Ege Bölgesi’ne özgü olan sepet peynirini, bölgeye yaptığınız gezilerde organik ürün pazarlarından ya da üreticiliğini yapan yerlerden kolayca alabilirsiniz. Bunun dışında internet ortamı size yardımcı olabilir. Üretici firmaların kendi internet siteleri üzerinden alışveriş yapabilirsiniz. Ayrıca organik ve yöresel gıda satışı yapan internet sitelerinden de satın alabilirsiniz. İstediğiniz yörenin sepet peynirini, fiyatlarını da görerek alabilme şansınız vardır.

Olduğunuz şehirdeki büyük market zincirlerinde bulabilirsiniz. Her tür peynir çeşidini, tüketicilerin hizmetine sunan marketlerden satın almayı tercih edebilirsiniz. Sepet peyniri markasına, gramajına ve çeşitliliğine göre farklı fiyatlar taşır.

Otlu, zeytinli ve sade çeşitleri olan peynirin, ortalama fiyatı 500 gramı için 30 – 50 TL arasında değişim gösterir. Yöresel yapım özellikleri de fiyat farklılıkları doğurabilir. Bataklıklarda yetişen, ucu dikenli bir sazdan örülerek yapılan sepetler içinde üretilen peynirler, daha pahalı fiyatlarla satılabilir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Meyve Sepeti Tarifi

Meyve Sepeti

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, Pişirme yok
Patates Sepeti Tarifi

Patates Sepeti

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Meyve Sepeti Tarifi

Meyve Sepeti

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Kavun Sepeti Tarifi

Kavun Sepeti

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Çiçek Sepeti Pastası Tarifi

Çiçek Sepeti Pastası

6-8 kişilik, 1 saat Hazırlık, Pişirme yok
Çiçek Sepeti Pastası Tarifi

Çiçek Sepeti Pastası

4-6 kişilik, 1 saat 30dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Sepet Pasta Tarifi

Sepet Pasta Tarifi

8-10 kişilik, 45dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Peynir Tarifi

Peynir

8-10 kişilik, 4 saat ve üzeri Hazırlık, 30dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri