Yemek Yağı Lekesi Nasıl Temizlenir?
Yemeklerin ana malzemelerinden biri olan yağ, zaman zaman etrafa ve kıyafetinize sıçrayabilir. İnatçı bir leke olan yağ lekesi, pek çok kişiyi üzmektedir. Bazen en sevilen kıyafetlere bulaşan yağ lekesi, bu kıyafetten vazgeçmenize neden olabilir.
Kumaş ve halıya dökülen yağ lekeleri ise kötü bir görünüm oluşturur. Bu zorlu lekelerle başa çıkmanız için sizlere yağ lekesi nasıl çıkarılır konusu hakkında bilgi vermek için buradayız.
Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
- Bulaşık deterjanı
- Karbonat
- Yünlü yüzeyler için: nişasta
- Narin kumaşlar için: bebek pudrası
- Sentetik kumaşlar için: eter
- Tuz

Yün kazaklarınızı, en sevdiğiniz elbisenizi, severek kullandığınız masa örtüsünü ve mobilyalarınızı yemek yağından temizlemek için aradığınız pek çok kurtarıcı yöntem şimdi burada!
Hadi, inatçı yağ lekesi nasıl geçer diye düşünmenize son verecek pratik yöntemleri inceleyelim ve evin her köşesini pırıl pırıl yapacak temizlik fikirlerine göz atalım! Hem yeni oluşan yağ lekesi kolayca nasıl çıkar hem de kıyafetteki eski yağ lekesi nasıl çıkar diyenler yazımızda cevapları bulacaklar.

Yağ Lekesi Nasıl Çıkar? Evde 6 Kolay Çözüm
1) Bulaşık Deterjanı
Zeytinyağı lekesi nasıl çıkar diye düşünenlerin imdadına bulaşık deterjanı koşuyor. Halıya veya kıyafetinize sıçrayan yemek yağını çıkarmak için, oldukça kolay bir yöntem öneriyoruz.
- Bulaşık deterjanını yağ lekesi olan bölgeye dökün ve 5 dakika kadar bekleyin.
- Bulaşık deterjanının limonlu olmamasına özen göstermelisiniz. Çünkü limonlu deterjanlar asitli bir yapıya sahip olduğu için renk açması yapabilir.
- 5 dakika kadar bekleyen bölgeyi ılık bir bez yardımıyla silin ve ardından düşük derecede kıyafetinizi veya kumaşı makineye atın.
- Bulaşık deterjanı, tabaklardaki yağı kaldırdığı gibi kumaşlardaki yemek yağını da temizleyecektir.

2) Karbonat
Karbonat leke ve kirleri temizleme konusunda oldukça başarılıdır. Özellikle kottan yağ lekesi nasıl çıkar diye düşünenler karbonatla temizliği deneyebilirler.
- Yağ dökülen yüzeye karbonat serpiştirin ve diş fırçası yardımıyla bu yüzeyi fırçalayın.
- Fırça darbelerinin narin olmasına özen gösterirseniz, kumaşlarınıza zarar vermezsiniz.
- Aklınızdaki soru salçalı yağ lekesi nasıl çıkar ise karbonatla beraber bulaşık deterjanını karıştırıp yüzeye dökebilirsiniz.
- İki malzeme de kolay yöntemle yağı kumaştan çıkaracaktır. Dilerseniz küçük kıyafetler ve parçalar için karbonatlı su hazırlayıp suyun içinde bekletebilirsiniz.

3) Yünlü Yüzeylere Nişasta
Yünlü kazaklarınıza ya da kumaşlara dökülen yemek yağı lekesini çıkarmak için nişasta uygulayabilirsiniz. Nişasta, yüzeylerin zarar görmesini engelleyecek dokuya sahiptir.
- Ovalama sırasında da lekeyi kaldırma gücü olan nişastayı kullanmak için, yağlı bölgeye 1 yemek kaşığı kadar nişasta ekleyin.
- Nişastanın üzerine ılık bir bezle bastırın ve lekenin beze gelmesini sağlayın.
- Nişasta ile temizleme yöntemini özellikle de taze lekeler için deneyebilirsiniz. Yünlü kazakları yağ lekesinden kurtarmak için oldukça etkili olacaktır.

4) Narin Kumaşlara Bebek Pudrası
İpek ve saten kumaşlara kaza ile yemek yağı dökülebilir. Yağ dökülen bu narin kumaşları çöpe atmamak için bebek pudrasını kullanabilirsiniz.
- Çok hassas kumaşlardan yağ lekesi ne ile çıkar diye düşündüğünüz anda bebek pudrasını lekenin üzerine dökün ve 10 dakika bekleyin.
- Ardından bir pamuklu bezi ılık suyla ıslatın. Bezi lekenin olduğu yere bastırın ve yağın beze gelmesini sağlayın.
- Bebek pudrasını kullanarak yağı beze aldıktan sonra, ipek veya saten kıyafetlerinizi düşük derecede yıkamaya alın.
- Kıyafetiniz makineden çıktığında, yağ lekesinin gitmiş olduğunu göreceksiniz.
- Narin pamuklu kumaştan yağ lekesi nasıl çıkar diye düşünenler yumuşak bir yöntem olan bebek pudrasıyla temizliği deneyebilirler.

5) Sentetik Kumaşlar İçin Eter
Eter uçucu bir maddedir ve kumaşlardaki yemek yağını çıkarma konusunda size büyük yardım eder. Sıvı yağ lekesi nasıl çıkar diye lekenin başında düşünüp dururken eteri kullanmanızı öneririz.
- Öncelikle bir bezi etere batırın ve ardından bu bezle lekenin olduğu yeri narin hareketlerle silin.
- Bu uygulamayı açık havada denemeniz önerilir. Uçucu madde olduğu için eter nefesinizi kesebilir.
- Sentetik kumaşlar için yağ lekesi çıkarma yöntemi aradığınızda, bir köşede eter bulundurabilirsiniz.

6) Tuz
Yağ lekesini kumaşlardan çıkarmak çok da zor değil. Bir miktar tuz kullanarak yağ lekesini kumaşa yerleşmeden temizleyebilirsiniz.
- Yemek yerken ya da hazırlık aşamasında kıyafete yağ damladıysa hemen kıyafeti çıkarın ve bir zemine serin.
- Yağlı bölgenin üzerine tuzu serpin. Güzelce tuzla kapatın yağlanmış yüzeyi. 10 dakika kadar tuzlanmış kumaşı bekletin.
- Ardından ılık suyla tuzu kumaştan atın. Bu işlemin ardından çamaşır deterjanını yağlı bölgeye dökün ve 10 dakika kadar daha bekleyin.
- Kıyafetin yıkama talimatına uygun şekilde makineyi çalıştırın. Tuz, yağın kumaştan kalkmasını sağlarken, çamaşır deterjanı da tuzun bıraktığı izi temizleyecektir.
- Son aşamada çamaşırı uygun derecede yıkayarak yağ lekesini yüzeyden temizleyin.
- Bu işlemi denemek için anında uygulama yapmanız gerekir. Bekleyen yağ lekesi, kumaştan zor temizlenir.
- Şifon elbiseden yağ lekesi nasıl çıkar diyenler tuz yöntemini deneyebilirler.

Halıdan Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
- Halınıza yağ ya da yağlı bir yemek döküldüyse önce bir peçeteyle fazla bulaştırmadan artıkları alın.
- Sonrasında işinize yarayacak karışık bulaşık deterjanı ve su karışımı olacaktır.
- Yağ lekesini çıkarırken sıcak su kullanırsanız derine işlemiş olan kirin daha kolay çözülmesini sağlayabilirsiniz.

Koltuktan Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
Koltuktan yağ lekesi çıkarmak için en uygun karışım tuz ve karbonat karışımıdır:
- Eşit oranlarda tuz ve karbonatı karıştırıp biraz su da ekledikten sonra oluşan macunu lekenin üzerine sürün ve bir süre bekleyin.
- Karışımın temizliğini ılık suyla yapabilirsiniz. Bu yöntem kumaş koltuklar için kullanılabilir.
- Eğer deri bir koltuğunuz varsa ve üzerine yağ veya yağlı bir yemek döküldüyse temizliği sabunlu su ile yapmanız uygun olacaktır.
- Koltuğa yeni dökülen yağı temizlemek daha kolaydır ama koltuktan kurumuş yağ lekesi nasıl çıkar diye de merak ediyor olabilirsiniz.
- 1 fincan beyaz sirke ile 1 yemek kaşığı bulaşık deterjanı karışımı bunun için size yardımcı olabilir.

Beklemiş, Kurumuş Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
Beklemiş yağ lekesi nasıl çıkar diye endişeye düştüğünüz anda aklınıza hemen karbonata başvurmak gelebilir:
- Yağ lekesi olan yüzeye bir miktar karbonat dökün.
- Diş fırçasını hafif nemlendirdikten sonra nazikçe alanı fırçalamaya başlayın.
- Kumaş gibi yüzeylerde hassas davranmanızı tavsiye ederiz.
- Etki gücünü artırmak için sirke veya limon ile karbonatı köpürtebilirsiniz.
- Kurumuş yağ lekesi nasıl çıkar diye düşünenler biraz bulaşık deterjanını kıyafetin lekeli bölümüne döküp kıyafeti çamaşır makinesinde yıkayabilirler.
- Kıyafette beklemiş yağ lekesi nasıl çıkar diyenler de bu yöntemi deneyebilirler.
- Kurumuş yağ lekesi kıyafetten nasıl çıkar diye düşünürken diş fırçası yöntemini bulduğunuza mutlu olduysanız ama kıyafetin zarar görmesinden çekiniyorsanız yumuşak uçlu bir fırça kullanabilirsiniz.

Yıkanmış Çamaşırdan Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
Çamaşırı yıkamadan önce bulaşık deterjanı uygulaması yapıyoruz peki yıkanmış çamaşırdan yağ lekesi nasıl çıkar mı diyorsunuz? Yani yıkandığı halde çıkmayan yağ lekesi nasıl temizlenir diye mi düşünüyorsunuz?
Bu durumda yağ kumaşın derinine işlemiş olabilir. Bir diş fırçası yardımınıza koşabilir. Bulaşık deterjanıyla lekeyi iyice fırçalamanız derindeki lekenin çıkmasını kolaylaştırabilir.

Evdeki 5 Malzeme ile Beyaz Ayakkabı Temizliği
Halıdan Çay Lekesi Nasıl Çıkar? 7 Pratik Adımda Lekeleri Yok Edin!
Kahve Lekesi Nasıl Çıkar? Kurumuş Lekelere 7 Pratik Kesin Çözüm
Oje Lekesi Nasıl Çıkar? Evdeki Malzemelerle Asetonsuz 4 Basit Yöntem
Küf Lekesi Nasıl Çıkar? En Basit 7 Formül – Duvar, Kumaş, Halı Temizliği
--
4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.