Tarçının Faydaları: İyi Geldiği 10 Şifalı Özellik

Tarçının Faydaları: İyi Geldiği 10 Şifalı Özellik Tarifi

Tarçın: Bağışıklık Güçlendirici, Kansersavar!

Hoş kokusu ve faydaları ile yaz – kış demeden mutfaktan eksik etmediğimiz tarçın, en tatlı baharatlardan biri. Sütlacı süsleyen, salebin veya bozanın üzerindeki aromatik tadı oluşturan ve kabuk haliyle görmeye alışkın olduğumuz tarçın, tatlımsı keskin tadı ile eklendiği her tarife lezzet katar. Özellikle 18. yüzyıl Avrupa’sında yüksek ekonomik değeri ile adeta bir zenginlik sembolü halini alan tarçın günümüzde uygun fiyatlara satılır.

Tarçının Faydaları

  • Antioksidan Etkisiyle Bağışıklığı Güçlendirir.
  • Enfeksiyonlarla Savaşır.
  • Diyabet ile Mücadeleyi Destekler.
  • Nörodejeneratif Rahatsızlık Riskini Düşürür.
  • Emziren Annelerin Sütünü Artırır.
  • Kilo Vermeyi Kolaylaştırır.
  • Ağız ve Diş Sağlığı Dostudur.
  • Bağırsakları Rahatlatır.
  • Cilde İyi Gelir.
  • Kanseri Önler.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman desteği alınız. İçeriğimizdeki bilgiler reçete niteliği taşımaz.

tarçın faydaları

Tarçın Nedir?

Defnegiller familyasından gelen ağaçtan elde edilen tarçın kabuğu, birçok baharat gibi Güney Asya kökenlidir. Kokusundan da anlaşılacağı gibi kokulu bir ağaç cinsi olan tarçın ağacı gövdesindeki iç kabuktan tarçın elde edilir.

Önce soyulan ardından iç içe geçirilerek görmeye alışkın olduğumuz tarçın çubuk halini alır ve çubuk halindeki kabukları öğütülerek toz haline getirilir. Toz haliyle ise kabuk haline oranla aromatik lezzetini daha kuvvetli bir şekilde hissettirir.

Koyu bakıra benzer rengi ile sadece hoş kokulu bir lezzet olmakla kalmayan tarçın rengi ile de tatlıları süslemek için akla gelen ilk baharattır. Mutfaktan çok farklı kullanım alanları bulunsa da geleneksel olarak sütlü tatlılara yakıştırılan tarçın, kokusu ve lezzeti sayesinde antik dönemlerden beri kullanılan insanlık tarihinin en eski ve en ünlü baharatlarından biridir.

Tarçının Faydaları Nelerdir?

1) Antioksidan Etkisiyle Bağışıklığı Güçlendirir

Antioksidanlar vücut için zararlı maddelerin vücut dışına atılmasını kolaylaştırır. Tarçın içindeki antioksidanlar sayesinde daha dinç ve dirençli bir vücuda sahip olmamızı sağlar.

hastalık

2) Enfeksiyonlarla Savaşır

Havaların soğuması ile herkesin karşılaştığı soğuk algınlığı, nezle, öksürük veya solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklara karşı faydalı olur ve iyileştirme özelliğinin yanında vücut direncini arttırarak hastalıklardan korunmayı destekler.

grip

3) Diyabet ile Mücadeleyi Destekler

Kan dolaşımına faydalı olan tarçın, insülin direncini arttırır. Özellikle tip 2 diyabetliler için önerilen bir baharattır. Tarçını kimler kullanamaz derseniz çok düşük şeker değerleriyle mücadele eden kişilerin kullanmaması önerilir.

diyabet

4) Nörodejeneratif Rahatsızlık Riskini Düşürür

Tarçın kokusundaki rahatlatıcı etki depresyon ve sinire iyi gelir. Özellikle stres nedenli depresyona karşı etkilidir ve keskin kokusu ile zihin açıcı doğal bir kaynaktır. Ayrıca çağın en ciddi hastalıklarından olan Alzheimer hastalığına karşı tahrip olan beyin hücrelerini onardığı kanıtlanmıştır.

depresyon

5) Emziren Annelerin Sütünü Artırır

Bazı araştırmalar emziren annelerin tarçın baharatını tükettiklerinde sütünün çoğaldığını göstermiştir. Tarçın ayrıca gebelik döneminde kilo alımıyla oluşabilecek çatlaklara karşı önlem niteliğinde de tüketilebilir çünkü cildin esnekliğini artırabilmektedir.

emzirmek

6) Kilo Vermeyi Kolaylaştırır

Özellikle tarçın çayı düzenli tüketildiğinde yağ eritmeye yardımcı olarak kolesterolü düşürmeyi sağlar. Bu özelliği ile diyet yapanların en büyük yardımcısıdır.

zayıflamak

7) Ağız ve Diş Sağlığı Dostudur

Antibakteriyel özelliği ile diş çürümelerini yavaşlatan besin, diş etinde ve diş üzerinde oluşan bakterileri temizler. Özellikle ağız gargarası olarak kullanıldığında diş ve ağız sağlığını düzeltmeye yardımcı olur. Toz tarçın neye iyi gelir diye merak ediyorsanız toz tarçınlı suyla gargara yaparak sonuçları gözlemleyebilirsiniz.

diş sağlığı

8) Bağırsakları Rahatlatır

Geleneksel tıpta bağırsak sorunlarına karşı kullanılan en etkili besinlerden biri olan tarçın, bağırsaklarda ve midede oluşan şişkinlik ve gaz sorunlarına karşı kullanılan doğal bir çözümdür. Suyla karıştırılarak ve çay olarak tüketildiğinde bağırsak rahatsızlıklarını gidermekle kalmayıp sindirim sistemini düzenlediği bilinir. Tarçının mideye faydaları ile şişkinlik hissini azaltabilirsiniz.

bağırsak

9) Cilde İyi Gelir

Tarçının faydaları nelerdir dendiği zaman cilt üzerindeki etkilerine de değinmek iyi olur. Tarçın, zayıflama dışında cilt lekelerine iyi gelmesi ile de kadınların kullanacağı eşsiz baharatlardan biridir. Özellikle balla hazırlanan tarçın maskesi, cildi ferahlatarak cilt güzelliğine doğal bir dokunuş yapar. Aynı zamanda tarçının cildi uyarıcı etkisi sayesinde cilt daha canlı bir görünüme kavuşur.

cilt bakımı

10) Kanseri Önler

Tarçının faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da altı çizilen bir konudur. Saraçoğlu şifalı baharın özellikle kanser konusunda önleyici özelliğine vurgu yapar. Tarçın nitrozamine bağlı bağırsak kanserine karşı önleyicidir.

kanser

Tarçın Neye iyi Gelir?

  • Besleyici değerleri ile zengin bir kaynak olan tarçın, kan şekerini düşürmek için başvurulan besinlerden ilki. Kan şekerini düşürerek metabolizmayı hızlandıran tarçın kalorisi ile çok hafif bir baharat olmamasına rağmen kan şekerini düzenlediği için aşırı açlığın önüne geçmeyi sağlar ve yağ yakılmasına destek olur.
  • Zayıflatıcı etkisiyle kendine özgü tarçın diyeti bulunan baharat, ayrıca kan şekerini düşürdüğü için sadece kilo vermek isteyenlerin değil, diyabet hastalarının da şekerli besinler tüketme isteğini azaltır. Yalnızca yarım çay kaşığı ile kan şekeri dengesini koruyan besini ister çaya ister kahveye ekleyerek günlük yaşama dahil edebilirsiniz.
  • Tarçın, zayıflama dışında cilt lekelerine iyi gelmesi ile de kadınların kullanacağı eşsiz baharatlardan biridir. Özellikle balla hazırlanan tarçın maskesi, cildi ferahlatarak cilt güzelliğine doğal bir dokunuş yapar. Aynı zamanda tarçının cildi uyarıcı etkisi sayesinde cilt daha canlı bir görünüme kavuşur.
  • Güzellik söz konusu olduğunda tarçın yağını da unutmamak gerekir. Dudakları dolgunlaştırıcı özelliği olduğu söylenen tarçın yağı, antibakteriyel etki taşıyarak yaraların tedavisinde kullanılır ve ağrılara iyi gelen bir masaj yağıdır.
  • Kadınlar için çok sayıda yararı olan tarçın, adet döngüsünü düzenler ve adet öncesi oluşan ağrıları azaltan doğal bir kaynaktır.
  • Genel özellikleri arasında ise mide kanserinden korunmayı desteklemesi ve mide rahatsızlıklarına karşı rahatlatıcı etkisi öne çıkar.
  • Ayrıca adaçayı ile harika bir ikili oluşturup inci gibi dişlere sahip olmanızı sağlar.
tarçın faydaları

Tarçının Besin Değeri ve Kalorisi

Yalnızca güzel kokusuyla değil besin değerleri ile de mutfağın değerli baharatlarından olan tarçın, glisemik indeks düzeyi düşük besinlerden biridir. Bu özelliği sayesinde şeker hastaları için uygun bulunan besinde A, C, K, E ve B6 vitamini bulunur.

Bilhassa baharatlar arasında zengin bir K vitamini kaynağı olarak kemiklere ve kalbe faydalıdır. Vitaminlerin yanında çinko, manganez, kalsiyum, demir, bakır, magnezyum ve potasyum minerallerini içerir. Tarçının içerdiği kalori miktarı ise 100 gramda 272 kaloridir ve 5 gramlık bir adet çubuk tarçında yaklaşık olarak 13 kalori bulunur.

tarçın faydaları

Tarçın Nerelerde Kullanılır, Nasıl Tüketilir?

İnsanın içini ısıtan tadı ve keskin kokusuyla mutfakların tatlı lezzeti olan tarçın, tariflerde genellikle baharat olarak yer bulur. Dünya mutfaklarında hem tatlı hem de tuzlu yemeklerin bir parçası olur.

Güney Asya ve Orta Doğu mutfaklarında et ve tavuk yemeklerinin, pilavların hatta midye gibi deniz mahsullerinin içine katılarak yemeğe hafif bir tatlılık verir. Özellikle tavuk yemeklerinin vazgeçilmezi olan baharat Türk mutfağında ağırlıklı olarak tatlılarda ve hamur işlerinde tercih edilir.

Kazandibi, sütlaç gibi geleneksel tatlılarda kullanılmazsa hem lezzeti hem de kokusu ile eksikliği hissedilen baharat mutfaktaki becerisinin yanında faydaları ile de eşsiz bir seçim. Kış aylarının sevilen içeceği salep üzerine tarçın serpebilirsiniz. Kek, kurabiye harç ve dolgularında tarçın tozu kullanabilirsiniz.

Tarçın çay olarak da tüketilebilir. Çubuk tarçınlarda çay demleyerek bunu sıcak haliyle kış aylarında içebilirsiniz. Dilerseniz yine çubuk tarçını içme suyunuzda bekleterek detoks suyu hazırlayabilirsiniz.

tarçın faydaları

Tarçın Kürleri Çeşitleri

Tarçın, saymakla bitmeyen faydaları ile genellikle tarçın kürü şeklinde karşımıza çıkar. Zayıflamak için kullanılan tarçınlı su, zor kilo verenlerin kurtarıcısı olur. Tarçınlı süt ve tarçınlı zencefille birlikte tarçın ve bal kürleri yüksek besleyici değerleri ile solunum yolu enfeksiyonlarından bağışıklık sistemini güçlendirmeye kadar birçok fayda sağlayarak deneyenleri şaşırtır.

Özellikle tarçınlı süt kemik gelişimini destekler ve yemesi en lezzetli kürlerden biri olmakla yetinmeyip doğru tüketildiğinde zayıflamayı destekleyerek diyet menülerinin en tatlı eşlikçisi olur. Zayıflama demişken limonlu tarçınlı yeşil çayı unutmamak gerekir. Tarçın tam bir sağlık kaynağı olan yeşil çaya enfes bir tat katar ve keyifle içeceğiniz sağlıklı çaylardan biri olur.

Sadece tarçınlı su içmek ne işe yarar diye düşünüyorsanız tarçının faydalarını bu şekilde de görebilirsiniz. Tarçın günde ne kadar tüketilmeli derseniz günde en fazla 1 çay kaşığı olacak şekilde tarçın tüketmek dengeli olacaktır.

tarçın neye iyi gelir

Tarçınlı Popüler Tarifler

Sadece kokusuyla bile mest eden tarçın, kendine özgü tatlı tadıyla Türk mutfağında genellikle hamur işlerine yakıştırılır. Keklere, kurabiyelere, pastalara eklendiğinde şeker kullanımını azaltan tarçın, keskin ve davetkar aroması sayesinde mis kokulu tatlıların ana kahramanı olur.

1) Issız Adam Kekinin Sırrı Burada Havuçlu Cevizli Tarçınlı Kek

Tarçını sofralarınıza misafir edeceğiniz tariflerin başında havuçlu tarçınlı kek gelir. Havuçla çok uyumlu bir tada sahip olduğu için mutfakta çok sevilen bir ikili olan tarçın ve havuç ikilisi enfes bir kek eşliğinde buluşur. Havuç ve tarçının doğal şekerli tadını taşıyan tarif, kolay hazırlanan lezzetli sunumlardan biri. Havuçlu Cevizli Tarçınlı Kek Yapımı

2) Fırından Çıkmadan Kokusu Mutfağı Sarar: Tarçınlı Un Kurabiyesi

Eklendiği her tarifin tadını güzelleştiren tarçınla yapılan ikinci tarif ise tarçınlı kurabiye. Mutlaka denenmesi gereken tarçınlı kurabiye, tarçın aromasını ve tadını taşıyan en şık sunumlardan biridir. Lezzeti ile yiyenleri büyülemekle kalmayıp ceviz ile aroma kazanarak masalara şıklık katan kurabiye, atıştırmalık olarak severek tüketeceğiniz bir lezzet. Tarçınlı Un Kurabiyesi

Tarçınlı Un Kurabiyesi

Tarçın ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Tarçın Çayının 10 Faydası, Nasıl Yapılır? Zayıflatır Mı?

Her Cilt Tipine Uygun 5 Mucizevi Tarçın Maskesi Tarifi

Tarçın Yağı Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Tarçınlı Su Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı? Tarçınlı Su Diyeti

Tarçınlı Sütün Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilmeli?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (2)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Şifalı Çay Tarifi

Şifalı Çay

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Şifalı Kurabiye Tarifi

Şifalı Kurabiye

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Elmalı Rulo Kek (Elma Ve Tarçının Aşkı) Tarifi

Elmalı Rulo Kek (Elma Ve Tarçının Aşkı)

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Şifalı Mercimek Tarifi

Şifalı Mercimek

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Balkabaklı Şifalı Börek Tarifi

Balkabaklı Şifalı Börek

6-8 kişilik, 2 saat Hazırlık, 50dk Pişirme
Şifalı Tavuk Çorbası Tarifi

Şifalı Tavuk Çorbası

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Şifalı Brokoli Çorbası Tarifi

Şifalı Brokoli Çorbası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri