Kararmış, Sararmış Silikon Nasıl Çıkarılır?
Mutfak ve banyo gibi evde suyun sık kullanıldığı alanlarda dekorasyon yapılırken suya dayanıklı malzemelerin kullanması büyük önem taşır. Bu malzemeler arasında silikon da sık sık tercih edilen ürünler arasındadır. Su geçirmez özelliği sayesinde bazı bölümleri kapatma veya yapıştırma için kurtarıcı bir malzeme olsa da silikon avantajları olduğu gibi ne yazık ki dezavantajları da olan bir malzemedir.
Zamanla küflenme, kararma ya da sararma gibi sorunların ortaya çıktığı silikon yüzeyler çirkin bir görüntü oluşturabilmektedir. Bu yüzden de temizlenmeleri ya da silikon sökmek ve tekrar uygulama yapmak bile gerekebilmektedir. Silikonlar nasıl temizlenir sorusuna cevaben hazırladığımız listemizin size yardımcı olacağına eminiz, gelin bu listeye birlikte göz atalım.
Evdeki Malzemelerle Duvar Silmenin 4 Kolay Yolu

Silikon Nasıl Temizlenir? En Kolay 4 Çözüm
1) Kimyasal Temizleyiciler
- Eskimiş, sararmış silikon nasıl temizlenir diye soruyorsanız çamaşır suyu veya amonyaklı kimyasal temizleyiciler silikon yüzeylerdeki renk değişimini bir süreliğine temizleyebilmektedir.
- Aseton gibi solüsyonlar da bu iş için kullanılabilmektedir. Ancak bu uygulamanın sık sık tekrarlanması gerektiğini ve yorucu olduğunu da hatırlatalım.

2) Silikon Kalemi
- Eski silikon nasıl temizlenir ya da eski silikon üzeri nasıl yenilenir diye düşünüyorsanız şimdi size güzel bir yol önereceğiz. Silikon kalemi olarak bilinen özel bir ürün ile de silikonlarınızı sökmenize gerek kalmadan yenilenmiş bir görüntü elde edebilirsiniz.
- Bunun için kirlenmiş silikonları önce nemli bir bezle temizleyip kuruladıktan sonra tüp şeklinde olan silikon kalemini sıkarak uygulama yapabilirsiniz.
- Düzeltici başlık ile de düzgün bir uygulama gerçekleştirmeniz kolay olacaktır. Silikon kalemini kullandıktan sonra içinde malzeme kalırsa uç kısımda kalan kısmı temizleyip kaldırırsanız tekrar kullanım için de hazır bekleyecektir.

3) Eski Silikonu Sökmek ve Yenisini Yapıştırmak
- Eğer silikonunuz hem kirlenmiş hem de zarar görmüşse artık eski silikonları söküp yenisini uygulama vakti gelmiş demektir.
- Sökme işlemi yapmadan önce mutlaka koruyucu eldivenlerinizi giyiniz.
- Silikon temizlemek için maket bıçağından faydalanabilirsiniz; ancak zemine zarar verme ihtimaline karşı silikon sökmek için özel olarak üretilmiş özel ürünlerden faydalanmanız daha iyi olacaktır.
- Sıra geldi yeni silikonu çekmeye! Bunun için silikon başlığına, maskeleme bandına ve tabii ki silikona ihtiyacınız olacak. Malzemeleri aldıktan sonra eski silikondan temizlediğiniz alanı iyice temizleyin ve kurulayın.
- Kuruma yeni silikonun sağlam tutması için çok önemlidir. Maskeleme bandını sadece silikon uygulaması yapacağınız alan açıkta kalacak şekilde yapıştırın ki uygulamanız düzgün şekilde gerçekleşebilsin.
- Makineyle uygulama yaptıktan sonra bantları çıkarabilirsiniz. 12 saat kadar silikona su değdirmeden kurumasını bekleyin.

4) Isıyla Silikonu Çözmek
- Eğer silikonu temizlemek istediğiniz yüzey ısıya dayanıklıysa önce kurutma makinesi ya da ısı tabancası gibi bir aletle yüzeyi ısıtın.
- Sonrasında silikon yavaş yavaş yüzeyden ayrılma kıvamına gelecektir.
- Nemli bezle temizleme işlemi yapabilirsiniz.

Ele Bulaşan Silikon Nasıl Temizlenir?
- Ellerinizi sıcak suda mümkünse deterjanlı suda bir süre bekletin.
- Sonrasında elinizi kesmeyecek sert bir cisimle silikonu kazıyarak temizleyebilirsiniz.
Tıkanmış Lavaboları Açan 5 Hızlı Kolay Yöntem
Fayanstan Silikon Nasıl Temizlenir?
- Fayansa damlayan silikon kurumadan hemen müdahale ederseniz kolayca temizlenebilir. Bunun için ıslak mendil ya da ıslak bir bez kullanabilirsiniz.
- Silikon donmuş ise deterjanlı bezle çıkarmayı deneyebilirsiniz.
- İyice kurumuş ve deterjanlı bezle de çıkmayan silikonu sert bir spatula gibi bir yardımcıyla bir ucundan kaldırmayı deneyebilirsiniz.
- Elbette bu durumda fayansın çizilmemesi için de özenli davranılmalıdır.
Kıyafete veya Koltuğa Bulaşan Silikon Nasıl Temizlenir?
- Kıyafete bulaşan silikonu temizlemek için en doğru yöntem kuru temizlemeye başvurmaktır; ama ufak bir leke varsa ve kendiniz hızlı bir müdahalede bulunmak isterseniz asetonla yumuşakça silmeyi deneyebilirsiniz.
Bulaşık Süngeri Nasıl Temizlenir? 3 Kolay Çözüm

Evde Mürekkep Lekesini Çıkaran 8 Çözüm
Kıyafetten Yağ Lekesi Nasıl Çıkar? 5 Kolay Çözüm
Kahve Lekesi Nasıl Çıkar? Kurumuş Lekelere 7 Pratik Kesin Çözüm
Halıdan Çay Lekesi Nasıl Çıkar? 7 Pratik Adımda Lekeleri Yok Edin!
Oje Lekesi Nasıl Çıkar? Evdeki Malzemelerle Asetonsuz 4 Basit Yöntem
3 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
4 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 700.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.