Teflon Tava Nasıl Temizlenir? Zararları Var Mıdır?

Teflon Tava Nasıl Temizlenir? Zararları Var Mıdır? Tarifi

Teflon Tava Temizliği ve Kullanımına Dair İpuçları

Dayanıklılıkları, kolay temizlenebilirlikleri ve eşit ısı dağıtma özellikleri nedeniyle mutfaklarda en çok kullanılan pişirme araçları arasında yer alan teflon tavalar şık görünümleri ile de beğenilmektedir. Teflon tavayı diğer tavalardan ayırt eden en önemli özelliği yapışmaz olmalarıdır. Lezzetli yemekler hazırlamayı yapışmaz teknolojileri ile keyifli bir hale getiren teflon tavalar son yıllarda farklı ve modern tasarımları ile de göz doldurmaktadır.

Çizilmelere ve yüksek ısıya dayanıklı iç taban tasarımları ile uzun süre dayanıklılığını koruyan teflon tavalar, ısıyı yalıtan kulp tasarımları ile de pişirme işlemini daha güvenli bir hale getirir. Isıyı eşit dağıtan kalın taban tasarımına sahip olan teflon tavalar hem pişirme süresini kısaltarak enerji tasarrufu sağlar hem de yemeklerin daha lezzetli olmalarına katkıda bulunur.

Teflon tava kullanılırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Teflon tava ocağın üstünde, içinde malzeme olmaksızın direkt ateşe maruz bırakılırsa zararlı toksin maddeler oluşabilir. Teflon tava ocağa mutlaka yağı ile birlikte konulmalıdır. Teflon tavalarda pişirme spreyi kullanımı önerilmemektedir. Pişirme spreyleri zamanla tavanın yüzeyine yapışarak çıkarılması imkânsız hale gelir. Bu tarz ürünler yerine teflon tavalarda tereyağı ya da zeytinyağı kullanılması önerilmektedir.

Her ne kadar teflon tava bulaşık makinesinde yıkanmaya uygundur ibaresi ile satılsa da, yüksek basınca sahip su tavayı çizebilir. Teflon tavanızın daha uzun ömürlü olması için elde yıkamanız daha uygundur. Teflon tavalar yüksek ısı ile kullanılmamalıdır.

Ayrıca teflon tava temizliğinde tel ve metal gereçler kullanılması tavanın yüzeyini çizebilir.

teflon tava temizliği ve kullanımı

Teflon Tava Nedir?

Teflon tava nasıl yapılır? Teflon tava sürtünmeye, ısıya, elektrik atlamasına, neme ve kimyevi maddelere dayanıklı ticari bir polimer olan teflon maddesi kullanılarak tasarlanır. 1954 yılında piyasaya sürülen teflon tavalar +327 derece ile -260 derece sıcaklıklara dayanıklıdır.

Hiçbir maddeye yapışmama özelliği ile karakterize olan teflon tavalar pratik ve kolay kullanımları nedeniyle çok kısa sürede mutfakların vazgeçilmezleri arasında yerini alır. Aşırı yüksek sıcaklık ve basınç, saf potasyum ve erimiş ya da çözünmüş sodyum gibi alkali metaller teflon tavayı etkiler.

Bu yüzden teflon tavaların tek ve en büyük düşmanı metal bileşenlerdir. Teflon tavanın metal araç gereçlerle birlikte depolanması çizilme riskini arttırır. Ayrı bir yerde muhafaza edilmesi önerilmektedir.

teflon tava nedir

Teflon Tava Çeşitleri Nelerdir?

Yapılan yemeğin özelliğine göre birçok farklı modelde teflon çeşidi bulunmaktadır. Teflon tava ölçüleri yemek çeşidine göre farlılık gösterir. Pratik bir krep yapmak için özel olarak tasarlanan teflon krep tavası, lezzetli waffle hazırlamak için waffle tavası teflon tava çeşitleri içinde yaygın olarak kullanılanlardır. Waffle ve krep tavası ile ayrıca sabah kahvaltıları için mükemmel omletler hazırlanabilir.

Ayrıca börek tavası ocakta börek hazırlamak isteyenler için farklı bir alternatiftir. Çift taraflı olarak tasarlanan balık tavası ile balık kızartırken etrafa balık kokularının yayılmasını önleyebilir ve yağ damlalarının sıçramasını engelleyebilirsiniz.

Peki, teflon tavada et nasıl pişirilir? Balık tavası ile tavuk, et veya duman yapıcı yemekleri daha kolay ve pratik bir şekilde yapabilirsiniz. Bunların yanı sıra pilav tavası, kızartma tavası gibi teflon tava çeşitleri de lezzetli ve sağlıklı yemekler için kullanılır.

teflon tava çeşitleri

Teflon Tava Nasıl Anlaşılır?

Teflon maddesi ile iç yüzeyi kaplanan teflon tavalar pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Teflon tava satın alırken bilinen markaların kullanımı önemli bir detaydır. Ürün etiketinin dikkatli bir şekilde okunması ve PFOA maddesi içermediğine önem verilmesi gerekir.

Teflon tavanın altı en az 3 katlı olmalıdır. Sağlam kulplu, ağır yapıda ve çizilmeye dirençli teflon tavalar satın alınmalıdır. Aldığınız teflon tavanın Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak üretildiğine dair bir belgeye sahip olması önemlidir. Bakarak teflon tava olup olmadığının anlaşılması mümkün değildir.

teflon tava nasıl anlaşılır

Teflon Tava İlk Nasıl Kullanılır?

Teflon tavayı satın alır almaz ilk yapmanız gereken sıcak su ve deterjanla iyice yıkamaktır. Yıkadığınız teflon tavayı kurulamalı ve daha sonra da tavanın iç yüzeyine birkaç damla sıvı yağ dökerek kâğıt peçete yardımıyla silmeniz gerekir. Teflon tavanın ilk kullanımında bu işlemleri uygularsanız teflon tavanın ömrünü ve dayanıklılığını arttırırsınız.

Teflon tavayı yüksek ateşte kullanmak sakıncalıdır. Orta ya da kısık ateşte yemekler pişirilmeli ve ocak büyüklüğü ile doğru orantılı teflon tava kullanımına dikkat edilmelidir.

Teflon tava kullanımı ile ilgili bir diğer önemli ayrıntı ise teflon tava içinde pişirilen yemeklerin pişirildikten sonra başka bir kaba aktarılmasıdır. Teflon tavalar yemeklerin muhafaza edilmesi için uygun değillerdir. Yemek kalıntıları teflon tavanın yapışmaz yüzeyinin aşınmasına sebep olabilir.

teflon tava ilk nasıl kullanılır

Teflon Tava Nasıl Temizlenir?

Teflon tavanızla yemek pişirdikten sonra doğru bir şekilde temizlenmesi önemlidir. Teflon tava temizliği doğru olarak yapılmadığında sağlık için tehdit oluşturabilir.

Peki, teflon tava nasıl temizlenir? Teflon tavanıza su ekleyerek 5-10 dakika ocakta kaynatın. Su kaynarken bir fırça yardımı ile tavadaki yemek artıklarını hafif hareketlerle çıkarın. Daha sonra teflon tavanızı ocaktan alarak içindeki kirli su karışımını dökün. Teflon tavanızı temizlemek için tavanıza bol su ve yaklaşık bir yemek kaşığı kadar deterjan ekleyin. Bulaşık süngerinin yumuşak kısmı ile tavanızı yıkayın ve bol su ile durulayın.

Teflon tava dış temizliği için de süngerin sert kısmı ya da bulaşık teli ile tencerenizi kesinlikle ovalamamalısınız. Bu şekilde temizlemek teflon tencerenin tabanında çizikler oluşmasına sebep olabilir.

Teflon Tava Çizilirse Ne Olur?

Teflon tava yapımı için kullanılan teflon, kimyasal bir maddedir. Teflon tava çizildiğinde teflona ek olarak kullanılan kimyasal maddeler yiyecekler ile birlikte vücuda alınabilir ve kalıcı hasarlara neden olabilir. Teflon tava ile yemek pişirilirken mutlaka tahta, plastik ya da silikon ürünler kullanılmalıdır.
Çizilen teflon tavalar mutlaka yenisi ile değiştirilmelidir. Kullanıma devam edilmesi halinde teflon tava kanser oluşumuna neden olan Aspestios adlı bir bakterinin vücuda girişini sağlayarak akciğer kanserine sebep olabilir.

teflon tava çizilirse

Teflon Tava Neden Yapışmaz?

Teflon ile kaplanan tavanın yüzeyi pürüzsüzdür ve bu yüzden yiyecekler fiziksel olarak teflon tavaya yapışmaz. Yüksek sıcaklığa dayanıklı bir yapı olan teflon, yiyeceklerin artan sıcaklıkla da yapışma riskini ortadan kaldırır. Yapışmayı önleyen pürüzsüz yapısının yanı sıra teflon maddesinin hiçbir molekülle tepkimeye girmemesi de yapışmazlığını sağlayan önemli bir etkendir.

İki karbon ve dört florin atomundan oluşan teflon, kendi arasında oldukça sıkı bir bağ ile bağlıdır. Kendileri dışında hiçbir molekülle tepkimeye girmediklerinden dolayı yemeklerin yapışma riski yok denecek kadar azdır.

teflon tava neden yapışmaz

Teflon Tava Zararları Nelerdir?

Teflon tavalar ile ilgili olarak en sık sorulan sorular teflon tava sağlıklı mı veya teflon tava zararlı mı sorularıdır. Teflon tavalar doğru kullanıldıklarında ve doğru bir şekilde temizlendiklerinde herhangi bir yan etkiye ve zarara sahip değildir.

Teflon tavaların zararlı etkileri çizildiklerinde ortaya çıkar. Teflon tava yapımında kullanılan kimyasallar çizildiklerinde açığa çıkar ve bu da özellikle hamileler ve çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Çizilen teflon tavaları ağır metal zehirlenmelerine yol açabilir.

Ayrıca teflon tava yapımında kullanılan bileşenler tiroit bezinin fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Kanserojen maddeler içeren teflon tava, kimyasalları nedeniyle dikkatli kullanılması gereken önemli mutfak eşyaları arasındadır.

teflon tava zararları

Teflon Tava Fiyatları

Mutfakta konforu ve pratikliği ile dikkat çeken teflon tavalar farklı pişirme yöntemlerine göre değişik modellerde tasarlanır. Teflon tava fiyatları tavanın modeline, büyüklüğüne, markasına ve kalitesine göre değişir.

İlk piyasaya çıktığında teflon tava fiyat açısından oldukça pahalıydı ancak üretiminin artması ile birlikte daha uygun fiyatla satılmaktadır. Teflon tavalar özelliklerine göre 20 – 250 lira arasında değişen fiyatlarla satılır.

Teflon Tavada Hazırlayabileceğiniz Yanmaz Yapışmaz Tarifler

1) Teflon Tavada Kazandibi Keyfi

Hafifliği ve lezzeti ile en çok tercih edilen sütlü tatlı çeşitlerinden biri olan kazandibi, kendine has karamel aroması ile sofralarınızın vazgeçilmez tatlıları arasında yerini alır. Teflon tavada kazandibi yaparken kullandığınız araçların metal olmamasına dikkat etmelisiniz. Teflon Tavada Kazandibi

Tarif: Teflon Tavada Kazandibi

2) Çay Saatlerinin Pratik Lezzeti: Teflon Tavada Lavaş

Oldukça pratik bir hazırlanışı olan teflon tavada lavaş ile çay saatlerinizi daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Teflon tavada lavaş hazırlamanın püf noktası tavaya yağ koymadan pişirilmesidir. Teflon Tavada Lavaş

Tarif: Teflon Tavada Lavaş

3) Lahmacun Yapmak Hiç Bu Kadar Kolay Olmadı: Teflon Tavada Lahmacun

Özellikle çocuklar tarafından çok sevilen lahmacunu evinizde teflon tavada kolayca hazırlayabilirsiniz. Teflon Tavada Lahmacun

Tarif: Teflon Tavada Lahmacun

4) Keyifli Bir Waffle Serüveni: Teflon Tavada Waffle

Tam bir enerji deposu olan waffle ı teflon tavada hazırlayarak muhteşem bir çay keyfi yaşayabilirsiniz. Misafirleriniz için teflon tavada hazırladığınız waffle ile damakta kalıcı lezzetlere ev sahipliği yapabilirsiniz. Teflon Tavada Waffle

Tarif: Teflon Tavada Waffle

5) Kekin En Pratik Hali: Teflon Tavada Islak Kek

Çay saatlerinize lezzetli bir alternatif olan teflon tavada ıslak kek ile muhteşem bir sunum hazırlayabilirsiniz. Teflon Tavada Islak kek

Tarif: Teflon Tavada Islak kek

6) Sabah Kahvaltıları İçin Lezzetli Bir Alternatif: Teflon Tavada Börek

Yufka, beyaz peynir, kaşar peyniri ve maydanoz kullanılarak hazırlanan teflon tavada börek, sabah kahvaltılarınızda farklı bir alternatif olur. Lezzeti ve görünümü ile kahvaltılarınıza renk getiren teflon tavada börek ile farklı bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz. Teflon Tavada Börek

Tarif: Teflon Tavada Börek

7) Bazlama Yapmak İçin Fırına Gerek Yok: Teflon Tavada Bazlama

Geleneksel bir lezzet olan bazlama için illaki fırın olmasına gerek yok. Teflon tava kullanılarak bazlama yapabilir kahvaltılarınız ve çay saatlerinizi daha keyifli hale getirebilirsiniz. Teflon Tavada Bazlama

Tarif: Teflon Tavada Bazlama

8) Kestane Hiç bu Kadar Lezzetli Olmamıştı: Teflon Tavada Kestane

Kış mevsimi denildiğinde ilk akla gelen besinlerden biri olan kestaneyi teflon tavada pişirebilir ve geleneksel kestane közlemesini evinizde pratik bir şekilde yapabilirsiniz. Teflon Tavada Kestane

Tarif: Teflon Tavada Kestane

9) Hamsinin En Yapışmaz Hali: Teflon Tavada Az Yağlı Hamsi

Hamsi, mısır unu ve çok az yağ kullanılarak hazırlanan teflon tavada az yağlı hamsi ile öğünlerinizi daha sağlıklı ve lezzetli hale getirebilirsiniz. Teflon Tavada Az Yağlı Hamsi

Tarif: Teflon Tavada Az Yağlı Hamsi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İşkembe Nasıl Temizlenir Tarifi

İşkembe Nasıl Temizlenir

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Teflonda Sac Böreği Tarifi

Teflonda Sac Böreği

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Teflon Tavada Lahmacun Tarifi

Teflon Tavada Lahmacun

6-8 kişilik, 1 saat 30dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Yoğurtsuz Mantı Yemeği Nasıl Mı Olur? Tarifi

Yoğurtsuz Mantı Yemeği Nasıl Mı Olur?

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Hamsi Tava Nasıl Yapılır

Hamsi Tava Nasıl Yapılır

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Çupra Tava Nasıl Yapılır ?

Çupra Tava Nasıl Yapılır ?

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Teflon Tavada Kazandibi Tarifi

Teflon Tavada Kazandibi

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
İstavrit Tava Nasıl Yapılır

İstavrit Tava Nasıl Yapılır

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri