Tarçın Yağı Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Tarçın Yağı Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Tarifi

Cilt Bakımı ve Zayıflamada Enfes Kokulu Mucize Yöntem
Tarçın Yağı

Güney Asya’da yetişen tarçın defnegiller familyasından gelen ve kabukları kullanılan bir ağaçtır. Tarçın kabuklarından elde edilen tarçın yağı ise bünyesinde sinnamik, aldehit ve öjenol maddelerini barındıran hoş kokulu bir bitki yağıdır. Mikropları öldürme özelliğine sahip tarçın yağının birçok şifalı yönü bulunur.

Tarçın kabukları, sadece çay olarak demlenerek içildiğinde bile faydalıdır. Vücuttaki şeker oranını dengeleme özelliği vardır. Tarçın yağını koklayan insanlarda dikkat süresinin arttığı, beynin çalışma belleği ile görsel-motor tepkilerinin hızlandığı tespit edilmiştir. Bu uçucu yağ, beyin fonksiyonlarına oldukça iyi gelir. Ülkemizde toz ve kabuk tarçın gibi yağının da kullanımı oldukça yaygındır. Alerjik bir bünyeniz yoksa siz de onun nimetlerinden faydalanabilirsiniz.

çubuk tarçın

Tarçın Yağı Nasıl Elde Edilir?

Tarçın yağı, endüstride distilasyon yöntemi ile elde edilir. Buhar distilasyonu yöntemi, çiçek, kök ve yapraklardan uçucu bitkisel yağ yapmak için kullanılan bir uygulamadır. Tarçın yağını hazır alabileceğiniz gibi kendiniz de yapabilirsiniz.

Evde tarçın yağı yapımı kolayca başarabileceğiniz bir iştir. Yağı elde etmek için size gereken malzemeler, bir cam kavanoz, kabuk tarçın ve en doğalından zeytinyağıdır. Kavanozunuzun içine kabuk tarçınları yerleştirdikten sonra ağzına kadar zeytinyağı ile doldurmanız gerekir. Ardından hava almamasını sağlayacak şekilde ağzını sıkıca kapatıp 3 hafta süreyle oda ısısında bekletmeniz ve her gün düzenli olarak çalkalamanız yeterli olur.

Tarçın kabuklarının sayısını çok tutarsanız, daha etkili bir yağ elde etmiş olursunuz. Kendiniz yapmak istemezseniz, aktarlarda markalı tarçın yağı ürünlerini kolaylıkla bulabilirsiniz.

tarçın

Tarçın Yağı Faydaları Nelerdir?

Son yıllarda kendinden sıkça söz ettiren tarçın yağı faydaları çok olan bir şifa kaynağıdır. Antibakteriyel etkisi nedeniyle mikrop öldürücü olarak tanınır. Sağladığı faydaları genel olarak şöyle sıralayabiliriz:

  • Bitkinin kabukları ve tozu gibi yağı da kan şekerini düzenlemeye yardım eder.
  • Kanı temizleme ve kan dolaşımını hızlandırma özelliği ile kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı koruma sağlar.
  • Beyinsel faaliyetlere katkısı vardır. Konsantrasyonu artırır ve hafızayı güçlendirir.
  • Hazmı kolaylaştıran tarçın yağı, bağırsakları düzenler ve bağırsak solucanları için faydalıdır.
  • Sinir sistemine olumlu etki yapar ve gerginliğe iyi gelir. Sakinleştirici etkisiyle uykusuzluk ve strese karşı yardımcı olur. Ruhi sıkıntıları giderir.
tarçın yağı faydaları
  • Romatizma ağrıları ile kas ağrılarına karşı faydalıdır. Antienflamatuar özelliği nedeniyle ağrıları azaltır. Eklem ve mide ağrılarına da iyi geldiği söylenir.
  • Hoş aromalı kokusuyla ağız kokularını giderir.
  • Tarçın yağı dudak bakımı için önemlidir. Düzenli kullanılırsa dudakları dolgunlaştırır. Güzel görünmesini sağlar.
  • Grip, soğuk algınlığı ve nezleye karşı olumlu etkileri vardır.
  • Tarçın yağı kullananlar cinsel gücü artırıcı etkisi olduğunu söylerler.
  • Kaşıntı ve haşere sokmalarına karşı haricen sürülerek kullanılır. Kaşıntıyı keser.
  • Tarçın yağı saça faydaları olan bir bitkisel üründür. Tarçın yağı saç dökülmesine karşı bal ile maske haline getirilerek saç diplerine uygulanır.

Bu yağı hastalıklar için kullanmadan önce doktorunuza danışmanız doğru olur. Alerjik bünyeler için bitki yağları sakıncalı olabilir ve istenmeyen sonuçlar doğabilir.

tarçın yağı

Tarçın Yağı Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

  • Tarçın yağı yukarıdaki faydalarının yanı sıra zayıflama ve cilt bakımı konularında da kullanılan bir üründür. Karın bölgesindeki yağların yakılmasında etkili olduğu söylenir.
  • Ayrıca tarçın yağı selülit için de kullanılır. Suya damlatılarak içildiği gibi lokal olarak sürülerek de uygulanabilir. Haricen yani sürülerek kullanımında, cilde birkaç damla yağ damlatılır ve masaj yapılarak yedirilir. Dâhilen uygulanacaksa bir fincan suya dört beş damla konularak içilir. Bu uygulama şekillerinin sağlıklı olması için bir doktor ya da bitki uzmanından görüş almak önem taşır.
  • Cilt sorunlarına da iyi gelen tarçın yağı yüze sürülür mü sorusunun yanıtı ise tek başına sürülmesinin doğru olmayacağıdır. Cildinizi tahriş edebilir. Balla yapılan maskesi cilde uygulandığı zaman cildi canlandırır ve antibakteriyel özelliği ile sivilce oluşumunu önleyip cildi derinlemesine temizler.
toz tarçın
  • Tarçın yağı cilde faydaları olan bitkisel bir yağdır. Kasların gevşemesi ve ağrıların geçmesi için masaj yapılarak vücuda sürülebilir. Ama taşıyıcı masaj yağı ile karıştırılarak uygulanması gerekir.
  • Tarçın yağını banyo suyuna katarak yıkanırsanız cildinize ve kaslarınıza iyi geldiğini hissedersiniz.
  • Dolgun görünümlü dudaklara sahip olmak isterseniz tarçın yağı ve vazelin karışımından yardım alabilirsiniz. Tarçın yağı dudaklardaki kılcal damarları uyarır ve dolgunlaşmasını sağlar.
  • Tarçın yağı göğüs büyütme amaçlı olarak kullanılabilir. Cilde uygulanınca şişkinlik yaptığı için masaj yağı ile karıştırarak göğüslerinize uygulayabilirsiniz.

çubuk tarçın

Tarçın Yağı Zayıflatır Mı?

Kadınlar kadar erkeklerin de önem verdiği bitki kürleri ile zayıflama çabaları, bazen harika sonuçlar yaratır. Siz de bitkilerin zayıflatma gücüne inanıyorsanız, bu kürlerin içine tarçın yağını ekleyebilirsiniz. Tarçınlı su ya da tarçın yağı damlatılan su içmenin kilo verdirdiği söylenir. Göbek bölgesindeki yağların yakılmasında çok etkili olduğu konusunda çeşitli görüşler bulunur. Bazı bitki uzmanları, tarçın yağının yakıcı etkisinden faydalanmak için yediğiniz her öğüne 2 damla yağ eklemenizi tavsiye eder.

Diyetinize ve egzersiz programınıza devam ederken bu yöntemi ek uygulama olarak deneyebilirsiniz. Ayrıca kabuk tarçınla hazırlanan tarçınlı su kürünü, kilo verme programınıza ilave edebilirsiniz. Tüm bunları yapmadan önce diyet uzmanınıza danışmayı ihmal etmeyin.

tarçın baharatı

Fazla kiloları verdiren tarçın yağının, kolesterole de iyi geldiği söylenir. Tarçın, LDL kolesterolü ve kan trigliseridlerini (yağları) azaltma özelliği gösterir. Bu verinin, bilimsel çalışmalara dayandığı konusunda görüşler vardır. Tarçın yağında bulunan kalsiyum ve lifin ateroskleroz maddesinin kalp ve şeker hastalığına olumlu etki yaptığı hakkında bilgiler bulunur. Üstelik bunu yaparken zararlı kolesterolü düşürdüğü belirtilir.

Tarçın yağı nadiren de olsa alerjik etki yaratabilir. Yağı ilk kez kullanırken önce elinizin üzerinde küçük bir alanda, taşıyıcı yağ karıştırarak deneyebilirsiniz. Yağı cildinize uyguladığınızda bir tepki oluşmazsa rahatlıkla kullanabilirsiniz. Tarçın yağını abartıya kaçmadan, uzmanların tavsiye ettiği ölçülerde kullanırsanız bir zarar görmezsiniz. Fazla oranda kullanırsanız yan etkileri ile karşılaşırsınız.

Tarçın yağının uzun süre ve fazla miktarda kullanılması kabızlık sorununa yol açabilir. Devamlı olarak yüksek tansiyon ilaçları içen kişiler tarafından tüketildiğinde, kullanılan ilaçların etkisini artırdığı söylenir.

Tarçın yağı vücuda direk olarak uygulanırsa cilt üzerinde tahrişe neden olur. Kronik bir rahatsızlığınız varsa bebek bekliyorsanız ve alerjik bir yapıdaysanız, tarçın yağını kullanmadan önce kesinlikle doktorunuza danışmalısınız.

tarçın

Tarçın Yağı Nerede Satılır? Fiyat Bilgisi

Tarçın yağını, size verdiğimiz tarifle kendiniz evinizde yapabilirsiniz. Fakat hemen almak isterseniz ilk önce aktarları deneyebilirsiniz. Güvendiğiniz bir aktardan, doğal yöntemlerle hazırlanmış bir ürün satın alabilirsiniz.

Bu tür uçucu yağlar eczanelerde de satıldığı için eczaneye giderek markalı bir ürün alabilirsiniz. Tarçın yağını satın almanın en kısa yolu ise internet üzerinde satış yapan firmalardan temin etmektir. Bitkisel yağ üretimi yapan firmaları bile internette yapacağınız kısa bir araştırma ile bulabilirsiniz. Bitkisel ürünler ve gıda takviyeleri satan kuruluşlardan da alabilirsiniz.

Türkiye’de bitkisel ürün ve gıda takviyesi üretimi yapan birkaç büyük marka mevcuttur. Onların satış sitelerinden temin edebilirsiniz. Tarçın yağı genellikle 20 milimlik şişelerde ve çok uygun fiyatlarla satılır. Herkesin alabileceği bir üründür.

Tarçının Faydaları Nelerdir? yazımızı inceleyebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Evde Ne Varsa Keki Tarifi

Evde Ne Varsa Keki

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kek (Evde Ne Varsa Keki) Tarifi

Kek (Evde Ne Varsa Keki)

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kendi Mayonezinizi Kendiniz Yapmaya Ne Dersiniz ? Tarifi

Kendi Mayonezinizi Kendiniz Yapmaya Ne Dersiniz ?

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Tarçın Mantolu Kurabiye Tarifi

Tarçın Mantolu Kurabiye

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Tarçın Rulo (Ketojenik) Tarifi

Tarçın Rulo (Ketojenik)

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Ballı Tarçın Çayı Tarifi

Ballı Tarçın Çayı

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Neskafeli Çaylı Ne Kadar Kalırsa Bayatlamayan Kurabiye Tarifi

Neskafeli Çaylı Ne Kadar Kalırsa Bayatlamayan Kurabiye

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Çam Balı: Aradığınız İlaç Akdeniz Çamlarında! Vücut direncini yüksek tutmak ve bağışıklığı güçlendirmek adına, beslenmenize…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Çam Balı: Aradığınız İlaç Akdeniz Çamlarında! Vücut direncini yüksek tutmak ve bağışıklığı güçlendirmek adına, beslenmenize…

Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Keten Tohumu Yağı: Omega 3 ve Lif Zengini! Keten tohumu yağı, sağlık için son derece…

Tarifler Geri
Videolar Geri