Sırt Ağrısı Nedenleri, Ne İyi Gelir?

Sırt Ağrısı Nedenleri, Ne İyi Gelir? Tarifi

Sırt Ağrısına Etkili Çözüm Önerileri

Sırt bölgesindeki omurgaların her iki yana doğru gerilmesiyle hemen hemen herkesin şikayetçi olduğu sırt ağrıları yaşanır. Boyun omurgası incelendiğinde “C” harfinin yapısı ile benzerlik gösterir. Çeşitli nedenlerden dolayı bu omurga düz bir hale gelir. Bu durumun sonucunda ise omuz ve sırt bölgesine giden sinirlerin çıkışı daralır. Böylece sinirlere bir baskı uygulanır. Oluşan bu baskılardan dolayı sırtta bulunan kaslar gerilmeye başlar ve sırt ağrısı adı verilen ağrı meydana gelir. Bu durum sırt ağrısı yaşayan kişiyi gün boyu bazen de yıllarca rahatsız etmektedir.

Pek çok kişide görülen sırt ağrısını incelediğimiz bu yazımızda, sizler için sırt ağrısına neden olan faktörleri ve çözüm önerilerini ele aldık. Gün boyu hareketinizi kısıtlayan sırt ağrılarını gidermenin en iyi yolu işte bu yazıda sizlerle. Sağlıklı günler geçirmeniz için sırt ağrısı hakkında merak ettiğiniz ne varsa şimdi cevaplanıyor.

sırt ağrısının nedenleri

Sırt Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Sırt ağrısının nedeni incelendiğinde psikolojik ve biyolojik faktörler dikkat çekmektedir. Sırt ağrısının en büyük ve bilinen nedeni, stres olarak ifade ediliyor. Peki diğer nedenler nedir diye merak ediyorsanız, işte sırt ağrısına neden olan etkenlerin listesi:

  • Duruş ve oturuş pozisyonu sırt ağrısını tetiklemektedir. Bu duruma gün boyu masa başında çalışanları ve bilgisayar ile vakit geçirenleri örnek verebiliriz.
  • Düşük omuzlar ve eğik baş ile uzun süre oturduğunuzda, sırtınızdaki sinirlere baskı yaparak ağrının oluşmasına neden olabilirsiniz. Bu nedenle masa başı işinde çalışanlar için belirli aralıklarla hareket etmenin iyi olacağı tavsiye edilmektedir.
  • Vücutta görülen farklı bir hastalık da sırt ağrısını oluşturur. Özellikle kalp, akciğer ve safra kesesi problemleri sırt ağrısını tetikler. Sırt ağrısı kalp krizi belirtisi olarak bilinmektedir. Sırta yapılan baskı sonucunda kalp kasları da sıkışır. Başka tetikleyen faktör de varsa kalp krizi tehlikesi görülebilir.
  • Ayrıca sırt ağrısı akciğer kanserinin de vücuda yayıldığını gösteren bir işarettir. Akciğer teşhisi konulan bir hastanın sırt ağrıları gözlemlenir.
  • Fibromiyalji adı verilen yumuşak doku romatizması hastalığı, sırt ağrılarını beraberinde getirir. Stres, yorgunluk ve ödem bir araya geldiğinde vücut tepki verir ve sırt ağrısı yaşanır.
  • Sırt ağrısının bir diğer nedeni de omurga eğriliğidir. Skolyoz adı verilen bu rahatsızlık ergenlik döneminde yanlış oturma ve uykudan da kaynaklanır.
  • Omurgalarda kalıcı eğrilik olduğu için sırt ağrısını hissettirir.
  • Sırt ağrısına kemik erimesi yani osteoporoz da neden olmaktadır. Genellikle kadınlarda görülen bu rahatsızlık ileri yaşlardan sonra sırt ağrısı şikayetleri ile kendini belli eder.
  • Ağır eşya kaldırmak, uzun süre ayakta kalmak, çok uzun süre boyunca araba kullanmak ve obezite de sırt ağrısının nedenleri arasında yer alıyor.
  • Gebelik döneminde de sırt ağrısı görülmektedir. Bu sırt ağrılarının kalıcı olmaması için gebelik döneminde düzenli yürüyüş yapılmalıdır.

sırt ağrısına ne iyi gelir

Sırt Ağrısına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Evde Çözüm

  • Sırt ağrılarından kurtulmak için eğer fazla kilonuz varsa, bir an önce bu kiloları yok etmeye çalışın. Vücudunuz fazla kiloyu taşırken zorlanacağı için sırtınızda baskı oluşturur ve ağrı hissedilir.
  • Ağrılarınızı hafifletmek adına gün içinde kısa süreli de olsa sırt ağrısı egzersizleri yapmalısınız. Gerilen kaslarınızı açmak için egzersizler iyi gelecektir.
  • Sırt ağrısı yatak seçimi doğru yapıldığında giderilebilir. Vücudunuzu rahatsız eden ve fizik yapınıza göre uygun olmayan yataklar sırt ağrısına neden olur. Kilonuz ile orantılı ortopedik yataklar sizi daha rahat ettirecektir.
  • Eğer masa başında bir işte çalışıyorsanız, mutlaka dik oturmaya çalışın. Zaman zaman ayağa kalkıp hareket etmek sırtınıza iyi gelecektir. Yürürken de eğik pozisyonda değil dik yürümeye özen gösterin.
  • Çanta seçiminde özenli olun. Ağır çantalardan uzak durmalısınız. Sırt ve omuzda taşınan ağır çantalar bir süre sonra kronik sırt ağrısına neden oalcaktır.
  • Kemik sağlığınız için gerekli olan D vitamini değerlerinizi zaman zaman kontrol ettirin. Eksiklik varsa gidermeye çalışın.
  • Kadınlarda görülen sırt ağrısını önlemek için göğüsleri destekleyen sütyenler kullanılmalıdır.
  • Araba kullanırken boyun ve sırtınızı destekleyecek şekilde oturmaya çalışın.
  • Sırt ağrısı psikolojik nedenleri stres ve sinir olarak bilindiğinden mümkün olduğunca rahat ve huzurlu olmaya çalışın. Düzenli spor, yüzme ve yürüyüş stresinizi alacaktır.
  • Sırt ağrısı için korse kullanabilirsiniz. Korse, dik durmanızı sağlar ve kamburluğu önler. Böylece sırt ağrısı için bir önlem alınır. Sırt korsesi, sırt bölgesindeki kasların en iyi şekilde çalışmasını sağlar.
  • Sırt ağrısı bitkisel çözüm yöntemlerini de değerlendirebilirsiniz. Fesleğen yapraklarını kaynatıp soğumasını bekleyin ve çok az miktarda tuz ekleyip bitki çayı olarak için. Fesleğen sırtınızda oluşan ağrıları yok edecektir.
  • Sırt ağrınızı bitkisel yağlarla masaj yaparak da giderebilirsiniz. Bunun için nane yağını bir köşeye not edin. Nane yağı ile gün içinde 15 dakika sırtınıza masaj yaparsanız, ağrıyı kesebilirsiniz.
  • Patates ile kompres yaparak da sırt ağrısını geçirebileceğinizi biliyor muydunuz? Patatesi çiğ halde rendeleyin ve bir bez içine alın. Bu bez ile omuzdan başlayarak sırt bölgenize kompres yapabilirsiniz.
  • Bitkisel tedavi yöntemlerinden lahana ile masaj yapmayı seçtiğinizde, sırt ağrısını ortadan kaldırabilirsiniz. Yapmanız gereken kaynayan suyun içine lahana yapraklarını atmak ve kaynatmak olacak. Kaynayan lahana yapraklarının sıcağı geçince bez içine alın ve sırtınıza masaj yaparak bu bezi gezdirin.
  • Yulaf ağrıları yok eden bir besindir. İçerisinde B vitamini bulunur. B vitaminleri de vücuttaki ağrıyı yok eder. Sırtınız ağrıdığı zaman bir kase yulaf tüketerek ağrıyı ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Bitkisel yağlar ile masajı ihmal etmeyin. Badem, hindistan ve okaliptüs yağını karıştırın ve sırtınıza gün içinde 15 dakika masaj uygulayın. Kan dolaşımını hızlandırarak ağrınızı hafifletecektir. Düzenli kullanımda ağrılara son verebilirsiniz.

Konu hakkında detaylı bilgi için:

Sırt Ağrısı Nasıl Geçer? 5 Bitkisel Çözüm

sırt ağrısı tedavisi

Sırt Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sırt ağrısının tedavisi öncelikle dinlenmek olacaktır. Stresten ve gerginlikten uzak kalarak kendinizi biraz dinlenmeye bıraktığınızda, vücudunuz gevşeyecek ve ağrılar yok olacaktır. Ağrıların dinmediği durumlarda doktorunuzun tavsiye ettiği kas gevşetici ilaç ve merhemler tercih edilecektir.

Sırt ağrısına neden olan faktörlerin tespiti için MR ve EMG gibi gerekli tıbbi incelemeler yapılır. Kimi hastalarda ilaçla tedavi yeterli değildir. Bu gibi durumlarda fizyoterapi ve soft lazer masaj tedavileri uygun görülür. Eğer hasta psikolojik açıdan yorgun ve gerginse psikiyatrist desteği ile ortak bir tedaviye başlanır.

Sırt ağrılarının tedavisi genel değil kişiye özeldir. Kullanılan ilaçlar da hastanın yaşına ve kemik yapısına göre belirlenmektedir. Verilen ilaçlarla hastanın omuz kaslarının gevşetilmesi amaçlanır. İlaç kullanımı mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır. Eğer sırt ağrısı kanser belirtileri ile beraber yaşanıyorsa derhal gerekli test ve kontroller için harekete geçilmelidir.

sırt ağrısı

Sırt Ağrısı Hangi Branşa Girer? Hangi Doktora Gitmeliyim?

Kemik yapısından kaynaklı sırt ağrıları için “ortopedi” doktoruna görünmeniz gerekecektir. Sinir sıkışmalarının neden olduğu sırt ağrıları için ise “nöroloji” bölümüne gitmelisiniz. Sırt ağrıları genellikle omurilik yapısından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle bir nörolog ile çözüm aradığınızda da sırt ağrısını yok edebilirsiniz. Bu iki bölümde gerekli kontroller sağlandıktan sonra ve ağrıya neden olan sebepler belirlendikten sonra sıradaki durağınız “fizik tedavi” doktorları olacaktır.

sırt ağrısı nedenleri

Sırt Ağrısı Belirtileri, Nasıl Anlaşılır?

  • Son zamanlarda görülen kaburga bitiminden başlayıp bacaklara kadar yayılan ağrılar,
  • Ayakta durmada, oturmada, sağ ve sol yönlerinde dönerken yaşanılan hareket kısıtlılığı,
  • Belirli bir zaman sonra bacaklarda oluşan hassasiyet, stres ve gergin ruh hali,
  • Uyku düzensizliği ve ağrılı şekilde uyanma sırt ağrılarının belirtileri olarak karşınıza çıkacaktır.

Sırt Ağrısı Hangi Hastalıkların Habercisi Olabilir?

Sırt bölgesindeki sinirlerin sıkışması ile pek çok rahatsızlık yaşanabilir. Bazı durumlarda vücuda yayılan hastalıkların işareti sırt ağrısı olabilir. Tüberküloz, brusella ve akciğer kanseri rahatsızlıkları omurgada bir baskı oluşturmaktadır. Bu nedenle sırt ağrısı yaşanır. Ayrıca safra kesesinde oluşan bir bakteri veya taş da sırt ağrısı ile kendini belli eder. Ani hareketler sonucunda oluşan boyun fıtığı da bünyede sırt ağrısına neden olur. Böylesine ciddi rahatsızlıkların bir işareti olan sırt ağrısı, ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. 3 günden uzun süren sırt ağrıları, yeni bir hastalığa davet çıkarabilir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri