Evde Eskimiş Silikonu Temizlemenin 4 Kolay Yolu

Evde Eskimiş Silikonu Temizlemenin 4 Kolay Yolu Tarifi

Kararmış, Sararmış Silikon Nasıl Çıkarılır?

Mutfak ve banyo gibi evde suyun sık kullanıldığı alanlarda dekorasyon yapılırken suya dayanıklı malzemelerin kullanması büyük önem taşır. Bu malzemeler arasında silikon da sık sık tercih edilen ürünler arasındadır. Silikon bir çeşit endüstriyel yapıştırıcı etkisi gösterir. Su geçirmez özelliği sayesinde bazı bölümleri kapatma veya yapıştırma için kurtarıcı bir malzeme olsa da silikon avantajları olduğu gibi ne yazık ki dezavantajları da olan bir malzemedir.

Silikon Nasıl Temizlenir?

  • Kimyasal Temizleyiciler
  • Silikon Kalemi
  • Eski Silikonu Sökmek ve Yenisini Yapıştırmak
  • Isıyla Silikonu Çözmek

Zamanla küflenme, kararma ya da sararma gibi sorunların ortaya çıktığı silikon yüzeyler çirkin bir görüntü oluşturabilmektedir. Bu yüzden de temizlenmeleri ya da silikon sökmek ve tekrar uygulama yapmak bile gerekebilmektedir. Silikonlar nasıl temizlenir sorusuna cevaben hazırladığımız listemizin size yardımcı olacağına eminiz, gelin bu listeye birlikte göz atalım.

Önerileri uygulamadan önce koruyucu ekipmanınızı (eldiven, gözlük, önlük vs) giyiniz. 

İlginizi çekebilir: Evdeki Malzemelerle Duvar Silmenin 4 Kolay Yolu

silikon nasıl temizlenir

Silikon Nasıl Temizlenir? En Kolay 4 Çözüm

1) Kimyasal Temizleyiciler

Eskimiş, sararmış silikon nasıl temizlenir diye soruyorsanız çamaşır suyu veya amonyaklı kimyasal temizleyiciler silikon yüzeylerdeki renk değişimini bir süreliğine temizleyebilmektedir. Aseton ve alkol gibi solüsyonlar da bu iş için kullanılabilmektedir. Ancak bu uygulamanın sık sık tekrarlanması gerektiğini hatırlatalım.

silikon nasıl temizlenir

2) Silikon Kalemi

Eski silikon nasıl temizlenir ya da eski silikon üzeri nasıl yenilenir diye düşünüyorsanız şimdi size pratik bir yol önereceğiz. Silikon kalemi olarak bilinen özel bir ürün ile de silikonlarınızı sökmenize gerek kalmadan yenilenmiş bir görüntü elde edebilirsiniz.

Bunun için kirlenmiş silikonları önce nemli bir bezle temizleyip kuruladıktan sonra tüp şeklinde olan silikon kalemini sıkarak uygulama yapabilirsiniz.

Düzeltici başlık ile de düzgün bir uygulama gerçekleştirmeniz kolay olacaktır. Silikon kalemini kullandıktan sonra içinde malzeme kalırsa uç kısımda kalan kısmı temizleyip kaldırırsanız tekrar kullanım için de hazır bekleyecektir.

silikon nasıl temizlenir

3) Eski Silikonu Sökmek ve Yenisini Yapıştırmak

Eğer silikonunuz hem kirlenmiş hem de zarar görmüşse artık eski silikonları söküp yenisini uygulama vakti gelmiş demektir. Sökme işlemi yapmadan önce mutlaka koruyucu eldivenlerinizi giyiniz.

Silikon temizlemek için maket bıçağından faydalanabilirsiniz; ancak zemine zarar verme ihtimaline karşı silikon sökmek için özel olarak üretilmiş ürünlerden faydalanmanız daha iyi olacaktır. Yüzeyin türüne göre silikonu uçlarından tutup çekme ya da sıcaklıkla biraz eritip temizleme gibi yöntemler de denenebilir.

Sıra geldi yeni silikonu çekmeye! Bunun için silikon başlığına, maskeleme bandına ve tabii ki silikona ihtiyacınız olacak. Malzemeleri aldıktan sonra eski silikondan temizlediğiniz alanı iyice temizleyin ve kurulayın.

Kuruma yeni silikonun sağlam tutması için çok önemlidir. Maskeleme bandını sadece silikon uygulaması yapacağınız alan açıkta kalacak şekilde yapıştırın ki uygulamanız düzgün şekilde gerçekleşebilsin.

Makineyle uygulama yaptıktan sonra bantları çıkarabilirsiniz. 12 saat kadar silikona su değdirmeden kurumasını bekleyin.

4) Isıyla Silikonu Çözmek

Yüzeyde donmuş silikonu temizlemek için ısıdan faydalanabilirsiniz. Eğer silikonu temizlemek istediğiniz yüzey ısıya dayanıklıysa önce kurutma makinesi ya da ısı tabancası gibi bir aletle yüzeyi ısıtın. Sonrasında silikon yavaş yavaş yüzeyden ayrılma kıvamına gelecektir. Nemli bezle temizleme işlemi yapabilirsiniz. Yüzey ısıya dayanıklı değil ise, patlayıcı bir malzeme yakınlarında ise bu yöntemi uygulamayınız.

silikon nasıl temizlenir

Ele Bulaşan Silikon Nasıl Temizlenir?

Kurumuş silikon elden nasıl çıkar diyenlerin imdadına sıcak su yetişir. Ellerinizi sıcak suda mümkünse deterjanlı suda bir süre bekletin. Ayrıca aseton da silikonu çözebilen bir malzemedir. Sonrasında elinizi kesmeyecek sert bir cisimle silikonu kazıyarak temizleyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Tıkanmış Lavaboları Açan 5 Hızlı Kolay Yöntem

silikon nasıl temizlenir

Fayanstan Silikon Nasıl Temizlenir?

Fayansa damlayan silikon kurumadan hemen müdahale ederseniz kolayca temizlenebilir. Bunun için ıslak mendil ya da ıslak bir bez kullanabilirsiniz.

Silikon donmuş ise deterjanlı bezle çıkarmayı deneyebilirsiniz. İyice kurumuş ve deterjanlı bezle de çıkmayan silikonu sert bir spatula gibi bir yardımcıyla bir ucundan kaldırmayı deneyebilirsiniz. Elbette bu durumda fayansın çizilmemesi için de özenli davranılmalıdır. Alkol ya da aseton gibi solüsyonlar da silikon temizlemede etkilidir.

silikon temizleme

Cam ve Ahşap Yüzeyden Silikon Nasıl Temizlenir?

Ahşap yüzeylerdeki silikonları sökmek istiyorsanız jiletten ya da cam kazıyıcılardan faydalanıp silikonların uç kısımlarını kaldırıp yavaşça çekme yöntemini deneyebilirsiniz. Ahşabın yapısından dolayı silikon kolay kalkacaktır.
Isı yöntemi ile silikonu temizlemek özellikle cam yüzey için uygundur; çünkü camdaki silikonu kazımaya çalışmak camın çizilmesine neden olabilir.

Kalıntıları kimyasal sıvılarla temizleyebilirsiniz. Silikon çıkarıcı solüsyonlar, aseton, izopropil alkon silikonu çıkarmada kullanılan kimyasallar arasındadır. Yüzeye sert cisim uygulamak istemiyorsanız en basit çözüm olan tırnakla kazımayı deneyebilirsiniz. Öncesinde donmuş silikonu yumuşatmak için ısı uygulayabilirsiniz.

silikon temizleme

Kıyafete, Koltuğa Bulaşan Silikon Nasıl Temizlenir?

Kıyafete bulaşan silikonu temizlemek için en doğru yöntem kuru temizlemeye başvurmaktır; ama ufak bir leke varsa ve kendiniz hızlı bir müdahalede bulunmak isterseniz asetonla yumuşakça silmeyi deneyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Bulaşık Süngeri Nasıl Temizlenir? 3 Kolay Çözüm

silikon nasıl temizlenir

Az Miktarda Donmuş Silikon Nasıl Çözülür?

Bölgesel olarak, küçük bir yüzeyde silikon donduysa ve kurumuş silikon nasıl temizlenir diye düşünüyorsanız; yüzey ısıya dayanıklıysa saç kurutma makinesiyle ısıtıp nemli bezle temizleyebilirsiniz. Yüzey ısıya dayanıklı değilse ve silikonun kolay ayrılabileceği bir yapıdaysa tırnağınızla silikonu kazımayı deneyebilirsiniz.

Bir yere bulaşan silikon nasıl temizlenir diyenlerin yüzeyin yapısına göre ne yapılacağına karar vermesi sağlıklı olur. Yüzeye zarar vermeyecekse alkol ya da aseton ile temizlik yapmak da uygun olacaktır.

silikon temizleme

Evde Mürekkep Lekesini Çıkaran 8 Çözüm

Kıyafetten Yağ Lekesi Nasıl Çıkar? 5 Kolay Çözüm

Kahve Lekesi Nasıl Çıkar? Kurumuş Lekelere 7 Pratik Kesin Çözüm

Halıdan Çay Lekesi Nasıl Çıkar? 7 Pratik Adımda Lekeleri Yok Edin!

Oje Lekesi Nasıl Çıkar? Evdeki Malzemelerle Asetonsuz 4 Basit Yöntem

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Nar Temizlemenin Pratik Yöntemi Tarifi

Nar Temizlemenin Pratik Yöntemi

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Nar Temizlemenin Pratik Yöntemi Tarifi

Nar Temizlemenin Pratik Yöntemi

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Silikonda Minik Kekler Tarifi

Silikonda Minik Kekler

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Minik Silikon Kekler Tarifi

Minik Silikon Kekler

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Silikon Kalıpta Mozaik Pasta Tarifi

Silikon Kalıpta Mozaik Pasta

10-12 kişilik, 55dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Silikon Kalıpta Mozaik Pasta Tarifi

Silikon Kalıpta Mozaik Pasta

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Nar Ayıklamanın Pratik Yolu Tarifi

Nar Ayıklamanın Pratik Yolu

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Silikon Kek Kalıbında Yumurta Tarifi

Silikon Kek Kalıbında Yumurta

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Silikon Kalıpla Sütlü İrmik Tatlısı Tarifi

Silikon Kalıpla Sütlü İrmik Tatlısı

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif Tarifi
Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif

Bahar ve yaz ayları, serinletici ve hafif yemeklerin tadını çıkarmak için idealdir. Sıcak havalarda canımız…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi

Nisan ayında binlerce kez deftere eklenen, pek çok takipçimizin beğenisini kazanan en özel tarifler bu…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Tarifler Geri
Videolar Geri