Teflon Tava Nasıl Temizlenir? Zararları Var Mıdır?

Teflon Tava Nasıl Temizlenir? Zararları Var Mıdır? Tarifi

Teflon Tava Temizliği ve Kullanımına Dair İpuçları

Dayanıklılıkları, kolay temizlenebilirlikleri ve eşit ısı dağıtma özellikleri nedeniyle mutfaklarda en çok kullanılan pişirme araçları arasında yer alan teflon tavalar şık görünümleri ile de beğenilmektedir. Teflon tavayı diğer tavalardan ayırt eden en önemli özelliği yapışmaz olmalarıdır. Lezzetli yemekler hazırlamayı yapışmaz teknolojileri ile keyifli bir hale getiren teflon tavalar son yıllarda farklı ve modern tasarımları ile de göz doldurmaktadır.

Çizilmelere ve yüksek ısıya dayanıklı iç taban tasarımları ile uzun süre dayanıklılığını koruyan teflon tavalar, ısıyı yalıtan kulp tasarımları ile de pişirme işlemini daha güvenli bir hale getirir. Isıyı eşit dağıtan kalın taban tasarımına sahip olan teflon tavalar hem pişirme süresini kısaltarak enerji tasarrufu sağlar hem de yemeklerin daha lezzetli olmalarına katkıda bulunur.

Teflon tava kullanılırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Teflon tava ocağın üstünde, içinde malzeme olmaksızın direkt ateşe maruz bırakılırsa zararlı toksin maddeler oluşabilir. Teflon tava ocağa mutlaka yağı ile birlikte konulmalıdır. Teflon tavalarda pişirme spreyi kullanımı önerilmemektedir. Pişirme spreyleri zamanla tavanın yüzeyine yapışarak çıkarılması imkânsız hale gelir. Bu tarz ürünler yerine teflon tavalarda tereyağı ya da zeytinyağı kullanılması önerilmektedir.

Her ne kadar teflon tava bulaşık makinesinde yıkanmaya uygundur ibaresi ile satılsa da, yüksek basınca sahip su tavayı çizebilir. Teflon tavanızın daha uzun ömürlü olması için elde yıkamanız daha uygundur. Teflon tavalar yüksek ısı ile kullanılmamalıdır.

Ayrıca teflon tava temizliğinde tel ve metal gereçler kullanılması tavanın yüzeyini çizebilir.

teflon tava temizliği ve kullanımı

Teflon Tava Nedir?

Teflon tava nasıl yapılır? Teflon tava sürtünmeye, ısıya, elektrik atlamasına, neme ve kimyevi maddelere dayanıklı ticari bir polimer olan teflon maddesi kullanılarak tasarlanır. 1954 yılında piyasaya sürülen teflon tavalar +327 derece ile -260 derece sıcaklıklara dayanıklıdır.

Hiçbir maddeye yapışmama özelliği ile karakterize olan teflon tavalar pratik ve kolay kullanımları nedeniyle çok kısa sürede mutfakların vazgeçilmezleri arasında yerini alır. Aşırı yüksek sıcaklık ve basınç, saf potasyum ve erimiş ya da çözünmüş sodyum gibi alkali metaller teflon tavayı etkiler.

Bu yüzden teflon tavaların tek ve en büyük düşmanı metal bileşenlerdir. Teflon tavanın metal araç gereçlerle birlikte depolanması çizilme riskini arttırır. Ayrı bir yerde muhafaza edilmesi önerilmektedir.

teflon tava nedir

Teflon Tava Çeşitleri Nelerdir?

Yapılan yemeğin özelliğine göre birçok farklı modelde teflon çeşidi bulunmaktadır. Teflon tava ölçüleri yemek çeşidine göre farlılık gösterir. Pratik bir krep yapmak için özel olarak tasarlanan teflon krep tavası, lezzetli waffle hazırlamak için waffle tavası teflon tava çeşitleri içinde yaygın olarak kullanılanlardır. Waffle ve krep tavası ile ayrıca sabah kahvaltıları için mükemmel omletler hazırlanabilir.

Ayrıca börek tavası ocakta börek hazırlamak isteyenler için farklı bir alternatiftir. Çift taraflı olarak tasarlanan balık tavası ile balık kızartırken etrafa balık kokularının yayılmasını önleyebilir ve yağ damlalarının sıçramasını engelleyebilirsiniz.

Peki, teflon tavada et nasıl pişirilir? Balık tavası ile tavuk, et veya duman yapıcı yemekleri daha kolay ve pratik bir şekilde yapabilirsiniz. Bunların yanı sıra pilav tavası, kızartma tavası gibi teflon tava çeşitleri de lezzetli ve sağlıklı yemekler için kullanılır.

teflon tava çeşitleri

Teflon Tava Nasıl Anlaşılır?

Teflon maddesi ile iç yüzeyi kaplanan teflon tavalar pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Teflon tava satın alırken bilinen markaların kullanımı önemli bir detaydır. Ürün etiketinin dikkatli bir şekilde okunması ve PFOA maddesi içermediğine önem verilmesi gerekir.

Teflon tavanın altı en az 3 katlı olmalıdır. Sağlam kulplu, ağır yapıda ve çizilmeye dirençli teflon tavalar satın alınmalıdır. Aldığınız teflon tavanın Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak üretildiğine dair bir belgeye sahip olması önemlidir. Bakarak teflon tava olup olmadığının anlaşılması mümkün değildir.

teflon tava nasıl anlaşılır

Teflon Tava İlk Nasıl Kullanılır?

Teflon tavayı satın alır almaz ilk yapmanız gereken sıcak su ve deterjanla iyice yıkamaktır. Yıkadığınız teflon tavayı kurulamalı ve daha sonra da tavanın iç yüzeyine birkaç damla sıvı yağ dökerek kâğıt peçete yardımıyla silmeniz gerekir. Teflon tavanın ilk kullanımında bu işlemleri uygularsanız teflon tavanın ömrünü ve dayanıklılığını arttırırsınız.

Teflon tavayı yüksek ateşte kullanmak sakıncalıdır. Orta ya da kısık ateşte yemekler pişirilmeli ve ocak büyüklüğü ile doğru orantılı teflon tava kullanımına dikkat edilmelidir.

Teflon tava kullanımı ile ilgili bir diğer önemli ayrıntı ise teflon tava içinde pişirilen yemeklerin pişirildikten sonra başka bir kaba aktarılmasıdır. Teflon tavalar yemeklerin muhafaza edilmesi için uygun değillerdir. Yemek kalıntıları teflon tavanın yapışmaz yüzeyinin aşınmasına sebep olabilir.

teflon tava ilk nasıl kullanılır

Teflon Tava Nasıl Temizlenir?

Teflon tavanızla yemek pişirdikten sonra doğru bir şekilde temizlenmesi önemlidir. Teflon tava temizliği doğru olarak yapılmadığında sağlık için tehdit oluşturabilir.

Peki, teflon tava nasıl temizlenir? Teflon tavanıza su ekleyerek 5-10 dakika ocakta kaynatın. Su kaynarken bir fırça yardımı ile tavadaki yemek artıklarını hafif hareketlerle çıkarın. Daha sonra teflon tavanızı ocaktan alarak içindeki kirli su karışımını dökün. Teflon tavanızı temizlemek için tavanıza bol su ve yaklaşık bir yemek kaşığı kadar deterjan ekleyin. Bulaşık süngerinin yumuşak kısmı ile tavanızı yıkayın ve bol su ile durulayın.

Teflon tava dış temizliği için de süngerin sert kısmı ya da bulaşık teli ile tencerenizi kesinlikle ovalamamalısınız. Bu şekilde temizlemek teflon tencerenin tabanında çizikler oluşmasına sebep olabilir.

Teflon Tava Çizilirse Ne Olur?

Teflon tava yapımı için kullanılan teflon, kimyasal bir maddedir. Teflon tava çizildiğinde teflona ek olarak kullanılan kimyasal maddeler yiyecekler ile birlikte vücuda alınabilir ve kalıcı hasarlara neden olabilir. Teflon tava ile yemek pişirilirken mutlaka tahta, plastik ya da silikon ürünler kullanılmalıdır.
Çizilen teflon tavalar mutlaka yenisi ile değiştirilmelidir. Kullanıma devam edilmesi halinde teflon tava kanser oluşumuna neden olan Aspestios adlı bir bakterinin vücuda girişini sağlayarak akciğer kanserine sebep olabilir.

teflon tava çizilirse

Teflon Tava Neden Yapışmaz?

Teflon ile kaplanan tavanın yüzeyi pürüzsüzdür ve bu yüzden yiyecekler fiziksel olarak teflon tavaya yapışmaz. Yüksek sıcaklığa dayanıklı bir yapı olan teflon, yiyeceklerin artan sıcaklıkla da yapışma riskini ortadan kaldırır. Yapışmayı önleyen pürüzsüz yapısının yanı sıra teflon maddesinin hiçbir molekülle tepkimeye girmemesi de yapışmazlığını sağlayan önemli bir etkendir.

İki karbon ve dört florin atomundan oluşan teflon, kendi arasında oldukça sıkı bir bağ ile bağlıdır. Kendileri dışında hiçbir molekülle tepkimeye girmediklerinden dolayı yemeklerin yapışma riski yok denecek kadar azdır.

teflon tava neden yapışmaz

Teflon Tava Zararları Nelerdir?

Teflon tavalar ile ilgili olarak en sık sorulan sorular teflon tava sağlıklı mı veya teflon tava zararlı mı sorularıdır. Teflon tavalar doğru kullanıldıklarında ve doğru bir şekilde temizlendiklerinde herhangi bir yan etkiye ve zarara sahip değildir.

Teflon tavaların zararlı etkileri çizildiklerinde ortaya çıkar. Teflon tava yapımında kullanılan kimyasallar çizildiklerinde açığa çıkar ve bu da özellikle hamileler ve çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Çizilen teflon tavaları ağır metal zehirlenmelerine yol açabilir.

Ayrıca teflon tava yapımında kullanılan bileşenler tiroit bezinin fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Kanserojen maddeler içeren teflon tava, kimyasalları nedeniyle dikkatli kullanılması gereken önemli mutfak eşyaları arasındadır.

teflon tava zararları

Teflon Tava Fiyatları

Mutfakta konforu ve pratikliği ile dikkat çeken teflon tavalar farklı pişirme yöntemlerine göre değişik modellerde tasarlanır. Teflon tava fiyatları tavanın modeline, büyüklüğüne, markasına ve kalitesine göre değişir.

İlk piyasaya çıktığında teflon tava fiyat açısından oldukça pahalıydı ancak üretiminin artması ile birlikte daha uygun fiyatla satılmaktadır. Teflon tavalar özelliklerine göre 20 – 250 lira arasında değişen fiyatlarla satılır.

Teflon Tavada Hazırlayabileceğiniz Yanmaz Yapışmaz Tarifler

1) Teflon Tavada Kazandibi Keyfi

Hafifliği ve lezzeti ile en çok tercih edilen sütlü tatlı çeşitlerinden biri olan kazandibi, kendine has karamel aroması ile sofralarınızın vazgeçilmez tatlıları arasında yerini alır. Teflon tavada kazandibi yaparken kullandığınız araçların metal olmamasına dikkat etmelisiniz. Teflon Tavada Kazandibi

Tarif: Teflon Tavada Kazandibi

2) Çay Saatlerinin Pratik Lezzeti: Teflon Tavada Lavaş

Oldukça pratik bir hazırlanışı olan teflon tavada lavaş ile çay saatlerinizi daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Teflon tavada lavaş hazırlamanın püf noktası tavaya yağ koymadan pişirilmesidir. Teflon Tavada Lavaş

Tarif: Teflon Tavada Lavaş

3) Lahmacun Yapmak Hiç Bu Kadar Kolay Olmadı: Teflon Tavada Lahmacun

Özellikle çocuklar tarafından çok sevilen lahmacunu evinizde teflon tavada kolayca hazırlayabilirsiniz. Teflon Tavada Lahmacun

Tarif: Teflon Tavada Lahmacun

4) Keyifli Bir Waffle Serüveni: Teflon Tavada Waffle

Tam bir enerji deposu olan waffle ı teflon tavada hazırlayarak muhteşem bir çay keyfi yaşayabilirsiniz. Misafirleriniz için teflon tavada hazırladığınız waffle ile damakta kalıcı lezzetlere ev sahipliği yapabilirsiniz. Teflon Tavada Waffle

Tarif: Teflon Tavada Waffle

5) Kekin En Pratik Hali: Teflon Tavada Islak Kek

Çay saatlerinize lezzetli bir alternatif olan teflon tavada ıslak kek ile muhteşem bir sunum hazırlayabilirsiniz. Teflon Tavada Islak kek

Tarif: Teflon Tavada Islak kek

6) Sabah Kahvaltıları İçin Lezzetli Bir Alternatif: Teflon Tavada Börek

Yufka, beyaz peynir, kaşar peyniri ve maydanoz kullanılarak hazırlanan teflon tavada börek, sabah kahvaltılarınızda farklı bir alternatif olur. Lezzeti ve görünümü ile kahvaltılarınıza renk getiren teflon tavada börek ile farklı bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz. Teflon Tavada Börek

Tarif: Teflon Tavada Börek

7) Bazlama Yapmak İçin Fırına Gerek Yok: Teflon Tavada Bazlama

Geleneksel bir lezzet olan bazlama için illaki fırın olmasına gerek yok. Teflon tava kullanılarak bazlama yapabilir kahvaltılarınız ve çay saatlerinizi daha keyifli hale getirebilirsiniz. Teflon Tavada Bazlama

Tarif: Teflon Tavada Bazlama

8) Kestane Hiç bu Kadar Lezzetli Olmamıştı: Teflon Tavada Kestane

Kış mevsimi denildiğinde ilk akla gelen besinlerden biri olan kestaneyi teflon tavada pişirebilir ve geleneksel kestane közlemesini evinizde pratik bir şekilde yapabilirsiniz. Teflon Tavada Kestane

Tarif: Teflon Tavada Kestane

9) Hamsinin En Yapışmaz Hali: Teflon Tavada Az Yağlı Hamsi

Hamsi, mısır unu ve çok az yağ kullanılarak hazırlanan teflon tavada az yağlı hamsi ile öğünlerinizi daha sağlıklı ve lezzetli hale getirebilirsiniz. Teflon Tavada Az Yağlı Hamsi

Tarif: Teflon Tavada Az Yağlı Hamsi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İşkembe Nasıl Temizlenir Tarifi

İşkembe Nasıl Temizlenir

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Ayva Reçeli Nasıl Mı Yapılır? Tarifi

Ayva Reçeli Nasıl Mı Yapılır?

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Teflonda Sac Böreği Tarifi

Teflonda Sac Böreği

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Yoğurtsuz Mantı Yemeği Nasıl Mı Olur? Tarifi

Yoğurtsuz Mantı Yemeği Nasıl Mı Olur?

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Çupra Tava Nasıl Yapılır ?

Çupra Tava Nasıl Yapılır ?

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Hamsi Tava Nasıl Yapılır

Hamsi Tava Nasıl Yapılır

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri