Susamın Faydaları Nelerdir?

Susamın Faydaları Nelerdir? Tarifi

Susam Bitkisi Hakkında Merak Edilen Her Şey

Kurabiyelerin, simitlerin ve birçok farklı tarifin üzerinde görmeye alışkın olduğumuz susam ilginç özellikler barındırır. Kullanıldığı yiyeceklere çeşitlilik getiren susamın vücuda faydaları da dikkat çekicidir.

Susam denildiği zaman aklımıza ilk olarak simit ve çöreklerde görmeye alışkın olduğumuz sarı renkli tohumcuklar gelir. Besin değeri ve tariflere kattığı lezzet ile aslında susam bu tanımdan çok daha fazlasıdır denilebilir.

Susam Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Enerjisi, yağı ve besin değeri son derece yüksek olan susam tohumu, pastaları ve çeşitli süslemesiyle bilinir. Özellikle simitlerin üzerinde kullanılması ile ünlüdür. Susam tohumundan yağ da elde edilir.

Susam çeşitleri eklendikleri ürünlere göre kategorilere ayrılır. En fazla bilinen çeşidi simitlerin üzerinde görülen hafif iri boyutlu olanıdır. Diğer çeşitler ile benzerlik gösterse de hamburger ekmeği üzerinde bulunan türü farklı bir susamdır.

Kıtır bisküviler ve pastalar üzerinde yer alan susamlar da bir diğer çeşittir. Helvalarda ve tahinlerde kullanılan susam türü ile birlikte paketlik susam çeşitleri de mevcuttur.

Özellikle fazla miktarda susam satın aldıysanız “susam nasıl yıkanır?” sorusuyla karşılaşabilirsiniz. Susamları derin bir kapta su ile birleştirdikten sonra başka bir kaba aktarmanız ve bu işlemi birkaç defa tekrarlamanız gerekir.

Alternatif bir yemek için susam yaprağı dolmasını deneyebilirsiniz.

Susam tahini ise yüksek oranda susam yağı içeren bir çeşit susam ezmesi olarak açıklanabilir.

susamın çeşitleri

Susam Yağı Nedir?

Susam bitkisinden elde edilen ürünlerden biri olan susam yağı bitkilerin belirli yöntemler eşliğinde sıkılması ve işlenmesi sonucunda meydana gelir. Sağladığı faydalar nedeniyle ünlü hale gelmiş yağ farklı isimlerle de anılmaktadır. Sarıya yakın bir renge sahip olan susam yağının kokusu fazla hissedilmez.

Sıra dışı özellikleri ile nam salmış olan susam yağı düşünülünce akıllara bazı sorular gelebilir.

Sorulardan birini “susam yağı zayıflatır mı?” oluşturur. Susamın sağlıklı yaşam alanındaki öncelikli konulardan biri olan zayıflamaya katkısı vardır. Banyo esnasında göbek bölgesine susam yağı sürülerek bölgesel zayıflama desteklenebilir.

susam yağı nedir

Yemek kültürü konusunda meraklı kişiler “susam yağı içilir mi?” diye düşünebilir. Genellikle direk olarak içmek şeklinde tüketilmese de bu yağ türü birçok sosa eklenebilir. Ayrıca deniz ürünleri ve tatlıların yapımında bir malzeme olarak sıklıkla kullanılır. Şeker hastaları ise tedavi amacıyla aç karnına bir fincan susam yağı içebilir.

“Susam şekeri yükseltir mi?” sorusu ise endişe yaratacak bir durum oluşturmaz.

“Susam yağı saç uzatır mı?” sorusunun yanıtı olumludur. Saçların daha güzel hale gelmesine katkı sağlayan mucizevi yağ sayesinde saçların uzama süreci hız kazanır. Ayrıca dökülmeler azalır ve saç görünümü daha gür olur. “Susam yağı kirpik uzatır mı?” sorusunun cevabı da benzerdir. Düzenli olarak bir ay boyunca kirpiklere susam yağı sürülmesi sonucunda uzadıkları gözlemlenir.

Susam yağı İbrahim Saraçoğlu tarafından da tavsiye edilen bir üründür. Bel ve boyun fıtığı sorunu yaşayanlara susam yağı iyi gelmektedir.

Susam yağı fiyatı ekonomik özelliktedir ve çeşitli alışveriş sitelerinde ya da bakım ürünlerine yoğunlaşan mağazalarda bulmak mümkündür.

Susam Kalori ve Besin Değeri Nedir? Gluten İçerir Mi?

Susam besin değeri yüksek bir gıda türüdür. Lif içeriğinin fazla olması antioksidan özelliğini barındırmasını sağlar. Yağ içeriği de fazladır ve bu yönü nedeniyle hamur işlerinde sıklıkla tercih edilir. Aynı zamanda karbonhidrat ve protein değerleri de üst düzeydedir.

Susamın 100 gramında 573 değerinde kalori bulunur. Oran ilk bakışta yüksek gelebilir ama kalorinin çoğunu beden için yararlı maddeler oluşturur. Doymamış yağ oranı da yüksek olduğu için kolesterol açısından yararlı bir besindir.

Susam gluten maddesini içermez ve bu yönüyle glutenli besin tüketmemeli gereken çölyak hastaları için idealdir. Susam çörekotu ile benzerlikler gösterse de kalori değeri açısından susamın önde geldiği söylenebilir.

Susamın Faydaları Nelerdir?

  • Kan basıncını dengeli duruma getiren susam sık olarak tüketilirse kalp hastalıkları önlenir.
  • Kemik sağlığına destek yaratması önemli bir susam faydası şeklinde görülebilir. “Susam boy uzatır mı?” sorusunun cevabı da bu nedenle olumludur.
  • Vitaminler yönünden zengin bir gıda olduğu için susam tüketimi sonucunda anksiyete sorunları azalır ve ruh sağlığı olumlu yönde etkilenir.
  • Susam göz sağlığını da destekleyici maddeler içerir. Böylelikle daha iyi ve net görebilmek mümkün hale gelir.
  • Solunum yollarını rahatlatması sayesinde astım türü hastalıkların olumsuz etkilerini azaltır.
  • Ağız sağlığını olumlu yönde etkileyen susam ile diş eti ve dişler güçlenir.
  • Susam genel anlamda metabolizmayı güçlendirir ve daha enerjik hissedilmesini sağlar.
  • Yüksek oranda lif içerdiği için sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
  • Kronik duruma gelmiş eklem ağrılarının rahatlaması için susam tüketmek yararlı bir tercihtir.

susamın faydaları

Susamın Zararları Nelerdir?

Susamın başlıca zararlarından biri hassas bünyelerde yarattığı susam alerjisi olarak açıklanabilir. Susam alerjisi belirtileri cilt yüzeyinde kızarıklık, tansiyon sorunları ve baş dönmesi şeklinde meydana gelir. “Susam kilo aldırır mı?” endişesi ise gereğinden fazla tüketildiği zaman gerçeğe dönüşebilir.

“Susam mideye dokunur mu?” konusunun sonucu fazla oranda tüketilmesi durumunda ve mide hastalığı olanlar için olumsuz olabilir. “Susam gaz yapar mı?” sorusunun ise net bir cevabı yoktur ancak bebeklere fazla oranda yedirilmemesi gaz konusunda yararlı olabilir.

susamın zararları

Susam Yetiştiriciliği: Susam Nerede ve Nasıl Yetişir?

Susam bitkisi en fazla Afrika olmak üzere sıcak bölgelerde ağırlıklı şekilde yetişen bir üründür. Farklı renklerde susam çiçeği veren bu bitkinin boyu da genellikle uzundur. Susamın içeriğinde bulunan yararlı maddeler birçok derde devadır. Ayrıca vücudun daha iyi çalışmasını da sağlar.

Türkiye söz konusu olduğu zaman “susam hangi ilde yetişir?” sorusu Şanlıurfa olarak cevaplayabilir. Sıcak iklim bitkisi olduğu için en fazla Güneydoğu Anadolu, Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yetiştirilir.

“Susam hangi ayda ekilir?” sorusunun yanıtı ise ilkbahar ayları, özellikle Nisan ve Mayıs şeklinde verilebilir. Yetişme süresi kısa olan susamın tohumları belirli bir dönem sonra toplanabilir. Bu noktadan sonra ise susam üretimi sürecine başlanır.

Susam Nasıl Kavrulur?

Susam ile tarif hazırlamadan önce mutlaka iyice kavurmanız gerekir. Orta ateşte yarım saat boyunca susamları kavurmak iyi bir seçenektir. İşlem sırasında mutfağınızı hoş bir susam kokusu sarar.

Kavurma işlemi sırasında sürekli olarak karıştırmaya önem vermek lazımdır. Aksi takdirde susamların yanması ya da beyaz kalması söz konusu olabilir. Ayrıca susam kavururken ısının doğru oranda ayarlanması önemlidir. Temin edilmesi mümkün olursa hazır kavrulmuş susam da satın alınabilir.

Susam ile Hazırlayabileceğiniz Mis Kokulu Tarifler

Üzerine susam ekleyerek hazırladığınız tarifler ile hem görünüm hem de lezzet açısından bu etkileyici besinin sıcak ve samimi yönünü hissedebilirsiniz.

1) Çıtır Milföy Börek ile Sımsıcak Susamların Birleşimi: Çıtır Milföy Börek

Tabiatın sizlere sunduğu önemli hediyelerden biri olan susam ağacı sayesinde bu muhteşem tarifi sofralarınızda görebilirsiniz.  Susamlı Çıtır Milföy

Tarif: Susamlı Çıtır Milföy

2) İdeal Atıştırmalık Seçeneği Susamlı Kraker

Marketlerden hazır türünü satın aldığınız susamlı krakeri linkteki pratik tarif yardımıyla evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz. Susam protein oranının yüksek olması sonucunda tarif, diyet listesi için de ideal bir seçenek oluşturur.

Tarif: Susamlı Kraker

3) Pastane Tarzında İlginç Görünümlü ve Leziz Bir Kurabiye: Haşhaşlı ve Susamlı Pastane Kurabiyesi

Sıra dışı görünümlü tarifler denemeyi seviyorsanız bu tatlının tam size göre olduğunu farkedeceksiniz.
Haşhaş ve susam gibi istisna tatları da barındıran kurabiyeyi keyif içinde tadacaksınız. Susamlı ve Mavi Haşhaşlı Kurabiye

Tarif: Susamlı ve Mavi Haşhaşlı Kurabiye

Susamlı tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Susam Tatlısı Tarifi

Susam Tatlısı

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Susam Helvası Tarifi

Susam Helvası

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Susam Halkaları Tarifi

Susam Halkaları

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Susam Mantolu Kek Tarifi

Susam Mantolu Kek

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Susam Mantolu Tahinli Kek Tarifi

Susam Mantolu Tahinli Kek

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Teremyağlı Susam Mantolu Kek Tarifi

Teremyağlı Susam Mantolu Kek

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri